2010

ÅRSKRÖNIKA 2010 
 

Ska jag eller ska jag inte skriva en årskrönika, det har jag funderat över, men beslutade mig för att försöka sammanfatta 2010 sett ur min synvinkel. Alla medier har ju årskrönikor, så då vill jag ju inte vara sämre. Och när minnet sviker om när saker och ting har hänt, kan det ju vara bra med en sammanställning över året.

 Januari
 

Året började lite motigt för vår del med bilkrångel. Först rann oljan av bilen redan dagarna före jul och då var verkstaden där vi brukar lämna in den för reparationer stängd, så vi fick låna en bil av Carina o Bosse tills vi fick vår lagad. Sedan var det dags för besiktning och då gick den inte igenom, så det var bara att beställa en ny tid vid verkstaden. Bredbandskrångel hade jag också, för GEAB la ner sin internettjänst och det tog fjorton dagar innan Telia lyckades koppla upp mig igen.

Isen la sig tidigt 2010. Den här bilden är tagen den 26 januari
 Februari
 

Januari var en sällsynt kall och snörik månad och februari fortsatte likadant och månaden fick en väldigt dramatisk och trist start, för efter ett besök av sotaren fick vi brand i ett rum ovanför pannrummet. Det brann i golvet, så det blev ett hål rakt ner mot pannrummet, allting fylldes med sot och rök, men tack vara att vi hade brandvarnare upptäckte vi det och brandkåren var snabbt på plats. Sedan vidtog sanering och reparationsarbete som inte var klart förrän efter flera månader.

Vi var på Rondo i Klintehamn och såg nyårsrevy på lördagen samma vecka som det brann hos oss. En del sketcher var väldigt roliga och jag skrattade så att tårarna rann. Det var befriande att komma hemifrån ett tag och få annat att tänka på än sotsanering och ombyggnationer. En ordentlig förkylning åkte vi på både Åke och jag och snöade gjorde det en hel massa även under den här månaden, så mycket snö har jag inte sett i Klintehamn sedan jag var riktigt liten.

 Mars

 Mars månad inleddes med en tung väntan. En väntan på att vi skulle få vår skorsten lagad och att Åke skulle få en tid för starroperation plus en del annat, men det ordnade sig. I mitten av månaden kom När bygg hit och lagade skorstenen och vecka 11 fick Åke sitt ena öga opererat.

 Snöandet och kylan fortsatte, men i mitten på månaden började det ändra sig och man kunde ana att våren var på väg och Åke, som älskar solen, kunde äntligen få sitta ute och njuta i solvärmen. Dagarna började bli allt längre, Renoveringen efter branden fortskred planenligt och det började kännas som om det var hopp om livet.

   April
 

April startade med påskfirande och den tredje såg jag de första stararna – våren var verkligen i antågande. Några omgångar med snö kom det under månaden, men det töade snabbt bort. Renoveringen efter branden fortsatte och i mitten av månaden var snickarna och elektrikerna färdiga och nu återstod målningen, som kom att ta sin rundliga tid.

I slutet av månaden var vi med på ett trevligt möte med SPF. Valborgsmässoafton firade vi på Warfsholmen trots att vädret var kallt, regnigt och blåsigt och den dagen satte jag också lök i trädgårdslandet. Vårbruket var på gång!

 Maj
 

 Maj började med kylslaget väder. Jag fortsatte med mitt vårbruk och satte potatis den tredje maj. Jag hade en del besvär från ryggen, men skam den som ger sig. Den sjunde kom Arriba hit med möblerna som de haft magasinerade och den elfte maj, efter över tre månader, var renoveringen efter branden äntligen klar och vi kunde återinta vår domäner igen. Svalorna anlände tidigt i år och redan de första dagarna i månaden såg jag de första. Trädgården blev invaderad av ryska björklöss, men de gjorde ingen större skada. Den 23 maj var vi på gökotta och slutet av månaden kom värmen tillbaka och det blev en somrig och skön period.

 Juni

 Juni inleddes med värme och fina dagar, men den elfte fick vi massor av regn och jobbet med gräsklippning tog fart igen. Jag hade rätt mycket besvär med min rygg och till slut fick jag ge mig och beställa en tid vid läkaren, som ju inte kunde göra så mycket. Det var bara att se tiden an och äta smärtstillande och inflammationshämmande piller.

Det tog sin tid och först nu börjar jag känna mig helt återställd, men ännu kan jag få domningar och surrande i båda benen. Åke fick sitt andra ögat opererat för starr och nu såg han hur bra som helst.

Vad gjorde vi mer i juni? Vi firade Nationaldagen på Klinteberget tillsammans med SPF, vi var och såg på Donnersgymnasiets studentkortege och vi var på en trevlig invigningsfest av den nyrenoverade Skolgården, Fröjels hembygdsgård. På midsommarafton var Krister och Thomas här och vi grillade och satt ute och njöt i det vackra vädret.

 Juli
 

Juli bjöd verkligen på blandad kompott vädermässigt sett. Vi hade rekordvärme med över 32° i skugga, men även rekord i regn och åskoväder med strömavbrott som följd. Vi var och badade ett par gånger, en gång vid Djupvik i Eksta och en gång på Warfsholmen och vi var på Lions Loppmarknad i Klintehamn. Cirkus var vi också på en kväll i början av månaden. Vi tog en vända till Visby under Almedalsveckan och jag fick ett erbjudande att vara med i en paneldebatt ledd av Janne Josefsson, men jag tackade nej till det. Thomas föräldrar var här och hälsade på och vi satt ute i trädgården och drack kaffe tillsammans.

Augusti

Augusti blev en månad med mycket regn och rusk och vi fick fortsätta att kämpa på med gräsklippandet. I början på månaden kom min syster Kerstin och hennes man på besök och vi gjorde många trevliga promenader, var i Visby och gick runt där och vi åkte också ut till Kattlundsgården, som Kerstin och Hassine inte besökt tidigare.

 I mitten av månaden var vi på ett trevligt möte med SPF på Klintebys gård och längre fram i månaden var vi på en trevlig flundrefest vid Valby bodar och så hade vi ett årsmöte med Mulde samfällighet i garngården vid Muldestranden.

 September
 

September månad kom och med den också dagen som jag dragit mig så för – min 70årsdag. Den hade jag inte sett fram emot med någon större glädje, men det blev en riktigt trevlig och ljus dag, som jag kommer att minnas länge. I samband med att jag fyllde 70 bytte jag också blogg från Livet på Stenstugu till Livet efter 70.

Vi bor ju fortfarande kvar vid Stenstugu, men vi har planer på att skaffa något annat boende. Under året har vi varit och tittat på några lägenheter, men ännu inte kommit till skott.

Annars blev september månad inte sig riktigt lik, för här på Gotland brukar det vara en skön månad med mycket sol och god värme, men inte i år. Hösten kom väldigt plötsligt, men vi försökte roa oss så gott det gick i alla fall. Vi var på soppteater i Hemse och vi var med på en träff med SPF. Och så var det ju val förstås!

Den 25 september var det Klinte marknad och samma dag fick vi storfrämmande från Sicilien. Det var vårt äldsta barnbarn Gaetano och hans fästmö som kom och hälsade på oss och de stannade i två veckor. Det var verkligen roligt och nu fick vi anledning att åka runt lite med dem och visa upp omgivningarna. Vi var i Visby och en vända ner till Hoburgen så att de skulle få se Hoburgsgubben.

En förkylning åkte vi på i slutet av månaden både Åke och jag. Mina ryggbesvär fortsatte och jag beställde en tid vid sjukgymnasten vid VC där jag blev undersökt och fick lite goda råd om hur jag skulle göra för att få slut på eländet. Råd som jag nog varit ganska dålig på att följa.

 Oktober
 

Oktober fortsatte med mest molniga dagar och ganska låga temperaturer. Inte en enda ”brittsommardag” fick vi uppleva. Vi kämpade på med lövräfsning och upprensning i trädgårdsland och rabatter.

Vi firade Gaetanos 21-årsdag den 5 oktober och då satt vi i salen och åt tillsammans med sönerna och deras partners. I mitten av månaden var vi på Kupan i Hemse på Hattparad och så var vi i Visby på Gutamålsdagen.

 November

 November blev en månad med en riktigt trevlig händelse – Eva kom och hälsade på. Och hon kom lagom till Fars Dag som vi firade på Toftagården. Tråkigt nog kunde hon inte stanna så länge, men det var så roligt att få träffa henne. Vi hade inte setts sedan i maj 2009, så det var verkligen på tiden.

Den 21 november var vi på Visby Strand på en härlig julkonsert med Bengan Jansson och Kalle Moréus. Ännu hade det inte kommit någon snö, men den kvällen regnade det väldigt. Och regnandet fortsatte, dag efter dag och gångar och gräsmattor var som stora insjöar och den 25 november började det snöa.

 

Bilden är från en av åkrarna, Källingmyr, på vägen mot Klintehamn. Kanalen var alldeles full av vatten och åkrarna står totalt översvämmade. Den fina höstgrödan går nog ett bistert öde till mötes, för snön bara fortsatte och fortsatte och det blev kallare och kallare.

 December
 

December går nu mot sitt slut och den har varit sällsynt kall och snöig. Inte kunde man väl tro att vi skulle få två kalla och snörika vintrar efter varandra. Månaden har innehållit det som december brukar göra – planering och förberedelser inför ”barnens” årsdagar, advent och jul. Några shoppingvändor till Hemse och Visby har vi gjort annars har vi inte rört på oss så mycket. Jo, vi var och åt julbord med SPF i mitten av månaden, så lite extra har det hänt i alla fall. Nu avslutar jag den här återblicken på 2010 och om du har orkat läsa ända till slutet, så vill jag önska dig ett gott slut på det här gamla året och ett riktigt GOTT NYTT ÅR 2011!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s