Haustjamninggi

I dag kan man läsa i Allnakku att det är Haustjamninggi:

Dag u nat jär likk si langge när vörr har hinne ti haustjamninggi, vilket betyder att dag och natt är lika långa, när vi har hunnit till höstdagjämningen.

Det är en riktigt fin höstdag den här tisdagen, men speciellt höstlikt är det faktiskt inte. Det där ordentliga regnet vi fick för ett tag sedan har gjort underverk och till och med björkarna, som hade massor av gula torra löv efter den långvariga torkan, ser gröna och friska ut igen.

Och dahliorna, som jag påstod fått ohyra, led nog bara av brist på vatten, för de har fått en nytändning de också.

Igår tog jag mig en Klinterunda efter lunchen och fick några trevliga pratstunder då jag träffade på bekanta både i Vallekvior och nere på samhället. Humöret lättade och energin återvände, så  när jag kom hem klippte jag gräset både på fram- och baksidan.

I dag får vi se om lusten räcker till för en städning i uteförrådet. Det är verkligen behövligt, för nu har jag bara ställt in saker huller om buller en längre tid, men först ska jag ta och göra i ordning några kuvert med frön från Skvättivägen.

Dagens ordspråk:
Det örat inte hör, det hjärtat inte rör.

Trevlig tisdag!

13 reaktioner till “Haustjamninggi

 1. Så skönt att du känner dig piggare igen! Det är ju så viktigt med att träffa och prata med andra människor, men coronan har ju isolerat oss äldre. Men prata ute och på ett litet avstånd går ju bra!
  Roligt att dina dahlior också har hurkat upp sig!
  Hoppas att du får en fortsatt fin dag, kram, Monica

 2. I Stockholm och Uppsala är det höstfärger. Har varit här en vecka, men när jag åkte från Växjö var det fortfarande grönt .
  Har lämnat blod och ska fika med en kompis om ett par timmar. Men imorgon måste jag köra neråt. Ska vara i Eksjö på fredag och vill hinna landa lite i Tornet först.
  Ha en bra tisdag!
  Kram

 3. Fina sensommardagar snarare än höstdagar än så länge, men nätterna är ganska svala – det här är en skön årstid tycker jag.
  Ha en fin kväll!
  Kram

 4. Inte känns det som höst när det är 18 grader och sol. Så bra att du fått regn och växterna repat sej. Här är fruktansvärt torrt för det har inte regnat under augusti och september.
  Vattnar några nysatta perenner annars får det vara.
  Kramar från oss

 5. Åh, så fin dahlia!
  En jättefin och solig dag idag, så tacksam för det. Ja, det är höst, det har jag konstaterat.
  Jag fick träffa folk idag också, det lättar upp, visst gör det. Vi människor är inga isolerade ensamvargar. Ibland måste man få dra på smilbandet till någon annan 😀 Kram!

Kommentarsfältet är stängt.