2005

JANUARI

Hänt: Nyhetsrapporteringen i början av januari 2005 kom att präglas mycket av den svåra tsunamin i Indiska Oceanen den 26 december 2004. En katastrof där 230 000 människor miste livet och av dem var många svenskar som firade julen i Thailand Gotlänningen Pigge Werkelin t e x som förlorade hustru och två barn. Helt naturligt domineras även mina blogginlägg av händelsen, men lite annat finns det också.

På nyårsdagen var Carina o Bosse här på lunch. Åke jobbade med vedklyvning och på trettondagsafton var vi i Endre tillsammans med Inger o Hasse och på trettondagen var Krister o Thomas här.

Efter helgen började jag jobba på Värme o Sanitet igen och skulle göra det till den 22 januari.

9 januari var det ett förfärligt oväder med en orkanbyar som gjorde att vi fick strömavbrott och att grishustaket flög av bitvis. Strömmen gick 22.30 på lördagskvällen och vi fick inte tillbaka den förrän 17.15 på söndagen, då var det onekligen kallt i huset.

15 januari var det ett strålande vacker vinterväder och Åke var i skogen för att ta vara på vindfällen som stormen ställt till med

På Åkes årsdag 24 januari var barnen med respektive och Åkes syster och svåger här på middag. 29 januari var vi på revy på Rondo, årets upplaga hette: Smörgås u sjuckla.

FEBRUARI

Hänt: Första veckan i februari gick jag ut med Ludde varje dag, för Carina var på kurs i Visby. Åke var på lasarettet för kontroll av cirkulationen i benen. Trots de besvären jobbade han på för fullt i skogen varenda dag.

På Alla hjärtans dag fick jag röda rosor av maken och i gengäld lagade jag en god middag till honom. Ett glas vin blev det också trots att det bara var måndag.

Jag var hos frissan och jag tog mig en skön promenad den 17 februari. Så var jag i Visby på bokrean och köpte mg en trave böcker och när jag ändå var i stan gjorde jag ett besök på Linds växthus också och köpte jord och fröer.

25 februari inleddes Vikingaåret med pompa och ståt. Vårdkasar tändes över hela Gotland och kronprinsessan Viktoria var här och inledde med att tända vårdkasen på Grogarnsberget.

Alla hembygdsföreningar arrangerade olika begivenheter och här i Fröjel samlades vi på Styrmansberget, som ligger ovanför Fröjel kyrka. Där hade man byggt en stor vårdkase och mycket folk samlades för att se när den tändes.

27 februari hade vi Bosse o Carina här på lunch och på eftermiddagen åkte vi till Visby och hälsade på hos Krister o Thomas.

MARS

Hänt: Jag startade mars månad med att sticka vantar och inte vilka vantar som helst, utan av ”Luddeludd”.

Tisdagen den 8 mars, på Kvinnodagen, var det snöstorm, men ändå satt en koltrast uppe i äppelträdet och sjöng. Helt otroligt!

13 mars var Bosse och Carina här och då hjälpte Bosse mig att sätta upp glashyllor i fönstret på hallen. Där hade jag sedan mina frösådder.

22 mars blommade vintergäcken och jag fixade till på terrassen och vi satt ute och fikade för första gången.

Så blev det påsk och på långfredagen åkte Carina o Bosse till Thailand, på påskafton tog Åke av vinterdäcken och Krister o Thomas var här. Det var vackert väder och vi satt ute och solade.

APRIL

Hänt: Digitalbox eller inte?

1 april 2005 kunde man läsa i GA att problemet med digitalboxar nu är löst. En patentansökan är inlämnad, på ett par specialglasögon, Gerumbrillor, som man ska använda när man ser på TV, då behövs inga extra boxar, för då kan man se digitalt i alla fall. Fiffigt va! April, april!

2 april hittade jag de första blåsipporna. Två dagar senare var jag och planterade penséer på kyrkogårdarna och den 5:te hade vi Kristers svärföräldrar, Kicki och Leif, här på lunch. Det var en härlig dag med 16º och solsken. 10 april åkte vi till Antalya med direktflyg från Visby.

Det var en trevlig resa med fina utflykter bland annat till Pamukkale. Vi var på ett mattväveri också och jag köpte med mig en matta hem, som jag ännu trivs bra med. Tyvärr blev vi förkylda båda två och jag blev dålig i magen, så det blev aldrig någon mera Turkietresa.

Lördagen den 23 april hittade man två lik nergrävda i ett grustag inte långt från Stenstugu. Det visade sig senare varit någon typ av knarkuppgörelse och mördarna hittades och hamnade i fängelse.

24 april var vi i Visby och deklarerade för Krister och fick en god lunch och på eftermiddagen var vi och gjorde Carinas o Bosses deklarationer också.

I slutet av månaden var det kallt och jag fick täcka över mina plantor både utomhus och inne i växthuset.

Valborgsmässoafton var Carina o Bosse här på lunch och på kvällen var vi på Warfsholmen.

MAJ

Hänt: 1 maj som var en söndag, var Carina o Bosse här på lunch och dagen efter satte jag potatis och lök i trädgårdslandet och sådde sallad.

På Kristi Himmelsfärds dag åkte vi ut på Sudret och var på Majstregården och åt lunch och 9 maj klippte jag gräset för första gången den våren.

11 maj åkte vi till Stockholm för att hälsa på Kerstin o Hassine några dagar. och den 13:de kom vi hem igen. 14 maj var vi hos Carina o Bosse och grillade på kvällen.

Så blev det pingst och på pingsdagen var vi på gökotta vid Sälles. Det var jättefint väder, så på eftermiddage satt vi och solade. Annandag pingst, som fr o m 2005 inte längre var någon helgdag städade vi i ladugården.

17 maj var vi i Visby för Åke skulle till tandhygienisten.

20 maj – vår bröllopsdag. Jag fick blommar och choklad och lagade till en god middag till oss båda.

Vi fortsatte med ladugårdsstädning i flera dagar.

29 maj var Bosse o Carina och Krister o Thomas här, för det var Mors dag och jag fick blommor och lotter och bjöd dem på middag.

Dagen efter åkte vi till Stockholm igen, den här gången för vidare befordran till Sicilien och den 31 lämnade vi Arlanda för att landa i Catania några timmar senare.

JUNI

Hänt: Anledning till den här Sicilienresan var att Edoardo skulle konfirmeras och då ville vi ju vara med. Här kommer några bilder från själv konfirmationen.

8 juni kom vi hem igen och under den vecka vi varit borta hade det kommit 25 mm regn i vår regnmätare.

Så fick vi en inbjudan till ett bröllop i Arboga. Det var kusin Görans dotter som skulle gifta sig med sin Victor.

Torsdagen före midsommar bytte vi boende med Carina o Bosse, för de fick hit tio stycken ålänningar över helgen. Så det var lite förberedelser för att få det att fungera och på måndagen fick vi flytta hem igen, för då åkte ålänningarna.

Vi var i Visby en dag också, för Åke hade en tid att passa på lasarettet och där upptäckte läkaren att han fått borrelia, så det blev en penicillinkur.

Åke hjälpte grannarna med höskörden och var än här än där och jag pysslade i trädgården, rensdade i rabatter och trädgårdsland och klippte gräs.

JULI

Hänt: 1 juli var vi bjudna till Carina o Bosse på grillat på kvällen. Åke fortsatte att hjälpa grannarna med höpressning. Vi hade en period med riktigt varmt och härligt sommarväder.

7 juli var vi vid kastalen i Fröjel och såg ett skådespel med och av Erik Berg. 2005 var det ju vikingaår och hans skådespel handlade om tiden runt 1005 efter Kristus.

Jag var i Djupvik och badade flera gånger under den varma fina perioden. Krister o Thomas var här en kväll och vi grillade.

10 juli åkte Åke med Carina o Bosse till Åland och den 14 kom han hem igen och samma dag kom Kerstin till oss och ett par dagar senare kom Hassine också. 16 juli var vi på Bottarveteatern och såg Gottarvesorkar. Några dagar senare åkte Kerstin o Hassine hem igen.

Nästa gäst var svägerskan Mejan från Örebro och medan hon var här var vi ett par vändor till Visby Vi var i När och såg Ormkvinnans barn. Efter en vecka hos oss, flyttade Mejan till Barbro o Bengt i Endre.

Sista dagen i juli var vi i Visby och åt lunch och tittade på turisterna.

AUGUSTI

Hänt: Månaden började med sol och värme och en av de första dagarna var vi i Endre hos Barbro och Bengt. Och så var det förberedelser inför resan till Arboga – Bröllopet mellan kusin Görans dotter Karin och spanjoren Victor var på gång och den 4 augusti tog vi båten till Nynäshamn.

När vi sedan skulle åka hem tog vi bussen till Stockholm och stannade hos Kerstin och Hassine en dag innan vi fortsatte till Gotland. Väl hemma igen var jag på Kupan i Hemse och jobbade en dag och hemma väntade gräset på att bli klippt och så satte jag nya jordgubbsplantor.

Det var årsmöte i Garngården och Carina o Bosse var här på lunch. Bosse var ledig från jobbet och var på duvjakt. 36 duvor fick han.

Turisterna började åka från ön och det kändes plötsligt som höst och Åke hjälpte grannarna med körning av sädvagnar, halmpressning och ringvältnin och så målade han strandsboden.

SEPTEMBER

Hänt: Det var en varm och fin inledning på månaden och nu var det dags för en resa igen. Den 3 september åkte vi med Karlssons buss på en resa till Tyskland. Resan hette Tyska småstäder med Rhen och Moseldalen.

På natten till den 10 september kom vi hem igen efter en jättehärlig resa med många intryck från vår resa.

Bosse o Carina var här på lunch och dagen efter tog jag upp potatisen. Strandboden fick taket tjärat (av mig) och ett par dagar senare var vi hos Krister o Thomas på visit. Åke höll på med någon typ av röjning och han var och hälsade på Hasse flera gånger.

Den 23 september hämtade vi Kerstin vid båten, hon hade kommit till ön för att gå på Klinte marknad och när den var slut åkte hon hem till Stockholm igen.

30 september var vi i Visby och gick med i ett demonstrationståg mot färjepriserna.

OKTOBER

Hänt: Månaden börjat med härligt sensommarväder. Jag gick långa promenader och jobbade i trädgården och Åke höll på med röjning. Den första onsdagen i oktober var det som vanligt Hemse marknad och då åkte vi dit.

Jag var och klippte mig och Åke var och hälsade på sin kompis. Vi var och vaccinerade oss mot säsongsinfluensa. Mot slutet på oktober blev det riktigt höstruskigt med blåst och mycket regn. Krister o Thomas var och hälsade på och Carina o Bosse också. Vi höll på med vedklyvning och en dag var vi på en utflykt i Sanda.

Och så blev det Halloween!

NOVEMBER

Hänt: Vi fortsatte med vedklyvning och vi var i Visby en dag för Åke skulle till tandläkaren och shoppade lite på Östercentrum under tiden.

5 november var det Alla Helgons dag och det var en dag med regn och rusk. Carina o Bosse var här på lunch och på kvällen åkte vi till kyrkogårdarna och beundrade alla ljus.

Golfen var på verkstad för genomgång inför årets besiktning, vilket den sedan klarade av utan anmärkning.

Det borrades för bergvärme

På Fars dag var sönerna med partners här och gratulerade sin far och jag bjöd på lunch. Vi åt dillkött på lamm och till efterrätt pärontårta med vispgrädde. Sedan drack vi eftermiddagskaffe och åt kärleksmums till det.

15 november var det ett riktigt ruskväder, men det hindrade inte Åke från att gräva trädgårdslandet. Jag var på Kupan i Hemse och jobbade en dag och en dag var Åke på lasarettet för kontroll av cirkulationen i benen.

27 november var det första advent, Carina o Bosse var här på lunch och på kvällen var vi i Klinte kyrka på adventsgudstjänst.

När var bergvärmeborrning klar och borrhålet fylldes igen och jag kunde så till gräsmattan.

DECEMBER

Hänt: Julmånande inleddes med julstök både ute och inne och på första advent var vi Fröjel kyrka på julkonsert och så var vi och gratulerade Bosse som fyllde år.

Tredje söndagen i advent bjöd Krister o Thomas familjen på julbord på Gumbalde i Stånga.

Åke sysselsatte sig med att hugga enestörar och jobba med veden och så skogen förstås och jag bakade och lagade mat och stod i, precis som vanligt när julen nalkas. En dag var jag på Kupan och jobbade också.

Vi var på lunch hos Krister o Thomas en dag, för de skulle fira julen i Skåne. När vi skulle köra hem åkte vi förbi Endre och hälsade på Barbro o Bengt också.

På julafton kom Carina och Bosse vid 12-tiden och sedan åt vi i lugn och ro, såg på Kalle Anka på TV, drack kaffe, delade ut julklappar och sedan åt vi lutfisk och risgrynsgröt på kvällen. Allt enligt gammal god tradition. 

Åke fick en träningscykel av Bosse i julklapp

30 december, när Krister o Thomas kommit tillbaka från Skåne var de här hos oss på lunch och på nyårsafton var vi bjudna till Carina o Bosse.

Utdrag från Dagens rapport från Stenstugu med lite stöd från min 10-årsdagbok.

2022-12-20