2013

ÅRSKRÖNIKA 2013
 
Januari

Hänt:
Jag börjar med nyårsafton 2012 då Eva och Gaetano och jag var bjudna på middag hos Bosse och Carina. En mycket trevlig kväll!

Lillnyårsdagen var Krister och Thomas här och hälsade på tillsammans med Thomas föräldrar Kicki och Leif och på trettondagen var ungdomarna här och vi åt duvbröstgryta.

En eftermiddag var jag på en trevlig dambjudning hos en av mina grannar.

Den 18 januari tog jag bussen till Visby för ett av årets våndor – ett besök hos tandhygenisten som gick överraskande bra.

I mitten av månaden var Bosse o Carina och Eva o Gaetano här och vi åt rådjur som Bosse skjutit. Riktigt gott var det!

Den 22 januari fyllde goda grannen Rut 75 år och då var jag och uppvaktade henne.

Den 30 januari ringde en bekant och frågade om jag ville åka med på Onsdagsträffen. Det är Klinte Pastorat som ordnar en träff för daglediga sista onsdagen i månaden. Jag tackade ja och det var en riktigt trevlig eftermiddag.

Vädret:
Månaden inleddes med gröna gräsmattor och mycket regn och rusk och promenaderna i omgivningarna blev många och långa. Runt den 10:de blev det kallt igen och snöade en hel del, men i slutet av månaden blev det mildare igen.

Bild från Odvalds den 12 januari

Hälsan:
Besvären från mitt förmaksflimmer avtog sedan jag fått medicin, men waranbehandligen tvingade mig att fara iväg till vårdcentralerna i Klinte och Hemse och lämna blodprover nästan varje vecka. Jag bokade en tid för att diskutera något alternativ till waranbehandlingen, men besöket sköts på framtiden, eftersom min läkare lämnade återbud till tiden jag fått i januari och inte hade någon tid förrän långt in i februari. Jag försökte hålla igång med motionscykeln och promenader, men nog kändes det motigt ibland alltid.

 

Februari

Hänt:
Det var det årsmöte med SPF och jag blev invald i styrelsen och fick förnyat förtroende som webmaster för föreningens hemsida och senare i månaden var jag med på ett styrelsemöte hemma hos den nyvalde ordföranden, Nils-Erik Jacobsson.

Den 10 februari var Carina, Eva och jag och såg årets nyårsrevy på Rondo, Rasrisk hette den. Bosse kunde inte gå med oss, för han låg på lasarettet efter att ha opererat bort blindtarmen.

En eftermiddag var jag på Klinte Bibliotek och lyssnade på Gotland Brassband. En trevlig eftermiddag tillsammans med många klintebor.

Bosse och Carina bjöd på ännu en läcker middag – Rådjursmedaljonger och potatiskroketter.

Den 26 februari var det årsmöte med Klinte Rödakorskrets och jag blev invald i styrelsen. Vid det konstituerande sammanträdet efter årsmötet ville man ha mig som sekreterare, men jag vill vara med i föreningen minst ett år innan jag tar några uppdrag, så jag tackade nej, fast jag måste säga att jag fungerat som sekreterare vid alla möten vi haft under året.

Dagen efter var jag med på Onsdagsträffen igen och den här gången var vi i Fröjel Skolgård och då vi fick se och höra berättas om sameslöjd och på kvällen var jag på Rondo och såg filmen ”Snön på Kilimanjaro”.

Men månaden innehöll inte bara trevliga händelser, den 23:de gick svåger Bengt bort.

Det är fotot tog jag den 23 februari här på Odvalds.

Vädret:
Vädret under månaden var väldigt varierande med perioden med snö och halka och andra då man inbillade sig att det var vår. Den 6 februari såg jag de första snödropparna här på Odvalds, men sen blev det en period med snö och rusk, halka och trafikproblem, men när månaden var slut blommade vintergäcken lite varstans.

Hälsan:
Jag kämpade på med mina promenader. Det var halt vissa perioder, men med broddar kan man gå ganska säkert i alla fall. Jag fick åka till VC var och varannan vecka för blodprover, men i slutet av månaden var jag på ett besök hos min husläkare, Roland Koch. Han ville dock inte ändra på medicineringen utan skrev en remiss till hjärtmottagningen på Visby lasarett för utredning. Ny väntan alltså!

 
Mars
 

Hänt:
I början av mars var jag på ett styrelsemöte med SPF och samma dag var jag på Rondo och såg filmen ”Tomboy” och senare i månaden var det dags för ”Små Citroner Gula”.

På Gertrudsdagen var jag medbjuden till Gertrudsgillets årsmöte och otndag med sill och ägg och senare i veckan var jag och såg ”Mannen från Le Havre” på Rondo.

Jag tog bussen till Visby en dag och gick där och botaniserade, mest i Botaniska trädgården faktiskt.
Den 21 mars var jag på svåger Bengts begravning i Endre kyrka. En kyrka som var fylld till brädden av folk som ville visa honom sin aktning.

Susie på Stjärnarve hade en föreläsning på Hemse Bibliotek och visade bilder från sin fina trädgård och det var jag och lyssnade på.

Så var det påskfest med SPF i Hejde Bygdegård

Så blev det påsk och på påskafton var ungdomarna här och åt påskmat. På påskdagen bjöd Eva på lunch och på annandag påsk var jag i Hemse och hjälpte till som ”kaffekälling” på ett samkväm i Kupan.

Vädret:
Vädret var verkligen ganska uppseendeväckande. Vi hade inte så mycket snö, i alla fall inte på den här sidan av ön, men det var väldigt kallt. 15-20 grader kallt flera nätter i sträck är inte vi gotlänningar vana vid. Det var dock fina dagar emellanåt och jag premiärsatt ute på min uteplats den 16 mars, men det var kallt på natten och den 27:e hade vi ännu -10 grader.

Hälsan:
Man mår som man förtjänar heter det ju och så är det nog. Jag försökte i alla fall att gå ut en vända varje dag och om det inte gick satt jag en stund på motionscykeln. Och så var det då de där blodprovstagningarna var och varannan vecka.

April 
Hänt:
Så blev det april och våren närmande sig mer och mer. Promenaderna blev många och långa och jag fick sällskap ibland också av Ann-Marie från Visby, som har en bekant här i Klintehamn som hon hälsar på.
 

Klintehamns Kläder ordnade en trevlig kväll med en optimistkonsult, Ann-Marie Lindahl. Hon hade många kloka idéer och hennes föredrag rönte verkligen till eftertanke.

Den 4 april var det stressigt, för då hade jag ett styrelsemöte med RK på morgonen och sedan skulle jag vara på plats i Eskelhems bygdegård klockan elva, för att delta i SPF:s distriktsstämma.

En söndag bjöd en bekant på en utflykt till Tofta, där vi var och tittade i Hembutiken och drack kaffe på Berså butik och café och en söndag åkte jag på en biltur med Bosse och Carina på förmiddagen och sedan kom Krister och Thomas hit och drack kaffe på eftermiddagen.

 Det var en mannekänguppvisning på Rondo, däcksbyte på Golfen och plantering av penséer både här hemma och på kyrkogårdarna.

Den 18 april gjorde Röda Korsets folkhögskola ett besök här på Gotland och då var jag med som representant för Klinte Rödakorskrets då de besökte Klinteskolan och sedan på kvällen var jag på Rondo och såg ”Balladen om Marie Kröyer”.

Och jag vann en fototävling med den här bilden

Vår bostadsrättsförening hade ett trevligt årsmöte med smörgåstårta och underhållning och jag blev invald som suppleant i styrelsen.

SPF hade ett månadsmöte i Mästerby där Towan Obrador var inbjuden som föreläsare. Det var en mycket givande eftermiddag.

Vädret:
Det var några frostiga kyliga morgnar, annars var det en härlig vårmånad, då man kunde sitta ute och njuta på uteplatsen.

Hälsan:
Den 29 april fick jag så en tid på hjärtmottagningen och läkaren där undersökte mig och övertalade mig att fortsätta med waran ett tag till. Hon skulle sända remisser till fyslabb för 24-timmars blodtrycksmanschett och för ultraljud av hjärtat. Ny väntan med andra ord!

Maj
Hänt:

Någon valborgsmässoeld blev det ju inte, för det blåste för mycket, men den 1 maj tog jag en promenad upp på Klinteberget och kunde konstatera att rishögen låg kvar. Det var en solig och fin dag och på eftermiddagen inledde vi årets grillpremiär på Stenstugu med Evas härliga marinerade fläskfilé.

I början av månaden firades våren i Klintehamn med kaffe och tårta och mannekänguppvisning ute i det fria. Det var Klintehamns företagarförening med Johanna Svanborg vid Klintehamns Kläder i spetsen som ordnat evenemanget.  Och våren fortskred och jag plockade kajpar och gjorde kajpsoppa flera gånger.

Den 7 maj var jag och uppvaktade vår fd ordförande för SPF som fyllde 80 år och på kvällen var det ett styrelsemöte med bostadsrättsföreningen och då fick jag i uppdrag att försöka göra en hemsida för vår förening.

Den 10 maj stod jag ett par timmar med RK-bössan och samlade ihop pengar till kampanjen ”På flykt” och dagen efter var jag med Bosse o Carina på kosläpp i Stenkumla. Kosläpp har jag varit med om ett otal gånger under de år vi hade mjölkkor, men det ju några år sedan.

En tur till Sudret, med ett besök för lunch på Holmhällar gjorde vi på söndagen den 12 maj.

En tur till Visby gjorde jag i mitten av maj och så var det ett trevligt månadsmöte med SPF där vi gjorde ett besök i Sanda och Lars Gullinmuseet och Petarve vattensåg och dagen efter var jag på Kupan i Hemse och jobbade.

Så blev det pingst och ett helt fantastiskt sommarväder. På pingstdagen var Bosse o Carina här på lunch och den sista helgen i maj åkte jag med dem till Stockholm. De bodde på hotell och jag hos min syster Kerstin och vi hade en helt underbart trevlig helg i huvudstaden.

Vädret:
Vädret i maj var helt perfekt. Varma sköna dagar omväxlande med lite svalka och regn allting växte och frodades. Den 17 maj var det en helt fantastisk skön kväll och jag satt ute riktigt sent och njöt av den härliga temperaturen. Jag tror faktiskt att det var sommarens skönaste kväll.

Hälsan:
Jag fortsatte att åka och lämna blodprover, tog mina piller, försökte hålla konditionen uppe genom promenader och trädgårdsarbete och väntade på kallelse till det där ultraljudet.

Juni
Hänt:
Juni blev en helt fantastisk sommarmånad och jag tillbringade många härliga timmar i solstolen medan jag lyssnade på Sommar i P1, men jag gick många sköna promenader också, ibland på kvällen när det inte var så varmt.

 

Åbrogatan

Den 3 juni var det planeringsdag på Röda Korset och vi inledde med sopplunch på Kupan i Klintehamn och efter planeringen inför sommarens aktiviteter var det ett styrelsemöte. Dagen efter var jag med på ett styrelsemöte med SPF här i Klintehamn.

Nationaldagen firade vi tillsammans på Stenstugu och alla bidrog med någonting att äta.
Jag tog bussen till Visby en dag och gick och njöt av en härligt vacker försommardag tillsammans med en massa turister.

Jörgens möbler lade ner sin verksamhet den 15 juni och hade slutauktion av lagret och massor av folk samlades för att fynda nya fina möbler och textilier. Jag köpte en ny matta att ha under soffbordet.

Jag tog flera promenader runt Warfsholmen och passade på att äta lunch ute på hamncafeét och jag var ute där en kväll också och fick en helt fantastisk räkmacka.

I mitten av månaden passade jag Ludde en dag, jag hade besök av en ”köksnisse” och beställde nytt kök av honom och senare i månaden bytte jag ut kylen och frysen mot ett kyl/frys-skåp.

Den 19 juni var jag med SPF på ett studiebesök vid Mästerby Museum. Ett lite trevligt museum som jag verkligen kan rekommendera för den som är intresserad av gotländsk historia och Waldemar Atterdags härjningståg här på ön.

På midsommarafton var vi bjudna till Bosse o Carina. Jag hade med mig ett fat med matjesill och Bosse kokade en gryta färsk potatis och grillade härlig fläskkarré, de hade gjort potatiskroketter och ädelostfylla skogschampinjoner och konjakssås, det fanns flera olika potatissallader och en stor skål sallad med allt möjligt gott i och så avslutades kalaset med glass och jordgubbar.

På Stenstugu mognade jordgubbarna nu för fullt och jag grämde mig lite över att jag inte fick äta så mycket som jag vill. (Det där rackarn´s waranet)

Den 29:de fyllde grannen Britt-Marie 70 år och bjöd in till kaffekalas i lokalen här på Odvalds. Det var jättetrevlig ordnat med tipspromenad och massor av gott att äta och sedan på kvällen var jag i Klinte kyrka på helgmålsbön.

Vädret:
Första dagarna i juni var det jättevarmt, över 25° men det blev svalare igen. Det åskade några gånger och det regnade ganska lagom mycket för att allt skulle växa och blomma. Sällan har blomningen varit så fin som den här sommaren.

Hälsan:
Jag åkte på mina blodprovstagningar och i slutet av månaden fick jag åka till primärvårdsakuten för att undersöka sviterna efter ett fästingbett. Jag hade fått borrelia och fick äta en 10-dagars antibiotikakur.

 
Juli
Hänt:
Månaden inleddes med att min syster Kerstin och hennes man Hassine kom hit till Gotland. De bodde hos Bosse o Carina som var bortresta, så Kerstin och Hassine fick agera husvakter.

När de ätit frukost på morgonen kom de hit till mig och så gjorde vi sällskap under dagen och åkte på olika utflykter. Det var helt fantastiskt trevliga dagar!

 Vi var i Visby och turistade flera gånger. Almedalsveckan var i full gång, så det fanns mycket att se på. Vi var och tittade på Krister och Thomas nya hus och vi var och hälsade på Thomas på hans jobb.

 

Vi gick härliga promenader både här i Klintehamn och vid Fröjelstranden och vi var på Hamncafeét och åt lunch ett flertal gånger. Vi var vid Djupvik och badade och vi var på Bottarvegården och såg ”Andre teidar” och då var Eva också med och när vi kom tillbaka från Burgsvik var vi på Stenstugu och åt middag.

Dagen efter att Kerstin och Hassine åkt hade jag äntligen en tid på fyslabbet för ultraljud och 24-timmars blodtrycksmätning och nästa dag blev jag också tvungen att åka till Visby för då skulle blodtrycksmanschetten lämnas tillbaka.

När jag lämnat tillbaka den promenerade jag till Öster, för jag hade ett möte med Ann-Marie. Äntligen skulle jag få träffa Baxter, en riktigt charmig kille. Ann-Marie bjöd på kaffe och goda smörgåsar och sedan följde hon och Baxter mig till bussen.

På eftermiddagen var jag på Stenstugu och plockade vinbär, som jag tog med mig hem och kokade gelé av och senare på kvällen bjöd Eva på middag.

Den 13 juli var det ”En dag för barn i världen” här i Klintehamn, ett arrangemang av C.O.S och Klinte Rödakorskrets deltog med en fiskdamm och ett lotteri och jag stod i ett stånd och sålde lotter ett par timmar.

SPF hade en utflykt till Valbyte i Västergarn, där vi grillade korv, lekte och hade det väldigt trevligt.
Jag åkte till Visby tillsammans med Eva en dag när hon skulle jobba. Hon bjöd mig på lunch på Hotel Breda Blick och sedan gick jag i Botaniska trädgården, Almedalen och nere på hamnen och tittade på turisterna, för nu var det Stockholmsveckan.

Den 26 juli hade Eva ordnat med en kusinträff på Stenstugu igen och jag bidrog med pajer. Det var en väldigt trevlig eftermiddag och kväll tillsammans med ett 20-tal släktingar och vädret var helt underbart.

Den 29 juli var det ”Allsång i Donnersparken”, men då var vädret inte så bra. Det blev en trevlig kväll det också, men den fick avslutas i förtid för det började regna och regnet höll i sig nästa dag också.

Då fick jag besök av Kerstins yngste son Haroun och hans familj. De semestrade i Visby och passade på att köra söderut när det ändå inte var något badväder.

Vädret:
Juli är som vanligt en ganska lynnig månad vädermässigt sett, men i år var den nog bättre än vanligt. Lite regn vill man ju ha så att allting inte torkar upp och regnade gjorde det ganska rejält i några omgångar, men jag kunde ligga ute och lyssna på Sommar i P1 nästan varje dag.

Hälsan:
Nu fick jag åka till Hemse varje vecka och lämna blodprover, för VC i Klintehamn hade sommarstängt. Jag hade lite ont i ryggen och speciellt i höfterna, annars var det inga större problem och så fick jag ju äntligen göra det där ultraljudet. Nu väntade jag bara på besked om resultatet!

 
Augusti

Hänt:

Så skrev jag i bloggen den 1 augusti. Dagen efter bakade jag saffransbullar, för nu var det dags för Medeltidsveckan och då har Fröjel Rödakors försäljning på medeltidsmarknaden, så på söndagen åkte jag till Visby för att besöka den tillsammans med Bosse o Carina.

Jag tog en tur med bilen en dag och var både på Follingbo Trädgård och hos Linds Växthus där jag köpte mig en japansk hängpil.

Bosse o Carina bjöd på ett härligt kräftkalas en kväll
Jag jobbade på Kupan i Hemse en dag och samma dag var det ett styrelsemöte i vår bostadsrättsförening. Vi planerade inför månadens stora begivenhet, ett 30-årsjubileum. Området här byggdes 1983 och det finns faktiskt en dam som bott här sedan dess.

 

Söndagen efter kom Bosse o Carina och hämtade mig och så åkte vi en tur ut på Norra Gotland och jag fick se Blå Lagunen för första gången.

Fredagen efter var jag i Visby och hade en träff med Ann-Marie. Vi var och lyssnade på Gotlandsmusikens sista konsert för sommaren och sedan gick vi till Märtas café och åt lunch.

På söndagen var jag i Visby tillsammans med några grannar och gick en stadsvandring med Gertrud Lyrung och ett par dagar senare åkte jag till Endre och hälsade på min svägerska.

Jag var på hamncafeét en kväll och åt och en kväll i slutet av månaden bjöd Eva på middag.

Jag var i Väte och såg på när våra SPF-medlemmar kämpade i Veteranmästerskap i kubb och en dag var det ett styrelsemöte med SPF.

Den sista dagen i månaden var jag med SPF i Väte Missionshus på ett månadsmöte där Göran Alm höll ett föredrag om prinsessan Eugenie och på kvällen bjöd Eva på middag-

Vädret:
Augusti brukar man kunna lita på och den här månaden var fin i år också. Visst var det lite åska och regn då och då, men det hör ju till det också. Det var för det mesta varmt och skönt i alla fall och solstolen blev flitigt använd.

Hälsan:

Den 16 augusti skrev jag i bloggen:

Jag väntade och väntade på kallelsen, men till slut kom den – den 11 juli, 2,5 månad senare, skulle jag till fyslab. Efter undersökningarna där började jag vänta på att läkaren som remitterat mig dit skulle höra av sig, men inte ett ljud. Idag tröttnade jag och ringde hjärtmottagningen och frågade om de glömt bort mig och fick som svar att jag var uppsatt på väntelista för en telefonuppföljning. Eftersom jag nu ringde så fick jag en tid den 3 september, nästan 2 månader efter undersökningarna och över 4 månader efter läkarbesöket. Jag undrar hur länge jag fått vänta om jag inte ringt?

Egentligen har jag faktiskt väntat ändå sedan i januari, för det var då jag hade den första tiden hos husläkaren på vårdcentralen. Ska det här verkligen kallas för god vård? Och jag fortsatte att åka till Hemse och lämna blodprover.

September
Krister och Thomas nya hus inspekterades

Hänt:
Den första söndagen i månaden var jag bjuden till en granne på hallonfrossa och måndagen efter var det höststädning på Kupan i Klintehamn och när vi städat färdigt samlades styrelsen för ett sammanträde.

5-9 september var Bosse o Carina bortresta och då var jag och min syster Kerstin hundvakter.

 

7 september fyller jag år och då ordnade Krister o Thomas en kombinerad inflyttningsfest och årsdagskalas. De flytta till sitt nya hus på lördagen, så det var verkligen beundransvärt att de orkade fixa till en fest redan på söndagen. Kerstin var med också, men dagen efter åkte hon tillbaka hem till Lidingö.

Den 10 september var det två år sedan vi flyttade från Stenstugu till Odvalds. Jag åkte upp till kyrkogården med blommor till Åkes grav och sedan åkte jag och hälsade på våra goda vänner och fd grannar och blev bjuden på kaffe. Det var en skön eftermiddag, solen gassade och vi satt ute under ett parasoll och njöt.

Några dagar senare var jag på bio på Rondo och såg ”Den gröna cykeln” och Ann-Marie och Baxter kom till Klintehamn en dag och vi var ute och tog en promenad på samhället.

Min svägerska var här på lunch lördagen den 21:te och efter lunchen var vi på Rondo där SPF i samarbete med Klintehamns kläder ordnade en modevisning.

Jag tog bussen till Visby en dag i slutet av månaden.

På Klinte Marknad stod jag ett par timmar och delade ut Veteranen för SPF och den 29 var jag tillsammans med Eva på Visby Strand och så Babbens show. Jag hade fått biljetterna i födelsedagspresent.

Vädret:
Det märktes verkligen att det var höst. En del dagar var soliga, varma och fina, medan det regnade och var svalt en del perioder. Den 25:te var det nästan 0-gradigt på morgonen.
Hälsan:
Äntligen den 3 september fick jag det där uppföljande samtalet med hjärtläkaren och det renderade i ett piller till, men jag fick byta ut waranet mot pradaxa och det var ju min stora önskan. Min tinnitus besvärade mig en hel del och gjorde att jag fick svårt att sova.

 
Oktober

Hänt:

Den 8 oktober åkte vi hem igen och möttes av hösten. Det var otroligt vilken skillnad det blivit på en vecka och då hade det ändå varit skapligt väder på ön. Efter en veckas bortavaro blir det en hel del att fixa med både i rabatterna här hemma och på kyrkgårdarna. Jag bytte ut en del sommarblommor och på gravarna planterade jag ljung.

Den 12 oktober var SPF:s styrelse samlade här hos mig för ett höstmöte och dagen efter var ungdomarna här och åt marinerad rådjursstek. Man måste ju få hjälp med såna där stora köttstycken. På kvällen åkte vi sedan till Endre kyrka på en konsert.

Min laptop krånglade, så en dag tog jag med den och åkte till Visby och så var jag med om mitt första upprop. Jag var på Folkhögskolan i Hemse och pratade om IT och bloggande för en grupp pensionärer som går en deltidskurs där. Det var Mien som bjudit in mig till det och det var en häftig upplevelse. På kvällen var jag på Rondo och såg filmen ”Äta, Sova, Dö”.

Dagen efter var det ett styrelsemöte med Röda Korset på Kupan i Klintehamn.

Den 19 oktober var Bosse här och bilade ner kaklet i mitt kök, för nu var det köksrenovering på gång.

Kvällen före var vi på Donnersbrunn och åt deras hummermeny, Krister o Thomas, Bosse o Carina, Eva o Claudio, Gaetano och så jag. Vi hade en väldigt trevlig kväll och maten var otroligt god – och Bosse bjöd på kalaset!

Det är inte varje dag man har tre karlar i köket.

Snickarna kom på måndagen och fortsatte på tisdagen. Sen kunde de inte göra mer, för de saknade en bänkskiva, men jag kunde i alla fall flytta in i alla mina nya lådor och skåp och så åkte jag till Hemse och inhandlade lite prylar till mitt nya städskåp och i slutet av veckan kom elektrikern och satte upp ny takbelysning och flyttade en lampa.

Lördagen den 26 var det månadsmöte med SPF och den här gången var det skördeauktion i Klinte församlingshem och på söndagen var det kaffikalas på Rondo med underhållning och massor av gott kaffebröd.

I slutet av månaden kom så den efterlängtade bänkskivan. Jag fick skivan på plats och diskbänken och vattnet installerat och nu kunde jag sluta diska i badrummet.

Vädret:
Det var typiskt lågtrycksväder i stort sett hela månaden och det var ganska varmt för årstiden. Visst var det en och annan solig dag, men mest var det ruskväder och det blåste hemskt i omgångar. Två svåra stormar, den värsta kallades Simone, drog in över ön och ställde till med en hel del elände.

Hälsan:
”Hälsan tiger still”, sägs det ju och jag har inte gjort några speciella noteringar om det, så förmodligen mådde jag ganska bra. Fast jag hade nog ett lättare gallstensanfall när jag var på Mallorca. Det blev en riktigt jobbig eftermiddag en dag.

 
November
Hänt:
Månaden inleddes med att Bosse och jag åkte till Visby på kakeljakt. Vi hittade ett som vi tyckte ganska bra om och köpte det (på öppet köp), men när vi kom hem med det passade det inte i alla fall. Bosse hade annars tänka kakla den helgen.

 

Nu fick jag trösta mig med de här vackra liljorna som snickarna hade med sig förra veckan som plåster på såren för att jag fått vänta så länge på bänksskivan.

4 november skulle jag på ett besök till tandhygenisten, men hon ringde återbud. Jag var dock så inställd på att åka till Visby, så jag gav mig iväg i alla fall och hade några trevliga timmar i stan.
När jag var på Colorama för att köpa färg till en hylla jag skulle måla träffade jag en släkting som bjöd hem mig på eftermiddagskaffe. Mycket trevlig!

Jag tog en tur till Visby och hittade äntligen ett kakel som jag vill ha och som de kunde få fram inom rimlig tid.

Jag var på Kupan i Hemse och jobbade en dag och jag var på Rondo och såg filmen ”Änglarnas andel” – mycket bra!

Jag var bjuden på ett trevligt kafferep på Elisabetdagen och dagen efter gjorde jag kåldolmar och bjöd ungdomarna på middag.

 Det var mulet och ruggigt många dagar, men jag försökte gå mina promenader i alla fall och bland annat stod jag och tittade på alla fina öringar som försökt ta sig upp i Klinteån till sina lekplatser och vackra blommor fanns det både här och där.

Jag julstädade och plockade fram jullådan, för nu började ju advent närma sig och jag började julbaka.

23 november var jag tillsammans med ett femtiotal andra SPF:are på Suderbys Herrgård och åt en härlig Gåsmiddag och i slutet av månaden hade SPF ett styrelsemöte där planerna för 2014 års program drogs upp.

Sista helgen i månaden var jag bjuden till Stockholm till min syster Kerstin. Hon hade köpt biljetter till Operan och vi skulle se baletten Svansjön. Det var ganska kallt i Stockholm just då och vi var förkylda alla tre, men vi var ute och gick och hade verkligen några riktigt trevliga dagar och bäst av allt var ju resans höjdpunkt – Svansjön!

Vädret:
Det var milt väder hela månaden och en och annan solskensdag också, men i slutet av november blev det ganska kyligt med en och annan kall natt.

Hälsan:
Jag åkte på en ordentlig förkylning som inte gav med sig, men jag hade ingen feber i alla fall. Ryggen dummade sig lite, men för övrigt mådde jag ganska bra.

 
December
 

Hänt:
Vi inledde december med att åka till Toftagården och äta julbord den första söndagen i Advent.

Eva fyller år den andra och Bosse den fjärde december och i år firande vi båda två den tredje med kroppkakaskalas här hos mig.

Bosse fyllde 50 år i år och smet iväg till Stockholm, så då var jag och bodde ihop med Ludde några dagar.  På lördagseftermiddagen var det ett styrelsemöte med bostadsrättsföreningen, så då fick Ludde vara ensam hemma ett tag.

På söndagen var det riktigt vackert väder och Ludde och jag gick en lång promenad och sedan var jag hos Eva och fick en jättegod söndagsmiddag. Sen åkte jag tillbaka till Ludde igen, solen gick i moln, det mörknade tidigt och det började snöa och när Bosse o Carina kom hem var bilen helt översnöad då jag skulle åka hem till Odvalds igen.

På måndagen var det julgröt och planeringsmöte på Kupan i Klintehamn och efter gröten och skinksmörgåsarna blev det ett styrelsemöte, så det tog nästan hela eftermiddagen.
Fredagen den 13 var jag i Visby för bilbesiktning och ett besök hos tandhygenisten och bådadera gick bra trots det läskiga datumet.

Det var ortens 4H-ungdomar som lussade för oss.

På lördagen var jag med SPF på Gervaldsgården i Sanda för ett månadsmöte med Luciakaffe och på söndagen åkte jag in till Visby och hälsade på Krister o Thomas och hamnade på en trevlig julmarknad på Linds växthus när jag åkt införbi där för att köpa en julblomma till dem.

Och julstöket fortskred med mera bakning, godistillverkning, julklappsinköp och annat som hör julen till. Julkort skrev jag också och sände iväg och fick en hel del själv både i brevlådan och mejlboxen.
Jag gick några sköna promenader mellan varven vid spisen när vädret lockade till det och det var rätt många fina dagar. En eftermiddag före jul var jag uppe på Stenstugu och tvättade bilen så att den skulle vara julfin den också.

Julafton och juldagen tillbringade jag på Stenstugu tillsammans med Bosse o Carina och hela Evas familj. Det var jättefina dagar och det var så roligt att få sitta i salen på julaftonskvällen och på juldagen.

På Annandagen gick jag en lång härlig promenad och på söndagen efter jul var Eva och hennes familj här hos mig på lunch.

Vädret:
Månaden började med soliga och fina dagar, Men den femte kom så ännu en storm, stormen Sven, som ställde till en del elände och den sjunde kom vinterns första snö och sedan fortsatte det att snöa några dagar. Snön blev inte liggande speciellt länge, för det blev blidväder igen och på onsdagen den 11 december var all snö borta igen. Sedan blev det några soliga och fina dagar igen blandat med regnskurar, men det var milt, 5-7 plusgrader, hela månaden. Julhelgen var mild den också och det var mulet och grått och regnade lite till och från. Den 30 december, idag då jag ”släpper” den här krönikan, har det varit ett helt fantastiskt fin väder med blå himmel och en strålande sol och jag gick en lång skön promenad på förmiddagen.

Hälsan:
Förkylningen höll i sig, men det blev i alla fall bättre och bättre och fram mot jul var jag i stort sett återställd. Att slippa waranet var verkligen ett stort plus, för nu känner jag mig inte som ett vårdfall längre.

Det var mitt år 2013 och du är beröm värd om du orkat läsa ändå hit, för jag inser att en sån här bloggkrönika kanske inte är så intressant för andra att läsa, men jag har i alla fall haft väldigt roligt när jag har suttit här och bläddrat i 2013 års inlägg och på något sätt känns det som att ha gjort bokslut.

Nu återstår det bara att tacka alla goda vänner, kända såväl som okända, som följer min blogg och önska ett Gott Slut på det gamla året och ett Gott Nytt År. Ett årsskifte är alltid lite speciellt och vi får väl hoppas att 2014 har något trevligt att bjuda på.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s