Överraskning

Det skramlade till hemskt i brevinkastet och dunsade hårt i golvet! Vad i hela friden kan det vara? Jag gick genast och tittade efter och det var en trevlig överraskning från Postkodlotteriet.

Kokböcker kan man aldrig få för mycket av

För första gången sedan Åke gick bort har jag kokat en fläsklägg och gjort rotmos i dag och när jag ändå var i farten, så blev den en kytsneipå också.  Jag ville utnyttja det goda kokspadet. De här rätterna klarar jag utan kokbok, men annars gillar jag att kolla olika recept när jag ska göra någonting. Det är aldrig fel med lite ny inspiration.

Åke älskade rotmos. Han ville helst ha rotmos varje dag och han åt den kall som smörgåspålägg, så jag har kokat många grytor rotmos i mitt liv. Ibland fuskade jag och köpte rotmos på rulle och den var också god, påstod han. Nu har jag alltså inte ätit rotmos och fläsklägg sedan januari 2012, så det var verkligen nymodigt och väldigt gott. Jag har smakat av och smakat av så rejält, så jag tror inte att jag behöver någon kvällsmat egentligen, men en liten portion av den ena eller andra sorten blir det nog i alla fall.

Och förrådet har blivit städat och de stackars pelargoniorna står nu i en låda utan jord i förrådet under trappan. Nu får vi se om de behagar överleva vintern där. Jag var väldigt nöjd med mig själv när jag städat färdigt och öppnade dörren och tittade in en extra gång, när jag gick förbi där då jag skulle gå till soprummet med komposten, för jag ville ta en extra titt på tjusigheten.  😉

Trevlig fortsättning på dagen!

29 reaktioner till “Överraskning

 1. Så trevligt med en ny kokbok och säkert med goda recept som är bra både för hälsan och klimatet! Hoppas du visar oss något som du tillagat så småningom.
  Rotmos och fläsklägg är jättegott. Fast sedan många år tillbaka äter jag inte griskött, men rotmos! 🙂
  Ja, känd dig nöjd med dagen… pelargoniorna står nu i tryggt förvar.
  Kram Gunilla

 2. Du har verkligen anledning att vara nöjd med dagen så du kan verkligen njuta lite extra av den goda maten. Här har det inte blivit många knop gjorda, dock har jag varit på banken i Roma och satt in pengarna från auktionen.
  Ha en skön kväll

  1. Så bra att du fick in pengarna på kontot. I och för sig existerar ingen ränta längre, men det är skönt att inte ha så mycket kontanter hemma.
   Kram

 3. Åh, jag förstår precis din känsla, när du var tvungen att titta in i ditt nystädade förråd. Ren njutning!!! Att det ska vara så svårt att sätta igång och röja, när man vet hur härligt det är när man gjort det? Här får jag kämpa lite med maken också, som inte vill kasta någonting…
  Rotmos är jättegott, det gör vi ibland, men vi brukar ha kokt kassler till, vi gillar det lilla rökta. Och rimmad fläsklägg har de inte så ofta i affären här.
  Men vad är kytsneipå??? Det kan jag inte klura ut!
  Kramar, Monica

  1. Jag gillar ju fläsklägg och den var väldigt god den också.
   Klicka på länken så kommer du till receptet.
   Kram

 4. Vilken trevlig försändelse det kom med posten. När det gäller maträtter är det lätt att fastna i samma spår så lite inspiration är inte fel. Rotmos har jag aldrig lagat själv men visst är det gott.

  Kram

  1. Jag har inte tittat så mycket i boken, men tror säkert att jag kan hitta något där som kan vara spännande att prova.
   Kram

 5. Grattis till vinsten!
  Postkoden gick ut med reklam på datorn att om man bodde i Dalarna och inte fick nån vinst i augusti, så blev man garanterad att få 500 kr. Pyttsan har inte sett röken av några pengar ingen annan vinst heller på MYCKET länge.
  Rotmos och fläsklägg blir det här i morgon (troligen) för jag handlade ingredienserna till det idag. Det är den ena av Berras absoluta favoriter, kroppkakor är den andra.
  Kram/Kicki

  1. Jag har fått några småvinster bara. En gång kom det ett postkodspel, som jag sen gav vidare till Kupan. Det var faktiskt rätt kul.
   Kroppkakor har jag inte gjort på länge, så det är snart dags för det.
   Kram

 6. Rotmos och fläsklägg är en av mina favoriter och har det ganska ofta. Det brukar bli någon soppa på spadet som blir över.
  Vad duktig du varit som städat förrådet.
  Har varit och spelat Canasta som SPF har börjat med och det är jätte trevligt.
  Kram

  1. Åh, canasta spelade mamma och jag rätt ofta förr i tiden. Här spelar SPF:are och andra kort på Kupan i Klintehamn varje onsdag, men de spelar något som heter Brus. Jag har aldrig spelat det så jag vet inte vad det är.
   Kram

 7. Rotmos är gott! Kallt rotmos på knäckebröd är absolut en läckerhet. Länge sedan jag åt det. Kanske dags snart.
  Ha en bra kväll!
  Kram

  1. Åke ville alltid har rotmos på smörgåsen och på rotmosen skulle det ligga bitar av inlagd sill. Det får du prova på din knäckemacka!
   Kram

 8. Den kokboken damp ner här också idag. Jag kikade lite i den men det var inte särskilt mycket jag var intresserad av.
  Idag har solen lyst med sin frånvaro, grått och ruggigt hela da’n. Ingen fara för jag har suttit med telefonluren vid örat mest hela tiden, ringt till kompisar, som jag försummat lite på sistone. Det blev många goa samtal!
  Kram och ha det gott!
  Inger

  1. Här är det en mulen och grå fredag med lite lätt regn. Jag tror att jag ska göra som du, ta och ringa till någon och prata bort lite tid.
   Kram

 9. Kytsneipå……??????
  Jag googlade – det är alltså köttsoppa! Tack, nu har jag lärt mig något nytt igen😀.
  Även jag älskar rotmos. Men inte fläsklägg. Så jag äter gärna bara rotmos. Mums. Kokspadet från kokningen av fläsklägg tror jag det blir god köttsoppa av.
  Kram

 10. Vilken trevlig överraskning … kokböcker är alltid trevliga att titta i 🙂
  Rotmos och fläsklägg gör jag ganska ofta – en av våra favoriträtter. Jag brukar passa på att koka ärtsoppa av spadet och sparar lite av läggen också till den. Nästa gång ska jag testa att göra kytsneipå … spännande – tack för receptet!
  Kram

  1. Det är min svärmors recept. Jag hade aldrig ätit det innan jag kom till Stenstugu, men det är riktigt gott.
   Kram

 11. Det är evigheter sen jag gjorde egen rotmos. Numera köper jag den alltid färdig, men mim svärson lagar det ibland och då blir vi alltid ditbjudna. Jag fick kolla upp vad den där maträtten var för något, för det gick inte att gissa. Den kunde säkert platsat i en kokbok med mat från hela världen med det tjusiga namnet. Jag gör också som du när jag städat klart nånstans….går dit och kikar och njuter av så fint det ser ut….och känner mig väldigt nöjd. Kram

  1. Rotmos och fläsklägg, det är så gott och efter en paus på 7 år smakade det ljuvligt.
   Man får passa på att njuta!
   Kram

 12. Nog är det jättegott. Jag lagade det för ett tag sedan när Kinabror var kvar. Jag gjorde ärtsoppa på det som var kvar och så hade man två rätter Inget går upp mot vanlig husmanskost.

  1. Nej så är det! Och ofta är ju husmanskosten ganska lättlagad. Grytor och långkok klarar sig ju självt på spisen.

Kommentarer är stängda.