Internationella Osteoporosdagen

Det har varit kallt i natt och i morse var det nästan två minusgrader, så det var tur att jag tog in begonian igår. Nu ska det bli några dygn med lite högre temperaturer, så den kan nog stå ute ett tag till innan det är dags för vinterförvaring.

I dag är det  Internationella Osteoporosdagen (benskörhet) och det finns verkligen skäl att vara uppmärksam på om man får konstiga ryggbesvär och upptäcker att man helt plötsligt inte når upp till den där hyllan, som det inte varit några problem att nå förut. Och att man inte gör som jag – nöjer sig med beskedet att gå hem och ta några alvedon, utan kräver en ordentligt undersökning och röntgen.

Efter många besök hos vårdcentralen för ryggproblem och när folk började kommentera att jag blivit kortare fick jag till slut år 2011 göra en bentäthetsmätning hos en privatläkare i Visby, för det fanns ingen sådan apparat på Visby lasarett på den tiden. Den visade att jag haft flera kotkompressioner och krympt nästan 10 cm och var svårt benskör. Inte undra på att jag haft ont i ryggen!

Maria Sääf

Något år efter uppmärksammades den här sjukdomen, en osteoporosförening bildades i Visby och på lasarettet öppnade man en Osteoporosmottagning och skaffade en röntgenapparat och Maria Sääf, överläkare och endokrinolog med inriktning mot osteoporos vid Karolinska Institutet reste ner till Gotland några gånger om året och tog sig an oss gotlänningar.

Jag fick behandling med bisfosfonater i 4,5 år och sjukgymnastik och blev sakta bättre, men nedbrytningen fortsatte trots det och jag har krympt några cm till och har besvär från ryggen från och till. Nu tar jag sedan i november dagligen en spruta med ett preparat som heter Forsteo. Det ska göra skelettet starkare och minska risken för benbrott genom att stimulera benbildning.

Nu har Maria Sääf gått i pension och Osteoporosmottagningen har stängt. Jag fick välja om jag ville få fortsatt behandling på vårdcentralen eller Endokrinologmottagningen på lasarettet för mina besvär och valde det senare alternativet, för när det gäller behandling av osteoporos har jag inte speciellt bra erfarenheter av vårdcentralerna.

Dagens ordspråk:
Det är inte lätt att köpa havre av gåsen och korv av hunden.

ingrid

8 reaktioner till “Internationella Osteoporosdagen

 1. Så kallt har vi inte haft det än, men jag såg idag att nästan alla de vackra röda bladen på vildvinet hade fallit av och klätterhortensiorna hade blivit alldeles gula.
  Jag vet ju, att du har benskörhet och tar sprutor emot det – tycker du att det hjälper? Jag lyssnade på läkaren, som berättade om sjukdomen, mycket intressant. Det måste ju vara jättejobbigt att ha ont i ryggen hela tiden! Du är ju duktig, som är ute och går, så mycket som du gör!
  Ha en bra dag, kram, Monica

  1. Jag vet inte om jag kan säga att sprutorna hjälper, men jag vet ju å andra sidan inte hur det varit om jag inte tagit dem. Jag har i alla fall inte ont när jag sitter och ligger och det är skönt.
   Kram

 2. Vi har också haft frost, men jag har nog lyckats ta in det som ska komma in för vintern.
  Jobbigt med din sjukdom – bra att det finns hjälp som lindrar i alla fall. – och säkert är det jättebra att du fortsätter med dina dagliga promenader.
  Hoppas du får en bra dag!
  Kram

 3. Så kallt har vi tack och lov inte här, men jag bor ju betydligt längre söderut. Vilken tur att du kan fortsätta med behandling och undersökning på nära håll. Konstigt att en hel mottagning stängs. Patienter måste det väl finnas fortfarande även om läkaren slutar….eller det är kanske brist på den sortens läkare. Kram

 4. Det är en jobbig sjukdom och väldig ointressant hos sjukvården. Du gör rätt som promenerar för det skall hjälpa lite. Träffade en ny läkare på diabetes avdelningen i fjor och han skickade mej på undersökning. Har början till benskörhet med inga mediciner. De skall kolla igen.
  Kramar från oss

Kommentarsfältet är stängt.