2019

ÅRSKRÖNIKA 2019

222c8-julavd2

Så har ännu ett år gått till ända  och jag ska försöka göra en summering av mitt bloggår 2019, men först av allt vill jag tacka alla som följt mig under året. Alla som hört av sig och skrivit kommentarer, men också alla andra som jag vet tittar in här då och då. Det är en stor glädje att det finns så många som vill läsa om min vardag och om hur Livet på Odvalds kan vara.

Ofta känns det som om det inte händer så mycket och efter 15 års bloggande tycker jag ibland att jag upprepar mig hela tiden. Barndomen, ungdomen, uppväxten; hur många gånger har jag skrivit om det under åren. Men bloggläsare kommer och bloggläsare går, så det kanske inte är så farligt om jag skulle råka berätta någonting en andra, eller kanske till och med, tredje gång. När man blir gammal lever man för sina minnen, brukar det sägas och det kan väl vara rätt, men när man sitter och gör en sån här krönika över ett år som gått, så upptäcker man att man trots allt gör en hel del olika saker och inte bara försöker fördriva tiden. Så!

JANUARI

Hänt: Nyårsafton firade vi här hos mig och vi hjälptes åt med maten. Bosse gjorde gratinerad hummer, Eva hade med sig en underbart god lammstek och potatisgratäng och jag stod för sallad, bröd och efterrätten, som blev konserverade päron med After Eight och glass.

IMAG9939Stormen Alfrida överföll ön på Lillnyårsdagen och Thomas föräldrar, Kicki och Leif, som firat nyår hos dem, skulle komma och hälsa på mig, men vågade inte ge sig iväg ut och köra. Jag var på Rondo och såg årets Gotlandsrevy, I vått & torrt, en söndagseftermiddag och så var jag med på månadens Onsdagsträff i Mästerby.

SPF: Vi hade ett styrelsemöte hos Irma och jag hade de sammankallande från kaffekommittéerna här en eftermiddag. Sista dagen i månaden var jag och Laila bjudna till Irma o Ulf på lunch. Vi skulle snacka ihop oss inför årsmötet.

BRF: Vi hade en kvällskurs för de boende i HLR och en kväll var det ett medlemsmöte med underhållning av Ulf Ahlqvist som visade bilder från Svalbard. Dagen efter träffades vi i styrelse på eftermiddagen för en liten genomgång.

RK: Fyra eftermiddagar jobbade jag på Kupan och så var det ett medlemsmöte en kväll.

IMAG9945_BURST002
Första januari var det så här grönt och fint

Väder: Januari startade med stormen Alfrida, som ställde till en hel del elände med strömavbrott, avblåsta tak och nedfallna träd. Det snöade då och då, men det var inte så kallt och snön smälte undan efter hand. Jag tror att jag skottade av vår uppfart 2-3 gånger bara. Det var halt på vägarna och det hände en hel del bilolyckor, men det får man nog skylla mer på bristande vägunderhåll än på vädret.

IMAG0005
Och den 28 januari såg det ut så här

Hälsan: Jag hade känning av förmaksflimret några gånger, men annars var det inga större problem verkar det som, men luften gick ur mig lite och i mitten av månaden hade jag en bloggpaus. Januari och februari är tunga månader, då jag ofta tänker på Åke och det som drabbade honom.

FEBRUARI

Hänt: Bosse och Carina kom hit en söndag och hade med sig kaffebröd. Och en söndag var Krister o Thomas här på lunch. Eva tittade hit några lördagsförmiddagar. Och jag var med på Onsdagsträffen i Klinte församlingshem.

Den 17 februari var Eva, Claudio, Gaetano och Carina o Bosse här och åt kroppkakor.

Jag var i Visby och besiktigade bilen den 19 februari och sedan åkte jag till lasarettet och var med på Osteporosföreningens årsmöte.

IMAG0103
SPF: Årsmötet var den 4 februari och det var ett 40-tal medlemmar med och efteråt hade vi ett konstituerande möte. Jag var och uppvaktade Berndt Lagergren, som fyllde 80 år, å föreningens vägnar och den 25 februari hade vi ett månadsmöte med bingo i Skolgården i Fröjel.
BRF: Vi hade ett bokslutsmöte där vår ekonom kom ut och gick igenom årsredovisningen.
RK: Jag jobbade 4 eftermiddagar på Kupan och jag var och fikade några torsdagar när mötesplatsen var öppen.
Väder: Under första halvan av februari var det vinterväder med snö, regn, blåst och halka, men i mitten på månaden var all snö borta och vi hade soliga och fina dagar med +7-8º omväxlande med en och annan mulen dag, men andra halvan av februari var helt fantastisk.
Hälsan: Ryggen bar sig illa åt mot mig, men inte värre än att jag stod ut med det. Jag kunde i alla fall komma ut på mina dagliga (nästan) promenader.

MARS

Hänt: I början av månaden hade Italiens vänner Gotland årsmöte och då var jag med där och efteråt var vi bjudna till Gaetano för att se på hans nya lägenhet.
Gaetano bjöd på smörgåstårta
Jag var i Visby en dag för ett besök hos tandhygienisten.
Carina o Bosse bjöd med mig när de skulle in och se på den nya färjan M/S Visborg och dagen efter, den 17 mars var det Gertrudsgillets vårfest på Warfsholm.
Krokus i min rabatt 12 mars
21 mars hörde jag lärkan och såg tussilago och 22 mars satte jag de första penséerna både på gravarna och här hemma.
Så fyllde Carina år den 29 mars och också  hon bjöd på smörgåstårta.
Sista helgen firade Italiens vänner Gotland Primavera och jag åkte till stan, fick lunch hos Krister o Thomas och var sedan på lite olika event på Almedalsbiblioteket.
SPF: Det var ett månadsmöte i Mästerby församlingshem den 26 mars med Sven-Erik Snoder som föreläste om Anna-Kajsa Hallgard.
BRF: Jag och ordförande hade en träff angående GDPR i Lokalen en förmiddag
RK: Jag jobbade fyra eftermiddagar och så var jag med på en utbildningsdag angående det nya konceptet.
Väder: Det var en ganska kall månad, med mycket blåst och nederbörd av lite olika slag. Sista veckan blev det lite varmare, med bara runt 8-9 grader
Hälsan: Jag var hos tandhygienisten, annars finns i stort sett ingenting att klaga på.

APRIL

Hänt: Vi fick en gotländsk mästerkock när Gabriel vann tävlingen Sveriges Mästerkock
6 april var jag på Stenstugu och Bosse bytte däck på Golfen
Så blev det påsk och på Skärtorsdagen var Eva o Claudio och jag bjudna till Daléns, en sommargranne söder om Stenstugu,  och på Långfredagen var Bosse o Carina här och åt långfredagslax
Påskafton var det knytis på Stenstugu och på annandagen var jag ute och plockade kajpar och kokade mig en god kajpsoppa
25 april åkte jag till Stockholm ett par dagar och hälsade på Kerstin o Hassine och vi hade riktigt trevligt med besök på både Nationalmuseum och Fotografiska.
SPF: 2 april var Laila och jag i Visby på kurs, den här gången handlade det om Episerver och hemsidan, 8 april var det ett styrelsemöte här i Lokalen och 12 april hade vi påskfest i Hejde bygdegård
BRF: 24 april hade vi årsstämma
RK: Jag jobbade som vanligt på måndagseftermiddagarna, men sade upp mig f o m 30/4
Väder: Vädret har jag gnällt mycket över, för det var en kylig och blåsig april med snöbyar den 10/4
Hälsan: Måste ha varit rätt god eftersom jag inte hittar något speciellt gnäll
MAJ
Hänt: 12 maj  var jag i Visby för att hälsa på Ann-Marie som fyllde år  och 14 maj tog jag en busstur till Visby och gick på lite shopping.
25 maj var det Mors dag och den firade jag på Stenstugu. En mycket trevlig dag!
imag0710
20-24 maj åkte jag på en bussresa till Åland med Karlssons Buss tillsammans med Kerstin,
För övrigt var det många promenader och mycket jobb i rabatterna och många vändor till Suderviljan efter plantor och så var jag med på säsongens sista Onsdagsträff
SPF:  18 maj årets bussutflykt som gick till Slite med omnejd och  28 maj började vi sommarkubben i Sicklingsparken
IMG_0927
På Cementa blev vi utrustade med skyddsglasögon, hjälmar o västar. / Foto Vonna!
BRF: 9 maj styrelsemöte
Väder: 1 maj i solstolen och 4 maj var det vitt av snö igen, men den blev inte långvarig. Fast maj 2019 var en kylslagen vårmånad och shortsen åkte inte på förrän den 29:de
Hälsan: I början av månaden hade jag besvär av en nackspärr och 24 maj var jag hos tandläkare och fick ett litet hål lagat.
JUNI

Hänt:

IMAG0765
1 juni var det vårmarknad i Klintehamn

Vi invaderades av tistelfjärilar under juni månad. De kom i stora flockar och blev kvar nästan hela månaden.

5 juni tog jag en busstur till Visby, för att få njuta av Botaniskan och Almedalen. Så blev det pingst och det var en varm och fin helg som jag firade här hemma på Odvalds.
13 juni körde jag till  Endre och hälsade på Barbro (min svägerska)
IMAG0846
Och blåelden blommade som aldrig förr.
Jag gick många promenader trots värmen och tog fikapauser både på Warfsholmen och Hamnkaféet.
En dag åkte jag till Hemse och fortsatte till  Stånga och gjorde ett besök på handelsträdgården där.
Midsommarafton firade vi, Carina o Bosse och Eva och hennes familj,  här hemma hos mig. Midsommardagen startade Sommar i P1 som vanligt och sedan försökte jag lyssna på programmet så ofta jag kunde.
29 juni tog jag bussen till Visby och var och hälsade på Krister och Thomas.
SPF: 6 juni firade föreningen med en tur till  Stora Karlsö. En härlig dag! Kubben i Sicklingsparken fortsatte, men det var dålig uppslutning.
BRF: Ett styrelsemöte den 24 juni, annars var det lugnt
Väder: Juni var en varm och torr månad, men den 11 juni fick vi 12 mm regn och den  12 juni blev det åska, regn och en blåst som ställde till med en hel del skador på blommor och annat.  På midsommarafton kom det också lite regn.
Hälsan: Jag var på vårdcentralen i Hemse med en misstänkt borrelia, men läkaren sa att det bara var en inflammation i huden, så jag fick köpa cortisonsalva att smörja med och den hjälpte.
JULI
Hänt: 10 juli kom Kerstin o Hassine och de stannade till den 18:de. Vädret var inget vidare, men vi gick på promenader i omgivningarna, var på Fröjel Resort och åt lunch och tog en titt på Rannarve skeppsättningar.
En dag var vi bjudna till Stenstugu tillsammans med Kerstin o Hassine`s yngsta son och hans familj.
Vi var på Sudret en dag och då åt vi lunch på Holmhällar.
Jag var och drack Margaretakaffe på Warfsholmen tillsammans med några goda vänner.
Jag tog mig en busstur till Visby en dag i slutet på månaden.
Och så blev det givetvis en och annan promenad.
Jag lyssnade på många av sommarpratarna även om jag fick sitta inne ibland för att var för kallt och blött för att ligga i solstolen.
SPF: Kubbspel på måndagarna med 6-8 deltagare, 3 juli var Irma och jag på Almedalsveckan för att presentera SPF för besökarna. 13 juli var jag gäst när en av våra SPF-medlemmar fyllde 93 år och 17 juli hade vi en grillkväll vid Valbyte i Västergarn
BRF: Sommarlov
Väder: Månaden inleddes med en sval period, sommarvärmen försvann helt plötsligt och det fortsatte så. Det blev inställda färjor och kryssningsfartyg som inte kunde angöra p g a blåst. Det var svalt, det blåste och det kom en och annan regnskur. I slutet av månaden var det ett par varma dagar, men väldigt blåsiga och från 29º var det helt plötsligt bara 17º dagtid och 7º nattetid.  Juli var vädermässigt en besvikelse!
Hälsan: Förmaksflimret slog till och hängde i ett par dagar innan det blev frid i bröstet igen.
AUGUSTI
Hänt:
Krister o Thomas var på besök en dag i början av månaden

4 augusti var jag med några goda vänner och såg året teaterförställning på Bottarvegården, Sunes Bukkliste och den 7:de var jag i Visby på Medeltidsveckan. Bosse var i fiskartagen och jag fick både färska och rökta flundror.

18 augusti var jag medbjuden av Bosse o Eva på en vinprovning på Fröjel Resort.
SPF: Uppdateringar av hemsidan och annonsering höll mig sysselsatt några timmar och vi hade ett styrelsemöte här i Lokaken och vi var på ett studiebesök på Svenskbygården i Roma i mitten av månaden.
BRF: Sommarlov
Väder: Mulet och kylslaget i början av månaden.  I slutet av augusti blev det en riktigt varm och skön period med upp till 26º. En kväll satt jag ute nästan till midnatt och då var det ännu 24º ute.
Hälsan: Jag överansträngde mig under en kubbmatch och blev tvungen att avbryta och sedan hade jag en hel del besvär från armen med värk, men med vila så har det värsta gått över. Jag var på Hemse vc för att lämna ett blodprov som AK-mottagningen vill ha en gång varje halvår.
SEPTEMBER
Hänt:
Berra, Gabriella och Kicki med lilla Onyx i knät var här på besök 3 september

Jag var på Stenstugu och plockade vindruvor och kokade vindruvsgelé.

På min årsdag var jag bjuden till Krister o Thomas och efter en härlig lunch var vi på Lövsta i Roma på skördefestival….

…och sedan på kvällen bjöd de mig på middag på Djupviks hotell

Jag var med på en bussutflykt med RK, det var Klinte rödakorskrets som firade 90 år.   Jag var på Stenstugu och åt lunch den 15:e och den  19:de var jag i Visby när Osteoporosföreningen hade ett informationsmöte. Så blev det Klinte Marknad och då regnade det. 22 sept var Carina o Bosse och Eva o Claudio här och åt söndagslunch (kåldolmar och citronpaj).

SPF: 13 september var det höstupptakt på Snäckan.
BRF: Det var ett styrelsemöte den 4:de och ett informationsmöte den 24:de
Väder: Månaden började med samma varma fina väder som juli slutade med, men den 2 fick vi första ordentliga regnskuren sedan den 7 juli och här blev det 15 mm. Den 5:e slog vädret om och det blev svalare och blåsigare. Höstens första frostnatt inföll den 17:de.
Hälsan: Jag var på lasarettet för bentäthetsmätning och jag åkte på en förkylning och förmaksflimmer i slutet av månaden.
OKTOBER
Hänt:
IMAG1510
5 oktober fyllde Gaetano 30 år och firade det hemma på Stenstugu.
Carina  kom och hämtade mig en dag och bjöd på kaffe på Warfsholmen,
IMAG1521
8 oktober åkte jag till Sicilien på en vecka
När jag kom hem hade jag en hel del jobb i täppan. Jag grävde rabatter och satte lökar. Jag gick många och långa promenader och njöt av höstprakten, som var ovanligt vacker i år. 23 oktober var Ann-Marie och Baxter här och hälsade på. Jag var på Stenstugu och blev bjuden på lunch ett par söndagar och jag hjälpte Bosse att fakturera ut årsavgifterna för Mulde Strandkviors vägsamfälligehet.
SPF: 23 oktober var det skördeauktion i Hejde bygdegård.
BRF: Ingenting
Väder: Regn o rusk och 6 okt var det -2º på morgonen. Det var många dimmiga och mulna dagar, med en och annan dag med sol.
Hälsan: Förkylningen frodades, men gav med sig till slut. Jag var i Hemse på vc för att få ett sår på örat kollat.
NOVEMBER
Hänt:
IMAG1705
Allhelgonahelgen
Jag passade Fridolf några timmar 1 nov medan Bosse jobbade (Carina var bortrest).
2 nov var Krister o Thomas ute på kyrkogårdsrunda och då stannade de till och fick lunch här hos mig.
Jag var på Rondo och såg Downton Abbey.
5 nov var jag hos Åströms Däck och fick nya vinterdäck på Golfen, trots ett tre timmar långt elavbrott på förmiddagen.
9 nov nåddes vi av beskedet att Warfholms Pensionat förstatts i konkurs.
19 nov var jag i Visby hela dagen; jag var i Botaniska trädgården, på studiebesök på Fornsalen och sedan shopping på Öster.
En söndag var Carin o Bosse här på lunch och sedan åkte vi en biltur och hamnade på café i Sanda och 24 nov bjöd de på jultallrik på Fröjel Resort.
30 nov var det julmarknad i Klinte och då var jag på Rondo och åt julgröt och skinksmögås.
SPF: 19 november var vi på studiebesök på Fornsalen
BRF: 13 november hade vi ett budgetmöte.
Väder: Regn o rusk och mörkt dag efter dag, med bara någon enstaka timme hit och dit då det var ordentligt dagsljus, men den 30 nov visade solen sig på allvar. Det var milt med mellan 4 och 7 grader hela månaden.
Hälsan: Var på Hemse vc och gjorde ett hörseltest och senare i månaden var jag på osteoporosmottagningen och träffade Maria Sääf, som ville att jag skulle försöka ta Forsteo under en period av 18 månader. Sedan blev det ett besök till på mottagningen för att Linda skulle instruera mig om behandlingen som innebär dagliga sprutor.
Jag var på ett besök på Hemse vc för att göra en biopsi på såret på örat och på en knöl jag fått ovanför överläppen. (örat var ok, men en remiss är skickad till lasarettet för borttagning av knölen). Jag fick influensasprutan på samma gång.
DECEMBER

Hänt: Söndagen 1 december, som också var första advent var Eva o Claudio och Carina o Bosse här och vi firade Evas o Bosses födelsedagar med kroppkakor och kaffe o tårta.

IMAG1821
Carina o Bosse bjöd på lutfisk 4 december

Och jag roade mig med sådant man ska göra inför jul; städning, julpyntande, bakning, matlagning och så en och annan promenad för att få lite frisk luft. Tredje advent var hela familjen och åt julbord på Suderbys. En dag åkte jag till Hemse och shoppade.

Godisbordet
Julafton firade jag på Stenstugu tillsammans med delar av familjen. Krister o Thomas var i Skåne det här året.  Juldagen var vi här hos mig och åt lax och ris á la Malta, precis som vanligt. Annandagen var vilodag. Tredje dag jul var jag en sväng till Hemse igen (vårdcentralen) och den 28 december var vi (Eva, Claudio och jag) i Endre och hälsade på Barbro.
IMAG1893
29 december var det julkalas hos Rut och Sune
SPF: 5 december var ca 40 st från föreningen som åt jultallrik på Suderbys
BRF: Jag var inne på Riksbyggen tillsammans med vår ordförande en dag.
Väder: Fin inledning på månaden, men den perioden blev inte långvarig. Det var en sällsynt mörk och dyster december. Den 27 december kom det en aning snö och det blev lite ljusare dagtid med en och annan solglimt. Snön försvann kvickt och den 30 december var det +7º.
Hälsan: Sprutorna med Forsteo går bra, men jag hade en släng av flimmer i början av månaden. Jag var på vc i Hemse och lämnade ett blodprov tredjedag jul. Och jag var hos Tell´s och kollade ögonen och fick nästan godkänt, så det blev inga nya glasögon.
d140e-tg-nytaar-81

Har du orkat läsa igenom hela krönikan vill jag passa på att än en gång önska dig ett riktigt Gott Nytt År 2020 och jag hoppas att du fortsätter att titta in här då och då. Ibland funderar jag på att sluta blogga och jag har haft en och annan längre paus, men ändå inte kunna hålla mig ifrån datorn, så jag håller väl på ett tag till…….

10 reaktioner till “2019

 1. Mycket trevligt att läsa årskrönikan så jag hoppas du fortsätter med din blogg.
  Önskar dig ett gott slut på gamla året och ett gott nytt år.
  Kram

 2. Så trevligt och underhållande du skriver och jag förstår att det är en bra sammanfattning för dig att gå tillbaka till, när det är något du undrar över; så gör jag också med min årskrönika!
  Ska försöka göra den imorgon…
  Hoppas verkligen att du fortsätter att blogga, jag, och många med mig har jag förstått, gillar inläggen från din vardag (och fest också, för all del…😂)!
  Tusen tack för i år och ett riktigt Gott Nytt år önskar jag dig och hela din familj!
  Nyårskram, Monica

  1. Tack snälla Monica! Det gläder mig att du tycker att du hittar någonting som är läsvärt här hos mig.
   Jag träffade en bekant hon berättade att hon läser min blogg varje dag. ”Så roligt”, svarade jag, ”men jag skriver ju mest om min vardag”. ”Det är det jag gillar, för jag känner igen mig i allt”, svarade hon. Och kanske är det så att vi tycker om att känna igen oss.
   Varm kram! ♥

 3. Naturligtvis läste jag hela krönikan. Jag kan konstatera att du noterar fler saker för minnet. Jag är t.ex. dålig på att minnas vädret.
  Jag hajade till när jag hittade mig själv på en bild.
  Om Gabriella får bestämma så kommer vi till Gotland även 2020.
  Kram och GOTT NYTT ÅR! Kicki

 4. Jag beundrar dig Ingrid att du har energi till att göra en sådan omfattande årskrönika. Både du och dina läsare inser ju hur mycket det händer på ett år. Det kan ju vara både sorg – och glädjeämnen. Du har gjort en fin sammanfattning!
  Kram Gunilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s