2011

ÅRSKRÖNIKA 2011
 
 Januari
 

Januari blev inte riktigt lika kall som december, och i mitten av månaden regnade det kraftigt, all snö smälte och det blev rena vårfloden, men det blev kallt igen och mera snö, för ännu var inte vintern slut. Åke kämpade på med vedkörning och eldning och jag försökte gå mina promenader trots kyla och halka.

I mitten på månaden var vi och besiktade bilen, jag var på mammografi och på ett besök hos tandläkaren. Allt gick bra och både bilen och jag själv fick godkänt. 22 januari var jag med vår SPF-ordförande på en datakurs i Visby.

Dagen efter var sönerna med partners här och vi firade Åkes 83-årsdag en dag i förväg.

 Februari  

Kylan fortsatte. I början av månaden var vi på ett möte med SPF och hörde på ett väldigt intressant föredrag av doktor Magnus Sundblad, som var inbjuden som föreläsare. Han beröttade om sitt arbete som kirurg vid sjukhuset i Jimma i Etiopien. Första söndagen i månaden var vi på Rondo och såg på årets nyårsrevy. Det var en riktigt trevlig kväll.

Den 10:de blev det ett ordentligt snöoväder igen och SMHI utfärdade en klass2-varning.
Samma dag var jag med i Gotlandsradions morgonprogram, som hade ett inslag om sociala medier och jag var med i min egenskap som bloggare.

Och februari fortsatte med ordentlig kyla. På kerlaiksdagen hade vi -15°.

En dag i slutet av månaden var vi i Visby hela dagen. Åke gjorde sitt årliga besök på reumatologen, jag var hos optikern och kollade synen, vilket innebar att jag fick beställa ett par nya glasögon, och sen snurrade jag runt i stan och shoppade. Och så var jag på Teliabutiken och beställde nytt abonnemang för bredband/tv/bredbandstelefoni.

Sista helgen i februari var vi på månadsmöte med SPF på lördagen och på söndagen var jag på Kupan och hjälpte till med kaffeserveringen på ett av Röda Korsets sammankomster

 Mars  

Nu började jag känna att det trots allt fanns hopp om livet. Vintern gick emot sitt slut och våren nalkades, även om mars kan vara nog så kylslagen. En dag i början av månaden åkte vi till Visby. Jag hämtade ut mina nya glasögon och var på Skoboden och köpte mig ett par nya skor och så gick jag ner i Botaniska trädgården och fick se att magnoliaträdet minsann stod i knopp. Lunch fick vi hos Krister och Thomas.

Några dagar senare fick vi åka till Visby igen, för en kontroll av mina nya glasögon, som jag inte kunde läsa med, än mindre använda vid datorn. Glasen var det inga fel på och inte synundersökningen heller, men man beställde ändå nya glas? 22 mars var vi med SPF-arna på en trevlig mannekänguppvisning på Toftagården.

I trädgården var det fullt av småfåglar i snön och kylan, men tillgången på småfågel gjorde också att sparvhöken kom på regelbundna besök. I slutet av månaden åkte jag på en ordentlig magsjuka, som dessbättre gick över ganska snabbt.

Den 24 mars såg jag den första blåsippan och samma dag dök också de första tranorna upp och den 27:de hade vi besök av de första stararna. Den sista mars åkte vi till Visby igen för att lämna tillbaka en digitalbox till Telia och så hämtade jag ut mina glasögon som nu äntligen fungerade som de skulle.

 April  

April, april du dumma sill…. Nej det här var inget skämt, Nybergs skoaffär fortlever och den första april öppnade de nya ägarna affären, som nu heter MJ Skor.

Månaden inleddes med dimmigt väder som gjorde att flyget inte kunde gå. Soliga och fina dagar omväxlande med regn och rusk var det under april, precis som det väl brukar vara den här lynniga månaden.Vårstädning både ute och inne höll oss sysselsatta. Större delen av trädgårdslandet  såddes till med gräsfrö. Det var dags att minska ner på grönsaksodlingarna för ryggen säger ifrån att det är nog.

Den 22 april var det Långfredagen och då var jag ute på en promenad och hittade  fina violer. På påskafton var yngste sonen och hans sambo här och vi satt ute i solskenet och njöt på eftermiddagen och sen åt vi påskmiddag tillsammans.

Den 27:de var vi i Visby, för maken skulle till tandläkaren och jag tog en vända genom stan och ner till Botaniska trädgården för att se på vårprakten där. När vi kom hem hade arrendatorn harvat på åkern utanför huset och höll på att så ärtor där.

  Valborgsmässoafton firade vi på Warfsholmen som vanligt, fast årets firande innebar en besvikelse. Mindre brasa kan man knappast tänka sig och där fanns ingen kör och inget tal till våren.

 Maj 

Vårvärmen kom av sig i början av månaden. Hagel och bara ett par grader varmt var det den 1 maj. Min rygg och tinnitus besvärade mig och särskilt ryggen gjorde att det mesta kändes trist, men det blev bättre efterhand. Den 5 maj plockade jag både vårmusseroner och kajpar.

Ett svanpar hade byggt en bobale på slipen i Klintehamn och deras äggläggning och ruvning följde jag hela månaden och långt in i juni. Tyvärr var de två äggen tydligen inte som de skulle, för det slutade med att svanarna övergav dem.

Den 18 maj kom vår dotter Eva hem från Sicilien för att vara med och fira vår guldbröllopsdag den 20 maj. Den firade vi på Fröjel Resort och med på festen förutom vår familj var Åkes syster Barbro och hennes man.

Den 24:de åkte Eva och så var vi ensamma igen, men det är ju tur att vi har våra söner på närmare håll och de kom och uppvaktade på Mors Dag. Vi kämpade på med ogräsrensning i rabatterna och gräsklippning och det blev allt varmare och skönare ute.

Juni 

Månaden började med riktigt vackert sommarväder och torsdagen den 2 juni, som var Kristi Himmelsfärds dag, åkte vi ut på vår traditionsenliga vårutflykt till Sudret. Syrénerna blommade alldeles fantastiskt överallt. Lördagen den 4:de var vi på en sommarkonsert i Fröjel kyrka och nu hade det verkligen blivit sommarvarmt och skönt väder.

Nationaldagen var det 27° varmt när vi samlades tillsammans med ett gäng SPF-are på Klinteberget. Så blev det Pingst och på Pingstdagen var det Gökotta i Andänget vid Hajdes i Fröjel och den morgonen regnade det, men inte värre än att vi kunde vara ute i änget. Iklädda stövlar och regnrockar och ett och annat paraply hade vi en trevlig stund med tipspromenad och medhavd kaffekorg.

I mitten av månaden fick jag se att det var en lägenhet till salu på Odvalds, vi var och tittade på den och la ett bud. Spännande, spännande! Den 22 juni, midsommaren nalkades och därmed började också en regnigare period. SMHI varnar för mycket regn och gräsklippningen blir skjuten på framtiden. Och vi var på fest hos våra grannar som bor söder om Stenstugu den här dagen.

Midsommarafton blev det riktigt fint väder och yngste sonen och hans sambo var här och åt jordgubbstårta och på kvällen firade vi i all stillhet med nyupptagen färskpotatis, matjesill och en ”lille en”. Månaden slutade med soligt och varmt och härligt sommarväder.

 Juli  

Juli startade med åska och regn och det blev ett litet andrum i vattningen av rabatterna. Det blev dock inga större regnmängder och varken uthängd tvätt, fönsterputsning eller biltvätt hjälpte för att få mera nederbörd.

I början av månaden åkte jag på en ordentlig förkylning och hade några sömnlösa nätter med snuva och andnöd. Jag skyller vår nyrenoverade Konsumbutik för den förkylningen, för där är otroligt kallt.

Den 6 juli var jag i Visby och gick runt och tittade på allt spektakel som pågick där, för nu var det Almedalsveckan som fyllde stan med aktiviteter.

Lördagen den 7:de kom min syster Kerstin och hennes man Hassine och hälsade på hos oss.  Vi hade en trevlig vecka, även om min förkylning gjorde mig lite matt. Vi var på Lions loppmarknad i Klintehamn och vi var ute och åkte på norra Gotland, på ställen där i alla fall inte jag varit förut. Och så var de med nere på Odvalds och tittade på lägenheten som vi skrev kontrakt på den 5 juli. Vi hade inte tillträde till den förrän den 1 augusti, men hade fått nyckeln i alla fall.

Den 15 juli fick vi storfrämmande från Jämtland, när bloggvännen Anita och hennes väninna kom och hälsad på hos oss. Det är så roligt när man får träffa de blogg- och nätvänner man har haft kontakt med länge.

21 juli hade vi ett präktigt åskoväder och fick 16 mm regn på natten – och jag sov som en stock och hörde ingenting alls. Och en vecka senare var det dags för mera åska och regn, den här gången så pass att vi inte fick någon DN, och då är det illa. Juli började gå mot sitt slut och jag började plocka, sortera, packa och planera inför vår förestående flytt.

Den 27 juli var jag på Visby hotell, på Kroppshälsan och kvitterade ut min 70-årspresent. 90 minuter i total avkoppling, med lugnande musik och i händerna på en väldigt rar och behaglig flicka, som smög fram och tillbaka och masserade och smorde med alla möjliga olika preparat, det var precis vad jag behövde, för efter allt stök hade min rygg blivit allt sämre och sämre.

Riktigt busväder var det natten till den 29:de, då fick vi över 80 mm regn på ett dygn. På förmiddagen den 29 juli var vi i kyrkan i Fröjel och följde Åkes gamla kompis Göte till den sista vilan. Det tunnar ut i leden!

På eftermiddagen samma dag var jag på vårdcentralen i Hemse och sökte hjälp för min rygg. Och den renderade i en remiss för lungröntgen och röntgen av bröstryggen.

30 juli var vi på sommarteater på Bottarve, som i år gav ”Bigges Bodi”.

Augusti 

Nu var lägenheten på Odvaldsvägen 51 vår och planeringen inför renovering och flytt avancerade.
Vädret hade stabiliserat sig efter allt regnväder och i trädgården på Stenstugu var det hur fint som helst och mycket gräsklippning också förstås. Och jag sorterade och sorterade och funderade och funderade. Det är inte helt enkelt när man ska flytta från ett stort hus fullt med grejor överallt till en tvåa på 69 kvm.

Den 4 augusti fick jag i alla fall koppla av från sorterandet för då fick vi besök av ännu en nätvän – Iréne och hennes man Sander. De stannade inte så stor stund, men det var kul att få träffa dem i alla fall.

6 augusti satte Bosse igång med renovering i vår lägenhet. Ett nytt badrumsskåp och en ny toa och lite krokar och hyllor skulle upp i badrummet och i köket skulle en vägg sättas upp, ett skåp skulle bort för att få in en diskmaskin, spishällen skulle på plats. I klädkammaren skulle jag ha upp en hylla till mm mm.

Den 9:de kom svåger Hassine och satte igång med målning och tapetsering. Kerstin var givetvis med hon också. Hassine hade jobb veckan ut och vi avslutade med att vara med på Flundrefest vid Valby bodar och sedan på kvällen åkte Kerstin och Hassine tillbaka till Stockholm.

17 augusti var jag på lasarettet och fick röntga lungor och bröstrygg.

Några dagar senare fick vi besök av avlägsna släktingar på Åkes sida. De hade hittat honom och oss via min kusin Görans släktforskning. De var riktigt rara och trevliga och vi åkte runt med dem och visade upp Fröjel.

Jag fick besked på röntgenundersökningarna och nu blev det en ny remiss för bentäthetsmätning. Ryggen har varit besvärlig hela sommaren och begränsat mig mycket. Det är så mycket jag skulle velat ha gjort, men inte orkat ta tag i.

28 augusti var det ett riktigt präktigt åskoväder. Jag vet mig inte varit med om maken.

Sista dagen i månaden, kom den sista tapeten på plats i lägenheten. Den var slut när Hassine skulle beställa den och det var en månads leveranstid på den.

September 

Månaden startade med härlig sommarvärme och det kändes som om vi fick lite kompensation för augustirusket. Jag sorterade och packade i kartonger och åkte till lägenheten och fyllde på i skåp och klädkammare. Den 7:de fyllde jag år och blev uppvaktad av maken och sönerna.

Den 9:de var jag på bentäthetsmätning och fick besked om att jag är väldigt benskör. Inte bära, inte lyfta, inte ramla – så löd ordern!

Lördagen den 10 september blev det flytt – med fart och kläm gick det – sönerna med partners var otroligt effektiva och när kvällen kom var allting på plats och vi sov första natten på Odvalds.

Och september fortsatte med samma härliga väder. Åke, som är en solälskare av stora mått, mådde gott på uteplatsen. När vi bott i lägenheten en vecka fick vi våra första gäster, Åkes syster och hennes man Bengt och våra goda vänner och fd grannar, Sven-Olof och Irma.

Den 22 september hade SPF höstupptakt på Snäckan och då var vi med där. Det var så fint väder när vi åkte dit, men efter ett tag mulnade det och det kom en skvätt regn så vi fick gå inomhus.

På lördagen var det sedan Klinte Marknad och där gjorde vi givetvis ett besök. Samma dag firade vår goda vän Sven-Olof sin 70-årsdag i Skolgården i Fröjel.

En vända till Visby blev det i slutet av månaden, för lite kompletteringar till lägenheten och så ville jag ju ta en höstvända till Botaniska trädgården.

Oktober 

Oktober inleddes med en riktigt indiansommar, men några dagar in i månaden blev det mera normala förhållanden. Vi fixade och donade i lägenheten, Bosse var här och satte upp tavlor och elektrikern kom och installerade taklamporna och det mesta började kännas färdigt inomhus. En liten rabatt grävde Åke också och där satte jag ner lökar. Nu hoppas jag att det ska bli en trevligt blomning där till våren.

9 oktober var vi på en trevlig tillställning på Kupan i Hemse, med grönsakssoppa, kaffe och underhållning. Jag var där för att hjälpa till, men det gjorde inte det hela mindre trevligt. Efteråt det var vi och hälsade på Åkes kusin på Sudergläntan innan vi åkte hem.

12 oktober åkte vi till Tingstäde, för att tillsammans med SPF-arna göra ett besök på Försvarsmuséet där. Det var en riktigt trevlig utflykt! Första nattfrosten hade vi den 15:de.

Den 28 oktober följde vi en gammal granne, Bertil Gansvik, till den sista vilan. Han blev gammal och var 94 år när han avled.

November 

Den här månaden fortsatte med samma milda väder som det varit tidigare under hösten. En och annan frostig morgon var det, annars bara blidväder.

Månaden inleddes med ett trevligt kaffekalas hos en av våra nya grannar. Vi är gamla bekanta och det är för övrigt många gamla bekanta som bor här på Odvalds och första söndagen i månaden var vi i Rone och såg Ronerevyn. Det var en riktigt rolig eftermiddag och skådisarna var jätteduktiga.

7 november hade jag ett möte med sjukgymnasten på VC – Nu skulle jag få börja med sjukgymnastik och den 9:de var vi och tog årets influensaspruta.

12 november firade vår SPF-förening sitt 30-årsjubileum i Hejde bygdegård och då var vi med där. Förutom en massa god mat var det underhållning av en linedancegrupp och de som så ville fick också på att dansa.

Den 15:de var vi på Rondo och såg Riksteaterns uppsättning av Blåvingar, en jättebra föreställning.

Nu började hösten verkligen visa sina rätta färger och sällan har det varit så grant som i år.Dimmiga dagar var det då och då, med fortfarande ganska höga temperaturer. Vi plockade in trädgårdsmöblerna i förrådet och var vid Stenstugu en eftermiddag och hjälpte till att räfsa löv.

På Fars dag var sönerna med partners här och uppvaktade och vi bjöd på middag. 20:de var det skyltsöndag i Klintehamn. Det regnade på förmiddagen, men mot eftermiddagen blev det uppehåll och det blev en trevlig promenad i samhället för att titta på vad handlarna hade skyltat upp med och beundra all den nya fina julbelysningen över gatorna och på Torget, där det också var underhållning med julsånger och ringlekar.

Den 26 november gick stormen Berit till angrepp. Det blåste väldigt, men vi slapp relativt lindrigt undan.

Första advent kom sönerna med sina respektive hit och vi inledde julen med glögg och adventskaffe.

December 

Månaden inleddes med samma milda väder som i november. Halka på vägarna blev det på morgnarna och Gotlandsradion rapporterade om avåkningar.

Första lördagen i månaden var vi på Rondo på julmarknad. Där fanns mycket att titta på och handla, men vi nöjde oss med några småsaker och så passade vi på att få oss julens första portion risgrynsgröt med skinksmörgås. Andra advent, som också var Bosses årsdag, var vi på Toftagården och åt julbord.

7 december fyllde Åkes syster Barbro 75 år, så då åkte vi till Endre och uppvaktade henne.

Mellan utflykterna julstökade jag, bakade och gjorde julgodis och fortsatte med mina besök på VC och sjukgymnastiken. Jag tycker faktiskt att övningarna har haft effekt. På Luciadagen var vi i Fröjel kyrka och såg på ett trevligt Luciatåg och fick lyssna på vacker sång och musik.

Den 17:de var vi med SPF i Mästerby bygdegård på julfest. En trevlig eftermiddag med god mat, sång och musik, ringdans och julklappsutdelning.

20 december var jag i Visby och besiktade bilen och mina tänder (fast inte på samma ställe) och vi fick godkänt båda två.

Så blev det jul och julafton. I år var det bara Bosse och Carina som var här och firade jul, men vi hade det väldigt trevligt, tycker jag i alla fall. De kom hit på juldagen också och åt juldagsmiddag tillsammans med oss.

Nu är den här månaden och därmed också det här året snart slut. Jag har försökt komma ihåg vad som hänt och när, men säkert har jag glömt en massa i alla fall.Om du har orkat hänga med och läsa hela min krönika, så vill jag upprepa min önskan från inledningen av den om ett riktigt gott slut på det här gamla året och ett riktigt Gott Nytt År 2012!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s