Mars, mars måne….

…jag kan lura dig till Skåne. Så gick ramsan som jag svängde mig med varje första mars när jag växte upp. Fråga mig inte varför eller varifrån det kommer, för det vet jag inte, men hur som helst var det roligare med en sådan rubrik i dag än 1 mars.

Grannen Ruts rabatt i dag

Mars är en lurig månad och vädret kan bli precis hur som helst. Just i dag den första mars, har morgonen varit mulen och kylslagen, men nu bryter solen genom molnen, så det kanske blir en fin dag i alla fall.

1 mars 2018 och jag hade just kommit hem från Teneriffa och hade inbillat mig att jag skulle mötas av den gotländska våren.

I min 10-årskalender 1983-1992 kan man läsa om mars:

Snart vårdagjämning och en ny årstid.
Den årstiden må innebära nya gräl och nya tvister,
men i en hoppfullare värme och i ett ljus där man ser långt.

 

Fem en fredag v 9 – Självinsikt det är ämnet elisamatilda valt i dag. Jag har grubblat över frågorna ett tag och tror att jag lägger ner. Jag gillar inte frågor där man måste krypa under skinnet för att få till ett ärligt svar.

Ha en trevlig fredag!

24 reaktioner till “Mars, mars måne….

 1. Har funderat på det där med böjningen av ordet orange – och kommit fram till att jag som många säger oranga, men skriver orange, aldrig orangea. Har aldrig tänkt på det så mycket, men eftersom jag har en gubbe som älskar att påtala språkfel – han är alltså språkpolis – så ska jag kolla med honom! Sen är det ju så att jag pratar typiskt söderslang som nog aldrig kommer ändras till gotländska, så då får man ta sig lite friheter…..*fniss*
  KRAM/Susie

  1. Jag skriver alltid orangea och uttalar det oranga, det tycker jag är korrekt. Du måste rapportera vad Rolle säger!
   Kram

   1. Min gubbe tycker att du har rätt med ORANGEA, men…..jag har letat i alla ordböcker vi har. Både här hemma och på nätet och där finns det inte med, endast ORANGE!
    KRAM/Susie

 2. Ja, så ”skaldade” jag också som barn.
  Jag hade nog kunnat svara på ”fem en fredag” om självinsikt. Men det skulle inte bli så ”snällt” om mig. Jag har ganska klart för mig om både mina nackdelar och fördelar. Jag är ju ganska ”röd” enligt boken Omgiven av idioter.
  Kram/Kicki

  1. Min självinsikt är så dålig, så det kändes alltför jobbigt. Man vill ju inte ”vika ut sig” i onödan.
   Kram

 3. Det uttrycket säger vi här i Skåne också, men jag har ingen aning om varför månen skulle luras hit. Det får vi forska vidare om. Kram

 4. Ja, jag känner också till den ramsan och som skåning, så undrar man ju lite – varför ska marsmånen lura en till Skåne? Skåne är visserligen fint i mars, men…
  Får forska lite i det!
  Kramar, Monica

   1. Det finns tydligen ingen, som riktigt vet var uttrycket kommer ifrån!
    Det jag har kunnat hitta är:
    ”Maj, maj måne, jag kan lura dig till Skåne” (även mars, mars måne) och liknande fraser är travesteringar på april, april. Dessa har använts för att utsträcka perioden under vilken man kunde lura varandra.

    Kram igen, Monica

    1. Numera håller jag mig till april, april! Det är alltid lite roligt att se vad pressen hittar på.
     Kram

 5. 2018 var våren kall och sen så ingen förväntade sig en så fin sommar som vi fick. Här bjuder 1 mars på frost men också sol!

  Kram och trevlig fredag!

 6. Den ramsan kommer jag ihåg ifrån det jag var barn.
  Mars kanske är precis som april en lurig månad, vi får se, det börjar i alla fall riktigt kyligt och blåsigt.
  Två fina bilder bjuder du på. Den vintriga är ju bara så vacker och att våren börjar komma på Gotland är fint.
  Trevlig fredag och kram till dig.

 7. Ja, den ramsan kommer jag också ihåg 🙂
  Jag har börjat svara på Elisas frågor, men ger inte såå djupsinniga svar … får se om jag hinner bli klar under eftermiddagen.
  Fint med krokusarna – och en vacker header med knopparna mot den blå himlen 🙂
  Vinterbilden är också fin, men det är blommorna och det fina vädret man längtar efter just nu.
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Vist är det blommor och fint väder vi vill ha nu! Det räcker så bra med kyla och snö och kung Bore kan få dra sig tillbaka för gott.
   Kram

 8. Vilken vacker rabatt din granne har! Men visst kan mars vara lurigt vad gäller väder. Får se hur det blir nästa vecka när jag ska lite söder ut igen (Västervik).
  Det var svåra frågor den här gången, men jag håller på och jobbar med dem så det kommer svar från mig så småningom.
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Jag kände i morse att jag inte orkade engagera mig och svara på frågor, så jag hoppar den här omgången. Det kanske helt enkelt är så att min självinsikt dålig och att det är därför det känns motigt. 😉
   Lycka till!

 9. Orange, liksom blå, är ord som inte böjs alls i skriftspråk. Men det är ”tillåtet” att säga oranga, även om jag aldrig skulle komma på idén att göra det. Jag minns en gång när jag råkade säga blåa till en patient och han höll på att få både hjärnblödning och hjärtinfarkt på en och samma gång. Aldrig någonsin har jag blivit så utskälld som vuxen och efter den fadäsen, att jag inte ens visste att det heter blå, hade han noll förtroende för mina kunskaper i sjukvård. Jag blev fullkomligt idiotförklarad. Det hjälpte inte hur jag bad om ursäkt, han ville ha en annan sköterska.

  Kram

  1. Blå kan jag ha förståelse för, för det sluta på en vokal. ”Den blå väggen” låter helt naturligt. Det blir annat med orange som uttalsmässigt slutar med en konsonant.
   Kram

 10. Min ramsa från min barndom var Maj maj måne, jag kan lura dig till Skåne!
  Förr var det ju så noga med vad det heter och böjningar , men nu kan man skriva och säga som man vill, precis som med klädseln.
  Kram och god natt!

Kommentarer är stängda.