Julpussel

Förr i tiden, när barnen var små och var roade av det, hade vi alltid ett julpussel. Det la vi upp på bordet i salskammaren och där hjälptes alla åt med det. Åke var väl måttligt intresserad förstås, men han beundrade vår flit i alla fall och så tyckte han att det var praktiskt att veta var jag höll till om det var något han ville. Vi eldade i kakelugnen, så att det blev riktigt varmt och skönt där inne och så fort jag hade en stund ledig smög jag in där och lurade dit någon bit. Först när det började bli dags för julkalas fick vi snabba på och göra det färdigt. Många hade vackra motiv och de finaste klistrade vi sedan upp på kartong och så blev det tavlor av dem. Jag har för mig att de hamnade på väggarna i Bosses rum.

Jag hittade ett foto från salskammaren och runt bordet sitter barnens kusin Tariq, svåger Hassine och Åke. Det har tydligen varit middag, för mockakopparna är framme och likörglasen också och det ligger till och med ett cigarettpaket på bordet. Det var på den tiden man fick röka inomhus 😉

Sen den tiden har det inte blivit av att pussla, men jag har sett i en hel del bloggar att många pusslar och när jag jobbade på Kupan tänkte jag prova på det igen och köpte några askar, men det visade sig att det saknades bitar och då tappade jag lusten och kastade dem och sen har det inte blivit av.

Så fick jag ett pussel i julklapp av Eva i år och igår började jag med det, vilket fick till följd att jag höll på att bli utan mat. Först vid halvfyra-tiden kunde jag slita mig och laga till en försenad lunch och datorn fick vila helt förutom ett snabbt inlägg i bloggen. Jag drivs ju alltid av att saker och ting ska göras färdiga, men i det här fallet får jag nog inse att jag ska lugna ner mig lite.

I dag har jag sorterat bitarna, ramen är klar och vänstra hörnet växer så sakteliga till sig och mitt i motivet har jag börjat lägga Eiffeltornet och trots att jag varit så flitig fick jag fick jag lunch redan klockan ett. 😉

Dagens ordspråk:
Det är aldrig för sent att få minnen för livet.

Trevlig lördag!

20 reaktioner till “Julpussel

 1. Minns också tiden då man klistrade upp det färdiga motivet på kartong och använde som tavlor. Verkligen nostalgi! Så kul att du pusslar igen. Och värme från kakelugn – finns det nåt bättre?
  Dagens ordspråk gillar jag också – SÅ rätt!

 2. Klistra upp pussel har jag aldrig gjort, men jag minns att mina storasyster gjorde det och när vi sov över hos dom, satt det flera pusseltavlor på väggarna i gästrummet! Jag tror att pussel är jättenyttigt! Man tränar hjärnan, både med att SE vilken bit man ska ta och att lära sig ta det lugnt och inse, att det FÅR ta tid.
  Dagen ordspråk låter underbart – visst kan vi fortfarande samla på minnen!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Du har nog så rätt Monica. Det är nog inte helt fel att ha ett pussel då och då.
   Visst ska vi fortsätta att samla på minnen!
   Kram

  1. Ma behöver ju ett bord där man få hålla på en längre tid. Hoppas jag får ihop det här till slut.
   Kramar till er!

 3. Nu ska vi se om den här kommentaren vill komma med. Igår gick det inte.
  Jag skrev då att jag håller på med ett sågat träpussel som är ett elände att lägga då bitarna inte håller ihop och jag har ingen aning om hur motivet ska se ut.
  På Lidl såg jag igår när vi handlade att de sålde pusselmattor, jag fattar inte varför jag inte passade på att köpa en.
  Så unga alla är på bilden. Jag känner ju igen Hasine.
  Ja, tänk så det röktes överallt tidigare.
  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram/Kicki

  1. Jag ska se om jag kan hitta en sån där pusselmatta. Det låter bra.
   Alla rökte förr, men nu är det faktiskt inte så vanligt. I alla fall inte i vår ålder.
   Kram

 4. En trevlig minnesbild från förr och såå vacker amaryllis!
  Pussel är roligt och förr pusslade jag mycket både själv och tillsammans med barnen. Nu har jag bara lagt barnpussel med Charlie … ska nog skaffa ett lite mer avancerat och testa själv 🙂
  Kram

  1. De gamla färgkorten blir ju inte så vackra, men det är roligt att ha dem kvar i alla fall.
   Så trevligt det måste vara att få pussla tillsammans med Charlie!
   Kram

 5. Att pussla är både rogivande och roligt. Jag tänker börja på ett nytt i morgon faktiskt. Har lagt en del under det gångna året.
  Ja, tänk hur det var förr när det var en självklarhet att röka inne. Min mamma rökte och hon rökte mycket men min pappa rökte inte. Minns att det var en plåga när mamma rökte i bilen men även det var en självklarhet. Skönt att det är andra tider nu.

  Kram och god kväll!

  1. Vi får väl se hur det går med det här. Om jag blir biten eller inte.
   Visst rökte vi i bilen, vid matbordet (efter maten) och i sovrummet. Undrar hur mycket rök vi utsatte Eva o Bosse för? När Krister föddes var det färdigrökt för oss båda.
   Kram

 6. Men visst var det lätt hänt – en bit till och en bit till och var ska den där vara, och sen har det gått hur lång tid som helst. Men det är en klar fördel att veta vad man lägger…

 7. Pussel är en trevlig sysselsättning. Tyvärr har jag inte plats att ha ett pussel ligga framme. Men det finns pussel på nätet att lägga och är man registrerad kan man spara och lägga klart vid annat tillfälle. En bra ersättning för riktiga pussel faktiskt.

  Ha en bra avslutning på lördagskvällen och sov gott!

  Kram

  1. Tack så mycket! Nu är klockan över elva, så det hög tid för sängen.
   Godnatt och sov så gott du också!
   Kram

 8. Mamma och jag pysslade också mycket inför jul, papper och färger på matsalsbordet. vi gjorde korgar och smällkarameller m m.
  Vi hade också fester hemma där det stöptes ljus. Jag var inte alltid så intresserad av detta då, men minns att man inte fick springa omkring så det blev vinddrag.
  Jag har också alltid pysslat med mina barn, tills de inte var intresserade längre. Har även gjort det med barnbarnen när jag varit där innan jul.
  Däremot var det längesedan jag lade pussel för vuxna, däremot ofta med barnbarnen och pusslen börjar bli alltmer avancerade.

  1. Visst var det mycket julpyssel förr i tiden när man själv var barn och när våra barn var små. Stöpt ljus tror jag att jag bara har gjort i skolan.
   Kram

  1. Vi ska vara rädda om både var egna och andras minnen. Det var roligt att läsa din kommentar, för nu väcktes nya minnen till liv.
   Kram

Kommentarer är stängda.