Stockholmsfrämmande

Nu är inte främmandet speciellt främmande, för det är min syster Kerstin och hennes Hassine, som är här på sitt årliga sommarbesök. Gäster kallar vi gotlänningar för främmande oberoende av hur nära släkt och bekanta vi är. Bosse och Carina är på Åland och då anlitas Kerstin och Hassine som husvakter. Ett väldigt bra arrangemang för alla inblandade!

De kom hit med tidig morgonbåt, så efter att ha varit här hos mig och ätit lunch har de nu kört till Sicklings för uppackning och middagsvila. Sen ses vi här senare i kväll. Det är så trevligt när de är här,  för då blir det ett litet avbrott i vardagen.

Solen har faktiskt varit framme och visat sig en aning i dag, så när jag blev ensam och fått igång diskmaskinen  gick jag en promenad genom skogen ner till samhället. Det var riktigt varmt och skönt och jag hoppas att det kommer att fortsätta vara fint, för nu är man verkligen trött på det kyliga gråvädret vi har haft nu ett tag.

Dagens ordspråk:
Om du tror att du vet allt är du dåligt underrättad.

22 reaktioner till “Stockholmsfrämmande

 1. Visst är det bra när ”gästerna” har ett eget hus, så att man inte nöter för mycket på varandra! Så hade ju vi vet också, nu sist när Paula var nere från Älgö.
  Så mycket fina blommor du såg på din promenad idag! Ser att där är dagliljor som blommar, det gör inte mina än. Men det är nog olika sorter!
  Vackrast av all är Vägvårdan (Cikorian), tycker jag! Den blå färgen är underbar!
  Ha det så trevligt med din syster och svåger!
  Kramar, Monica

  1. Här blommar dagliljorna för fullt. När jag var och Krister o Thomas var det fullt av dem i deras trädgård.
   Jag älskar cikoria!
   Kram

 2. Så mysigt med besök av din syster och svåger. Praktiskt dessutom med boendet. Vi säger alltid ”gäster” och ”främmande” låter väldigt konstigt i mina öron. Ha det så trevligt i alla fall 😀

  Kram och god kväll!

 3. Det är alltid trevligt när man får ”främmande” (jag säger så också, men Rolle brukar rätta mig) för då får man göra nåt som bryter vardagen. Och träffa ”folk” är alltid kul….. 🙂
  I morgon hoppas jag på att man kan flytta ut åtminstone lunchen till altanen, det börjar kännas så fel att äta inomhus!
  Men du vet väl vad skärgårdsgubben sa om Stockholmarna; ”Det är konstigt folk dom här sommargästerna – dom äter ute och skiter inne! ” (Ursäkta språket!)
  KRAM/Susie

  1. Visst är stockholmare konstiga? Fast vi gotlänningar är nog lite konstiga vi också som kallar gästerna för främmande.
   Kram

 4. Jag gillar givetvis att du gör en lista. 🙂 Undra om Stina kommer att försvara tronen hela säsongen.
  Jag har alltid sagt ”främmande”. Kommer från ”barnsben”. Vi sa alltid så hemma. Även om vi träffats hundratals gånger och var nära släkt.
  Får jag gissa i förväg? Då tror jag att ni under utflykten stannar till vid Vamlingbo Prästgård och fikar och njuter av allt som blommar där. Vi gillade verkligen det stället.
  Kram

  1. Så roligt att höra att det är fler än vi som säger främmande om gästerna. Vamlingbo prästgård var vi och besökte förra sommaren, men vem vet, det kanske blir ett stopp där i år också.
   Kram

 5. Jag är uppvuxen med att man sa att få främmande. Min mamma kom från Sörmland, Mariefredstrakten.
  Själv säger jag att jag ska få besök, eller möjligen gäster om det är något mer ”formellt” kalas. Men om jag ska få besök av mina kompisar/vänner så säger jag besök. Gäster är mer som då jag hade middag när jag fyllde 60 eller liknade.

  Kram

 6. Vilka härliga färger på blomstren. Låter praktiskt och trevligt med varsitt hus men massor av umgänge. Ha så roligt
  Kram

 7. Ja, i så gott som alla finlandssvenska språkvarianter har vi ordet ”främmand” (med klart ä) som vi använder i stället för att säga gäster. Eventuellt säger man inte så bland ”fint folk” i hufvudstaden, men det struntar jag i. Hela Österbotten har ”främand” eller ”främmand” eller ”främmande”. Även om jag alltid har tyckt att det är konstigt, eftersom det oftast är bekanta människor som är på besök när man har ”främmand”. De är ju inte hemma i ditt hem, de är främmande där, eller hur man nu skall försöka uttrycka sig på småtimmarna. Gonatt!

  1. Kul att höra att sättet att använda främmande är liknande även i Finland.
   Hoppas natten blev lugn och sömnen god!
   Kram

 8. Så fin promenad du gjorde … och så vackra blommor du fick på bild! Cikorian är en av mina favoriter … har såå vacker blå färg!
  trevligt med besök … eller främmande! Jag som är östgötska, uppvuxen i Norrköping hos farmor och farfar med rötter i Västmanland/ Uppland säger också främmande … eller ”främmat” . Vi ska ha främmat i eftermiddag t.ex.
  Ha en fin torsdag!
  Kram

 9. Vi utrycker nog folk som är på besök som främmande här med. Hade själv främmande av en skolkamrat som sambon gick i skolan med. 5 året i rad som hon kommer på besök, ser fram emot nästa år med. De har funnit varandra på Facebook. Flisa som hon kallas flyttade efter skolan ned till Stocholm och gillar att hålla kontakten med sina barndomskamrater. I år besökte hon tre stycken. Hon är mycket lättsam och gillar historia från orten, vi gör dagliga utflykter. Nu hade jag inte semester så det vart bara helgdagarna jag kunde deltaga, men kvällarna vart det samtal. Hon önskar få besöka två öar som hinner far och hon besökte när hon var liten, en ö har hon liljekonvaljer som minnen på, jag ska se till och planera in lämpliga turer med båt… och att min semester stämmer nästa år, den andra ön hade de sommarbostad på men dit kan man nå med bil också. Det tog vi första året. Men kan vara kul med sjövägen också för fadern fiskade mycket. Jag lovade vi skulle meta abborre med, jag har inte metat sjölv på 8-10 år… Flisa är dessutom född ett stenkast ifrån mitt barndomshus. Inga av våra hus finns kvar så vi har många byggnader att gå igenom i våra samtal. Den här gången kom gamla affärer som kiosker och en korvkiosk upp.

  1. Det är härligt när man får återuppliva gamla minnen och med en följeslagare som Flisa måste det vara riktigt intressant.
   Kram

Kommentarsfältet är stängt.