Emma och August

30 juli är det Emma som har namnsdag och någon som heter Emma känner jag inte personligen och Emma Katharina Maria, kände jag inte heller, men har hört berättas om henne och jag sköter hennes grav. Hon var Åkes farmor och hon föddes 1855 vid Alstäde i Fröjel och gifte sig med August Ferdinand Lefvander år 1876.

August föddes 1842 vid Mulde i Fröjel och han var skeppare och vid sidan av det försörjde man sig så gott det gick på det lilla jordbruket vid Stenstugu, som de köpte år 1876. Paret fick i rask takt åtta barn:

Amalia 1877, Reinhold 1879, Hellny 1882, Helmut 1884, Johan 1886, Gustaf 1888, Nanny 1891 och sist Adolf (min svärfar) 1894.

August hade inte någon större framgång som skeppare och efter att han varit ute för en olycka där han fick en bom i huvudet, blev han vad man kallade ”sjörädd”. För att kunna försörja sin stora familj åkte han därför till Stockholm där han arbetade som stuveriarbetare. Där blev han emellertid sjuk och dog år 1897 på Serafimerlasarettet i sviterna efter en lunginflammation. Yngste sonen Adolf var då bara 3 år gammal.

Nu fick Emma det svårt att klara den stora familjen på egen hand och jag har hört berättas att lille Adolf fick en klut med en grötklick i att suga på för att stilla den värsta hungern. Man kan knappt föreställa sig hur svårt hon måste ha haft det. Jag vet ju inte, men kan tänka mig att man hade en häst, kanske ett par kor, några grisar och höns och så det lilla som jorden kunde ge i form av potatis och säd till djurfoder och att mala till mjöl. Det kan inte har varit lätt att mätta åtta barn. De äldre som kunde arbeta ackorderades därför ut bland grannar och släktingar. Helmut och Reinold emigrerade till Amerika så fort de blev vuxna nog och när Adolf var 18 år följde han efter dem dit.

Emma dog 1908 53 år gammal och vad hon dog av vet jag inte, men hon och sonen Gustaf, som ännu fanns kvar på Stenstugu när jag kom dit, ligger begravda bredvid varandra på Fröjel kyrkogård.

/Postat 30 juli 2015 i Livet efter 70