2017

ÅRSKRÖNIKA 2017

2017 är slut och jag ska försöka göra en summering av vad som hänt. Jag är dålig på att skriva rubriker, så jag har suttit och gått igenom månad för månad och det är faktiskt intressant. Kanske mer för mig än för er läsare, för det är väldigt vad minnet är kort ibland. Nu har det ju hänt en hel del annat än det som finns i bloggen, för lite privatliv måste man ju ha, även om jag fått en och annan pik för att jag viker ut mig på nätet.  Först av allt vill jag tacka alla som följt mig under året. Alla som hört av sig och skrivit kommentarer, men också alla andra som jag vet tittar in här då och då. Det är en stor glädje att det finns så många som vill läsa om min vardag.

JANUARI

Hänt: Nyårsafton firade vi tillsammans på Stenstugu. Vi hade knytis och Bosse bidrog med gratinerad hummer och sallad, Eva med lammsadel, potatisgratäng och caponata och jag med misslyckad sockerkaka enligt mammas gamla recept. Som nattamat efter 12-slaget hade Eva kokat linssoppa, som man enligt Siciliansk sed ska äta på nyårsafton.

Bilen var på verkstad och när den kom hem rann oljan av den. Ny reparation!

Jag jobbade på Kupan en eftermiddag i veckan och jag kämpade med SPF:s nya medlemsregister och hemsida och dessutom var det ju bokslut både för dem och för Bosses räkning.

Den 10/1 fick jag ett tråkigt besked; kusin Görans Harriet hade avlidit. Harriet som varit så frisk dog efter ett pulsåderbråck.

Den 21/1 var jag i Visby tillsammans med Eva och Claudio när Italiens Vänner Gotland hade sitt första årsmöte och den 22/1 var jag på 80-årskalas  hos en SPF-medlem Bostadsrättsföreningen hade ett medlemsmöte i Lokalen, vi var på Rondo och såg årets revy Vattnet har gått och så hade SPF sitt årsmöte.

Vädret: Det vare ett riktigt busväder den 4/1 med blåst och massor av blötsnö och sedan blev det en kort period med snö och ganska kallt väder, som kallast hade vi -15° den 6/1, men sedan blev det mildare igen.

Hälsan: Jag var hos tandhygienisten den 16/1 och något annat har jag inte antecknat, så jag måste ha mått rätt bra.

FEBRUARI

Hänt: 1 februari var jag i Visby på ett besök hos optikern Den 2 februari hade SPF ett möte här i Lokalen med Per-Axel Karlsson som fick presentera sina bussresor och jag bokade mig en tur till Bornholm.

Den 7/2 var jag hos Nils-Erik i Sanda för ett konstituerande möte för SPF och på em jobbade jag på Kupan.

Den 13 februari tog jag fram mina pelargonior som stått i förrådet under vintern och planterade om dem. 

Dagen efter hade SPF Antikrunda i Västergarns hembygdsgård. Jag hade med mig några småsaker som visade sig vara ganska värdelösa, sett med Ulf Brobergs ögon i alla fall. 

Kupan höll mig sysselsatt en eftermiddag i veckan och så var det ju pyssel med bokföring och avprickning av medlemsavgifter för SPF. Jag gick mina promenader så fort vädret tillät och ur den synpunkten var det en bra månad, för det var inte halt. 

Vädret: Det var några enstaka kalla dagar, men mest blidväder och en och annan solig dag. 

Hälsan: Jag var lite deppig efter att ha haft en attack av förmaksflimmer och tyckte att det mesta var tråkigt. Jag var på VC och fick den tredje TBE-sprutan.

MARS

Hänt: Laila, min vice i SPF var här en eftermiddag och vi gick igenom medlemsregister och bokföring och drack kaffe.Samma dag på kvällen åkte jag till Stenstugu. Eva och jag kokade kroppkakor och seN blev det kalas.

11-12 mars var det så den stora begivenheten Primavera Italiena – Italiensk vår i Visby och jag var med alla tre dagarna. Jag var på Isola Bella och åt middag och såg Christer Hall när han spelade Tigern av Dario Fo

Jag var på bio och såg en italiensk film och jag var med på Grand finale.

11 mars var det också ett möte med SPF i Sanda bygdegård. Ämnet för dagen var ”Trill int ikull” och två sjukgymnaster från Regionen var ute och demonstrerade för oss hur vi skulle göra för att hålla oss på benen.

Jag var givetvis och jobbade mina eftermiddagar på Kupan och den 14/3 var det ett medarbetarmöte på kvällen.

I mitten av månaden fick jag en ny dator, eller fick och fick. Den var ju inte gratis precis, men den gamla var så trött och eländig så det var dags.

Deklarationen var avklarad den 21 mars.

Och så gick jag givetvis långa stärkande promenader de dagar vädret tillät det. Motionerar man inte på något annat sätt får man se till att komma ut så ofta det bara går.

20 mars var vi på trevlig studiebesök hos Destination Gotland med SPF och sista onsdagen i mars var det dags för en Onsdagsträff i Väte och på kvällen var jag och gratulerade Carina och blev jag bjuden på smörgåstårta på båda ställena.

 Vädret: 1 mars – En svag sol, en svag vind och 5° varmt, gröna gräsmattor fulla med vintergäck och snödroppar. Mars är som den är, det blev snö igen, som töade bort efter ett par dagar, det var blåsigt och regnigt, men våren nalkades, det märktes.

Hälsan: Jag hade en attack av förmaksflimmer, annars var det nog bra.

APRIL

Hänt: 7 april hade SPF sin påskfest i Hejde bygdegård, men innan vi ens hunnit lämna bygdegården möttes vi av en förfärlig nyhet. En lastbil hade kört rakt in i en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm och 5 personer fick sätta livet till.

Påsken närmade sig med allt vad det innebär och förutom påskstök försökte jag vara ute i naturen så mycket som möjligt. Det finns ju ingenting som Masshagen på våren.

SPF hade ett styrelsemöte här i Lokalen och jag jobbade mina dagar på Kupan.

19 april var det årsstämma i bostadsrättsföreningen och jag var sekreterare, så sen hade jag lite pyssel med protokollet. Sen gick luften ur mig lite och jag tog en bloggpaus och skrev bara några minnesanteckningar i några dagar.

24 april klippte jag gräset för första gången och den 27:de var jag med på Onsdagsträffen i Sproge.

Vädret: 10 april 12°. Det regnade några dagar, men inte så mycket och det kom snö också. April är en lurig månad på mer än ett sett och den 17:de hade vi -6° på morgonen. Det var en sval och regnig månad och det usla vårvädret gjorde mig faktiskt ganska nedstämd.

Hälsan: Jag hade ett dygn med jobbigt förmaksflimmer, men det gick över av sig självt, så jag behövde inte söka hjälp, men det gjorde mig väldigt ledsen och deppig.

MAJ

Hänt: SPF hade ett månadsmöte i Klinte församlingshem. Jag var i Visby en dag och Ann-Marie bjöd på lunch och vi tog en trevlig promenad.

Jag åt lunch på Hamncaféet en dag, gick många och långa promenader och jobbade som vanligt en dag i veckan på Kupan.

Ann-Marie och Baxter tog en tur till Klinte och vi gick en härlig promenad tillsammans. Den 24 maj tog jag en biltur och var och hälsade på svägerskan i Endre, hämtade ut ett nytt pass hos polisen och sen åkte jag till Ann-Marie och fick eftermiddagskaffe där och sen var jag och inspekterade Kristers o Thomas nya bil.

Kristi Himmelsfärds dag var jag i Fröjel och lyssnade på sången från kyrktrappan. 27 maj hade SPF årets bussutflykt som gick till Grötlingbo med omnejd. En riktigt trevlig tur.

Vädret:  -5° den 4 maj var den kallaste majnatten sedan 1965. Det snöade den 8 maj och det var -1,5°, men visst var det ganska varma dagar också. Den 19 maj hade vi nästan 25°. Det regnade inte så mycket och redan första dagarna i maj blev det bevattningsförbud.  

Hälsan: 8 maj åkte jag till vc i Hemse, för jag hade fått en ögoninflammation.

JUNI

Hänt:

2 juni var jag med på Isola Bella by the Sea och firade Italiens nationaldag.

På pingstafton var jag i Fröjel kyrka på en kammarkonsert och på pingstdagen var jag med på Gertrudsgillets sommarfest – vi var på ett studiebesök hos Härje Hallgren på Mulde Fritidsgård.

Nationaldagen firades som vanligt med SPF på Klinteberget och 10-13 juni var jag på en bussresa med Per-Axel Karlsson till Bornholm. En helt underbar liten kortsemester.

Jag planterade och donade i min lilla täppa och på gravarna och besöken hos Suderviljan blev många. Jag jobbade mina pass på Kupan och jag försökte gå promenader när vädret så tillät. Och så låg jag ju i solstolen så fort tillfälle gavs.

Sen började Sommar i P1 och det lyssnade jag på så ofta jag kunde. Jag var med Rut i Sproge kyrka på en konsert en vacker kväll i slutet av månaden. 

Vädret: Inte var det någon större sommarvärme att tala om och inte kom det mycket regn heller. SMHI varnade för stora regnmängder den ena gången efter den andra, men det kom bara några småskvättar. 

Hälsan: Var i Visby och lämnade blodprover (osteoporos). Proverna visade att mina värden var helt ok och jag behöver inte komplettera med några flera mediciner ännu i alla fall.

JULI

Hänt: Ann-Marie kom och hälsade på en dag i början av månaden.

Almedalsveckan inleddes och givetvis tog jag en busstur till Visby för att titta på galningarna, som Åke skulle ha sagt.

Visst tar den lilla täppan en del tid, men mest var det sommarpratarna som jag ägnade mig åt under juli månad, men inte bara det. Kerstin o Hassine kom på besök och bodde som vanligt hos Bosse medan han och Carina var på Åland.

Och så var det jobbet på Kupan förstås. SPF hade en grillfest vid Valbyte i Västergarn. Vi var och såg på årets föreställning på Bottareveteatern och Kerstin o Hassine o jag gick långa härliga promenader på Klinteberget, på Gannarveskär och ner till Rannarve skeppssättning. Det var så otroligt roligt att ha någon att gå och småprata med i stället för att gå ensam. 24 juli var det Allsång i Parken

Vädret: Det regnade då och då, men inga större mängder och jag samlade regnvatten och bar genom lägenheten för att kunna vattna rabatter, buskar och träd. Det var ingen större värme, det var blåsigt och en del mulna dagar, men en och annan fin dag också. 

Hälsan: Måste ha varit god, för jag hittar inget gnäll alls den här månaden.

AUGUSTI

Hänt: En dag i början på månaden var jag och hälsade på Ann-Marie i Visby.

Jag bakade saffransbullar som Fröjel Röda Kors skulle sälja på Medeltidsveckan. En granne bjöd på flundrefest och jag var hos en bekant och hjälpte henne med datorproblem. Jag jobbade på Kupan och jag låg i solstolen och lyssnade på sommarpratarna.

Jag hade besök av några bloggvänner också. Karin med bloggen Karins blogg och hennes man Björn kom och hälsade på.

25 augusti hade SPF ett månadsmöte med VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson som föreläsare och det var verkligen ett aktuellt ämne när nu vattensituationen är som den är.

Initiativ Warfsholmen bildades och jag var med på ett möte där man skulle försöka få ihop pengar och köpa anläggningen. Nu blev det aldrig aktuellt, för där fanns en annan köpare och nu får vi se hur det hela kommer att utveckla sig.

Vädret: Det var svalt och blåsigt med en och annan regnskur, men inga större mängder. Enligt en artikel i helagotland.se är sommaren 2017 den sämsta sedan 1993.

Hälsan: Jag åkte på en ordentlig förkylning med hemskt ont i halsen och blev tvungen att sjukskriva mig från ett pass på Kupan, så jag missade Edoardo och Alessias 23-årsdagar.

SEPTEMBER

Hänt: 6-9 september var jag i Stockholm hos Kerstin o Hassine och på min årsdag bjöd de mig på afternoontea på Grands Cadierbar.

Jag började på Osteoporosskolan på Korpen i Visby, Alessia var här och tränade svenska en dag och jag jobbade några pass på Kupan.

SPF hade ett styrelsemöte och den här gången var vi hos Rut som just fyllt 90 år. Brf hade också ett styrelsemöte i mitten av månaden.

Den 18 september var jag i Tofta kyrka för att delta i får fd SPF-ordförande Nils-Erik Jacobssons begravning.

Lördagen den 19 september ordnade Röda Korset en bussutflykt till Tingstäde fästning. Invigningen 1914 hedrade Gustav V med sin närvaro SPF hade höstens upptaktsmöte på Snäckan.

ICA-affären i Klinte stängde för gott. Ännu ett svårt slag för Klintehamn.

Ann-Marie kom till Klintehamn en dag och vi var ute på hamnen med hennes skyddsling som gillar att få titta på båtar och sjöliv.

Vi placerade oss inte speciellt bra, men vi hade väldigt trevlig. Jag kom hem på natten till den 27 september och på eftermiddag samma dag flög jag från Visby till Alghero på Sardinien och hade sedan en helt underbar vecka där.

Vädret: Det regnade och regnade och det var svalt och tråkigt väder.

 Hälsan: Jag började på Osteoprosskolan på Korpen och den höll på en dag i veckan en bit in i oktober.

OKTOBER

Hänt: Onsdagen den 4 oktober kom vi hem från Sardinien igen efter en helt underbar vecka. Här hemma var det kallt och otrevligt och jag undrade över varför jag inte stannat kvar ett tag till.

Nyheten nådde oss att Hassela i Klintehamn, Fröjel och Vänge fått sitt tillstånd indraget och de har även försatt sig själva i konkurs. Hemmen är nu stängda och ungdomarna har flyttats tillbaka till sina hemkommuner.

14 oktober var jag på Rondo och såg på Länsteaterns bygdegårdsturné Bättre Begagnat. En show, en kabaré, en föreställning framförd av de tre vilsne männen Lennart Bäck, Thomas Sundström och Ulf Grönhagen.

Jag tog mig en och annan promenad mellan regnskurarna och en dag var jag och fikade på Hamncaféet och jag jobbade mina pass på Kupan.

# Metoo-kampanjen drog igång med full kraft i mitten av månaden, 21 oktober hade SPF sin Höstauktion.

Jag var i Visby och hälsade på hos Krister och Thomas och jag var och såg en film på Säveskolan tillsammans med andra italienvänner.

Jag var med på en Onsdagsträff i Skolgården i Fröjel och jag var på en lunch på Toftagården tillsammans med andra SPF-are.

Bosse bjöd på hummerafton och dagen efter var han här och vi fakturerade för Mulde vägsamfällighet.

SPF hade ett styrelsemöte här i Lokalen i slutet av månaden och vi jobbade bland annat med programmet för 2018.

Vädret: Det regnade och regnade och regnade. Lagom till GGN blev det dessutom storm med inställda färjor som följd. Stormen växte till orkanstyrka och t o m Fåröfärjan fick ställa in.

Hälsan: Det var avslutning på osteoporosskolan, jag bet sönder en tand på Pauluns knapriga müsli och fick åka till tandläkaren.

NOVEMBER

Hänt: Jag tog mig en promenad en dag i början på månaden och såg öringar som vandrade upp för Robbjensån.

Jag jobbade som vanligt på Kupan en dag i veckan och jag var med Eva och Claudio på Rondo och lyssnade på Musiken lever kvar. När vi kom ut därifrån vräkte regnet ner.

20 november var vi i SPF-styrelsen på Hamncaféet och åt lunch och sedan samlades vi här i Lokalen för att fortsätta jobba med programmet för 2018.

25 november bytte Bosse till vinterdäck på Golfen och på eftermiddagen samma dag åkte jag till Visby för en 90-årsuppvaktning av en SPF-medlem.

Vädret: Regn och rusk för det mesta och den 21 nov kom den första snön, som dock försvann ganska kvickt. Visst var det en och annan fin dag och även om det var halt på vägarna på morgnarna var det plusgrader dagtid i stort sett hela månaden. 

Hälsan: Jag hade besvär från höger arm då och då och trodde först att jag fått någon typ av musarm, men det gick över till slut. Jag var och tog influensasprutan. En tand kraschade igen och jag fick en akuttid för lagning.

DECEMBER

Hänt: Eva fyllde år som vanligt 2 decemer och bjöd på smörgåstårta.

Jag började julstäda och baka mellan passen på Kupan och andra göromål. Jag skrev julkort och jag satt rätt mycket och tänkte tillbaka på jularna förr. Det upptäcker jag när jag läser mina inlägg. Där finns mycket nostalgi.

Det var julmarknad i Klintehamn, för någon julskyltning var inte aktuell. Vi har ju inga butiker kvar längre.

9 december var vi alla på Suderbys Herrgård och åt julbord. Mycket gott och trevlig och 14 december var det dags för nästa julbord och det var tillsammans med SPF på Toftagården. Också det en välsmakande och trevlig tillställning.

16 december var det dags för julfest här på Odvalds. Alla fick en julklapp. Olof och Kristina, som underhöll med musik och vacker sång, fick varsin också.

Jag var i Hemse och shoppade en dag, men annars var det mest Konsum jag handlade på, precis som vanligt.

På årets näst sista dag fick jag höra på radion att Asylboendet i Klintehamn stängs den 3 januari. Klockan 5 på morgonen kommer det bussar och hämtar alla de 120 som bor där för transport till andra platser på fastlandet. Det låter grymt i mina öron, men vem vet. Har de suttit här i två år kanske de längtar efter något annat. 

Vädret: Regn och rusk och en och annan solskensstund och milt väder hela månaden. 

Hälsan: Jag hade förmaksflimmer ett par gånger och mådde inte helt bra då. Dessutom har jag känning av huvudvärk då och då, något som jag annars aldrig brukar lida av.

Nu är det nyårsaftons morgon och ännu är det lugnt. Det är mulet och ruggigt och 3° varmt och SMHI pratar och regn och blötsnö fram på dagen. Krister och Thomas kommer hit på lunch och i kväll firar jag nyårsafton hos Carina och Bosse.

Därmed avslutar jag mitt bloggår 2017 och om du orkat läsa ändå hit önskar jag än en gång ett:

Gott Nytt År 2018!