2020

ÅRSKRÖNIKA 2020

222c8-julavd2

Så har ännu ett år gått till ända  och jag ska försöka göra en summering av mitt bloggår 2020, men först av allt vill jag tacka alla som följt mig under året. Alla som hört av sig och skrivit kommentarer, men också alla andra som jag vet tittar in här då och då. Det är en stor glädje att det finns så många som vill läsa om min vardag och om hur Livet efter 80 kan vara.

2020 har varit  ett väldigt annorlunda år och inte likt något annat jag upplevt, men jag har försökt leva och njuta av det livet har att bjuda på, även om inskränkningarna varit många på grund av coronapandemin som ställt till det för oss alla. När man är så gammal som jag är, känns det verkligen lite bittert att ha fått finna sig i att inte kunna komma och gå som man vill, inte kunna resa och inte kunna umgås med folk utan att ha dåligt samvete. Smittar jag, blir jag smittad?? Ingen vet ju hur många möjligheter man har kvar i livet.

Nu, den 28 december 2020, har det första vaccinet delats ut till några här på Gotland och det är bara att hoppas att det är ett bra vaccin som ska kunna frälsa oss från den här pesten.

JANUARI

Hänt: Nyårsafton 2019 var jag hos Eva och Claudio på Stenstugu.  Carina o Bosse var också där och så Gaetano och Edoardo o Matilda. Det var en jättetrevlig kväll med god mat, sång och musik och kortspel och kvällen avslutades inte förrän en bra bit in på det nya året.

Linssoppa som man ska enligt sicilians sed ska äta på nyårsafton.

Jag hade grannarna på julkaffe en kväll i början av månaden och på Trettondagen bjöd Eva på lunch. Vi var och såg nyårsrevyn på Rondo och Carina o Bosse var här på lunch en söndag. Jag var hos Åströms i Sanda och hämtade ut mina sommardäck och jag tog mig en promenad då och då, annars hände det inte så mycket.

Nu började man läsa i tidningarna om coronaviruset, ett nytt hotande virus som startat i Kina och börjat sprida sig ut i världen, men ännu tog vi det  ganska lugnt och tyckte nog att pressen blåste upp det för mycket.

SPF: Vi hade ett styrelsemöte här i Lokalen och ett månadsmöte i Klinte församlingshem som handlade om Krisberedskap.
Hälsan: Jag var på lasarettet och opererade bort en cancerknuta på överläppen och sedan till vc i Hemse och tog bort stygnen.
Vädret: Det var blidväder i stort sett hela månaden och ingen snö.

FEBRUARI

Hänt: Coronaviruset spred sig mer och mer över hela världen och värst drabbat i Europa var Italien och skidorterna i norr och därifrån spred det sig också till Sverige och vi fick det ena fallet efter det andra, men än så länge var det ganska lugnt här på Gotland, men även här började skyltar med INSTÄLLT dyka upp både här och där.

Jag köpte mig en ny skrivare och jag var i Hemse och shoppade en dag. Den 21/2 tog jag fram pelargoniorna och planterade om dem och den 24/2 beskar jag eukalyptusvidet. Jag var med Carina o Bosse på Hamnkaféet och åt lunch och en dag bjöd Eva mig till Stenstugu.

Och allt eftersom nyheterna om corona spreds i pressen sjönk börsen mer och mer.

SPF: Årsmöte den 10 februari
Hälsan: Ryggen var lite besvärlig
Vädret: Det var mest blidväder med en och annan kallare dag och lite snöslask

MARS

Hänt: Nu påbjöd FHM alla 70plussare att hålla sig i karantän och undvika kontakter med andra, men i början på månaden hade Gotland ännu inte fått något fall av covid-19

2 mars hittade jag årets första blåsippa

8 mars var barnen här på juldagslunch och dagen efter var jag i Visby och  fick bilen besiktigad.

Corona spreds som en löpeld världen över och jag bokade av min Hollandsresa och Gertrudsgillets vårfest blev också inställd. Och i butikerna hamstrade folk bl a toalettpapper som galningar.

Den 12 mars smällde det till och Gotland fick sitt första fall av covid-19. Och UD avrådde från resor till Alla länder och INSTÄLLT var ordet för dagen.

Nu kom det påbud från FHM att 70plussare ska låta bli att handla själva, så Bosse tog hand om min veckohandel.

Det blev deklarationsdags och jag gjorde min digitalt den 17 mars, första dagen det gick.

21 mars avråder FHM från resor till Gotland

Föreningslivet låg helt nere, men jag gick mina rundor och försökte njuta av våren och mitt i coronadeppet kom det en glad nyhet; Warfsholms Pensionat öppnar igen.

Inte har det varit mycket snö i vinter, men i mitten av mars blev det lite vitt.

Vädret: Var milt och regnigt, med nästan ingen snö och halka.
Hälsan: Jag måste ha mått rätt bra, för jag hittar inget större gnäll.
Corona: 31 mars hade Gotland haft 11 konstaterade fall av coronavirusinfektion.

APRIL

Hänt: 1 april och årets aprilskämt blev ganska uppskattat av de flesta. Nog kände vi 70-plussare oss utestängda från både det ena och det andra.

Bosse och Eva hjälpas åt att handla för mig så att jag skulle slippa gå i affären och beblanda mig med en massa folk.

Som vanligt den här tiden så hjälpte Bosse mig att få på sommardäcken på bilen och jag hjälpte honom med årets deklaration.

Det kom besked om att Almedalsveckan ska ställas in och även min planerade Hollandsresa (som jag tidigare bokat av) blev inställd.

Och det blev påsk – en påsk i ensamhet

På dymmelonsdagen var dock Ann-Marie och Baxter här och vi gjorde en utflykt upp på Klinteberget.

Men någon Blåkullafärd blev det inte i år. Visserligen vet jag inte  om FHM eller UD hade några synpunkter på just en sådan resa, men avstod ändå.

Jag köpte hem lite vår

Jag  gick mina promenader och njöt i av våren, plockade kajpar i ett par omgångar och när jag kom hem kokade jag mig en vitaminrik soppa.

Allt Valborgsmässofirande blev, precis som allt annat, inställt.

Vädret: Det var en ganska kylslagen månad, men en och annan stund i solstolen blev det i alla fall.
Hälsan: Jag var och lämnade ett blodprov på Hemse vc.
Corona: 30 april hade Gotland haft totalt 44 konstaterade fall av coronavirusinfektion.

MAJ

Hänt: Månaden dominerades av det faktum att allting var inställt. Men jag hittade i alla fall något att roa mig med – att leta hittatut´s checkpoints.

Av en slump hittade jag den första och tog reda på vad det innebar och sedan jagade jag runt i omgivningarna och kunde registrera den ena efter den andra.

Pingstafton firade jag på Stenstugu hos Eva och Mors dag var vi bjudna till Krister och Thomas. Utomhus var det godkänt att umgås om man höll avstånd.

Vädret: Även maj var en ganska kylslagen historia och den 16:de hade vi regn och hagel. Men visst fanns det tillfällen att njuta av sol och värme också.
Hälsan: Lite besvär med ryggen fick jag efter allt trädgårdsarbete och jagande runt i skogarna efter checkpoints och angrepp av fästingar också, men annars var det ok.
Corona: 31 maj hade Gotland haft 79 konstaterade fall av coronavirusinfektion.

JUNI

Hänt:

2 juni var jag ute på Warfsholmen för att leta efter de sista checkpointsen i hittaut`s tävling. Nu var alla 20 i Klintehamn med omnejd avklarade.

9 juni var jag i Visby och träffade Ann-Marie och Baxter och vi gick en härlig promenad vid Galgberget där jag fick se massor av blommande ramslök och efter besöket där var vi och tittade i Botaniska trädgården….

….där näsduksträdet blommade

En dag kom Krister och Thomas hit och vi åt lunch från Kustgrillen här på min uteplats och så hade de med sig årets första jordgubbarna från Stenhuse. Sen åkte vi en sväng till kyrkogården och så in på Stenstugu. Där höll de på med husmålning och den skulle inspektera.

Så blev det midsommar och det blev en varm och fin helg, som vi inte firade på något särskilt sätt. Jag låg i solstolen och hade det skönt och så började ju Sommar i P1 och det försökte jag lyssna på varje dag. Jag ger dem en chans i alla fall.

Och jag gick mina promenader och gladdes åt vackra blommor längs min väg

BRF: 9 juni var det årsstämma utomhus och jag avgick ur styrelsen.
SPF: Vi hade ett informellt styrelsemöte hos Irma den 3 juni, men annars inga aktiviteter på hela månaden.
Vädret: Den 6 juni fick vi 10 mm regn och det följdes av en riktig vårstorm med inställda färjor och strömavbrott. Varmt och skön i mitten av månaden. 17 juni fick vi 8 mm till och några dagar senare 6mm. Slutet av månaden blev riktigt varm med upp mot 30º.
Hälsan: Jag kände av en höft när jag gick långa promenader och ryggen trilskades lite ibland. 16 juni var jag hos tandläkaren för kontroll och fick godkänt.
Corona: 30 april hade Gotland haft totalt 160 konstaterade fall av coronavirusinfektion.

JULI

Hänt: Pandemin vi levde under styrde det mesta i tillvaro. Det förekom inga aktiviteter alls under månaden utan jag höll mig hemma eller gick på promenader och så lyssnade jag på Sommar i P1 mestadels liggande i solstolen.

Eva och Bosse handlade för mig, så de kom hit en stund någon gång i veckan.         Irma, vår SPF-ordförande var här en eftermiddag och vi pratade om den icke existerande verksamheten.

Krister var ute och körde en dag på sin semester och kom införbi och en dag var både han och Thomas här.

Ann-Marie och Baxter kom ut till Klinte en dag i slutet av månaden och vi var och åt lunch på Hamnkaféet och sedan åkte vi till Kovik och satt där och njöt i solen.

Jag åt jordgubbar från Stenhuse och jag var i skogen och plockade blåbär flera gånger.

IMAG5867
I slutet av månaden fick vi veta att Tanino på La Spelonca avlidit. Här ett foto från 2015. I bakgrunden sitter hans danska fru Birthe.

Vädret: Det var en omväxlande månad med en del riktigt fina dagar, men också blåsiga och svala. Lite regn kom det då och då, så allt var väldigt grönt och fint i naturen.
Hälsan: Den måste ha varit rätt god eftersom jag inte har beklagat mig över den.
Corona: 31 juli hade Gotland haft 249 konstaterade fall av coronavirusinfektion.

AUGUSTI

Hänt: Augusti gick i samma stil som juli. Det förekom inga speciella aktiviteter, mer än mina promenader, lyssnandet på Sommar i P1 och turer till kyrkogårdarna. Eva och Bosse kom med handel och någon gång smet jag iväg till affären på egen hand.

Men lite trevligheter var det ändå: 1 augusti var jag inbjuden till Krister och Thomas på en härlig lunch och den 12 augusti var jag på Stenstugu då Edoardo fyllde år.

Vädret: Det var ganska varmt och torrt med bara någon enstaka skur, men i slutet av månaden fick vi ordentligt med regn. På ett dygn kom det snudd på 80 mm.
Hälsan: Jag sov dåligt och provade alternativt sömnmedel som inte alls fungerade. I slutet av månaden fick jag en magblödning och fick åka till Hemse vc för kontroll. Välgrundad misstanke om cancer, hade läkaren skrivit  i journalen när jag kollade den.
Corona: 31 augusti hade Gotland haft totalt 318 konstaterade fall av coronavirusinfektion.

SEPTEMBER

Hänt: Mina minnen av september domineras av att jag då fyllde 80 år, en dag som jag inte kunde ana att den skulle bli så fin som den blev. Det började redan den 6 september då Krister o Thomas kom hit och hämtade mig för en tur ut på Sudret med lunch på Holmhällar.

En härlig spättafilé med goda tillbehör.

På hemvägen körde de in på Stenstugu där flaggan var hissad och barn och barnbarn var samlade. och på själva årsdagen, den 7 september bjöd Eva på lunch i Visby och jag fick blommor och grattishälsningar från alla håll och kanter.

Dessutom fick jag besök av en reporter från GA, som ville intervjua mig om hur det är att blogga i min ålder och den tolfte september var det ett 3-sidigt reportage i tidningen.

Bosse fiskade och jag fick flundror. En dag stekte jag så att det räckte till honom och Carina också, så då kom de hit och vi åt tillsammans. Jag var på Hamnkaféet och åt lunch en dag och på Kustgrillen och hämtade lunch några gånger när de började med thaimat på lördagarna.

Och så var det många och långa promenader: på Klinteberget, ut på hamnen, genom hagen hem till Bosse på Sicklings, i Masshagen och Varvet runt. September var en ganska intensiv månad trots pandemin.

SPF: Vi hade en träff med tipspromenad och kubb i Sicklingsparken.
Vädret: September bjöd på perioder med varmt och skönt väder blandat med blåsigt och kyligt. Just den dagen vi hade SPF-träffen var det svinkallt!
Hälsan: 1 sept var jag på lasarettet och gjorde en koloskopi som visade att jag inte alls hade någon cancer. Fick börja med Pradaxan igen, men nu med reducerad styrka.  En dag fick jag köra till VC i Hemse för att lämna blodprov inför ett besök på endokrinologimottagningen och sedan var jag där på besök. Och så hade jag besvär från vänster ben när jag gick långa promenader.
Corona: 30 september hade Gotland haft totalt 331 konstaterade fall av coronavirusinfektion.

OKTOBER

Hänt: Coronaviruset, som vi inbillat oss var på tillbakagång, ilsknade till igen och jag som handlat själv ett tag, fick på nytt överlåta en del av inköpen till Eva och Bosse.

Trots det bestämde sig FHM den 22 oktober för att släppa oss 70plussare fria! Vi skulle nu få leva under samma villkor som den övriga befolkningen.

4 okt firade vi Gaetanos 31-årsdag

En dag var jag i Visby hos Ann-Marie och Baxter och vi gick en promenad i omgivningarna. Jag fortsatte att lyssna på Sommar i P1, jag tog mina promenader och jag lyxade till det med thaimat från Kustgrillen några lördagar.

Det blev alltmer höstlikt

I mitten av månaden tog jag in trädgårdsmöblerna och pelargoniorna, för det började bli kyligt.

31 oktober – Alla Helgons dag, kom Krister och Thomas på besök efter sin kyrkogårdsrunda. Jag bjöd på dillkött och fick en vacker höstplantering i present.

Vädret: Det var en ganska kylig månad med snudd på frost flera morgnar och nätter och det regnade ordentligt några gånger.
Hälsan: Jag var på Hemse vc och lämnade blodprov som AK-mottagningen ville ha. Fick en magblödning till och fick nu minska styrkan på Pradaxa ännu mera.
Corona: 31 oktober hade Gotland haft totalt 420 konstaterade fall av coronavirusinfektion.

NOVEMBER

Hänt: I början av månaden var jag en snabb vända till Visby och inhandlade lite kläder på Malmgrens.

Bosse var här med fisk ett par gånger och jag fick flundror och små fina laxöringar.

Jag försökte gå en promenad då och då trots att vädret kanske inte var så lockande och jag åkte till kyrkogårdarna till helgerna och tände ljus på gravarna. Jag var och hälsade på på Stenstugu och jag hämtade thaimat några gånger på Kustgrillen.

14 november avled Åkes syster Barbro

26 november var Bosse här och vi fakturerade för Strandkviornas vägsamfällighet och på första advent, den 29 november, bjöd han på lutfisk.

SPF: Den 2 november var vi på Suderbys på en trevlig lunch.
Vädret: Det var väldigt milt väder i stort sett hela månaden med temperaturer på 10-12 grader, men mulet och grått med bara någon enstaka solskensdag.
Hälsan: Jag hade besvär från benen om nätterna och sov dåligt, något som jag skyllde på Forsteon, sprutorna jag tar mot benskörhet, men läkaren avvisade mina teorier och hon kanske hade rätt, för det gick över.
Corona: 30 november hade Gotland haft totalt 1300 konstaterade fall av coronavirusinfektion.

DECEMBER

Hänt: December och julstädning drog igång, men jag tog det med ganska stor ro och lite efterhand.

Så fyllde Eva år och hon tog ledigt från jobbet och åkte till Visby och firade med sina pojkar och när hon kom hem stannade hon till här hos med mig ”stadsgodis”, bland annat glögg som jag önskat mig.

2 advent var jag bjuden till Stenstugu på jullunch och det blev ett helt julbord visade det sig.

7 december begravdes Åkes syster Barbro och Eva och jag var i Endre kyrka på förmiddagen och tog ett sista farväl av henne och sedan följde vi begravningsakten digitalt.

Och julstöket fortsatte så sakteliga. Eva och Bosse skötte mina inköp, men jag smög mig iväg själv också några gånger. Det finns en del som man känner att man vill ordna själv. Med handskar och munskydd på kände jag mig ganska säker ändå.

Jag fick julgodis både från Eva och från Bostadsrättsföreningen en dag.

Några sköna promenader blev det givetvis under månaden också, för även om inte solen sken så var det behagligt väder och ingen halka som man behövde vara rädd för.

Så blev det jul och en väldigt annorlunda jul.

Julafton var Bosse o Carina här på lunch och sedan åkte jag hem till dem på kvällen På Juldagen kom Krister och Thomas hit och på Annandagen kom Eva och hälsade på mig på förmiddagen och sedan  var jag hos Bosse o Carina på kvällen och fick en god toast skagen. Nyårsafton var jag också hos Bosse o Carina och vi spelade nyårsbingo och åt gratinerad hummer.

SPF: 9 december var jag med på en digital utbildning i ZOOM som arrangerades av SPF.
Vädret: December var verkligen en väldigt mörk och trist månad och inte förrän den 17:de fick vi se solen en liten stund, men det var fortsatt milt väder även om det blev lite kallare mot slutet på månaden och till och med lite snö på juldagen, en snö som var helt borta på tredjedagen, då det blev väldigt blåsigt med inställda färjor och bekymmer med nedfallna träd.
Hälsan: måste ha varit ganska god eftersom jag inte beklagat mig något speciellt över den.
Corona: 30 december hade Gotland haft totalt 2203  konstaterade fall av coronavirusinfektion och 29 personer har avlidit av covid-19 under året som gått. Den 28 december vaccinerades den första gotlänningen mot corona och jag hoppas att vaccinet kommer att räcka till mig också.

Nu önskar jag alla som tittar in här då och då och följer mig på bloggen ett riktigt Gott Nytt År och att 2021 blir ett år då vi kan börja leva under lite normalare förhållanden igen.

GOTT NYTT ÅR!