Det blåser / Fem en fredag v2: Mätbart / Tips

Solen strålar och det är nästan sex grader varmt, men det blåser som attan. Helagotland.se rapporterar om vägproblem på grund av nedfallna träd, på radion pratar man om strömavbrott på flera ställen på ön och Destination Gotland har ställt in en tur från Nynäshamn. Själv har jag varit ute och räddat snöskyffeln som var på väg bort.

Här kommer mina svar på elisamatildas fredagsfrågor:

 1. Hur har du varit snabb i veckan? När jag satte i mig en hel påse Polly på två dagar.
 2. Hur har du varit energisk i veckan? Solen tittade in i måndags och då fick jag energi och röjde bort julen.
 3. Hur har du varit effektiv i veckan? När jag lagade en stor form kålpudding som kommer att räcka till många luncher.
 4. Hur har du varit kort i veckan? Jag är alltid kort, så även den här veckan.
 5. Hur har du varit ditt bästa i veckan? Jag har tagit några promenader trots att det inte varit speciellt bra väder och jag helst velat stanna inne.

Jag fick ett par aviseringar från Kivra, gällande min pension i dag och när jag tog fram miniräknaren för att räkna ut hur stor årets höjning blev, började jag att fundera över hur länge jag haft den här lilla miniräknaren.

Jag hade den på Stenstugu, det är jag säker på och det är över tio år sedan vi flyttade hit till Odvalds. Tio år! Behöver man inte byta batteri snart? Jag undersökte den, men det finns ingen lucka för batteribyte och när jag kollade lite närmare på den förstod jag varför. Det är en Two Way Power och uppe till höger sitter en liten solcell som tankar på energi till batteriet. Så smart! Den kan jag verkligen rekommendera.

Dagens ordspråk:
Hemligheten med goda affärer är att veta något som ingen annan vet.

Trevlig fredag!

33 reaktioner till “Det blåser / Fem en fredag v2: Mätbart / Tips

 1. Även här har det stormat inatt och hela huset har skakat och min snöskyffel har blåst bort ända fram till byvägen. Det blir att vara inne idag. Coronan ökar och ökar för varje dag så fredagsträff med DansBritt får vara. Vägarna är glashala så det blir att stanna hemma

 2. När jag läste om din miniräknare, var jag tvungen att kolla på min också! jag har heller aldrig bytt något batteri…och minsann, den hade också ett ”fönster”, som troligen är en solcell! Har aldrig tänkt på det! Tack för den upplysningen!
  Strålande sol och 8-9 grader varmt här idag men det blåser väldigt mycket.
  Vi städar idag, eftersom vi pausat vår städare. Jobbigt…
  Ha en bra fredag, kram, Monica

  1. Kul att du troligen har en liknande fiffig miniräknare. Lycka till med städningen. Själv slipper jag i dag, för jag städade så ordentligt nu i veckan när jag plockade bort julen.
   Kram

 3. Här hos oss blåser det rejält i dag men solen är nästan framme så man får ta det onda med det goda.
  Är man kort så är man det väl alltid tänker jag men kanske märks det mer i vissa situationer.
  Vi har en liknande miniräknare här hemma och den har många år på nacken. Den fungerar på samma vis så livslängden kan vi inte klaga på.

  Kram och god fredag till dig!

 4. det har stormat ordentligt inatt och det blåser fortfarande. solen skiner och det är flera plusgrader.. fantastisk miniräknare! och din header är ju jättefin

 5. Vi har också haft rejäl blåst i natt och det håller i. Min snöskyffel hade flyttat på se och tall kvistarna med belysning fick jag hämta en bit bort.Har också haft en sådan miniräknare men den gav upp för några år sedan. Numera använder jag telefonen.
  Kramar från oss

 6. Miniräknare har jag inte använt på läääänge …. En påse Polly på två DAGAR? Jag klarar lätt en på två timmar, Tyvärr. Kålpudding är också en favorit.

 7. Jag skrattade när jag läste dina svar. Snabbast? och när var du kort?
  Här har det stormat rejält, omkullblåsta soptunnor längs med hela gatan. Även vår som stod ute vid vägen för tömningen skedde idag.
  Jag köpte vitkål igår, kanske blir det kålpudding, det är ju så gott.
  Men jag läste också ett intressant recept på kålpannkaka, finstrimlad vitkål, riven morot, tunt skuren lök och ägg. Jag tror jag ska testa.
  Kram/Kicki

  1. Det är gott med kål och inte bara vitkål utan blomkål också. Den där kålpannkakan låter intressant, du får rapportera om den blev god.
   Kram

  1. Visst ska man gå ut när det är solsken, utom i dag kanske då det samtidigt blåste ”huggormar” som en bloggvän uttryckte det.

 8. Att laga mat för flera dagar framåt låter som en förträfflig effektivitet, och kålpudding är ju så himla gott. Hoppas kålpuddingen smakade så fantastiskt som bara kålpudding kan göra. Jag älskar kål! Har sett ett recept på en kål- och färssoppa som jag ska prova snart. Det blir nog storkok.

  1. Storkok blir det inte så ofta nu när jag lever ensam, utom sånt som går att dela upp och lägga i frysen för framtida bruk, som t e x kålpudding och lasagne.

 9. Blåsten är inte rolig, men jag märker mindre av den nu när jag bor i lägenheten … minns hur det var när vi bodde i vårt lilla hus i kanten av skogen.
  Det är lika bra att passa på och laga mat för fler än bara sig själv och praktiskt att ha färdiga måltider i frysen 🙂
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Här i lägenheten märker jag inte blåsten förrän jag ska gå ut, men hemma på Stenstugu var det svårt att sova när det blåste och regnade.
   Kram

 10. Det har blåst i en stor del av landet och jag har läst att på Gotland var det hårda vindar.
  Vi tyckte att det var jobbigt att gå ut i blåsten igår, men hem kom vi.
  Jag har också en sådan miniräknare, dom är bra.
  Trevlig helg.
  Kram!

 11. Ja, igår blåste det något alldeles hemskt. Det gör det kanske idag också, men jag har inte varit ute ännu.
  Ha en bra lördag!
  Kram

 12. Stormade ju ganska mycket här natten till igår, ventilerna ovanför fönstren visslade högt.
  Ja, lite solceller i miniräknarna förlänger ju livstiden betydligt.
  Själv kör jag på min mobiltelefon när det ska räknas ut men jag tror nog jag har en miniräknare i nån låda, frågan är vilken låda det är bara. 😉

  Ha det bäst nu Ingrid.

 13. Solcellsprylar är toppen, det finns väl en miniräknare i mobilen men den har jag inte ens letat efter, kör med en gammal trotjänare jag också. Fick en skaplig höjning av pensionen, betyder att jag haft jämförelsevis usel tidigare…
  ha det gott

  1. Räknaren i mobilen är inte så bra, så jag föredrar min miniräknare. Jag fick lite drygt en 4% i höjning.
   Ha det så gott själv Paula!

 14. Polly är verkligen försvinnande gott, om den inte är gammal o stenhårda. Kålpudding låter så otroligt gott, måste försöka göra någon liten till mig 🙂
  Ha en fin söndag

  1. Jag gör gärna en stor kålpuddning och lägger lagom portionsbitar i frysen. Så behändigt och ta fram när man vill göra det lätt för sig.
   Ha en fin söndag själv!

 15. Jag tycker det lät som att du var alldeles lagom på Pollypåsen 😉 Det går att göra det mycket snabbare, haha 😉 Men som någon annan kommenterade måste det så klart vara färska polly, annars kan det kvitta! Ha en fin vecka!

  1. Dag två fick Pollypåsen vara i fred till fram mot tretiden, sen tog det inte lång stund innan skålen var tom. Ha en fin vecka du också!

Kommentarer är stängda.