2015

ÅRSKRÖNIKA 2015

 

Januari
 
Hänt:
Jag börjar som jag brukar med nyårsafton, för innan den är slut är det ju januari och ett nytt år. Nyårsafton var jag bjuden till Bosse och Carina och hade en riktig toppenkväll med mycket god mat. På nyårsdagen var Krister och Thomas här tillsammans med Thomas föräldrar, Kicki och Leif. Vi drack eftermiddagskaffe och hade ett par trevliga timmar tillsammans innan de åkte tillbaka till Visby igen.
 
 Jag var på Onsdagsträffen i Väte och det var årsmöte med SPF, där jag blev vald till kassör och ansvarig för medlemsregister och hemsida.
 
Röda Korset hade ett styrelsemöte och en dag var jag i Visby och hälsade på Ann-Marie och hade en härlig dag tillsammans med henne.
 

Jag gick mina promenader och spanade efter vårtecken och hittade minsann en hel del redan i januari. Knoppande kejsarolvon och snödroppar och vintergäck fanns det lite varstans.

Vädret: 

Lillnyårsdagen drog stormen Svea in över ön med inställda färjeturer till följd och den 10 januari var det dags igen. Då var det stormen Egon som ställde till med en hel del elände med nedblåsta träd och avblåsta tak. Det här på bilden är taket vid Preem i Klintehamn. Det var blidväder nästan hela månaden, det regnade en hel del och det kom en och annan snöby, men det var ingenting som låg kvar någon längre tid. Snöskyffeln fick vila.

Hälsan:
….har varit god – så när som några attacker av förmaksflimmer. Ett besök hos tandhygenisten var uthärdligt och jag fick MVG av henne.

Februari 

Hänt:
Månaden började med att vi var och såg på Gotlandsrevyn, jag var på på Hamnkaféet för ett frukostmöte, dit representanter för alla föreningar var kallade för att prata om Klintehamn, samma dag hade jag en träff med SPF:s kassör och senare på kvällen var det ett styrelsemöte med Röda Korset och den 25 februari hade de årsmöte där Eva och Claudio underhöll.

23 februari var jag i Visby för en kurs i hanteringen av SPF:s medlemsregister. Jag var med SPF på ett studiebesök på Coop Forum, där vi blev väl mottagna och bjudna på kaffe och semlor. Det var ett månadsmöte med SPF i Sanda bygdegård, där vi hade polisen på besök för att tala om trafik och annat. Mycket intressant.

Det var ett styrelsemöte med bostadsrättsföreningen också den här månaden.

Jag blev inbjuden på kaffe hos en granne, en annan Ingrid, och satt och pratade gamla Klinteminnen med henne. Och Eva bjöd på härliga söndagsluncher flera gånger under månaden.

Årets första blåsippsknoppar hittade jag den 25 februari 

Vädret:
Första veckan i månaden blev det kallt och det kom lite snö, men den låg inte kvar speciellt länge och det blev blidväder igen.

Hälsan:
Måste varit rätt god, för jag hittar inte speciellt mycket gnäll i inläggen.

Mars
 
Hänt:
Den 6 mars var vi i Visby och deltog i radioprogrammet Marie´s café där Claudio var med och spelade medan man lagade italienska specialiteter i köket.
 

8 mars inbjöd Per-Erik Dannborg alla som intresserar sig för Klintehamns framtid på ett morgonmöte med brunch. En trevlig tillställning som drog mycket folk.

Jag var och jobbade på Kupan i Hemse ett par gånger, jag tog mig en promenad runt Warfsholmen en dag och passade på att gå på Hamncafëet och äta lunch.

Den 9 mars hörde och såg jag lärkan för första gången. Eva och hennes familj var här på lunch en söndag.

18 mars var det gratis bussåkning och då tog jag en tur till Visby. En helg i slutet av månaden var jag hundvakt för Ludde och Fridolf och samma helg hade vi påskfest med SPF i Hejde bygdegård.
 
Och så hamnade jag i tidningen igen! Jag hade bloggat om att jag deklarerat första dagen det gick att göra det på Skatteverkets hemsida och någon journalist hade googlat och hamnat på mitt inlägg.

Hon ringde och intervjuade mig och senare på dagen kom det en fotograf till Kupan i Hemse, där jag jobbade då, för att ta ett foto av mig. Så hamnade jag i Aftonbladet!

Och det närmade sig påsk och vår. Jag köpte penséer och planterade både på gravarna och här hemma. Sista mars var det ett styrelsemöte med Röda Korset.

Vädret:
Mars startade med 5-6 graders värme och sol, men sen blev det kyliga dagar och det blev lite lätt snö. Snöskyffeln kom till användning, men inte så mycket och när månaden var slut var den utställd i förrådet igen och stolar och bord utflyttade på terrassen.

Hälsan:
Månaden började med att jag fick en förkylning, men det var inte så farligt. Jag var och lämnade blodprov på vc (p g a att jag äter Pradaxa)

April

Hänt:
Så blev det april och våren närmade sig mer och mer. Jag hade full upp med att dokumentera all blomsterprakt. 
 
De här sipporna hittade jag i Masshagen och vid Värsende-dammen var det alldeles fullt av tussilago när jag var där den 1 april.
 

Första veckan i månaden var det påsk. Eva bjöd på ett gott påskalamm söndagen före påsk och på påskafton var ungdomarna här hos mig och åt ägg. Thomas o Krister firade i Skåne och Carina var sjuk, så det var en decimerad skara, men vi hade trevligt ändå.

På annandagen var jag i Visby och såg Marie och Josefin Nilssons föreställning Systrarna Sisters tillsammans med Ann-Marie.

Det var fina dagar blandade med sämre, men nyckelpigorna trivdes väldigt bra på den här lilla dvärgsälgen. Jag fixade och donade med mina blommor och rabatterna och en dag tog jag bussen till Visby och gick där och tittade och en annan dag tog jag bilen till Visby, för Carina behövde en skjuts till lasarettet.

Jag var med på SPF:s distriktsstämma den 9 april och den 25 april hade SPF en gutamålsdag på Rondo där PRO var inbjudna. Det var också årsstämma med bostadsrättsföreningen i slutet av månaden.

Vädret:
Det var en ganska sval och regnig månad, men naturen gillade den uppenbarligen för sällan har väl forsythia och annat blommat så rikligt som våren 2015.

Hälsan:
Hälsan har varit ganska bra, förutom en omgång med förmaksflimmer.

                                                                                    Maj

 Hänt:
1 maj var jag på Kupan i Hemse och jobbade och vi hade inte bara butiken öppen utan det var en mannekänguppvisning på eftermiddagen också. Första söndagen i maj var jag i Visby och gick och tittade i Almedalen och njöt av blomsterprakten där och i Botaniska trädgården och sen fortsatte jag njuta hos Thomas o Krister som bjöd på eftermiddagskaffe.

SPF var här på styrelsemöte, det var en Vårdag i Klintehamn, ett styrelsemöte med bostadsrättsföreningen och jobb på Kupan ett par gånger. Vi hade kroppkakskalas här den 16 maj och 42 kroppkakor försvann på ett nafs!

23 maj var jag och plockade liljekonvaljer till Åkes grav  

På Pingstdagen var jag på Gökotta på Mulde Fritidsgård tillsammans med en massa andra fröjelbor.

29 maj inbjöd Röda Korset till en busstur på norra Gotland, där vi besökte Kuporna i Visby, Slite och Fårösund. Lunch fick vi på Restaurang Utsikten i Fårösund.

30 maj var det året bussutflykt med SPF. Det blev en blöt historia, men vi hade trevligt ändå och kursen gick söderut, med besök bland annat på Körsbärsgården och med lunch på Holmhällar.

31 maj var det Mors Dag och då har Eva ordnat det så trevligt för mig och hon fick god hjälp av Bosse o Krister också och så Alessia förstås, som bakat en god tårta.

Vädret:
Maj var en sval månad, men visst fanns det dagar då det var väldigt skönt i solstolen.

Hälsan:
Hälsan verkar ha varit god!
                                                                                  Juni

Hänt:
Vädret var lite ostadigt, men så fort solen och värmen tillät så låg jag ute och lyssnade på Sommar i P1 eller rustade i mina rabatter och planterade i krukor och lådor.

6 juni firade jag som vanligt med SPF på Klinteberget. Fast det blev lite rumphugget, för det började regna, så vi avbröt sammankomsten sedan vi druckit kaffe.

Jag var på Kupan i Hemse och jobbade en dag i början av juni och en dag tog jag bussen till Visby, för jag skulle ha tag i en studentpresent och samma dag var det ett styrelsemöte med Röda Korset.

13 juni firade vi Gaetano som nu avslutat sina Komvuxstudier och tagit sin studentexamen

Dagen efter åkte jag på en bussresa till Höga Kusten, en resa arrangerad av Karlssons Buss och SPF. Det var en väldigt trevlig resa och du kan läsa om den HÄR. Jag kom hem på midsommaraftons morgon och på eftermiddagen var jag på Stenstugu och firade midsommar där. Det var soliga och fina dagar, men ingenting som lockade mig till stranden. Jag nöjde mig med att ligga i solstolen när jag inte gjorde något annat.

I slutet av månaden var jag med SPF på att studiebesök. Vi började med lunch på Fröjel Resort och sen besökte vi Kaminmuséet i Eksta.

Eva och jag var i Roma och tittade på årets Shakespeareföreställning Fåfängt Frieri. Den var jätteroligt och jag skrattade så att tårarna rann.

Ludde busar inte längre. Den 29 juni fick han somna in.

Och så var det dags för Almedalsveckan och givetvis åkte jag inte till Visby en dag och gick där och tittade och jag var på ett seminarium också som SPF hade.

Vädret:
 Månaden började svalt och det kändes mer som oktober än juni, men några dagar in i månaden blev det mera sommarlikt, men det fortsatte att var ostadigt och det var frostvarning ändå in i mitten av månaden.

Hälsan:
 Jag hade en attack av förmaksflimmer på Höga Kusten-resan och så gjorde jag någonting när jag satte mig upp en morgon på resan och skadade tydligen en bröstkota. Jag fick fruktansvärt ont, men det gav med sig ganska snabbt men jag blev ändå tvungen att söka läkare i Hemse när jag kom hem. Jag visste inte varifrån smärtorna i vänster sida kom och läkaren misstänkte först att det var hjärtat, men efter att ha tagit ett EKG som var helt ok, bestämde han sig sedan för att det kom från bröstryggen.

 Juli

Hänt:
Månaden började bra och den 2 juli var jag i Hemse och jobbade. Massor av folk valde bort stranden och föredrog shopping på Kupan. Onekligen förvånande!

Dagen efter kom Kerstin o Hassine. Bosse o Carina hade åkt till Åland, så de gick i tjänst som husvakter. På lördagen gick vi en härlig promenad runt Warfsholmen och sedan blev det lunch på Hamncaféet och på söndagen guidade Eva oss ute på Gannarveskär.

Eva bjöd på en härlig smörgåstårta på söndagskvällen 

Vi åkte till östra sidan av ön, vi var körde längs Ekstakusten, vi var i Visby och turistade och vi var på Bottarvegården och såg årets revy tillsammans med Eva. Det var ”En Dag för Barn i Världen” i Klintehamn och då var vi där. Jag stod förresten och sålde lotter för Röda Korset en timme. Men vädret var inte med oss och Kerstin o Hassine åkte hem tidigare än beräknat.

 Den 14 juli kom Ann-Marie till Klintehamn och sedan vi ätit lunch bjöd hon mig med på en härlig växthusrunda, som givetvis innebar en del planterande när vi kom hem igen.

Det var en grillkväll med SPF vid Kronvalls Fiskeläge och det blev en fin kväll och den 21 juli var det Allsång i Parken.

Jag låg i solstolen och lyssnade på sommarpratarna och jag fascinerades av Kristina Sandbergs böcker om Maj från Örnsköldsvik.  Och jag gick mina promenader och njöt av allt vackert, för det svala och regniga vädret tyckte naturen uppenbarligen om. Jag var på Stenstugu och plockade vinbär och kokade gelé till Eva och en dag i slutet av månaden var vi i Sandviken och hälsade på Glifbergs och då var Thomas och Krister också med. Jag var bjuden på ett 88-årskalas på Hamncaféet

Vädret:
Svalt, regnigt och blåsigt, blandat med soliga och hyfsat varma dagar, men jag höll mig hemma i solstolen och kände inget behov av att åka till stranden.

Hälsan:
Ganska bara verkar det som!

Augusti
 
Hänt:
Jag var på Kupan i Hemse och jobbade ett par dagar, men annars låg jag mycket i solstolen och lyssnade på sommarpratarna eller satt i skuggan och läste, så det blev inte så många promenader, men desto flera vändor till Stenstugu, för familjen Foti for till Sicilien i mitten av månaden och jag såg till Smulan och huset.
Så blev det Medeltidsvecka och då bakade jag saffransbullar som Röda Korset skulle sälja på marknaden och en dag tog jag bussen till Visby och gick där och tittade och njöt av folklivet.
 

En dag var jag på studiebesök på Hotel Stelor, som förr hette Pensionat Sjövik, där jag jobbade två somrar när jag var ung.

Jag var med SPF på ett studiebesök på Rydbergs och vi inledde eftermiddagen med gemensam lunch på Hamncaféet och ett par veckor senare var det SPF-distriktets upplevelsedag och då åkte vi med Gotlandståget från Hesselby till Roma tur och retur. Det var lite kul, för jag har aldrig åkt med det förut.

Jag var med och firade en granne när hon fyllde 87 år och den 15 augusti firade vi Edoardos och Alessias 21-årsdagar (de fyller den 12 augusti och är BB-kompisar).

 Dagen efter var jag med ett par grannar på en söndagsutflykt till Rone. Först besökte vi en glaskonstnär och sedan var vi på ett kakkalas i hembygdsgården.

En dag var jag i Visby och hade en jättetrevlig eftermiddag hos Ann-Marie och en dag kom hon ut till Klintehamn, vi åt lunch och var ute och promenerade en vända i samhället och avslutade med kaffe vid Magasinet.

En söndag bjöd Krister o Thomas på en god lunch. Åkes syster Barbro och hennes dotter och måg var också med, för vi skulle titta på gamla foton.

Sista helgen i månaden fick jag bloggvänsbesök. Det var Kicki och Berra som kommit till Gotland för att ställa ut sina hundar.

 

Vädret:
Det var ganska svalt och blåsigt, men skönt väder ändå när man har möjlighet att ta vara på solskensstunderna. SMHI lovade sommarväder, men sköt fram det en vecka i taget.

Hälsan:
Jag hade en attack av förmaksflimmer i början av månaden, men annars mådde jag bra.

 

 September

Hänt:
Månaden inleddes med att jag åkte till Sicilien och firade min 75-årsdag där. Eva o Claudio var ännu kvar och vi åkte hem tillsammans den 11 september. Om Sicilienresan kan du läsa HÄR Det var varma härliga dagar på Sicilien, men även ett dramatiskt regnväder. 
 
När jag kom hem från Sicilien var det några styrelsemöten som väntade, så det var full fart med en gång.Den 19 september var det en gårdsfest här på Odvalds, mycket trevlig!

Bosse var här med flundror en dag och hade med sig en vacker blombukett och jag var sällskapsdam till Fridolf några dagar medan matte o husse var ute och for.

SPF ordande med ett trevligt studiebesök på Stora Tollby gård
 

Så blev det dags för Klinte Marknad och då kom min syster Kerstin hit några dagar och det blev riktigt festligt. Hon bjöd mig på en försenad födelsedagslunch på Hamncaféet, Bosse bjöd oss på sin goda hummer och Eva bjöd på hemlagad pizza. På marknadsdagen bjöd Krister o Thomas oss på lunch på restaurang Djupvik.

Min svägerska Barbro var här en dag och uppvaktade i efterhand och jag fick en fin uteplantering av henne och sista dagen i månaden var jag med på Onsdagsträffen i Mästerby.

Väder:
Det var en helt fantastiskt fin månad med soligt och vackert väder, blandat med en och annan välbehövlig regnskur, men hösten nalkades och i slutet av månaden var det snudd på frost.

Hälsan:
Jag mådde väldigt bra!


Oktober 

Hänt:
Jag inledde månaden med en vända till Visby, för att få min trilskande surfplatta åtgärdad och dagen efter var jag på Kupan i Hemse och jobbade och det var ett födelsedagskalas på Stenstugu igen.

Jag fick besök av en bekant som jag rest tillsammans med ett par gånger och vi hade en trevlig pratstund.

Många promenader blev det den här månaden, för det var skönt väder och många fina dagar och den vackra hösten måste ju dokumenteras i bilder.
En dag i mitten av oktober tog jag bussen till Visby, för att göra ett höstbesök i Botaniska trädgården och dagen efter var jag på Lindgården och åt hummer tillsammans med barn och barnbarn. 

Jag var och jobbade på Kupan i Hemse en dag till och det var styrelsemöten med SPF och Röda Korset. I slutet av månaden var det SPF:s höstauktion och ett par dagar senare Onsdagsträffen i Klinte församlingshem.
 
Klinte Bibliotek ordnade en författarkväll med Berit Niklasson Weber som presenterade sin bok ”Charlotta Björkqvists dagbok” och jag var i Skolgården i Fröjel på månadens bygdelunch där Ulf Ahlqvist visade bilder från en resa han gjort i Norge.
Teddy och Nea

Och det blev Allhelgonahelg och Halloween precis som vanligt i månadsskifter oktober/november och vi avslutade månaden med ett kroppkakskalas på Stenstugu.

Vädret:
 Det var en fantastiskt fin höstmånad med många soliga och vackra dagar.

Hälsan:
Var alldeles utmärkt.

November

Hänt:
I början av november ordnade Biblioteket en eftermiddag på tema Sonja Åkesson, vår gotländska poet och Annica Fehling framträdde med sin tonsättning av en del av hennes dikter. 
 
På Fars dag kom Krister o Thomas hit och åt lunch och vi var på graven tillsammans och sen åkte vi till Stenstugu för att titta på nyförvären Pegasus och Zeus, två hästar.

 

Och så åkte jag till Stockholm för en utflykt igen och inte bara Stockholm. Kerstin o Hassine körde till Örebro där vi träffade min andra syster Barbro och sedan blev det en sväng till Arboga och kusin Göran också. Helt otroligt trevligt!

I mitten av månaden ordnade Fröjel Hembygdsföreningen en italiensk afton och då var Claudio engagerad som underhållare.

I Klintehamn har Röda Korset öppnat en ny Mötesplats/Secondhandbutik. Invigningen var den 22 november på julskyltningen och inför det här var det många möten och informationsdagar i slutet av månaden. På invigningen var Claudio tillkallad igen för att underhålla med sång och musik och i slutet av månaden jobbade jag första passet på den nya Kupan i Klintehamn.

Den sista tisdagen i november var jag på bygdelunch i Skolgården i Fröjel där man visade gamla filmer från tröskning förr i tiden.

Jag hade barn och barnbarn här på adventskaffe och ”Grannen ovanpå” bjöd på en fantastiskt trevlig middag tillsammans med två andra grannpar.

Det var ett månadsmöte med SPF i Klinte församlingshem, där Karin Gardell pratade om vad vi ska äta för att må bra.

Vädret:
Det var en ovanligt mild november med en och annan kall morgon, men också blåsig och stormen Gorm ställde till med en hel del elände.

Hälsan:
Var alldeles utmärkt.

December

Hänt:
Jag började månaden med att åka till Visby och fick bilen besiktad innan jag åkte till Ann-Marie och fick eftermiddagskaffe och en trevlig pratstund.

Ett par dagar senare var jag med SPF på Suderbys och åt julbord och den 5/12 var det Julmarknad i Klintehamn och dagen efter var jag på Stenstugu och åt lunch och Eva och jag la upp planerna inför julen.

Det var mycket jobb och möten med Röda Korset. Jag var tre dagar på Kupan i Klintehamn och två gånger i Hemse och jobbade. Det var ett planeringsmöte, ett styrelsemöte och ett medarbetarmöte i Klinte.

Det var ett styrelsemöte med BRF och ett med SPF. De dagar jag inte var upptagen med annat var det fullt upp med julförberedelser och så en och annan promenad.

På Luciadagen var det julfest här på Odvalds och senare på eftermiddagen var jag med barn och barnbarn på Toftagården och åt julbord.

I mitten av månaden åkte jag en sväng till Visby och sen fortsatte jag till min svägerska i Endre med en julblomma.

Så blev det jul och julafton firade vi på Stenstugu. Juldagen var barnen här hos mig och på Annandagen var det skönt väder och jag tog en lång promenad.

29/12 var jag i Visby och bytte julklappar och besökte Krister o Thomas och fick en god lunch innan jag åkte hem igen.

Vädret:
Stormen Gorm hade nästan inte hunnit avta innan det var dags för Helga att dra in över ön den 4/12. Det var rekordvärme under månaden med temperaturer på 10-12 grader, men sen blev det lite kyla mitt i månaden, fast det var inte så länge, för det blev varmt igen, men lagom till jul blev det lite kallare och på tredjedag jul fick vi lite snö, som fortfarande ligger kvar i skuggiga ställen.

Hälsan: Jag drog på mig en julförkylning, men den var inte så farlig och så var jag på Vårdcentralen och fick hjälp med en böld på ena ögat. Jag hade gått med den länge, men sedan läkaren punkterade den och klämde ut vätska har den hållit sig borta.

Jag avslutar med en bild från nyårsafton, som så här långt är helt fantastisk med klarblå himmel och strålande sol och någon enstaka plusgrad. I kväll firar jag tillsammans med Eva och Claudio hos Bosse o Carina.

Har du orkat ta dig igenom hela den här återblicken på mitt 2015, vill jag än en gång önska ett riktigt  Gott Nytt År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s