2006

JANUARI

Hänt: Ja, så har vi startat ett nytt år igen. Jag tycker alltid att det känns litet högtidligt och liksom en nystart på tillvaron. Man byter kalender och i min 10-års kalender där man igår skrev på sista sidan får man starta om från sidan 1 igen. 

Januari 2006 började med en kylig period med temperaturer på mellan 8-10 minusgrader.

Redan den 2 januari kastade jag ut granen, för den barrade så hemskt och den 8:de åkte resten av julen ut bara utebelysningen fick nåd.

Kylan försvann runt den 15:de och det blev grått och regnigt.

Carina o Bosse var här på kroppkakor en kväll. I mitten på månaden var det flera trevligheter med bland annat revy på Rondo och en tur till Barbro och Bengt i Endre.

Åke var på ett läkarbesök i Visby och några dagar senare var han på lasarettet för en undersökning.

20 januari var det ett riktigt busväder med snö och blåst och -10º och Åke fick fullt upp med snöskottning och plogning och jag missade en dag på Kupan i Hemse, för jag vågade mig inte ut.

 På Åkes årsdag var sönerna med sambos och Bengt från Endre här på middag.

FEBRUARI

Hänt: Vi började månaden med en tur till Hemse i ett strålande vackert vinterväder. Jag startade till fots och fick en riktigt skön promenad.

4 februari – massor av snö och -10º på morgonen, -5º under dagen

5 februari klarade jag av bokslutet för 2005 och dagen efter påbörjade jag ett vikariat på 3 veckor på kontoret på Värme o Sanitet igen. Jag fick åka in med Bosse varje dag och sedan tog jag bussen hem.

Åke kämpade på med snöröjning, men det blev blidväder igen och snön töade bort. 12 februari var Carina o Bosse här på lunch. Åke jobbade med vedklyvning och skogsarbete.

Den 27:de var Bosse här och isolerade en del rör till värmesystemet och provkörde det, för det var kallt, samma dag hade vi -10º igen, dessutom hade jag bokat en resa till Azorerna och då måste det ju fungera. Vi avslutade månaden med en tur till Visby, för jag skulle på en kontroll hos tandläkaren.

MARS

Hänt: Månaden började med soligt och fint väder och planering inför resan till Azorerna och den 5:te åkte vi till Arlanda för vidare transport genom Solresors försorg. Vi hade en riktig härlig resa och hann se fantastiskt mycket på en vecka, här följer några bilder:

14 mars var vi hemma igen och vi var inte ensamma om att vara ute och resa, för ett par dagar efter vår hemkomst åkte Bosse o Carina till Thailand, så nu var det dagliga Luddepromenader som gällde.

Åke jobbade i skogen och en dag fick han ta traktorn och hjälpa en bilist som kört av vägen och in genom vårt staket. 20 mars var jag på Kupan i Hemse och jobbade och dagen innan var det så skönt väder så vi satt ute och solade, men bara näsan förstås. 30 mars hörde jag årets första lärka.

APRIL

Hänt: 2006 års aprilskämt: Geab, vår lokala elleverantör rapporterad i dagens GA att man experimenterat fram ett system som innebär att man kan leverera el utan kablar, sladdar och kontakter. Nu söker man efter 100 villaägare som vill testa systemet under 1 år. Under det året får man elen gratis. Geab står för alla kostnaderna för ombyggnad i villorna. Alla kablar och kontakter ska tas bort och kostnaden för målning och tapetsering står Geab också för.  För att man ska kunna tända och släcka lyset behöver man en fjärrkontroll eller röststyrning. Om röststyrningen sedan inte skulle fungera får man en mörkerersättning med 250:-/timma. Anmälan om man är intresserad ska göras till Geabs Hemsida.

April, april!! Jag skrattade så tårarna rann.

2 april var vi i Visby hos Krister o Thomas. Jag hjälpte Krister med bokslut o deklaration och han bjöd på lunch. 4:de tog vi en vända till kyrkogårdarna och plockade bort ljungplantor o gravljus.

Och jag som fått i uppdrag att göra en hemsida för Eva o Claudios ny projekt, Villa Citrus, hade mycket att fundera över. 6 april var den svenska klar och i drift, nu var det bara den italienska kvar. Och vi fick starurar den ena efter den andra.

Jag kunde inte bli annat än stolt när Bosse en dag fick dagens ros i gårdagens GA av en kund, som var så glad och nöjd med den hjälp han fått av ”Bosse i Comfortbutiken”.

Så blev det påsk och på påskafton var Bosse o Carina och Krister o Thomas här på kvällen och åt ägg. 27 april var jag hos Bosse o Carina och hjälpte dem med deras deklarationer.

På Valborgsmässoafton var Bosse o Carina här på lunch och på kvällen var vi på Varvsholm och såg på majbrasa. Det var hemskt med folk trots ett blåsigt väder. Vi hade tänkt gå i restaurangen innan elden tändes, men det var så fullt med folk där, så vi sköt upp det till senare. När elden tänts hörde vi ett trevligt tal till våren och vackra vårsånger framförda av Allmänna Sången.

När elden började falna gick vi in i restaurangen och åt sjörövarsoppa och hörde på ännu ett framträdande av kören. Kvällen på Varvsholmen avslutades med ett jättefint fyrverkeri.

MAJ

Hänt: Månaden började lika blåsigt som april slutade och vi tog en sväng upp på Klinteberget för att se om det var många på samhället som flaggade den 1 maj och det var det.

4 maj fick vi stallet fyllt av hästar igen. Det var en tävling på Gannarve och fick fick ta emot 4 hästar för övernattning.

7 maj var det jättefint väder och då tog vi en sväng ut till Hoburgen för att se på våradoninsen och äta lunch på Majstregården och dagen efter klippte vi gräset för första gången den våren och några dagar senare var det klippning hos frissan.

Åke var hos tandhygienisten och jag var hos Carina o Bosse och hjälpte dem fixa till sina mailkonton. Jag plockade kajp och kokade kajpsoppa.

♥♥16 maj och här står Åke mitt i härligheten. ♥♥

20 maj firade vi vår 45:te bröllopsdag med lite god mat och en flaska vin. Det var en ganska sval och regnig period just då och jag jobbade på med omväxlande vårstädning och i trädgården. 25 maj var det Kristi Himmelsfärds dag. Vi fick ett trevligt besök från Skåne – Kristers svärföräldrar Kicki och Leif kom och hälsade på oss den dag.

28 maj var det Mors dag och då kom Carina och Bosse och hämtade oss och så åkte vi till Visby där Krister och Thomas väntade på oss. Där bjöd sönerna på Morsdagsmiddag på Resturang Rosengården.

JUNI

Hänt: Juni började med svalt väder och jag undrade ”när kommer sommaren?” Pingstdagen 4 juni var det strålande sol hela dagen, temperatur ca 12-16 gr och vi startade dagen med en gökotta kl 8 i ett vackert änge. Till lunch var Bosse o Carina här.

Så var det dag för en resa igen och den här gången var det Sicilien som var målet. 6 juni på eftermiddagen lämnade vi Arlanda och när vi kommit tillbaka till Stockholm den13:de tog vi oss en extra semesterdag där för att få träffa Kerstin o Hassine. Nog hade det varit varmt på Sicilien, men i Stockholm var det 26º 14 juni!

Det blev en riktigt fin resa och Eva körde runt med oss på alla möjliga utflykter, så vi fick se mer än bara Gaggi och Giardini Naxos.

15 juni var jag i tingsrätten och vittnade i ett snatterimål. Det var en av besökarna på Kupan i Hemse, som haft svårt att hålla fingrarna i styr. Åke var och pressade hö för grannar och Krister o Thomas tittade in en dag.

Midsommaren närmade sig och midsommarvädret också med åska och regn då och då, men själva helgen blev fin och på midsommarafton var vi på en trevlig bjudning hos ett par grannar.

Måndagen efter helgen kom kusin Göran hit för ett besök på några dagar. Han släktforskade, så dagarna tillbringade han på arkivet i Visby.

JULI

Hänt: Juli började med ett härligt sommarväder med temperaturer på 20-25 grader och den 5 juli hade vi 28º mitt på dagen. Jag njöt i värmen och låg i solstolen och lyssnade på Sommar i P1.

9 juli kom Krister o Thomas hit och vi satt ute i trädgården och grillade.

12 juli kom en bloggvän med make på besök – Berit o Lennart

Nu var det dags för målning igen och den här gången var det ladugårdsdörrarna som skulle snyggas till, så det hade jag jobb med ett bra tag och så var jag på Kupan i Hemse en dag, precis som vanligt.

20 juli var jag och hämtade Kerstin vid båten och på kvällen var vi i Fröjel och lyssnade på Anna Jansson som berättade om sitt författarskap.

21 juli fick jag ännu ett kärt bloggvänsbesök, Pia och Torbjörn.

Kerstin och jag plockade av vinbären och kokade gelé.

23 juli var vi i Visby hos Thomas o Krister på em och den 25:te åkte Kerstin o jag till Karlsö. Åke fick inte följa med för han måste vara hemma och pressa hö för grannarna.

Men han fick följa med när vi åkte till Närsakar och såg det fantastiska skådespelet ”Ormkvinnans Barn”. Dagen efter lämnade Kerstin oss för den här gången och jag återupptog det där med ladugårdsmålning och trädgårdsskötsel.

Sista dagen i juli, eller rättare sagt kvällen, var vi i Fröjel och lyssnade på Marie Jungstedt som berättade om sig själv och sitt författarskap.

AUGUSTI

Hänt: I början av månaden kom lite efterlängtat regn och Åke och jag höll på i ladugården med fönstermålaning bland annat. Söndagen den 6 augusti inleddes medeltidsveckan och då var vi i Visby och tittade på det.

Jag åkte in till Visby en dag till under veckan och Åke fick inte följa med. Han var hemma och pressade halm. Söndagen efter var det årsmöte i Garngårdsföreningen. Det regnade lite lätt, men inte värre än att vi kunde genomföra det. Dagen efter blev det ordentligt med åska och regn.

Bosse var på duvjakt och kom hit med ett helt gäng duvor som skulle tas vara på.

”Endres” var här på middag en kväll och Krister o Thomas tittade in en eftermiddag.

Jag var på Kupan och jobbade, i Visby hos polisen och beställde ett nytt pass och jag tog en skön promenad längs stranden till Klintehamn en dag.

Jag var i Visby och hämtade ut passet och köpte mig en ny datorskärm. Och allt regnande gjorde att gräsmattorna behövde klippas igen och så åkte Carina o Bosse till Åland, så då fick jag ta dagliga promenader med Ludde.

Åke tog ur fönsterna uppe på hallen och på norrsidan i köket och lämnade dem för renovering och kittning och när de kom hem fick jag ta fram målarpenseln igen.

SEPTEMBER

Hänt: Månaden inleddes alltså med målning och Luddepromenader och dessutom var jag på Kupan i Hemse en dag.

7 september fyllde jag 66 år och då var Carina o Bosse här och gratulerade mig.

Det var många fina dagar med härligt sensommarväder och jag jobbade i trädgården och i växthuset.

17 september var det val. Vi var i Visby en dag och Åke var på lasarettet och fick ett svårläkt sår på örat bortopererat. Den 27 september var det Klinte Marknad.

Bosse var här med sin åkgräsklippare och klippte täppan bakom ladugården och vi bjöd både honom och Carina på lunch. Nu var säsongens målning avslutad och jag inledde höststädningen.

OKTOBER

Hänt: 2 oktober åskade det och vi fick 30 mm regn och samma dag var Åke på ett läkarbesök i Visby och på vårdcentralen i Klinte.

Åke köpte sig en ny åkgräsklippare och 9 okt var Carina och Bosse här och åt lunch, duvgryta med ris och äppelpaj och vaniljsås till efterrätt, bjöd jag på. Efter lunchen hjälpte Bosse Åke med gräsklippningen bakom ladugården. Det gick som hejsan med den nya klipparen.

Jag höststädade både inne och ute och satte några nya höstlökar och så var jag på Kupan och jobbade.

En lördag var vi i Visby och såg Länsteaterns uppsättning av Dario Fo´s ”Vi betalar inte, vi betalar inte” och en dag var vi i Hemse, för Åke skulle ha service på motorsågen. Och så var Åke på ett läkarbesök igen.

25 okt fyllde svåger Bengt år och den dagen var vi i Visby och sedan fortsatte vi till Endre och gratulerade honom.

Åke högg enestörar som han sedan sålde till en som skulle ha dem till bandfast tun och han var och hälsade på sin blinde kompis flera gånger.

31 oktober – Halloween, kom Krister och Thomas hit för att sätta på vinterdäcken på sin bil. De hade beställt dillkött till middag och det fick de också.

NOVEMBER

Hänt: Månaden började med snö och blåst och inställd färjeförbindelser. Åke jobbade på med sina enestörar och var och hälsade på sin kompis då och då. Carina o Bosse var här och åt lunch några söndagar.

Så fick man nästan vårkänslor igen för runt den 10 nov hade vi sol och blå himmel och +10º och jag passade på att jobba i trädgården och i växthuset.

På Fars dag var båda sönerna med partners här på middag och Eva ringde och pratade med sin far. I mitten av månaden var vi och fick våra sprutor mot säsongsinfluensan. Åke var hos tandläkaren i Visby och jag var på Kupan i Hemse.

Åke jobbade på med sina enestörar dag efter dag. 23 nov var vi i Sanda bygdegård och såg på en enmansföreställning med Evert Jansson.

28 november åkte vi till Sicilien igen och det blev en resa med som inte gick som vi tänkt oss, för Etna hade utbrott och i stället för Catania, hamnade vi i Palermo, dit Eva och Claudio fick köra och hämta oss. En dryg bilresa på 30 mil och när vi skulle hem var det lika illa. Flyget som skulle gå från Catania blev inställt och vi måste ta oss till Palermo.

DECEMBER

Hänt: Vi hade en härlig vecka på Sicilien, där vi bodde på Villa Citrus, men vi var ju mycket hemma hos Eva och Claudio och vi åkte på fina utflykter. Här följer några bilder:

5 december var vi hemma igen och ett par dagar senare var jag på Värme o Sanitet och hjälpte till på kontoret igen, men det var bara en dag.

Söndagen den 10:de var vi påWarfsholmen och åt julbord och dagen innan var vi i Klinte kyrka och lyssnade på en adventskonsert. På måndagen var jag på Kupan i Hemse och jobbade. Och nu började julbakandet.

Jag fick besvär med ett öra och gick till vårdcentralen där syster Lennart konstaterade ett undertryck, troligen efter flygresan.

22 december var vi i Visby och gratulerade Krister som fyllde 34 år.

Tisdagen den 26 skrev jag:

Så är det då annandag jul och vi har tagit det lugnt hela dagen. Just nu har vi sett Göta Kanal på TV och skrattat gott åt deras båtfärd. Jag har svårt att tro att uppföljaren kan bli lika rolig?

För övrigt har det varit en lugn och skön helg. Dan före dan var det julpyntande och matlagning in i det sista, så när julafton kom var allt klart. Ungdomarna dök upp till julbord vid 12-tiden och sedan följde Kalle Anka´s jul, kaffedrickning, julklappsutdelning (vi skulle inte ha några julklappar i år, men trots det så blev det allt en stor hög under granen) och sedan avslutades dagen med lutfisk och risgrynsgröt, allt enligt gammal god tradition.

Igår, juldagen såg vi julottan på TV och sedan åt vi lunch lite senare än vanligt för att hinna bli hungriga efter julaftons frosserier. Inkokt lax med majonäs och till efterrätt ris á la Malta, stod som vanligt på menyn.

Krister och Thomas åkte tillbaka till Visby efter kaffet, men Carina och Bosse blev kvar och fick sill och skinka innan dagen var slut.

29 december hade vi fyra vänner på på middag och jag bjöd på sill o skinka, inkokt lax och hovdessert som efterrätt.

Nyårsafton var vi hos Bosse o Carina.

Utdrag från Dagens rapport från Stenstugu med lite stöd från min 10-årsdagbok.

2022-12-09