2008

JANUARI

Hänt: Så är år 2007 slut och vi startar på ett nytt år, som dessutom är skottår. Nyårsafton var vi hos Carina och Bosse och redan när vi körde dit vid 19-tiden var fyrverkerierna igång. Ludde är ganska skotträdd, så han var lite upprörd då och då under kvällen när det smällde som värst, men en och annan ostkrok fick honom att glömma de farliga ljuden.

Nytt år och nya kalendrar att börja på och det känns alltid lite extra högtidligt.

Lillnyårsdagen var lite jobbig för Åke för han var hos tandläkaren i Visby och drog bort en tand. Bilen krånglade så vi fick låna Carinas. 4 januari åkte julgranen ut! På trettondagen var Carina o Bosse och åt lunch hos oss på Stenstugu.

14 januari gick jag ut på en skön promenad

Efter att ha fått kosta på bilen 6000:- i reparation fick vi igenom den i besiktning den 16 januari. Vädret var ömsom si ömsom så men med några ordentliga stormar och kallt, kallt.

24 januari fyllde Åke 80 år och den dagen firade vi i Las Palmas, där även goda vännerna Irma o Sven-Olof helt oväntat dök upp.

FEBRUARI

Hänt: Den första februari kom vi hem från vår resa.

Bosse o Carina var här på lunch en dag och den 9 februari var vi på nyårsrevyn på Rondo – Dundakalas hette 2008 års upplaga. Jag gick på promenader och redovisade stolt antalet steg. Och jag var på Kupan i Hemse och jobbade den 14:de. I mitten på månaden fick Åke en ordentlig ”bondförkylning”, som utvecklades till något influensalikande med hög feber.

Natten till den 23 februari var det ett riktigt oväder. Vår flaggstång brast och Karlsöbåten som låg uppe på kajen för vinterförvaring blåste i sjön.

Samma dag begravdes Mats´s Tina, som avlidit p g a cancer, och Åke som ännu var förkyld och dessutom behövde ta hand om flaggstången kunde inte gå på begravningen, men jag var med.

Jag var i Visby på bokrean och en dag var jag hundvakt och gick en långpromenad med Ludde.

MARS

Hänt: 1 mars hade vi Irma o Svenne här på middag och dagen efter såg vi på Vasaloppet där 40 gotlänningar deltog.

6 mars bröt vårkänslorna ut och vi tog fram terrassmöblerna och fikade ute.

Jag hade besvär med ryggen i början på månaden, men det gick över på några dagar. 10 mars hörde jag lärkan för första gången den våren. Så var det dags för påskstädning! 14 mars var jag på Kupan i Hemse och jobbade.

Dymmelonsdagen den 19 mars

Vi var i Hemse en dag för rep av motorsågen. Sofia en bloggvän, var här på besök och påsken kom och påsken gick. Vädret var som vädret brukar vara i mars, men den sista dagen i månaden tog i alla fall Åke av vinterdäcken.

APRIL

Hänt: Från och med april ska högsta hastighet på gotlands vägar var 60km /tim kunde man läsa i GA de 1 april. April, april!

Jag la sättpotatisen till förgroning och började med lite vårbruk. Åke var och hälsade på sin blinde kompis Hasse ett par gånger. Och så var det dags för vårstädning och jag startade med garderoberna. Vi skaffade oss en kompostbehållare, för nu skulle vi kompostera allt matavfall själv.

Krister o Thomas var här den 5 april och bytte sina däck och jag bjöd på lunch,

Åke höll på i skogen och jag rustade i trädgården och inomhus och gick på en och annan vårpromenad. Jag gjorde bokslut och deklarerade för första gången digitalt. och en dag var jag i Visby för ett besök hos tandläkaren. Bosse o Carina var här på lunch den 15:de. Åke var på en kontroll hos reumatologen och jag var i Hemse och jobbade på Kupan den 18:de.

Masshagen den tjugonde april

Läget den 23 april med nyklippta gräsmattor och potatis under odlingsväven.

27 april gjorde vi en utflykt till södra delen av ön och var och åt lunch vid Folkeryds i Burgsvik och den 30 april har jag skrivit att det var sommarvärme.

På Valborgsmässoafton var vi på Warfsholm och startade med att äta en god Sjörövarsoppa. Vädret var lite småregnigt med det var inga problem att få fart på brasan och Jörgen Larsson sjöng vårsångerna och Anna Ulmstedt höll talet till våren.

MAJ

Hänt: 2008 var 1 maj både Arbetarrörelsens dag, Folknykterhetens dag och Kristi Himmelsfärds dag. Och jag började förbereda mig för årets vårresa till Sicilien, 14 dagar på Holidy Club, så det blev bloggpaus och den 21 maj skriver jag:

Så är vi hemma igen efter 14 härliga dagar på Sicilien. Vi har haft det jättebra! Vädret har varit fint och lagom varmt. Det var egentligen bara under pingsthelgen som det var lite sämre, men annars har vi fått så mycket sol vi tålt. Vi har solat, gått promenader och varit mycket hemma hos Eva och hennes familj. Vi har varit ute på olika ställen och ätit gott, ett par kvällar var vi på La Spelonca, pizzerian som drivs av Claudios bror tillsammans med en kompanjon, och där fick vi både god mat, gott vin och trevlig underhållning och två gånger, var vi i trädgården på Villa Citrus och grillade och åt lunch där. Så snart jag får tid ska jag göra en ordentlig reseberättelse. Det är mycket att ta hand om när man varit borta 14 dagar.

När vi kom hem efter två veckors semester var det en hel del att ta hand om med gräsklippning och annat. Så blev det Mors dag och sönerna kom på uppvaktning. Den 27 maj var Åke hos diabetessköterskan på kontroll och kusin Göran kom på besök.

JUNI

Hänt: Jag var på en utflykt till södra delen av ön med kusin Göran den 1 juni och jag var hundvakt för Ludde dagen efter. Nästa dag upptäckte jag något konstigt eksem på magen och ett besök hos läkare bekräftade min misstanke – jag hade fått Bältros. Det var hemskt och förstörde nästan sommaren för mig. Det kliade och brände och sved och värkte dag som natt.

Jag jobbade i trädgården, klippte gräs, hackade potatislandet och vattnade, för det var varmt och torrt väder. Jag var och jobbade på Kupan i Hemse en dag.

Åke tog bort fästet till den gamla flaggstången så att vi skulle kunna få upp en ny och med goda grannars hjälp med resningen var den till slut på plats.

På midsommaraftons morgon kom min syster Kerstin och hennes Hassine hit för att fira midsommar tillsammans med oss och på förmiddagen kom min andra syster, Barbro, och hennes man, Bosse, med Birka Paradise till Visby, så då tog vill andra en tur dit för att få träffa dem. När vi var tillbaka på Stenstugu kom sedan Kerstins son Haroun och hans familj hit och åt midsommarlunch med oss.

Sommar i P1 började på midsommardagen som vanligt och det försökte jag som vanligt lyssna på så ofta som möjligt.

JULI

Hänt: Jordgubbarna mognade och vi åt så mycket vi orkade. Det var torrt och varmt, men det kom någon regnskur då och då. Åke var och hälsade på sin blinda kompis och den 8:de var vi på Cirkus Brazil Jack.

I mitten på månaden åkte vi till Visby och turistade och Åke fick sitt lystmäte på fina båtar och jag fick ta en promenad i Botaniska trädgården. Sedan var vi på Granngården en vända innan vi körde upp till Östercentrum och fikade på Siesta. Sen gick jag in på Teliabutiken och köpte mig en ny mobil en Sony Ericson W200i.

12 juli var det Lions loppmarknad i Klintehamn och då var vi där och tittade. Jag var i Masshagen en dag och fortsatte längs stranden till Klintehamn, där Åke hämtade mig. 17 juli var jag på Kupan i Hemse och jobbade och på kvällen var vi på Robjens gård och lyssnade på Ingrid o Tommy Wahlgren som pratade om ”Gutamålet i visa och revy”. 21 juli var det sommarrea på Westbergs Beklädnadsaffär!

Jag fick besök av två nätvänner Pimli och hennes Tobbe och Gunvi från Risligen med make.

I slutet av månaden var vi på Varfsholm och badade flera dagar i rad. Åke hade lite besvär med sin reumatism, men jag, som nu återhämtat mig från min bältros, njöt verkligen av baden. Vi hade en period med riktigt varmt väder och flera tropiska nätter.

AUGUSTI

Hänt: Så blev det augusti och sommaren försvann. Månaden började med växlande väder och hotande regnmoln och 5 augusti kom den första ordenliga höststormen. Jag jobbade i trädgården, tog bort gamla jordgubbsplantor och sådde en ny omgång dill. Det här fotot tog jag den 2 augusti

Dagen efter var det söndag och då var vi i Visby för att vara med under invigningen av Medeltidsveckan och då träffade vi Krister o Thomas också.

Här åt vi lunch

OS i Peking började, jag såg invigningen, men inte så mycket mera. Maken var desto mera intresserad. Och det regnade, den ena dagen efter den andra.

Vi var i Visby en dag, för Åke skulle på en kontroll hos tandläkaren. Jag var på Kupan och jobbade och Åke hjälpte grannar att köra sädlass till Lantmännen. Det var ett årsmöte nere vid Djauvik i Fröjel sockens första skifteslag och jag var sekreterare. Sista dagarna i måaden var det riktigt fint väder igen.

SEPTEMBER

Hänt: Vi var i Visby på hundutställning och efter besöket där var jag och köpte oss en ny matta till vardagsrummet. Och det började bli kallt. Natten till den 2 september hade vi bara en plusgrad. Åke jobbade på vedbacken och jag i trädgården.

Så blev det min årsdag och jag blev uppvaktad på alla tänkbara sätt, både av blogg- och nätvänner och släktingar. Sönerna med sambos var här och Åkes syster och svåger också. Jag fick choklad, lotter, blommor, champagne och 2 filmer med Mario Lanza och Eva ringde från Sicilien.

Åke var och lämnade ett blodprov som reumatologen ville ha och han var på verkstaden och fick nya däck till bilen. Och Bosse var här och lagade en läcka på ett kallvattenrör.

Efter en väldigt kall och regnig period blev det lite skönare väder och jobbet ute i trädgården fortsatte och jag njöt av solen och temperaturer på upp mot 20º.

Vi fick hjälp av en granne med beskärning av äppelträden, men ett träd fick inte godkänt, så det tog Åke bort.

Lördagen den 27 september var det Klinte Marknad med massor av folk från hela ön precis som vanligt. Lunchen intog vi på Warfsholms pensionat, sen åkte vi hem så att Åke fick vila sig lite, men efter vilan åkte ner till marknaden igen.

OKTOBER

Hänt: 1 oktober var det Hemse stortorgdag, men vädret av uselt så vi struntade i att åka dit. Vi var på Follingbo trädgård och köpte ett nytt äppelträd och planterade det när vi kom hem. Det får ersätta det gamla vi tog bort. Lördagen 4 oktober var det Skördefest i Botaniska trädgården och då var vi på plats.

Och när vi lämnat Botan åkte vi hem till Krister o Thomas och fick eftermiddagskaffe med kanelbullar, för det var Kanelbullens dag också. Dagen efter var det ett riktigt besvärligt väder med hårda vinda och inställda båtar. Och vi var på Rondo och såg Mamma Mia.

Och maken gav mig en orkidé på Ingriddagen den 10 oktober

Tryggve Pettersson, Tya, som barnen kallade honom, avled. Han var vår hjälp så fort det skulle göras något tungt jobb i ladugården. Den 16 oktober var vi på hans begravning.

Och vi hade rävungar på besök flera dagar i rad. Grållen var väldigt upprörd och jagade bort dem så fort han fick se dem. En dag måste hela kullen varit här för då såg vi fyra stycken på en gång inne i trädgården.

Söndagen den 12 var Bosse o Carina och Krister o Thomas här på lunch och Bosse lagade en vattenläcka från diskmaskinen. Det var en råtta om gnagt sönder ledningen.

Jag köpte lökar och planterade för hopp om en vacker vår. Jag hade lite besvär med magen en period, men det gav med sig till slut. Åke var på en hälsokontroll på vårdcentralen. Jag var på Kupan i Hemse och jobbade en dag. Och vi var på vårdcentralen och fick våra influensasprutor.

Vi var i Endre på lunch en dag för att uppvakta Bengt som fyllt år. Jag var och köpte gravprydnader för Allhelgonehelgen nalkades och så bröt höststädningen ut. Sista dagen i oktober var vi i Hemse, för Åke skulle med motorsågen på service.

NOVEMBER

Hänt: 1 november var det Alla helgons dag och jag tog en promenad och var inne och tittade till familjegraven på Klinte kyrkogård. Dagen efter var det strömavbrott på hela ön, men vi höll på och jobbade i trädgården så vi hade ingen nöd av det. Det var varma och sköna dagar och några timmar gick åt till vedkrossning.

På Fars dag bjöd sönerna på en trerätters middag på Hotell Djupvik
Så fick besök av ännu en nätvän. Det var Kerstin, alias Pellispricken med familj.

Jag hade hand om Ludde ett par dagar när Carina o Bosse var på firmafest med övernattning. Jag började höstgräva trädgårdslande och en dag var jag på Kupan i Hemse och jobbade.

22 november 2008

Jag fortsatte med höst/jul-städningen och Åke satte på vinterdäcken på bilen. Måndagen den 24:de fick vi snö och det blåste hårt. Plogbilarna hann inte med och många skolor på landsbygden höll stängt. Åke fick jobb med snöskottning, men det blev blidväder och en vecka senare var det mesta av snön borta.

Vi var i Hemse och julhandlade och den 29:de var vi på en adventskonsert på Rondo och på 1:a advent sista dagen i månaden, var vi på Warfsholms Pensionat och åt julbord tillsammans med sönerna och deras partners.

DECEMBER

Hänt: 3 december skickade jag iväg ett julpaket till Sicilien, Bosse fyllde 45 år den 4:de och då var vi och grattade honom. 6 december var det Julmarknad på Klinte och då var vi givetvis runt och tittade. Lite speciellt var det att få besöka Robbjens gård.

Och jag bakade och stod i

I mitten av månaden var vi i skogen och letade efter en lämplig julgran. Jag var och jobbade en dag på Kupan i Hemse och då var Åke med och gick och hälsade på en släkting på äldreboendet där.

22 december fyller Krister år och söndagen den 21 var vi i Visby och gratulerade honom och blev bjudna på lunch. Innan vi lämnade Klintehamn var vi och tankade bilen och då kostade bensinen 9:94:- per liter.

Så blev det julafton och här sitter hela familjen och titta på Kalle ankas jul.

Krister och Thomas övernattade på Stenstugu och på juldagen kom Carina o Bosse också hit och vi åt inkokt lax och ris á la malta, precis som traditionen bjuder. På annandagen var bara Carina o Bosse här på lunch.

På tredjedagen var jag ute på en skön promenad. Vädret under månaden var allmänt grått och trist, som decemer så ofta är, men den här dagen var det solsken och riktigt härligt.

2008 slutade riktigt trevligt för vår del i alla fall. Vi var bjudna till Carina och Bosse och fick som vanligt en jättefin middag.

GOTT NYTT ÅR!

Utdrag från bloggen Dagens rapport från Stenstugu

Skapad 2022-11-10