Påsken 1954

Jag var 13 år och gav mig ut på ett riktigt äventyr! Jag skulle åka alldeles ensam till Örnsköldsvik och hälsa på faster Karin och farbror Pe. Jag åkte från Gotland med färjan och sedan fick jag ta bussen från Nynäshamn till Stockholm och där kom morbror Olle och mötte mig, för att se till att jag kom på rätt tåg norr ut.

Bara det att få åka sovvagn var ju väldigt spännande, att ligga där i kojen och höra hjulens dunk mot rälsen. Tåg hade jag åkt förut, för det fanns minsann järnväg på Gotland när jag var barn, men jag hade aldrig åkt så långt och aldrig i sovvagn. Jag delade sovkupé med en äldre dam och jag låg i övre kojen. Det var så spännande att ligga där och lyssna till hjulens dunk mot skenorna, för att inte tala om att vakna på morgonen, klä på sig och sedan sitta och tittade ut genom fönstret. Tåget saktade in och där stod faster Karin och farbror Pe på perrongen och väntade på mig.

Pappa hade två bröder som var gifta med varsin norrländska och de bosatte sig i Örnsköldsvik respektive Sollefteå. Nu var det påsk och när helgen kom samlades alla ute i en sportstuga utanför Ö-vik på ett ställe som jag har för mig hette Skede. Stugan var jättefin, men det fanns ju inga moderniteter där förstås, men allt var välordnat ändå.

På gården där stugan låg fanns det en ladugård och när man behövde gå på toa fick man gå in i ladugården och upp för en trappa till ett litet rum, där dasset fanns och nedanför sitthålet låg gödselstacken. Mycket praktisk anordning! Mitt minne är lite dåligt, men just det där dasset glömmer jag aldrig för de där dagarna fick jag min första mens, helt oförberett. Inte vågade jag tala om det för faster Karin heller, så det blev många vändor till dasset och mycket toapapper gick det åt………

Jag hade trots allt några riktigt härliga dagar där. Naturligtvis var det soligt och underbart väder, för så var ju vädret alltid när man var barn. Vi satt insvepte i varma och goda filtar ute i solskenet och njöt, vi åkte skidor långt ut på isen, vi fick härligt grillade svarta strömmingar – sotare, något som jag aldrig provat på tidigare.

Det var ju påsk och jag rörde äggulor och socker för brinnande livet till de vuxna, som sedan hällde i konjak och varmt vatten och gjorde sig härlig toddy och blev väldigt glada. Jag nöjde mig med äggsmeten. På vardagarna måste farbror Pe och farbror Nurre iväg till sina jobb, men jag och faster Gun och faster Karin var kvar i stugan.

Och alla skrev några rader i min poesibok, för en poesibok hade man på den tiden