Gynninggi

Gott nytt år, får man väl säga så här i gynninggi!

I Allnakku står det: Ti gynne betyder att börja, och gynninggi är början eller begynnelsen. Om skapelseberättelsen i Bibeln skulle översättas till gutamål skulle den inledas: ”Ei gynninggi skaped…”

Jag satt just och tänkte att jag skulle ta mig en promenad, för efter en mulen morgon började solen lysa för en halvtimme sedan, men nu snöar det, så jag håller mig nog inne ett tag till, så jag får se vad det blir av det.

Nyårsafton firade jag tillsammans med Carina o Bosse på Sicklings och tyvärr missade jag fotona på den goda och vackra välkomstdrinken och förrätten en härlig Toast Skagen, för menyn var den klassiska. Inte förrän det var dags för varmrätt vaknade jag till!

Mätta och belåtna flyttade vi sedan in i tv-soffan för att se på Nyårsbingo och försedda med varsin lott satt vi sedan där och duttade. I år hade vi ingen tur med oss och vann ingenting, men det gör ju inte så mycket. Det var trevligt i alla fall och under tiden stoppade vi i oss en massa godis.

Vid åtta-tiden dök det upp oroande nyhetsrubriker från helagotand.se om att en villa i Klintehamn stod i brand och att en svårt brännskadad man förts till sjukhus. Vi märkte dock ingenting av det, så vi antog att det inte var i närheten i alla fall. Jag kollade flera gånger under kvällen, men det kom inga nyhetsuppdateringar, men på nyhetssändningen på P4 kl 22.00 nämnde man det.

Klockan blev tolv, vi skålade och önskade varandra gott nytt år och stod i fönstret och såg ett rätt fint fyrverkeri som någon i samhället smällde av. Fridolf blev lite orolig och skällde ett tag, men han lugnade sig rätt kvickt.

Strax före ett åkte jag hem och när jag svängde av från 141:an och in på Donnersgatan såg jag var det brunnit, för en liten bit från korsningen, upp mot Klinte kyrka, blinkade en massa blåljus,

Jag hade svårt att somna när jag kom hem, för jag har ännu i klart minne branden vi hade på Stenstugu den 1 februari 2010. Där kom vi verkligen undan med blotta förskräckelsen! Hade vi inte haft fungerande brandvarnare, eller varit borta, hade det gått lika illa för oss som det gick vid gårdagens brand, där villan brann ner till grunden.

Dagens ordspråk:
Lögnen kräver gott minne.

Trevlig nyårsdag!

22 reaktioner till “Gynninggi

 1. Vilken god meny som ni fick! Mums.
  Så du blev ”drabbad” av brand och blåljus också, ja usch, otäckt.
  God fortsättning på begynnelsen!
  Kram!

 2. Den där menyn hade jag gärna varit med på! Det såg riktigt gott ut! ”Potatisrosorna”, den gröna sparrisen och de orange morötterna gör ju hela rätten så tilltalande! Päron med ”after eight”, åh, det var länge sedan jag åt det! Det är ju så gott…
  Så hemskt med branden! Det otäcka är ju, att det går så fruktansvärt fort, när det börjar brinna. Hoppas att ingen levande kom till skada?
  Nu önskar jag dig en god fortsättning på det nya året!
  Kram, Monica

 3. Usch, bränder är obehagliga, speciellt när man har egna minnen som kommer upp till ytan. När jag var knappt sex år brann min hemby, men vi bodde i utkanten så lågor såg jag inte, och det värsta hade städats bort innan jag fick besöka byn. En av mina äldre väninnor som bodde mitt i byn blir allt fortfarande orolig och stressad när hon känner röklukt. Ha det gott i början av året – och senare också!

  1. Tack Märtha! Visst känns det otäckt och jag tror att jag aldrig kommer att komma över den där natten 1 feb 2010 helt.
   Ha ett riktigt gott nytt år!

 4. Bränder är man ju livrädd för, speciellt den här tiden. Men vi är enormt försiktiga efter att ha varit med om/sett några otäcka. 😦 Men vi har brandvarnare i vartenda rum…
  Ni verkar ha haft det riktigt trevligt. Här var det faktiskt ganska trist. Först blev maten vi sett fram mot ganska misslyckad (ska skriva om det på bloggen) och sen är ju Rolle så vansinnigt trött av den nya medicinen att han la sig redan kl 22.00. 😦 😦 Själv var jag uppe tills jag sett grannarnas fyrverkeri. Riktigt imponerande och kul – nu när man inte har en livrädd hund att ta hand om längre. 🙂
  GOTT NYTT ÅR /Susie

  1. Bränder är otäcka och har man varit med om det blir man rädd…
   Vi hade det riktigt trevligt och maten smakade bra, så det var en lyckad kväll.
   Kul att du fick se ett fyrverkeri i alla fall när du nu var uppe.
   Kram

 5. Så förfärligt med branden, jag undrade just om det var i närheten av dig, när jag läste om det.
  Men så god mat ni åt, verkligen festligt! Nu hoppas vi på ett bättre 2022, och helst inte så mycket mer snö heller…

  1. Jag var ju inte hemma, men jag har hört folk här på Odvalds säga att branden syntes ner hit. Otäckt är det…..

   1. Särskilt när man varit i närheten av något liknande. Hos oss brann det hos grannen för nu rätt länge sen, men jag minns detaljer väldigt klart och för dig måste det vara så tydligt.

 6. gynninggi
  Det inte varför det får mig att tänka på grönländska? 🙂
  Ni har ett intressant eget språk där på Gotland.
  Usch, bränder är otäcka… vi får vara nog så försiktiga med levande ljus och elektriska apparater.
  God fortsättning och kram1

  1. Jag håller mig till värmeljus när jag är ensam och sparar de vanliga stearinljusen tills jag har gäster som hjälper mig ha kolla på att de blir släckta. Kram

 7. Nu ska vi se om jag hittat min lösen så jag kan skriva
  Jag som följt din blogg förut i så många år har helt kommit bort från den , på grund av det
  Men så kom jag på att det måste var lösen till min egna blogg som jag ska använda
  Trevlig läsning som vanligt

 8. Vilken hemsk upplevelse med brand i sitt hem och på nyårsafton t.o.m. Man får ju hoppas att ingen människa skadades. Er nyårsmeny såg riktigt festlig ut. God fortsättning.

 9. Hemskt med alla bränder den senaste tiden. Så många som förlorat sina hem och sina anhöriga. Svårt skadade har en lång väg att återkomma till livet. Om de ens gör det. Brännskador är hemska för de drabbade. Spännande ur intensivvårdsperspektiv, men inget man önskar någon. Bara tragiskt och sorgligt.

  Ha en bra måndag Ingrid! Själv sitter jag med kaffe och ska ta lite frukost. Idag är det första dagen på Ryhov.

  Kram

  1. Det är verkligen hemskt och den skadade mannen har ännu inte kunnat höras.
   Aha Ryhov heter din nya arbetsplats. Hoppas att du kommer att trivas där.
   Kram

Kommentarer är stängda.