Jonas Gardell

Så bra han var, fast musiken blev lite av en besvikelse. Visst fanns det ett och annat som var njutbart, men långt ifrån allt.

Hans sommarprat handlade en hel del om hans mamma, men kanske mest om rätten att vara annorlunda, att man ska vägra vara ett offer och absolut inte ta inte hänsyn till idioter och så det tunga avsnittet om det svåraste; att bli sexuellt utnyttjad som barn. Något som mängder av både pojkar och flickor fått och får utstå.

Jag låg i soffan och lyssnade och tittade ut genom fönstret på molnen som seglade förbi, svartnade och släppte ifrån sig en skur, lättade och tätnade till igen för att fylla på ännu någon mm i regnmätaren.

Tårarna rann då och då; ibland för att jag skrattade och ibland för att jag blev rörd och när han berättade om sin mamma  grät jag en skvätt över min mamma, som har varit död 17 år i dag. Larvigt kanske någon tycker, men saknaden kommer nog aldrig att gå över helt.

Stina Wollter petar han inte ner från förstaplatsen, men han ligger bra till för en plats bland de fem bästa i alla fall.

Trevlig fortsättning på söndagen!

14 reaktioner till “Jonas Gardell

 1. Jag missade första kvarten, men sen lyssnade jag! Man måste beundra honom, som orkar och vågar prata om när han blev utnyttjad av en äcklig gubbe som 14-åring! Och visst skrattade man emellanåt också!
  Musiken var inte så dålig tyckte jag, men det var lite ovanliga och gamla (?) inspelningar, som gjorde det svårt att känna igen låtarna.
  Sin mamma saknar man nog alltid. Min mamma var 99 år, när hon dog, men det hjälper inte, hon är ändå saknad!
  Kram till dig, Monica

  1. Visst var det ovanliga inspelningar. Man kände inte alls igen sig. Min mamma blev 89 år och det är ju också hög ålder. Jag gick och tänkte igår att jag måtte väl inte bli så gammal – jag vet inte om jag vill vara med i 10 år till?
   Kram

 2. Musiken var perfekt. Helt i min smak. Jonas levererar alltid tycker jag. Oavsett om det är på scen, i en bok, eller som nu på radio.

  Saknad har man alltid kvar, det är bara den akuta, omedelbara, sorgen som går över. Eller förändras till en grundton i bakgrunden är väl mer exakt vad jag menar.

  Kram

  1. Jag tycker att han är jättebra, även om jag inte gillade hans ”De dagar som blommorna blommar”. Förmodligen var det mig det var fel på, men jag begrep ingenting? Jag hade en ambition att se om den på SvtPlay, för att försöka förstå det som andra kallar ett mästerverk, men det blev inte av.
   Kram

 3. Har inte lyssnat på Jonas Gardell ännu. Men för länge sedan läste jag en bok där han skrev om sin uppväxt och relation till mamman.
  Det blev alltså ryggläge i soffan istället för ute på tomten? Inte så illa det heller.
  Kram

 4. Jag lyssnade som vanligt inte men jag kan tänka mig att det var en sommarpratare som berörde. Rätten att få vara sig själv är så viktig. Jag tycket det handlar mer om det än att vara annorlunda.

  Kram och god kväll!

  1. Ja, men så är det ju. Var och en ska ha rätt att vara sig själv och inte behöva rätta sig efter andras tyckande och tänkande.
   Kram

 5. Jag har alltid gillat Jonas. Han kan konsten att berätta både om roliga och sorgliga saker så man blir engagerad. Kram

 6. Jag ser likheter mellan Jonas och Leif GW Perssons mammor. Ingen av deras skulle jag vilja haft. Sorgligt att livet kan vara så orättvist. Vi väljer inte våra föräldrar. Själv tänker jag med värme på min mamma nästan varje dag.
  Kram

Kommentarsfältet är stängt.