2018

ÅRSKRÖNIKA 2018

Så har ännu ett år gått tillända  och jag ska försöka göra en summering av mitt bloggår 2018. Det är ju faktiskt så att det har hänt en hel del som inte finns med i bloggen. Lite privatliv måste man ju ha!  

Först av allt vill jag dock tacka alla som följt mig under året. Alla som hört av sig och skrivit kommentarer, men också alla andra som jag vet tittar in här då och då. Det är en stor glädje att det finns så många som vill läsa om min vardag och om hur Livet på Odvalds kan vara. Jag bytte ju bloggportal mitt under året och tappade en hel del läsare genom det, men nya har kommit till.

JANUARI

Hänt: Nyårsafton 2017 firade jag tillsammans med Bosse o Carina och på dagen var Krister o Thomas här på lunch. Kvällen på Sicklings var väldigt trevlig med god mat; toast på skagenröra, tournedos och potatisgratäng och till efterrätt champagne- och jordgubbspannacotta under chokladtäcke. Det var väl en meny som hette duga! När jag åkte hem var det redan den 1 januari 2018 och ett nytt år väntade.

På trettondagsafton hade jag grannarna här på bjudning och på trettondagen blev det kroppkakskalas här hos mig.

Revisorerna var här och kollade att jag skött mitt uppdrag som kassör för SPF och en eftermiddag kom kassören för en annan SPF-förening hit för att få lite tips angående det nya medlemsregistret.
21 januari var vi och såg på årets uppsättning av Gotlandsrevyn som hette : Knallhattar och Frostslipsar.

I januari var jag och besiktigade bilen, det var ett styrelsemöte med SPF och sedan ett årsmöte i slutet på månaden. Jag var med på Onsdagsträffen i Klinte församlingshem och jag jobbade på Kupan som vanligt en eftermiddag i veckan.

Odvalds 20 januari

Vädret: På Lillnyårsdagen var det hela +6º men grått och regnigt och den 16:de kom första snön. 20 januari var det -8º. Den 25 januari var det +8º och under natten försvann nästan all snö. Det var verkligen en månad med växlande väder.

Hälsan: Måste ha varit rätt god. Jag hittar inga gnällinlägg.

FEBRUARI

Hänt: Den 3 februari utökades lägenhetsbeståndet här på Odvalds


Den 5 februari reste jag iväg till Teneriffa och var borta nästen hela resten av månaden. Jag hade tre helt underbara veckor i Puerto de la Cruz med lite växlande väder, men mycket sol och värme, trevliga utflykter och ett väldigt trevligt hotell som hette Pez Azul, med god mat och perfekt service.

Väder: Jag kom hem den 28 februari och möttes av en förfärlig kyla och massor av snö. När vi kom till Arlanda var det -14º.  Eva, som skulle köra min bil till Visby, vågade inte ge sig iväg ut, för här hade varit ett hemskt snöande i flera dagar och massor av avåkningar och olyckor, så när jag landade i Visby kom Bosse och hämtade mig och körde mig till busstationen och sen tog jag bussen hem. I Klintehamn mötte Claudio upp så jag slapp gå hem i mina tunna skor. Min resväska tog Bosse hand om lämnade av den här i kväll när han kom från jobbet.Det gäller att få logistiken att funka och Levandrar är duktiga på det.

Hälsan: Var alldeles utmärkt efter den härliga semestern.

MARS

Hänt: 2 mars möttes vi av nyheten att Max Hansson, men gamla chef på Faktab avlidit.

6 mars var jag i Visby hos tandläkaren

Den 9 mars tog jag en vända till Hemse och handlade lite frön och annat och den 14 marsblev det ett nytt besök hos tandläkare för att byta en trasig plomb.

En kväll var jag på Rondo och såg ”Tårtgeneralen” och jag var på balansträning på Vallemo.

Det var lite pyssel med SPF eftersom jag avgått som kassör och blivit sekreterare i stället och  24 mars hade SPF påskfest. Och så var det jobb på Kupan förstås.

31 mars var det påskafton. Som varmrätt bjöd Eva på en härlig lammstek, lammgryta, potatisgratäng och diverse legymer och Krister bidrog med härliga efterrätter. Mycket, mycket gott!

Vädret: Mars var en riktigt vintermånad med massor av snö och tidvis hård kyla. 1 mars snöade det massor men redan den 3 mars blev det blidvädermen det varade inte så länge för den7 mars var det -12ºoch det tog lång tid innan kylan släppte så att det gick att plantera.

Hälsan: Var god

APRIL

Hänt: 4 april meddelades att Lill-Babs avlidit.

7 april var det stora däckbytardagen och samma dag hade vi ett medlemsmöte i bostadsrättsföreningen, med åtföljande skrivarbete och 9 april satte jag ut trädgårdsmöblerna.

Jag var inne hos Rut en dag och hjälpte henne att ”datera” och jag tog en sväng till Hemse en dag för att se var Granngården hade att bjuda på i plantväg och så ville jag köpa jord hos ”Gamen”, men säckarna var så tunga så jag avstod och sms:ade en beställing till Bosse i stället.

Osteoporosföreningen bjöd in till ett Livscafé på Märtas Café i Visby. Så jag tog bussen in till sten och det var jag med pådet.

När jag ändå var i Visby passade jag på att ta en promenad i Botaniska trädgården.

Jag var på Stenstugu och tvättade och städade ur bilen. ”Barnen” var här på kroppkakskalas en söndag i mitten av månaden. SPF hade ett månadsmöte i Equmeniakyrkan i Väte och innan jag skulle iväg dit satt jag ute i solen i shorts och linne och njöt.

20 april möttes vi av den sorgliga nyheten att Avicii avlidit.

Jag vann trisslotter på en korsordstävling, men de gav inga större förmögenheter. 22 april var det Öppet dop i Fröjel kyrka. Det upptäckte jag när jag var där för att titta till gravarna och blev bjuden på kaffe och tårta.

Jag fick en så trevlig försändelse med posten en dag. Det var en av mina bloggvänner som skickat plantor av Ormöga till mig. Nu hoppas jag att de kommer att övervintra och blomma vackert till våren.

Jag var med på Onsdagsträffen i Väte sista onsdagen i månaden och 26 april klippte jag gräset för första gången. Bostadsrättsföreningen hade årsstämma och jag var sekreterare, så dagen efter var det protokollsskrivning.

På Valborgsmässoafton jobbade jag ett förmiddagspass på Kupan.

Jag gick på Rondo en kväll och såg filmen de bjöd på. Den var alltså gratis och hette Tomb Raider. Vad jag har förstått, så är den här filmen gjord efter ett dataspel där hjältinnan heter Lara Croft, precis som i filmen.

Vädret: Sista snön kom den 2 april, men sedan blev det varmare och varmare. Temperaturen pendlade väldigt med 20º ena dagen 6-7 nästa. Och det var torrt, med bara några enstaka småskurar.

Hälsan: Måste ha varit god!

MAJ

Hänt: 1 maj hade Röda Korset ordnat en tipspromenad med efterföljande kaffe och bulle på Kupan, så då var Carina och Bosse och jag med och jag vann en vacker begonia.

4 maj  var jag med SPFlunch på Suderbys och sedan var vi på studiebesök på Veteranbilmuséet i Vibble.

5-6 maj var det Festa dei fiori – Italiens vänner Gotland´s stora vårsatsning och jag var med båda dagarna. Jag var på  guidade visningar i Botaniska trädgården och på Lind´s och jag var och såg italiensk film på Roxy och så var det givetvis en massa begivenheter i Almedalsbiblioteket. En mycket trevlig helg.

10 maj, Kristi Himmelfärdsdag var jag bjuden till Krister o Thomas på lunch.

Den 12 maj var det vårmarknad i Klintehamn och jag gick dit tillsammans med en granne och vi köpte båda en planta som hette Tomatillo. Den ska vi inte köpa igen!

Jag gick härliga promenader runt Warfsholmen och runt Bönders.

Jag var på Kupan och jobbade och det var fruktansvärt varmt, inte bara för oss som jobbade, utan för kunderna också.

Ann-Marie och Baxter kom på besök en dag i mitten av månaden.

22 maj åkte Eva Claudio och jag tillsammans med en massa andra gotlänningar till Sicilien. Vi var ett helt gäng som bodde på Villa Giardini och jag hade en helt underbar vecka. 30 maj kom vi hem igen och Bosse hämtade oss på flygplatsen  och vid 4-tiden var jag hemma på Odvalds igen  och det första jag kastade mig över var vattenkannan, men det visade sig att mina bussiga grannar hjälpts åt och vattnat både här och där, så att såg fräscht och fint ut.

På kvällen var jag på Kupan på ett medarbetarmöte.

Jag var på kyrkogårdarna den sista maj och satte nya plantor, för nu var penséerna ingen prydnad längre. I slutet på månaden krånglade bilen och en varningslampa som lyste, men det rättade till sig, så jag slapp lämna in den.

Vädret: 25º hade vi den 5 maj och maj visade sig vara den varmaste majmånaden sedan 1977. De 3:dje kom det några mm regn, annars var månade torr.

Hälsan: Inget enda klagomål, så den måste varit god i sommarvärmen.

JUNI

Hänt: 2 juni avled Claudios bror Pippo och jag var uppe i kyrkan och tände ett ljus för honom.

5 juni var det Gertrudsgillets sommarutflykt och den gick till Warfsholms Pensionat där vi fick kaffe, kunde gå runt och titta och fick veta lite om framtidsplanerna.

Nationaldagen firade jag som vanligt med SPF på Klinteberget, där Inga Sahlsten kom och berättade om berget för oss.

7 juni körde jag till Visby för ett besök på labbet och sedan var jag hos Ann-Marie och fick lunch och efter lunchen var vi ute och plockade blommor och sedan fick jag kaffe innan jag åkte hem igen.

Jag var på osteoporsmottagningen en dag för kontroll och till min glädje såg det bra ut och jag kan fortsätt pausa medicineringen. På hemvägen körde jag över Roma och gjorde ett besök hos Englunds Skor för första gången. Jag tror inte att jag kommer att åka tillbaka dit.

Jag var ute på Hamncaféet ett par gånger och fikade och satt och njöt av vyerna över havet och Varfsholmen. En dag stannade jag till och åt en härlig kebab på Kustgrillen.

Midsommarafton firades på Stenstugu tillsammans med barn och barnbarn och just på midsommarafton var det svalt och det regnade lite. Typisk!

26 juni startade vi årets kubbspel i Sicklingsparken och vi var oftast en 6-8 stycken som ställde upp på det.

Jag tog flera vändor till kyrkogårdarna för att se till planteringarna, jag gick promenader som vanligt runt Varvet, Bönders och Muldestranden  och jag fortsatte att jobba mina pass på Kupan.

En dag i slutet av månaden när det var lite blåsigt och svalt blev det en bakdag.

Så var juni månad slut och den sista dagen låg jag i solstolen och lyssnade på Eva Rydbergs sommarprogram.

Vädret: Vädret var lite växlande, men ganska behagligt. Det hade behövts mera regn och vi hade bevattninsförbud, så det var lite kämpigt att hålla odlingarna vid liv. 12 juni fick vi 4mm och på midsommarafton kom de en skvätt, annars var det mest uppehållsväder.

Hälsan: Jag mådde ganska bra och jag var på lasarettet ett par gånger för kontroll. En gång på lab för att lämna blodprov och en gång hos Maria Sääf på osteoporosmottagningen.

JULI

Hänt: Första dagen i juli var jag i Visby, för att ta mig en titt på Almedalsveckan och 2 juli kom Kerstin o Hassine hit och som vanligt bodde de hos Bosse, men vi umgicks varje dag på ett eller annat sätt. 6 juli var vi på Lilla Karlsö och då kom Krister också med.  

En härlig julisöndag bjöd Eva oss på lunch och sedan var vi på invigningen av Pensionat Warfsholm. Det har ju haft öppet ett tag, men nu var det officiell invigning. Vi gjorde en utflykt till Gannarveskär den 11 juli och sedan var vi och åt lunch på Hamnkaféet och då kom Krister också med. Samma dag packade Kerstin och Hassine och åkte tillbaka hem till Lidingö.

12 juli hade SPF en kvällsutflykt till Kronvalls fiskeläge. Det skulle varit en grillkväll, men eldningsförbudet gjorde att vi fick avstå från grillning.

Jag var på Björkhaga och badade, nja badet var det väl inte så mycket med, men det var skönt att ligga i skuggan under tallarna och njuta av svalkan från havet.

22 juli var det Allsång i Parken och jag smet iväg lite tidigt för att hinna med att gå på Rondo och se den nya Mamma Mia- filmen. Den var jättebra tycker jag!

I slutet av månaden kom kusin Göran och hans Kia med sönerna Eric och Oscar på besök. Det var väldigt trevligt för det var länge sedan vi sågs.

Då fick vi riktigt finbesök!

Sista juli var Ann-Marie, Eva och jag och såg Marie Nilssons föreställning Mina drömmars land. Vi startade med att äta på Celine och när vi var färdiga var det dags att gå till Länsteatern. Det var en fantastisk föreställning där Marie Nilsson är helt magnifik i sina monologer och Lennart Bäck, Lee Gotvik och de andra är inte dåliga de heller. Sången och musiken var också bra och Benny Andersson hade bidragit med musiken till ett par av Maries texter.

Jag skrattade så att tårarna rann och jag rördes så att tårarna rann och rann inte de så rann svetten, för varmt var det i den fullsatta lokalen. I pausen köpte vi vatten, men det var precis som om det inte förslog.

Mitt i alla aktiviteter jobbade jag mina pass på Kupan och ett och annat extrapass också, vi höll på med kubben en eftermiddag i veckan och jag försökte hinna med en och annan promenad, men det blev inte så många. Däremot många sköna stunder i solstolen med Sommar i P1 i örat.

Vädret: Hett, hett, hett med sista dagarna i månaden blev det åska och vi fick några ordentliga regnskurar efter 1½ månads torka. Sverige brann! Och även Gotland hade några bränder, men inte så omfattande. Största bekymret hade bönderna som inte fick något foder och såg sina skördar torka upp.

Hälsan: Jag mådde bra i värmen och njöt verkligen av en kanonsommar.

AUGUSTI

Hänt: 1 augusti tog jag en tur till Petesgården i Hablingbo och gick en guidad vandring där

Dagen efter kom Krister o Thomas hit. De bjöd mig på lunch på Warfsholmen och sedan var de här hos mig och fikade innan de åkte hem.

Jag låg i solstolen och lyssnade på Sommar i P1, men inte i solen, för det blev alldeles för varmt, nej i skuggan passade bättre, jag gick en och annan promenad  och en dag tittade Krister och Thomas in igen efter ett besök på Sudret.

15 augusti hade SPF ett månadsmöte i Skolgården i Fröjel med Per Smitterberg som föredragshållare. Tyvärr blev det strömavbrott, men den kom tillbaka efter ca 1 timme och då kunde han fortsätta. 

16 augusti beslöt man att häva eldnings- och grillningsförbudet. 

Sommar i P1 tog slut och jag utnämnde mina favoriter: Inge Thulin, Anders Berglund, Johan Waltelius, Uje Brandelius, Mark Levengood, Claes Månsson och Sara Danius. 

En dag tog jag mig en promenad Varvet runt med kaffepaus på Warfsholms Pensionat. Mycket trevligt.

24 augusti tog jag bussen till Visby och hade en helt underbar dag tillsammans med Ann-Marie och Baxter. Dagen efter träffades vi i Visby igen och var på Visby Strand och lyssnade på Sven-Bertil Taube och Göran Fristorp. Efter konserten skjutsade jag Ann-Marie hem och sedan chockade jag Krister och Thomas med ett besök.

Under månaden fortsatte SPF med kubb. Jag jobbade på Kupan och njöt av sommaren. Och i tv, på radio, i tidningarna och på stora planscher runt om i samhället syntes det att det närmade sig val.

Vädret: Varmt och skönt, 12 augusti var det svalt och under natten hade det kommit 22mm och dagen efter några mm till. Det var några riktigt heta dagar, men annars liknade augusti mera en normal svensk sommar.

Hälsan: Var god!

SEPTEMBER

Hänt: Jag fyllde år som vanligt den 7:de och då hade jag hit barnen och deras familjer på smörgåstårta och jag fick massor av fina presenter; både blommor, gott att dricka och luktagott och lotter i mängd. En mycket trevlig dag!

Söndagen den 9 september var det val och jag stod med insamlingsbössan för Röda Korset en timme på förmiddagen. Jag satt uppe sent på valkvällen för att få se hur det skulle gå, men ännu i dag (2018-11-18) har vi inte fått någon regering.

Tisdagen den 11:te var jag på Kupan och jobbade och då drabbades vi av ännu ett strömavbrott, som dock inte var så långvarigt.

Klintebygdens PRO och SPF Seniorerna Klinteorten gjorde upp i en bouletävling, som SPF tyvärr förlorade ganska stort och jag var där och hjälpte till med korvgrillning och annat kringarrangemang.

15:de september hade SPF den sedvanliga höstupptakten på Snäckan, men inte heller den här korvgrillningen gick att genomföra, den här gången på grund av regn.

Vi fick steka korv i köket i stället för grilla, men det gick bra det också.

Jag drog igång med lite höststädning en dag i mitten av månaden, men blev som tur var hindrad av en granne som bjöd in mig på otendag.

Jag fick ett paket från en bloggvän och i det låg en trevlig bok om katter: All cats have aspberger syndrome hette den och när man läser boken inser man att det har de verkligen.

Ett utpressarmejl fick mig att göra en polisanmälan, en anmälan som givetvis inte ledde till någon åtgärd.

På höstdagjämningen var jag och åt lunch på Hamnkaféet tillsammans med några bekanta.

Jag fick med mig äpplen hem från Stenstugu och kokade äppelmos och gjorde äppelkaka.

25 september var Eva och jag på Almedalsbiblioteket och lyssnade på Jan Eliasson. Hans tankar att kvinnorna är ett av hoppen om en bättre värld kändes helt rätt.

Sista onsdagen i månaden var jag med på höstens första Onsdagsträff och den här gången var den i Sanda bygdegård där Janne Manni, komminister i Klinte Pastorat, stod för underhållningen. En mycket trevlig eftermiddag.

Och så var det Klinte Marknad och då kom Krister och Thomas ut till Klintehamn och när de gått runt på marknaden kom de hit och åt lunch och med sig hade de en ny teve som jag bett dem köpa.Så jag fick hjälp med installationen och emballaget tog de också hand om.

30 september möttes vi av den tråkiga nyheten att Kim Larsen avlidit.  

Vädret: 2 september fick vi 25 mm regn, värmen försvann och det blev kyligt och höstruskigt. Runt den 20:de kom årets första höststorm.

Hälsan: Jag mådde hyfsat trots att höstdeppet började sätta in, men jag hade ju trevligheter som väntade…..

OKTOBER

Hänt: Första dagen i månaden tog jag en snabb vända till Visby för att uträtta några ärenden och dagen efter var jag i Hemse för SPF:s räkning. Det var valberedningen som var kallad till utbildning och vår valberedning har ingen bil, så jag fick köra dit den.

Så var det årets sista höstmarknad i Hemse onsdagen den 3:dje och då var det ett riktigt busväder. Jag var inte där, men satt hemma och tyckte synd om dem.

Jag var vid Suderviljan och köpte ljung och for upp på kyrkogårdarna och planterade dem.

Så fyllde Gaetano år och Eva bjöd på födelsedagskalas.

Den 9 oktober åkte jag till Mallorca direkt från Visby och samma dag fast senare åkte Eva med direktflyg till Sicilien. Jag hade en härlig vecka på hotell See Club, men vi hade ett riktigt oväder första dagen och natten. Den 17 oktober kom jag hem igen och då var det riktigt höstlikt.

Dagen efter var det ett medarbetarmöte på Kupan och jag gick dit, trots att jag kände av en begynnande förkylning, som sedan gjorde att jag missade SPF:s skördeauktion i Hejde bygdegård.

Jag tog en tur till Hemse en dag och på hemvägen var jag och kollade upp läget på gravarna både i Fröjel och på Klinte. Allhelgona närmade sig och jag åkte på Suderviljan och handlade gravprydnader.

Så blev det sista helgen i månaden och vi gick över till normaltid. På söndagen var det soligt och fint och jag gick ut på en skön promenad och på kvällen var jag på Rondo och såg ”Pang i Bygdegården”.

Sista dagen i månaden var jag och tre andra källingar i Hejde bygdegård på Onsdagsträffen.

Givetvis gjorde jag mina pass på Kupan under oktober också, men jag missade ju några gånger när jag var bortrest.

Vädret: Var gaska miserabelt med mycket regn och blåst och många mulna och gråa dagar.

Hälsan: Förkylningen som bröt ut efter Mallorcaresan var ganska envis, men efter ett par dagar vågade jag mig ut i alla fall. För övrigt mådde jag bra.

NOVEMBER

Hänt: Det var en fantastiskt fin Allhelgonadag, med lätt solsken och behaglig temperatur. Allhelgonadagen är alltid den 1 november och i år börjar årets tråkigaste månad alltså riktigt bra. Jag åkte till Hemse, för jag skulle ha tag i lammkött och gravljus på ICA i Hemse och hittade bådadera, så nöjd och glad fortsatte jag till kyrkogården i Fröjel och sedan Klinte.

På Alla Helgons dag kom Krister och Thomas hit efter att de varit och tänt ljus på gravarna och jag bjöd på dillkött, citronpaj och kaffe.

Söndagen den 4:de var det ett helt underbart väder; vindstilla, solsken och 6º varmt och jag tog en lång härlig promenad runt Bönders.

Dagen efter var det mulet och disigt och jag var på Rondo på kvällen och såg Peter Dalles nya film Lyrro, som jag inte alls gillade.

Jag var tillsammans med ett gäng SPF:are på Suderbys på räkfrossa. Mycket gott och trevligt.

På Mårten Gås var Bosse o Carina här och jag bjöd på stekt kyckling och sedan fakturerade vi för Mulde Strandkviors Vägförening. Dagen efter ”slaktade” jag pelargoniorna och plantorna fick flytta in i inneförrådet och sedan blev det förrådsstädning.

Under månaden städade jag lite här och lite där och putsade fönster. Ganska oorganiserat, men det blir nog jul i alla fall.

18 november bjöd Kupan in till Afternoontea. Mycket gott och trevligt. Dagen efter var jag på vårdcentralen och fick årets influensaspruta.

På tisdagen var jag hundvakt för Fridolf eftersom Carina var på lasarettet för ett operera sin ena fot. Egentligen skulle jag jobba på Kupan men hade fixat en ersättare. Sedan hade jag hand om Fridolf resten av veckan också. Vi gick långa promenader och han verkade trivas bättre och bättre här hos mig.

Fredagen den 23 november brann Eugens lada ner.

På söndagen var jag på kyrkogården,  Eva bjöd på lunch och efter maten bytte Bosse mina däck. På kvällen var Eva o Claudio och jag på Rondo och såg Bohemian Raphsody.

Måndagen och tisdag hade jag Fridolf och tisdag em jobbade jag på Kupan och onsdag var jag i Visby på en SPF-kurs. Carina kom hem från lasarettet på tisdagskvällen. Sedan var jag ute med Fridolf en gång om dagen.

Det var en kurskväll med Brf, där vi fick lära oss använda HLR och vår nya hjärtstartare.

Vädret: November var som november brukar vara, grått, mest blidväder och blåsigt, men det var en och annan riktigt solig och fin dag också. I slutet av månaden blev det lite kallare och 29:de sandade Linus för första gången.

Hälsan: Jag fick en ordentlig förkylning, som bröt ut när jag kom hem från Mallorca och den höll i sig länge, men annars var det inga problem. Den 19:de var jag och tog influensasprutan.

DECEMBER

Hänt: Månaden började med att det lördagen den 1 december var  julmarknad i Klintehamn med gröt och skinksmörgås på Kupan och marknadstält på Södra Kustvägen och dagen efter firade Eva sin årsdag som vanligt.

Jag fortsatta att gå mina promenader med Fridolf. Jag var med på Onsdagsträffen i Skolgården i Fröjel, det var ett styrelsemöte med SPF och ett med bostadsrättsföreningen och jobb på Kupan förstås.

Jag satte också igång med julbakningen och den 8 dec var det klart. Sedan lyckades Bosse o Carina få hemtjänsten att använda grinden och Fridolf kunde få gå ut i trädgården som han är van och jag behövde inte längre gå ut med honom. Bilen var på service, jag hämtade hem den och dagen efter var ett däck tomt. Tillbaka till verksta´n, en aning irriterad.

Jag tog bussen till Visby en eftermiddag, för jag var bjuden till Ann-Marie på julkalas. En mycket trevlig kväll med gröt och skinksmörgås. Och så passade jag på att köpa lite julklappar och gick och beundrade den vackra julbelysningen i Österport.

Jag var bjuden till grannar på julkaffe två gånger före jul.

Den 15 december hade SPF ett månadsmöte med luciatåg i Klinte församlingshem och det blev en riktigt trevlig eftermiddag med många deltagare. Jag tror vi var runt 45 personer som fick njuta av de vackra sångerna.

Dagen efter, den tredje söndagen i advent, var vi och åt julbord på Warfsholmen och det var väldigt trevligt och gott och alla var nöjda och glada över att än en gång få njuta av Mias sillbåt och allt annat gott.

Julafton och juldagen firade vi tillsammans på Stenstugu och i mellandagarna jobbade jag en dag på Kupan och så hade jag några grannar här på julkaffe och dagen före nyårsafton tog jag bussen till Visby och fick lunch hos Krister o Thomas, innan jag sedan gick till Länsteatern för att se Marie Nilssons föreställning Finns det några snälla barn.

Nyårsafton 2018 samlades vi här hos mig. Bosse bidrog med gratinerad hummer och Eva hade med sig varmrätten, en härlig lammsadel med råstekta grönsaker.

Vädret: 1 december kom de första snöflingorna, men de töade bort, för det blev blidväder och regn igen.Sen svängde det igen och vi fick några soliga, men blåsiga dagar, men jag var tacksam över ljuset. Tredje söndagen i advent började det snöa på morgonen och det höll på hela dagen och natten och på måndagsmorgonen hade vi fått åtminstone 1 dm nysnö och jag fick ta fram snöskyffeln för första gången i vinter. Det blev halt och besvärligt på vägarna, men dagtid var det ett par grader varmt så snötäcket smälte ihop ganska kvickt. Julafton var det kallt och lite nysnö, men sedan hade vi en period med 5/6 plusgrader. Nyårsafton var det också milt och ganska skönt väder, men lite blåsigt.

Hälsan: Jag hade en flimmerattack som störde nattsömnen den 20 december, men mådde för övrigt ganska bra, förutom en ihållande rethosta och så tycker jag att konditionen blivit sämre. Det tar emot att gå långa promenader.

Har du orkat läsa igenom hela krönikan vill jag passa på att än en gång önska dig ett riktigt Gott Nytt År 2019 och jag hoppas att du fortsätter att titta in här då och då. Ibland funderar jag på att sluta blogga och jag har haft en och annan längre paus, men ändå inte kunna hålla mig ifrån datorn, så jag håller väl på ett tag till…….

GOTT NYTT ÅR!