2021

ÅRSKRÖNIKA 2021

JANUARI

Hänt: Nyårsafton firade jag hos Bosse o Carina och innan det var dags för mig att åka hem hade det hunnit bli nyårsdag och 2021 inledde vi med en god linssoppa som Eva hade kokat.

Bosses goda hummer med västerbottenostpaj

Januari var annars en ganska händelselös månad och enda gången jag var hemifrån var då jag var bjuden till Stenstugu på lunch för att fira Claudios årsdag och så skjutsade Eva mig till Hemse vc när jag skulle få vaccinsprutan.

Och så gick jag många och långa promenader förstås, för det var perioder med bra halkfritt underlag. Eva och Bosse handlade för mig, men jag var iväg till Konsum själv också ett par gånger.

SPF: Ingen verksamhet
Vädret: Januari var en ganska normal månad med dagar med snö, som sedan töade bort, men mitten av månaden snöade det igen och nu låg det kvar i stort sett månaden ut. Det var en del kalla nätter, men blidväder eller någon enstaka minusgrad på dagarna.
Hälsan: måste ha varit ganska god eftersom jag inte beklagat mig något speciellt över den. Det var väl i så fall ryggen som krånglade lite. Och så fick jag min första vaccinationsspruta den 25/1
Corona: 31 januari hade Gotland haft totalt 2615  konstaterade fall av coronavirusinfektion och 43 personer har avlidit av covid-19. Vaccinationerna var igång och från starten den 28/12 tom 1/2 har man vaccinerat 4 422 personer.

FEBRUARI

Hänt:

Det var en ordinär februarimånad om man bortser från pandemin, som sätter käppar i hjulen för det mesta. Jag var ute på promenader när vädret och väglaget så tillät, annars lämnade jag i stort sett inte lägenheten förutom att gå och handla.

Jag såg givetvis På Spåret på tv. Carina o Bosse kom hit med semlor en dag och en annan dag var Eva här och satt och pratade en stund och när jag var i Hemse och fick den andra vaccinsprutan skjutsade hon mig.

Annars var det inga större utflykter, utom att jag köpte thaimat på Kustgrillen några lördagar. När kylan gav med sig och det blev rena vårtemperaturen försvann all snö och vårblommorna började dyka upp.

Den 25 planterade jag om pelargoniorna och tog ut lökkrukorna från förrådet och den 27 beskar jag videt.

SPF: Man hade en digital utbildning i användandet av Zoom och så meddelade man att regionen lånar ut surfplattor till 65+are på biblioteken.
Vädret: Det var en månad med allt från kyla på -16º och snökanoner till vårtemperaturer på +12º och alla tänkbara vädertyper där emellan.
Hälsan:  Jag fick min andra vaccinationsspruta den 22/2 och ryggen jäklades med mig då och då.
Corona: 28 februari hade Gotland haft totalt 2707  konstaterade fall av coronavirusinfektion.

MARS

Hänt: Det hände väl inte så mycket i mars månad heller.  I början av månaden ordnade Klintetraktens Framtid en tipspromenad i samhället och då sprang jag runt och letade efter frågor som jag svarade på. Jag lämnade in min svarsblankett, men vann ingenting. Jag hade väl svarat fel på någon fråga.

Jag hade krångel med bilen och Bosse fick hjälpa mig att bogsera ner den till Mekonomen. Sotskärning kallade man felet för. På tv gick de oändliga skidtävlingarna hela dagarna, men den enda jag följde någorlunda var Vasaloppet den 7 mars.

Lördagen den 13 mars var jag vid frissan och klippte mig, Krister och Thomas kom hit och fikade på eftermiddagen och Eva o Bosse höll på med slakt, så vi var där också. Den 17:de var det dags för årets deklaration och på eftermiddagen tog jag mig en tur till Hemse.

23 mars var jag och planterade påskliljor och penséer på gravarna….

På söndagen den 28 firade Carina sin årsdag och jag var där och uppvaktade henne tillsammans med Alessia och fick en härlig smörgåstårta. Sista veckan i mars gick vi in i Stilla veckan och påsken närmade sig.

SPF: Vuxenskolan hade i samarbete med SPF en utbildning i Jitsi den 16 mars och SPF hade en vidareutbildning i Zoom den 26 mars.
Vädret: Mars var en ganska kylig månad, med många starurar, men de sista dagarna steg temperaturen lite 10-12 grader hade vi då.

Hälsan: 10 mars hade jag kontakt med Hörcentralen, som meddelar att de inte glömt bort mig och den 24 mars var jag kallad till endokrinmottagningen angående min osteoporos. Ryggen har besvärat mig  då och då och jag tycker att jag har dåligt flås när jag är ute och går.
Corona: 31 mars har Gotland haft totalt 3034 konstaterade fall. Det totala antalet vaccinationer på Gotland nu (29/3) är 16 118. Närmare 10 700 personer har fått minst en dos covidvaccin och drygt 5400 är färdigvaccinerade.

APRIL

Hänt: April inleddes med påsken och den 1 april var det skärtorsdagen och samma dag inleddes årets Hittaut.

På långfredagen var Carina o Bosse här på lunch, på påskafton var jag hos Eva o Claudio på lunch och på påskdagen var jag hos Krister o Thomas – en helt perfekt helg där jag fick träffa alla barn.

Sen gick jag ju många och långa promenader för att hitta checkpoints. Jag gick runt Warfsholmen och jag var i Masshagen.

SPF: Det hände inte något speciellt annat än ett par digitala möten via Zoom och Jitzi.
Vädret: Det var en väldigt kall och otrevlig aprilmånad med mycket blåst.
Hälsan: Ryggen störde mig en hel del och jag tycker att jag börjar känna av att orken avtar. 19/4 var jag hos tandläkaren och några dagar senare fick jag äntligen en kallelse till Hörcentralen. Den 22/4 inledde jag en 13-dagars kur för att försöka gå ner ett par kg och få bort några otrevliga valkar i midjan.
Corona: 3626 smittade – vaccinationerna fortskrider och nu har man börjat med fas3.

MAJ

Hänt: På Stenstugu höll Eva och Bosse på och byggde ett orangeri och det måste jag ju kolla med jämna mellanrum.

Annars inleddes månaden med att gå och jaga checkpoints. Hitta ut öppna den 1 april och jag var flitig, så den 7 maj hade jag hittat alla kontrollerna.

En dag var jag på Stenstugu och hade storstädning av bilen, för den skulle snart besiktas. En besiktning som för övrigt gick bra. Kristi Himmelsfärdshelgen ordna Klintetraktens framtid en tipspromenad och den gick jag och några dagar senare var jag ute och plockade kajpar. Och så var det trädgårdsjobb förstås.

På Mors dag var det invigning av Orangeriet och Eva bjöd på en god middag. Bosse kom på besök en dag och hade kaffebröd med sig. Jag såg på tv förstås: Let´s dance, Mästarnas Mästare och en turkisk serie, Fatma.

SPF: All verksamhet låg nere.
Vädret: Maj var vädermässigt en besvikelse, för det var kallt och många mulna dagar.
Hälsan: Blodprovstagning i Hemse 7/5 och sedan Osteoporosdropp på lasarettet den 21/5 och efter den där sprutan fick jag värk och kramper och väldigt mycket besvär från bröstkorg och rygg.

JUNI

Hänt: Jag hade mycket besvär efter osteoporosdroppet, så det blev inte varken så många eller långa promenader, men den 8:de gick jag i alla fall ut till Hamnkaféet och åt lunch där.

Jag pysslade ute i min täppa, jag låg i solstolen och njöt och jag satt ute och läste. Den 13 juni hade BRF ett försenat årsmöte i trädgården utanför Lokalen. Man fick räkmacka att ta med hem och äta.

Corona: Gotland låg bra till när det gällde vaccinationer, men det var ändå många nysmittade. En vecka hela 41 st.

Och den ganska svala inledning på juni fick en riktigt het avslutning. Det blev helt plötslig 25-30 grader den ena dagen efter den andra. Jag var på Stenhuse och köpte jordgubbar och jag var på Stenstugu när de höll på med höinkörning. Jag bjöd på jordgubbar och fick i gengäld hänga med på hamburgare från Kustgrillen.

På midsommardagen började Sommar i P1 som vanligt och sen var jag på plats i solstolen mellan 13.00 och 15.00 så ofta det bara gick.

SPF: 1/6 hade vi ett styrelsemöte. Sommarens Kubb och Boule startade. Jag var med på kubben, men bara som publik. Min högerarm gillar inte kubb. 21/6 hade vi ett styrelsemöte igen. 29/6 hade vi ett möte vid Valbyte i Västergran
Vädret: Månaden började kyligt, men den blev riktigt het till slut, men den 25:te fick vi 8 mm regn och på midsommarafton regnade det också. Månaden slutade varmt och skönt med 25º trots att det var en molnig dag.
Hälsan: 2/6 var jag på hörselvården, men de kunde inte kolla hörseln p g a en vaxpropp. 4/6 var jag i Hemse för ett blodprov och då spolade man bort den där proppen också. Besvären efter droppet satt ännu i och jag hade väldigt svårt att sova, för då var det som värst. 14 juni var jag på vårdcentralen i Hemse där det tog en massa prover och även EKG för att utesluta att mina besvär inte beror på något annat. 24/6 var jag på hörselvården igen och fick prova ut hörapparater.
Corona: Det började ordna till sig och det fanns dagar med 0 smittade.

JULI

Hänt:

7-15 juli var Kerstin och Hassine här och de bodde som vanligt hos Carina och Bosse som var på Åland. Vi gjorde många härliga utflykter och det var så roligt att ha dem här.

Och jag fortsatte att ligga i solstolen och lyssna på Sommar i P1, jag började gå på promenader igen när det blev lite svalare och så pysslade jag ju i täppan förstås med rabattrensning och gräsklippning. En dag kom Krister o Thomas hit och bjöd på lunch på Warfsholmen.

SPF: Jag var med på kubbeftermiddagarna, men bara som publik och kaffedrickare.
Vädret: 1/7 26º och en skvätt regn. Månaden blev jättevarm, med upp emot 30º flera dagar i rad, men den 6/7 fick vi 21 mm regn och värmen höll i sig fram till den 19/7 då det helt plötslig bara var 20º och den 21 juli åkte jeansen på igen och den 29:de var det bara 18º och snålblåst och dagen efter fick vi 36mm regn.
Hälsan: 6/7 var jag på Hörcentralen och hämtade ut mina hörapparater. Första dagen jag kände att jag mådde bra efter det där osteoporosdroppet var den 21 juli, så i två månader satt biverkningarna i. Och så hämtade jag ut ut mitt första covid-pass.

AUGUSTI

Hänt:

1 augusti kom Krister o Thomas hit och hämtade mig och så åkte vi tvärs över ön till östra sidan för att hälsa på Kristers kusin Maria som tillsammans med sin man byggt ett fint hus där.

3 augusti skulle jag till Visby och det var första gången jag åkte buss sedan pandemin bröt ut. Sommaren var försvunnen igen och att ligga ute och lyssna på Sommar i P1 gick inte längre. 9 augusti var Bosse här och vi åt fläskkotlett och sen på kvällen var jag på Rondo och såg en film efter Jojo Moyes bok Sista brevet från din älskade.

En dag var jag hos frissan och blev klippt

12 augusti var jag i Visby och träffade Ann-Marie och på kvällen var jag på Stenstugu, för då fyllde Edoardo år och mamma Eva bjöd på smörgåstårta.

SPF: 5 august hade vi ett styrelsemöte här och 16/8 hade vi vårt årsmöte med lunch på Suderbys
Vädret: 10:de ett präktigt åskväder, 18:e regn och rusk och hela månaden var vädermässigt en besvikelse.
Hälsan: 3 augusti var jag på Hörselvården för nya instruktioner om användningen av hörapparaterna.

SEPTEMBER

Hänt: Jag fyller ju år den 7 september, men blev firad redan den 5:te på Stenstugu tillsammans med Matilda (Edoardos fästmö) som fyller år samma dag som jag.

Jag tog bussen till Visby några gånger under månaden, för jag behövde nya glasögon och dessutom skulle mina hörapparater ställas in.

Efter vårens och sommarens slöande försökt jag få tillbaka lite av konditionen och gick flera långa promenader både runt Warfsholmen, till Carina o Bosse och till dammen.

En kväll var Carina o Bosse här på kvällsmat och hade ett sällskapsspel med sig som vi roade oss med ett tag.

Den 29 september hävdes alla Corona-restiktioner och nu var det fritt fram att ta tillbaka livet igen.

SPF: 29 oktober var vi på Romabrunnen och åt lunch tillsammans och Lennart Wahlman bidrog med underhållning
Vädret: Det var en kall, regnig och blåsig månad som inte gjorde någon glad. Temperaturerna var rätt skapliga, men en morgon 22/9 var det frost på sina ställen.
Hälsan: Ganska skaplig

OKTOBER

Hänt: Det hände en hel del i oktober och det startade med Klinte Matmarknade den 2 okt och dagen efter var jag på lunch på Stenstugu där vi firade Gaetanos årsdag.

En dag tog jag bussen till Visby för att träffa Ann-Marie och vi fikade på Siesta och sedan tog vi oss en promenad. 9 okt var jag tillsammans med Eva och Claudio och lyssnade på en konsert med Gotlandsmusiken och efter den träffade vi Edoardo och Gaetano på Mille Lire och åt pizza.

Det blev allt höstligare och jag tog in mina pelargonior i uteförrådet, klippte ner visset och förberedde för att sätta höstlökar som det tyvärr inte gick att få tag i på Klintehamn, utan jag sände efter dem från Odla.nu. Jag var på gravarna och tog bort begoniorna och planterade ljung i stället och när vädret så tillät var jag ute och promenerade, mest blev det Klinterundor, men jag gick runt Warfsholmen och ner till Dammen också.

SPF: 29 oktober var vi på Romabrunnen och åt lunch tillsammans och Lennart Wahlman bidrog med underhållning
Vädret: Kan man lugnt beskriva på samma sätt som de gjorde en morgon i Gotlandsradion: En grå sörja.
Hälsan: 13 oktober var jag på Hemse vc och fick den tredje vaccinsprutan. Carina skjutsade mig så jag slapp köra i mörkret.

NOVEMBER

Hänt: Jag försökte gå ut och ta mina promenader när vädret så tillät, men det var många innedagar också.

Jag var och klippte mig den 3:dje och dagen efter var jag och gjorde i ordning på gravarna för vintern.

Söndagen den 7:de var Krister och Thomas på kyrkogårdsrunda och då kom de hit och åt lunch.

Jag tog in pellisarna från uteförrådet den 9:de och på Fars dag var jag bjuden till Stenstugu på lunch och sedan på kvällen var Eva o Claudio och jag på Rondo och såg En kväll för fader Allan. Bara ett par dagar senare var jag i Hejde bygdegård på ett Föreningskalas anordnat av Vuxenskolan.

Söndagen den 21:a var Carina o Bosse här på lunch och sedan fakturerade vi för vägsamfälligheten och två dagar senare var jag med Carina på en trevlig tur till Visby.

Lördagen den 27:de var det Julmarknad i Klintehamn och på kvällen var Eva o Claudio och jag på Adventskonsert med Blossom Tainton och Fredrik Willstrand m fl på Rondo och dagen efter, då det var första advent bjöd Carina o Bosse mig på lutfisk på kvällen.

Sista dagen i november satte Bosse på mina vinterdäck och det var tur, för bara några dagar senare torsdagen den 2 december kom det massor av snö.

Vädret: Det var en typisk novembermånad; grå, regnig, blåsig och med bara någon enstaka fin dag.
Hälsan: Efter en magblödning fick jag efter ett telefonsamtal med AK-läkaren byta ut Pradaxan mot Eliquis och senare var jag på vc i Hemse och fick ändra styrkan på Eliquisen (dr Wais) och fick vaccin mot säsongsinfluensan.

Corona: som vi helst av allt ville glömma, blossade upp igen och började öka oroväckande efter ett stormöte i Slite där 60-70 personer smittades.

DECEMBER

Hänt: Månaden började med en ”snösmocka” som Gotlandspressen benämnde det.

2 december fyllde Eva 60 år, men hon och Claudio firade dagen i Stockholm. Här kurade jag inne i snöstormen som lamslog ön den dagen. David var ute och skottade vår uppfart flera gånger och på eftermiddagen kom Linus och plogade vägarna.

5 december var Bosse här med en stor fin jullax på morgonen och till lunch träffades vi allihop på Suderbys för att äta julbord.

Dagen efter fick jag en ”mammalax” av Bosse och senare på dagen var jag ute på en skön promenad för att dokumentera vintern.

Jag började julbaka och julstädning pågick när andan föll på. Jag såg på adventskalendern på tv och jag öppna luckor i min trisskalender, som inte gav någon vinst alls. Lagom till Lucia strök jag juldukarna och julpyntade lite.

16 december var jag i Visby och julhandlade och passade på att hälsa på hos Krister o Thomas och lördagen före fjärde advent var jag på kyrkogårdarna och tände ljus.

Julen nalkades med stormsteg och jag pyntade mellan härliga promenader i fint vinterväder. Julafton firade jag på Stenstugu tillsammans med barn och barnbarn.

Juldagen var Carina o Bosse, Eva o Claudio och Gaetano här hos mig. Annandagen var en riktigt vilodag, men tredjedagen var jag ute på en härlig skogspromenad.

SPF: 2 december var det jultallrik på Suderbys, men vädret ställde till det och bara 16 medlemmar vågade sig ut. Jag hörde till de räddhågade och stannade hemma, men jag fick ändå en fin julgrupp av föreningen.
Vädret: Första dagen i månaden började det snöa och 2 december var det ett hemskt väder och det vräkte ner snö som låg kvar länge på buskar, träd och fastkört på vägarna. Det blev kallt, 6 dec hade vi -12º , men kylan höll inte i sig så länge och det blev plusgrader igen och runt den 12:te var alla snö och is borta igen. Sedan fick vi en period med härligt vinterväder, med sol och behagliga temperaturer, men 20:de dec började det snöa lite lätt igen och vi fick en vit jul, men till nyår var det mesta av det vita borta igen och det blev allmänt grått och slabbigt. Enligt MHI är 2021 års decembermånad den kallaste sedan 2012.
Hälsan: Jag mådde skapligt verkar det som.
Corona: Oron för den nya varianten av viruset omikron spred sig över Europa, fast här på Gotland tycktes man ha smittläget under kontroll. Nu gick FHM ut med att alla tillställningar med över 100 deltagare ska kräva vaccin-pass. I samband med julhelgen ökade smittspridningen ännu mer och mån-ons i mellandagarna registrerades det 166 ny fall.

Nu är 2021 snart slut och har du orkat läsa hela min sammanfattning av året vill jag passa på att önska ett riktigt Gott Nytt År. Ett år då jag hoppas att jag får vara frisk både till kropp och knopp och önskar alla som tittar in här då och då detsamma.

Gott Nytt År 2022


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s