2022

ÅRSKRÖNIKA 2022

JANUARI

Hänt: Nyårsafton var jag bjuden till Carina o Bosse och fick en härlig klassisk nyårmeny.

Mätta och belåtna satte vi oss sedan framför tv:n för att spela nyårsbingo medan vi fortsatte att äta ost o kex och en massa annat godis. Under kvällen dök det upp oroande nyheter på mobilen – ett hus stod i brand i Klintehamn och det fick jag se sedan när jag åkte hem efter att vi skålat för det nya året.

7 januari fyller Claudio år och då hade vi kroppkakskalas på Stenstugu.

Jag gick mina promenader som vanligt när vädret så tillät, läste och såg på tv och pusslade, men mitt i januarifriden började plötsligt en oroande känsla dyka upp – rädslan för ”ryssen”. Sex ryska landstigningsfartyg smög omkring i våra farvatten.

Julpyntet åkte ner i sina lådor till tjugondagknut och sista dagen i månaden plockade jag ner ute slingan.

SPF: Vi hade satsat på en Hörseldag i januari, men fick ställa in p g a smittspridningen. Förbundet sände en hel del information via webben, annars låg det mesta nere.
Vädret: Det var ganska milt väder, men blåsigt med nedfallna träd och inställda färjor som följd. 20 januari fick vi snö, men den låg inte kvar så länge. Sista dagarna i månaden anföll stormen Malik, som ställde till en del förtretligheter med strömavbrott och annat.
Hälsan: Jag mådde skapligt verkar det som.
Corona: Oron för den nya varianten av viruset omikron spred sig: v1 hade 540 ny fall på Gotland och v2 hela 1001 och v3 1385, men nu bestämde man sig för att pandemin inte längre är en pandemi? Restriktionerna togs bort och Coivid-19 hanterades som en vanlig influensa.

FEBRUARI

Hänt:

Vädret och väglaget var skapligt, så det blev många promenader och många stunder vid pusslet också och den 8 februari var det klart.

19/2 planterade jag de övervintrade pelargoniorna. En dag var Bosse o Carina här på kycklinglevergryta och hade med sig semlor till kaffet.

Söndagen den 27 satt jag ute och drack morgonkaffe för första gången i vår och på förmiddagen kom Eva, Matilda och Edoardo och hämtade mig och sedan tog vi en promenad runt Warfsholmen.

Kriget: 24 februari hände det som man fruktat ett tag Ryssland invaderade Ukraina och ett fullskaligt krig bröt ut.

SPF: 28 februari hade vi ett styrelsemöte här i Lokalen.
Vädret: Ganska milt och soliga dagar omväxlande med en och annan regndag. Runt den 23/2 kom det snö och det blev väldigt moddigt några dagar innan den försvann igen.
Hälsan: 14/2 var jag på vc i Hemse för ett blodprov som AK-mottagningen beställt.
Corona: Onsdagen 9 februari släpptes i storts sett alla restriktioner och man slutade med testningar.

MARS

Hänt: 2 mars beskar jag Hakuro Nishiki och tog ut lökkrukorna och dagen efter satte jag upp de tjocka gardinerna i sovrummet för att slippa morgonsolen och sedan tog jag en promenad till dammen.

6 mars såg jag på Vasaloppet och sedan tog jag en promenad till Stenstugu där Eva bjöd på lunch, hem fick jag åka med Bosse o Carina.

9 mars var två män från Stånga trädgård och beskar fruktträden på Stenstugu och då var jag där på inspektion. 13 mars var jag bjuden på söndagslunch igen. 14 mars köpte jag penséer på Suderviljan och planterade dem. 15 mars, premiärdagen, gjorde jag min deklaration på nätet.

Bosse bytte däcken på Golfen och hjälpte mig spola av vinterdammet också och dagen efter var jag hos Ida och klippte mig. 20 mars tog jag en promenad runt Warsholmen.

Så blev det Marie Bebådelsedag och då var jag på Kupan och åt våfflor.

Så blev det sommartid, Eva bjöd på söndagslunch en gång till men den söndagen tog jag bilen, för vädret lockade inte till promenad. Jag köpte mera penséer och minipåsklijor och plantera i lådorna på gravarna och jag plockade fram hörnhyllan på framsidan satt några krukor med påskliljor och penséer där också.

SPF: 21 mars hade vi vårt årsmöte i Klinte församlingshem och efter det hade jag en hel del jobb vid datorn och ett par bilturer för att få protokollet justerat. 28 mars hade vi ett styrelsemöte hos vår nya ordförande Arne Åkerman.
Vädret: Sol varenda dag i stort sett hela månaden, ingen nederbörd alls och kallt med nattemperaturer på 5/6 minusgrader varenda natt.
Hälsan: 1 mars var jag på vc i Hemse och fick vaccinspruta nr 4. 11 mars var jag i Visby hos tandläkaren för att beklaga mig över en knäppande käke. 22 mars var jag på vc i Hemse för ett blodprov beställt av läkaren på endokrinmottagningen och den 31:a ringde han och talade om att alla prover var perfekta. Han skulle fundera på ett alternativ till det där droppet som jag egentligen ska ha i april, men eftersom jag fick såna biverkningar förra gången vill han prova med något annat.
Corona: Onsdagen 9 februari släpptes i storts sett alla restriktioner och man slutar med testningarna.

APRIL

Hänt: 1 april-skämtet i GA gick ut på att att man med hjälp av appen Aquarius ska ransonera vattnet till icke fastboende fastighetsägare på ön? Och tittade man ut kunde man tro att vädergudarna skämtade. Det snöade! Första april startade också vårens hittaut och redan dagen efter var jag ute och fyndade.

En dag var jag i Visby för att lösa ut teaterbiljetter och samma dag blev det strömlöst på hela Gotland och några dagar senare låg internet nere, så det gick inte att betala med kort. Nog är vårt samhälle väldigt sårbart!

Så närmande vi oss påsk och jag påskpyntade som vanligt och Bosse kom hit med en liten fin lax, som jag kokade in och så var han och Carina här och åt inkokt lax på långfredagen.

På påskafton var Bosse och Carina och jag bjudna till Krister o Thomas på lunch. (Eva, Claudio och Gaetano var på Sicilien)

18 april var jag i Visby och träffade Ann-Marie och vi hade en härlig eftermiddag som vi startade med lunch på Tuppens Krog.

Jag vårrustade i täppan och jag gick på promenader och njöt av alla blåsippor och andra vårtecken. 23 april var jag i Visby igen för ett besök på Länsteatern. Jag var och såg deras föreställning Anna och Jacob Dubbe och när den var slut gick jag på Pinchos och fick mig lite till livs innan jag tog bussen hem igen.

Några dagar senare var det dags för ett nytt besök i Visby. Den här gången var det tandhygienisten som ville träffa mig och nog lyckades hon hitta ett hål.

SPF: 28 april hade vi ett månadsmöte i Klinte församlingshem på temat hörsel
Vädret: Det var varierande väder med kyla, snö och lite regn då och då, men en och annan riktigt skön dag också.
Hälsan: Förutom det där olycksaliga besöket hos tandhygienisten var nog det mesta ok.

MAJ

Hänt: Första maj var det vårpremiär för årets första lunch i orangeriet på Stenstugu och dagen efter kom Bosse o Carina hit och vi fixade till deras deklarationer.

4 maj var det årsstämma här i bostadsrättsföreningen och ett par dagar senare klippte jag gräsmattorna för första gången. En dag var jag och plockade kajpar och kokade kajpsoppa när jag kom hem.

8 maj var jag bjuden till Stenstugu på lunch igen och jag gick dit via Massshagen. Jag planterade om pelargoniorna och ställde ut dem på terrassen för avhärdning och jag och Eva var i Visby och såg Länsteaterns föreställning Måne över Rosendahl och när den var slut var vi hos Krister o Thomas och fick eftermiddagskaffe.

Jag gjorde ett försök att gå till Anderssons strand och leta checkpoints en dag, men fick vända hemåt för det började regna och åska, men jag hade bättre tur en annan dag.

SPF: 21 maj hade vi ett månadsmöte med sopplunch i Västergarns Hembygdsgård ca 30 medlemmar var med.
Vädret: Det var en kall, torr och blåsig majmånad och 4 maj kom det lite snö och 19 maj blev det åska och några mm regn och 21 maj fick vi 15 mm här vid Odvalds.
Hälsan: Jag var vid tandläkaren och så hade jag lite känning av flimmer då och då, men annars var det ok.

JUNI

Hänt: Jag inledde månaden med att gå en lång härlig promenad till Rannarve skeppssättningar. Dagen efter kom Carina och hämtade mig och så tog vi en utflykt till Stånga trädgård.

Så blev det pingst och på pingstafton var jag med på Gertrudsgillets sommarutflykt som i år gick till P18 och pingstafton var varm och fin och shortsen åkte på.

Och efter en solig förmiddag tog jag en promenad till Kustgrillen när det blev dags för lunch.

Nationaldagen firade jag som vanligt på Klinteberget tillsammans med andra SPF:are. Dagen efter var jag i Visby tillsammans med Carina.

Jag planterade och donade i täppan och jag fortsatte min jakt på Hittaut´s checkpoints.

16 juni skulle Carina till Visby igen och då åkte jag med henne och fick en härlig dag i stan och framför allt i Botaniska trädgården där näsduksträdet blommade.

Midsommarafton firades på Stenstugu tillsammans med Eva och hela hennes familj och 29 juni var jag och besiktade bilen och den fick godkänt. Dagen efter tog jag färjan och åkte till Stockholm, för några dygn hos mina systrar.

SPF: 6 juni firades på Klinteberget och annars var det de vanliga sommaraktiviteterna med boule o kubb.
Vädret: Månaden började med lite normala sommartemperaturer, men den 29 juni hade vi 31,4º vilken var den högsta uppmätta junitemperaturen sedan 1859.
Hälsan: Två gånger besökte jag vården: Hemse vc för ett blodprov och ett besök på Endokrinmottagning för en spruta med Prolia.

JULI

Hänt: Månaden började med en resa till i första hand Stockholm och sedan vidare till Örebro för att fira min syster Barbros 80-årsdag. Kerstin, Hassien och jag tog bussen till Örebro där vi bodde på Scandic Central två nätter.

Väl hemma igen rullade dagarna på med Sommar i P1, pyssel i täppan och promenader och i mitten av månaden kom Kerstin o Hassine på besök och de bodde som vanligt i Carina o Bosses hus, för de var på Åland. En kväll var vi bjudna till Stenstugu där Eva bjöd på lammstek och Claudio på sång och musik. Några dagar senare var vi i Visby där Krister bjöd på lunch.

Kerstin o Hassine var hos mig på lunch några gånger och sista kvällen de var här på ön bjöd jag dem tillsammans med Eva o Claudio på middag.

SPF: Sommaraktiviteterna med boule o kubb fortsatte, men utan min närvaro
Vädret: Månaden började med lite normala sommartemperaturer, det var varmt och skönt, men det kom en regnskur då och då.
Hälsan: verkar ha varit god!

AUGUSTI

Hänt: Jag lyssnade på sommar i P1, jag satt ute och läste och jag gick på mina promenader precis som vanligt. Så blev det Medeltidsveckan och då tog jag bussen till stan en dag.

Jag åkte till Kustgrillen och köpte mig thaimat ett par gånger och så åkte jag på en bussresa med Karlsson till Värmland och hade några riktigt härliga och intensiva dagar.

På hemvägen gjorde vi ett besök på Taxinge slott. Man ser tältet där Hela Sverige bakar spelas in.

21 augusti var det årets sista Sommar i P1 och den dagen bjöd Eva på lunch. Jag var i Visby och beställde ett ID-kort för mitt pass hade gått ut och jag läste en serie på 5 böcker skrivna av Anne B Ragde.

SPF: Utflykt till Valbyte den 4 aug
Vädret: Augusti var en riktigt härlig varm och skön månad med några välkomna regnskurar då och då
Hälsan: Kände av kristallerna. Var på VC i Hemse för besvär med benen och fick B12-tabletter.

SEPTEMBER

Hänt: Jag var på vårt vackra bibliotek flera gånger under månaden för att låna böcker. Dels Anne B Ragdes, men när jag läst färdigt Neshov-serien lånade jag Anna Janssons böcker om polisen Kristoffer Bark.

Natten till den 5 september var det snudd på frost, men dahliorna klarade sig.

Så blev det den 7:de och då fyllde jag 82 år och blev uppvaktad på alla sätt och vis med blommor och med hälsningar i bloggen och via facebook. Krister o Thomas kom hit och gratulerade mig och Carina o Bosse, som kom hem under natten från en Ålandsresa, kom dagen efter.

Något glädjande var att Klintehamns trygghetspunkt, som vi längtat så efter, öppnade den 8 september.

Den 10:de tog jag bussen till Visby och träffade Ann-Marie och vi gick till polisen för att hämta ut våra nya ID-kort, sedan tog vi en promenad i Östergravar innan vi gick till Ching Chong och åt lunch. Så blev det valdag och köerna ringlade sig långa. På kvällen var jag på bio och såg Där kräftorna sjunger

Jag var på Kustgrillen och köpta thaimat ett par gånger.

24 september var det Klinte marknad. Krister o Thomas kom ut, så jag fick träffa dem och när vi skiljdes åt var jag och tittade på ”Svanborgs” hus där det var visning inför försäljningen.

Höstrusket höll i sig och sista veckan i månaden började jag plocka undan krukor och lådor och satte in trädgårdsmöbeln. 26 september var jag ute på en lång skön promenad och på kvällen var jag på bio och såg Bränn alla mina brev.

SPF: Det var höstupptakt på Snäckan som vanligt i september och jag hade en hel de pyssel med olika webinarer som förbundet tyckte att vi skulle engagera oss i.
Vädret: Augusti slutade med högsommarvärme, men så fort vi bytte månad till september var det helt plötsligt höst. Månaden var sval och regnigt med en och annan fin dag, men den 27:de mullrade åskan.
Hälsan: 5 september var jag i Hemse och fick spruta nr 5 mot Covid och mina ben besvärade mig en hel del. Till slut skrev jag en egenremiss till neurologmottagningen och fick en tid den 8 november.

OKTOBER

Hänt: Den första söndagen i månaden var jag bjuden till Stenstugu där vi firade inte bara min, utan också Gaetanos, Matildas och Edoardos födelsedagar. (Eva o Claudio hade kommit hem efter tre veckor på Sicilien)

Det kändes verkligen som höst och jag började röja i rabatterna och plocka in trädgårsmöbler och krukor. På Ingrid-dagen fick jag blommor från Kraka. Vilken överraskning!

Jag gick en lång härlig promenad till Robbjensdammen en lördag och dagen efter hade jag Bosse o Carina här på lunch. De hade kommit hem från en tur till Åland så jag fick en fin blombukett från dem också, eftersom de missat min årsdag.

Nu började morgnarna bli mörka, så jag bytte ut mina tjocka sommargardiner i sovrummet mot tunnare. 16 oktober var jag bjuden till Stenstugu på söndagslunch. och en dag var jag ute på en promenad och besökte Ulla som bjöd på kaffe

Och så var spänningen stor att följa yngsta barnbarnet Edoardo och hans Matildas budgivning på ett hus. (Som de sedan fick)

Så blev det Halloween och vi gick över till normaltid och på söndagen tog jag en promenad till Stenstugu i ett alldeles strålande väder och blev bjuden på lunch igen.

SPF:  Jag hade lite pyssel med uppdateringar av hemsidan och jag var med på flera webinarier, bl a om hemtjänstindex och vårt boende. Och det var ett månadsmöte i Västergarns hembygdsgård och jag skrev referat och satte in annonser på helagotland.se
Vädret: Månaden började med en ordentlig rotblöta på 31 mm. Det var en månad med mycket blåst och regn, men rätt många riktigt fina dagar också.
Hälsan:  Förutom mina knasiga ben var det väl rätt bra.

NOVEMBER

Hänt: Nu var det Allhelgonahelgen som väntade och jag var och köpte gravprydnader och ljus. Jag klippte gräsmattorna och jag var på fotvård.

På Alla Helgons dag var Krister o Thomas ute på sin kyrkgårdsrunda och jag bjöd dem på lunch

Och jag gick mina promenader, pysslade i täppan, åkte på kyrkogårdarna och tände ljus och satte igång med höst/jul-städningen på allvar.

På Fars dag bjöd Eva på luch och Gaetano hjälpte mig med hemsidan för Italiens vänner Gotland

Lördagen den 19 november var det helt plötsligt vinter, men inte så kallt, bara runt 0º

22 november satte Bosse på dubbdäcken på Golfen och ett par dagar senare var i princip all snö från lördagen ett minne blott.

26 november var det julmarknad på Klintehamn med massor av besökare och dagen efter, den första söndagen i advent, var vi på Toftagården och åt julbord.

Och jag köpte mig en ny mobil, en Samsung Galaxy A13 och sedan hade jag mycket pyssel med att uppfostra den.

SPF:  24 november hade vi ett månadsmöte i Sanda bygdegård.
Vädret: 1 november var det riktigt dimmigt och de kommande dagarna var det mulet och småregnigt ena dagen och sol nästa och temperaturen låg på 10-12 grader. I mitten på månaden slog det om och blev kallare och den 18:de fick vi de första snöflingorna och den 19:de bröt vintern ut, med massor av snö och runt 0º.
Hälsan: Jag var på neurologen, där läkaren sa att jag har fått polyneuropati p g a B12-brist och det går inte att göra någonting åt. Fick dock medicin som ska dämpa besvären. Dagen efter var jag på Klinte trygghetspunkt och fick vaccin mot säsongsinfluensan.

DECEMBER

Hänt: Eva fyllde år, men eftersom jag var förkyld blev det ingen uppvaktning från min sida och likadan var det när Bosse fyllde. Jag piggnade dock till och några dagar senare tog jag en promenad på Barkan, gick hem och hämtade bilen och åkte på Konsum och handlade.

6 december tog jag bussen till Visby och var hos Ann-Marie och blev bjuden på skinksmörgås och julgröt.

Vallekvior den 12 december

Jag städade, bakade och julpyntade som vanligt och på Luciadagen var jag och klippte mig. Då var det ett riktigt ruskigt väder och inte helt lätt att ta sig fram till fots på oplogade trottoarer.

14 december var vi och uppvaktade Krister inför hans 50-årsdag. Han bjöd på middag och fick presenter.

21 december var jag i Hemse och julhandlade och dagen efter åkte jag med Carina o Bosse till Visby och handlade de sista julklapparna och dagen efter kokade jag in juldagslaxen och gjorde risgrynsgröt.

Julafton samlades vi allihop på Stenstugu och på juldagen var Eva, Claudio och Gaetano här hos mig. Edoardo och Matilda var hos hennes mamma och Carina o Bosse tillbringade dagen på akuten, efter att Carina så olyckligt fallit och skadat ett knä.

Jag gick ut på en skön mellandagspromenad näst sista dagen i januari och nyårsafton firade jag på Stenstugu tillsammans med Eva o Claudio och Edoardo och Gaetano.

SPF:  Julbord på Suderbys den 15 dec.
Vädret: Det var kallt i början av månaden och det kom en hel del snö och på Luciadagen var det ett riktigt busväder, med inställda färjor och flyg och sedan blev det kallt och väldigt halt på vägarna, men det blev blidväder igen och snön och isen försvann. Julafton och juldagen var det fantastiskt vackert väder med sol och gnistrande frost. Månaden slutade med regn och temperaturer på 3-7 plusgrader.
Hälsan: Månaden började med en ganska ordentlig förkylning. Kapslarna jag fått på neurologen hjälpte inte alls mot mina benbesvär, så efter att ha ätit dem i en månad slutade jag ta dem. Jag halkade omkull en kväll på väg från garaget till lägenheten och glasögonen slog upp ett sår på näsan, men både de och näsan klarade sig ganska bra.

Gott Nytt År!

8 reaktioner till “2022

 1. Du har haft ett förhållandevis trevligt år verkar det som
  Och aktivt, så mycket du har gjort, man kan nästan tro att 80+ är det nya 60! Tack för en trevlig sammanfattning av ditt (och lite mitt ) 2022 !

 2. Som vanligt hos dig: Ett väldigt aktivt liv! Du är verkligen alltid igång med något! Önskar att jag hade samma energi som du! En eloge!
  Så roligt att läsa din årskrönika och bra att du delade upp varje månad i väder, hälsa och aktiviteter! Ska försöka tänka på det när det är dags för mig nästa år…En god fortsättning önskar jag dig!
  Kram, Monica

  1. Jag tycker att livet är lite trist och enahanda ibland, men när man tittar efter har det ju trots allt hänt en hel del.
   Och det där med väder är ju viktigt när man är en gammal bondkälling, så det måste ju få en egen rubrik.
   God fortsättning själv Monica! Kram

 3. Jag tycker också att du har haft ett bra år och det har väl hänt en hel del ändå. Sedan har väl aktivitetsnivån allmänt sjunkit sedan pandemin. Ett bra upplägg av din årskrönika tycker även jag. Härliga bilder dessutom.

  Kram och god kväll!

 4. Ett bra och friskt år, det är väl det vi alla önskar helst av allt. Roligt att läsa om ditt år, semlor är gott och HittaUt följde vi i Alingsås när vi bodde det. Var kul med ett mål med promenaderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s