2007

JANUARI

Hänt: Inledningen på januari och det här nya året kunde vädermässigt inte varit bättre. Det var soliga och fina dagar och temperaturer på 5,6 plusgrader. 3;dje januari var vi i Visby för vi skulle till optikern och kolla synen. Jag fick köpa nya glasögon och Åke fick en remiss till ögonläkaren. Han hade fått starr.

På trettondagsafton var vi i Endre hos Barbro o Bengt (Åkes syster och svåger), på söndagen var Carina o Bosse här på lunch, Jag var på Kupan i Hemse och jobbade och vi var i Visby för Åke skulle på ett läkarbesök.

15 januari angrep stormen Per ön och det blev el-avbrott och avblåsta tak både här och där. Strömmen kom och gick och till slut åt vi kvällsmat i skenet av stearinljus och satt och pratade och sedan gick vi till sängs. Först vid halvåtta-tiden på morgonen var strömmen tillbaka. Då var det kallt i huset!

16 januari var vi och fick bilen besiktad och jag var och hämtade ut mina nya glasögon.

Den 22 hade vi en reporter från Radio Gotland här. De besökte en gotländsk socken varje måndag och den dagen besökte de Fröjel. En granne hade föreslagit dem att besöka oss och så blev det.

Det var dagar med strålande solsken och en klarblå himmel och en dag gick jag en promenad på förmiddagen, för jag kände att jag bara måste ut i det vackra vädret. Åke hade åkt ner i skogen för att ta vara på några vindfällen efter stormen Per, så jag gick dit och hälsade på honom.

Stormen Per ställde till det.

Så blev det Åkes årsdag och jag gjorde en stor köttgryta inför kvällen. På eftermiddagen kom ett par fd grannar in och gratulerade och sedan kom även Åkes syster Barbro och Bengt. Sönerna med sambos kom senare på kvällen. Min syster Kerstin och Eva ringde och gratulerade.

Jag var i Visby på mammografi (och fick godkänt). Sedan var vi hos Irma o Svenne och fick en härlig middag och en trevlig stund tillsammans med dem.

Sista dagarna i januari fick vintervädret ett tillfälligt bakslag med regn och flera plusgrader.

FEBRUARI

Hänt: Februari månad började som januari slutade med lätt regn och +3º, men molnen lättade fram på dagen och jag kunde gå ut på en skön promenad.

Vi var i Visby och hälsade på Thomas som låg på lasarettet p g a högt blodtryck. Jag gjorde bokslutet för 2006 och startade bokföringen för 2007 och Åke jobbade i skogen.

En dag var Krister o Thomas här på besök och Carina o Bosse var här på lunch en annan dag.Sista dagen i månaden var jag och klippte mig och jag var på bokrean i Visby.

MARS

Hänt: Så blev det mars månad och den började med en period av ganska regnigt väder, men sedan blev det många fina, soliga vårdagar. Jag började så smått i trädgården och med vårstädningen och så hjälpte jag Åke när han skulle klyva ved och jag var på Kupan i Hemse en dag. Den 11 mars hörde jag lärkan för första gång.

Vi hade ett sammanträde här med styrelsen för Mulde Vägförening. Åke var sekreterare där och jag var Åkes sekreterare, så då måste jag ju vara med.

En dag var Krister o Thomas här på lunch och en annan dag Carina o Bosse. 20 mars fick vi snö, men det töade kvickt bort. 22 mars var vi i Visby hela dagen. Åke skulle på en koll på lasarettet för sin starr och jag på årskontroll hos tandläkaren.

Och så blev jag intervjuad av helagotland.se

Och det blev varma härliga vårdagar och mars 2007 gick till historien som en av de varmaste på många år. 150-åriga värmerekord slogs lite varstans i Sverige, om än inte på Gotland.

APRIL

Hänt: Årets aprilskämt: Alla stockholmare som ringer och bokar biljetter har möjlighet att få rabatt om man kan uttala namnet Roma på rätt sätt. Undrar om det var någon som gick på det?

3:dje april var vi i Visby på förmiddagen. Åke skulle hämta ut sina nya glasögon och jag skulle till Lind´s växthus och köpa planteringsjord och penséer, det började bli dags att förbereda sig för påsken. Åke hjäpte grannarna med lite av varje, för nu var det vårbruk på gång och han jobbade även i skogen. På påskafton var Carina o Bosse här på påsklunch

Annandag påsk 9 april 2007

10 april gjorde jag i ordning våra deklarationer och skickade in dem och dagen efter var jag på Kupan i Hemse och jobbade. Det var årsmöte med Mulde samfällighet och för sista gången var Åke och jag sekreterare. Åke fortsatte att hjälpa grannarna med vårbruket och jag vårbrukade i trädgården.

Jag var och hjälpte Carina o Bosse med deras deklarationer och på kvällen hade vi grannar på middag. Vi åkte till Visby en dag och var hos Krister som ville ha lite hjälp med sin deklaration och då var jag i Botaniska trädgården för att få se den blommande magnolian.

26 april klippte jag gräset för första gången och 28 april åkte vi med Tottes buss på en Hollandsresa med Anna Ulmstedt som guide.

MAJ

Hänt: Holland 28 april – 4 maj:

6 maj var vi på vår årliga vårutflykt till Hoburgen med lunch på Majstregården och på kvällen hade vi Carina o Bosse här på duvgryta.

Och det var jobb i trädgården och jag som köpt lökar i Holland fick extra mycket att göra och det var vårstädning både ute och inne.

Maj inleddes med ganska kyligt väder och den 10:onde hade vi bara 8º, men runt den 20 maj blev det riktig sommarvärme. 15 maj var jag på Kupan i Hemse och jobbade. 17 maj var det Kristi Himmelsfärds dag. Så blev det vår bröllopsdag och då kom Krister o Thomas och Carina o Bosse hit på lunch.

Pingstafton var min jordgubbsodling så här fin och full av blom.

Pingstdagen var också Mors dag och då började vi med att åka på gökotta på Fröjelberget och sedan bjöd Åke mig på lunch på Warfsholms Pensionat.

JUNI

Hänt: Månaden började med trädgårdsarbete och Carina o Bosse åkte till Åland. 3 juni var jag och plockade liljekonvaljer och då hade vi härlig sommarvärme med 22º.

Jag fick ett kortare vikariat på ett par veckor på kontoret på Värme och Sanitet. Vi var på ett fantastiskt trevlig partaj hos en granne som hade inflyttningsfest.

12 juni kom kusin Göran på besök. Åke var på ett besök på vårdcentralen för en kontroll av blodvärdet. Och så var det dags för det månatliga jobbet på Kupan.

Och jag plockade jordgubbar för glatta livet.

Efter att ha varit hos oss en vecka åkte Göran hem till Arboga igen. Midsommarafton var Krister o Thomas här. Vi skulle grilla, men det började regna så jag fick ta fram stekpannan i stället. Och det blev regn på midsommardagen också. Nu började Sommar i P1 och det lyssnade jag som vanligt på i stort sett varje dag.

JULI

Hänt: Juli månad startade med typiskt svenskt sommarväder. Var man inne sken solen, men så fort man kom ut mulnade det igen. Carina och Bosse var här på lunch den 2:dra juli och på kvällen var vi på en trevlig grannbjudning. God grillad fläskfilé fick vi, men vi åt inne för det blev ganska kyligt på kvällen. Och den 6 juli var Bosse och Carina här och åt middag med oss och vi fick hjälp av Bosse med ett avloppsrör och vattenlås från ett tvättfat, som rostat sönder.

Det blev allt mindre med jordgubbar, för de hade fått någon gråmögel, men i stället började tomaterna mogna. Det regnade och regnade och gräset växte, så det var mycket jobb med gräsklippning och trädgårdsland.

Den 10 juli var vi i Visby och hämtade Kerstin vid båten och sedan blev det många utflykter under de två veckorna hon var här.

Vi var på Lions loppmarknad, vi var på Bottarvegården och såg Gretas Mupeden. Och vi var på Björkhaga och inspekterade den nya stugbyn.

Vi var även vid Närsakar en kväll och såg en Närrevy.

Kerstin tog sig en cykeltur en eftermiddag medan jag rensade i rabatterna och Åke hjälpt en granne, med att köra sädvagnar. Vi var i Visby en dag, vi var på auktion i Klintehamn och på Westbergs rea och vi var på en fotoutställning i Skolgården i Fröjel. Den 24 juli åkte Kerstin hem till Lidingö igen.

Nu blev det tyst och tomt här, så nu fick jag kämpa på med korsord och promenader på egen hand, men sysselsättning finns det ju alltid. En dag tog jag fram trädgårdsslangen och beväpnade mig med skurborste och satte igång att tvätta målningen på verandan på framsidan av huset.

AUGUSTI

Hänt: Jag fortsatte snygga till verandan, skrapade, grundade och målade stolparna som flagnat. En kväll var vi på Skolgården i Fröjel och lyssnade på ”Tre duktiga tjejer”. Åke fortsatte att hjälpa grannar med diverse sysslor.

Jag bakade bullar som Fröjel Rödakorskrets skulle sälja på Medeltidsmarkanden och vi var på en vigsel vid Kronvall.

Och det blev mera målning – nu var det fönsterna i ladugården som behövde snyggas till.

10 augusti var vi vid Kronvall igen och såg en helt fantastisk förställning – Kronvallsknappen. Ett bygdespel som framförs av amatörer från Eksta och Sproge hembygdsföreningar. Det var 16:de gången skådespelet framfördes.

Krister o Thomas tittade in en dag, jag var och jobbade på Kupan i Hems en dag och 19 augusti var det sammanträde i Garngården med Mulde samfällighet. 22 augusti var det ett riktigt ordentligt åskväder. Åke hittade ännu flera fönster som skulle målas. Och jag gick många härliga promenader och jobbade många timmar i trädgården som vanligt sommartid.

SEPTEMBER

Hänt: Jag började månaden med att vara på Kupan i Hemse och på kvällen samma dag skjutsade vi Bosse till Visby, där han skulle på någon festlighet. September började kyligt med nattemperatur på bara 2 plusgrader och bara 10-12 på dagarna.

På min årsdag blev jag uppvaktad på alla möjliga sätt och på kvällen kom sönerna med sambos, Åkes syster och hennes man och min kusin Göran hit på middag och Göran stannade här hos nästan en vecka.

Äpplena började mogna och vi hjälptes åt att plocka ner dem för att lägga på lagring till vintern. I mitten av månaden fick jag en ordentlig förkylning men den blev inte så långvarig. Jag bokade oss en Sicilienresa. Och jag satte igång med höststädning. 21 september var vi på en 90-årsuppvaktning (Bertil Gansvik). Jag fortsatte att planera vår Sicilienresa.

Sista september var det Klinte Marknad

OKTOBER

Hänt: På kvällen den 9 oktober kom vi hem efter vår Sicilienresa. Den här gången bodde vi på Villa Citrus, en litet hotell som Eva o Claudio drev några år. Och den främsta anledningen till resan var att vi skulle vara med och fira Gaetanos 18-årsdag. Här följer några bilder:

Dagen efter vi kommit hem var Åke nere i garngården och satte in utemöblerna i vår fiskebod, det var minusgrader på morgonsidan och det kändes väldigt kallt efter Siciliens 25-30 grader.

Åke gjorde vinterservice på traktorerna och jag planerade nya gardininköp. Så blev det storm med inställda båtar och nedfallna träd.

Bosse var här och gjorde något snickeriarbete i tvättrummet och sen återstod det bara för mig att måla. Sedan var han o Carina här på middag och dagen efter kom Krister o Thomas hit för att städa sin bil.

Jag var på Kupan i Hemse en dag. Det blev målarfärg över när jag var färdig i tvättrummet så jag fortsatte med taket i badrummet.

27:de var vi i Endre och gratulerade svåger Bengt som fyllde år.

NOVEMBER

Hänt: 1 oktober kom min syster Kerstin för att fira Allhelgonahelgen tillsammans med oss.

5 november var det en riktigt kall natt med -4º och vi var och lämnade av Kerstin vid Gotlandsbåten. 7:de var jag ute med Ludde en vända mitt på dagen, för Carina var bortrest och Bosse jobbade. 10:de november var vi på Gutamålsgillets dag på Visby Strand.

12 november var världen vit igen.

Och det fortsatte snöa dagarna framöver och det var halt på vägen, så den 16 november körde en bil av vägen och rakt in i vår ladugårdsgavel och bilens dragkrok gjorden en hel del skada.

Och vintern töade bort och den 23 november var jag ute och räfsade gräsmattorna från höstlöv. Då var det hela 7 plusgrader. Vi var på julmarknad på Lövsta Lantbruksskola i Roma och jag städade och fejade för vi väntade Eva och barnbarnen till jul.

DECEMBER

Hänt: Första advent var vi på Warfsholmen och åt julbord tillsammans med sönerna och deras respektive och 8 december var vi på julmarknader på Robbjens gård och på Rondo.

Det var milt väder och ett regnande dag efter dag. Jag städade och bakade, kokade knäck och fudge och handlade julklappar och julpyntade och 16 december var vi och hämtade Eva och hennes två söner vid båten.

Och så blev det då jul. Här kommer några bilder från julen 2007:

Och så var det slut på det roliga och vi skjutsade Eva och pojkarna till Visby flygplats för vidare transport tillbaka till Sicilien och tystnaden lägrade sig över Stenstugu igen.

Nyårsafton firade vi hos Bosse o Carina

GOTT NYTT ÅR!

Utdrag från Dagens rapport från Stenstugu

2022-11-30