Ålderism

Igår kväll när jag gick till sängs hade vi nästan -4º, men i morse när jag kom upp var det ett par plusgrader och nu skiner solen. Det blåser (naturligtvis), men jag tror att jag ska våga mig ut på en promenad i alla fall. I morgon väntas regn hela dagen, så det gäller att passa på.

Jag prenumererar på Gotlands Allehanda och gillar att sitta vid köksbordet och bläddra i den och när jag läst igenom det viktigaste tar jag mig an  först sudoku och är det är löst är det korsordens tur. En del korsord ska man få fram en lösning till, som sedan ska skickas in via sms, telefon eller weben, och de är alltid väldigt lätta. Förmodligen för att så många som möjligt ska sända in dem, för det kostar 11-12 kr. Det retar mig lite, så jag sänder aldrig in lösningarna.

På lördagarna är det två stora korsord och jag löser det lätta (som ska sändas in) på lördagsmorgonen och sparar det andra till söndagen. Jag brukar kalla lätta korsord för ”fylleri” och i morse när jag ägnade mig åt det, fick jag se ordet gamla 6 bokstäver och glatt fyllde jag i senior, det kändes inte helt rätt, för det var fel böjningsform, men det kunde ju inte bli något annat? Det kunde det visst; det skulle bli senila! Jag blev så himla arg! Skulle gamla vara synonymt med senila?!

Frågan är nu om jag ska åtala Gotland Media för åldersdiskriminering. Jag är gammal, men jag är banne mig inte senil.

Nu steg blodtrycket!

 

21 reaktioner till “Ålderism

 1. Det var verkligen en intressant synonym till ordet gamla! Jag förstår mer än väl din irritation! Den korsordskonstruktören behöver nog en uppläxning…

  Trevlig lördag!

 2. Visserligen brukar korsordens ord ibland ha väldigt konstiga svar, men det där var nog bland det värsta jag sett! Skriv och klaga…du kan hälsa från mig också!!
  KRAM/Susie

 3. Absolut ska du anmäla. Det brukar ju stå under korsorden att man ta kontakt med korsordstillverkaren om man har några invändningar. Hade väl kunnat passera om man kanske skrivit: ”Kan drabba gamla”. För det är väl knappast ungdomar som lider av denna sjukdom? Om jag träffar på detta i något av alla våra korsord ska jag genast skriva och klaga.
  Kram från Ingrid

 4. Den tolkningen var ju snudd på diskriminerande. Knappast är gamla synonymt med senil, så pigga och klara i skallen som många, för att inte säga de flesta, gamla är nu för tiden.
  Kram

  1. Visst är det så! Jag har mailat till korsordskonstruktören och lämnat en länk till inlägget. Få se om de bryr sig om att svara.
   Kram

 5. Hej. Visst är det roligt att lösa korsord, jag dyker ner i varenda tidning jag hittar. Vill helst ha fylleri (roligt namn du hittat på) korsord, men ibland är det roligt med lite svårare.
  Kram från Anne-Lie

 6. Klumpigt tycker jag … faktiskt åldersdiskriminering och jag tycker nog du ska säga till!
  Kram

 7. Det låter ungefär som mina lördagar med soduko och korsord! Men på lördagarna är sodukon supersvår. så det är inte alltid jag lyckas med den. men alla anda dagar löser jag sodukon. Inbillar mig att det tränar hjärnan. Precis som korsord! Men inte ”fylleri”korsord. Dom måste vara lite svåra, om det ska vara kul.
  Alltså att likställa gamla med senila, Fy, så arg man blir! Hoppas att du får svar – skulle vara roligt att höra det försvaret…
  Ha en fin dag! Här bryter solen just fram ur morgondimman – ser lovande ut!
  Stor kram, Monica

  1. Förr hade vi DN och de hade lätt korsord på måndagar och sedan blev de svårare och svårare. Söndagskrysset tror jag inte att jag lyckades lösa en enda gång.
   Kram

 8. Ja jävla. Nog för att man kan vara glömsk ibland men det är ju unga människor också och att kalla alla pensionärer för senila är då själva fasen. Blodtrycket steg på mig också.

 9. Korsordsmakaren vill nog inte vara elak på något vis.
  Ordet senil har även betydelsen ”som rör äldre personer” även om det inte är den betydelsen som längre är den man tänker på när man hör uttrycket.

  SAOL beskriver två betydelser:
  1 mentalt ned­satt av ålder
  2 ⟨med.⟩ som rör äldre personer

  NE har betydelsen: ”senil, som hör till ålderdomen eller åldrandet; i allmänt språkbruk ålderssvag, vanligen med avseende på psykiska funktioner.” Som exempel kan nämnas NE:s förklaring av senil demens: ”senil demens, demens som debuterar i ålderdomen (seniet) dvs. efter 65 års ålder.”

  1. Det får man verkligen hoppas, att korsordsmakaren inte definierar gamla med senila, då hade det varit för hemskt. Han kanske drog till med en nödlösning för att få krysset att gå ihop. Hur som helst var det sällsynt klantigt!

 10. Mycket klantigt! Har läst detta först idag.
  Undrar vad du får för svar om du ens får något svar.
  Kram

Kommentarer är stängda.