Tåskblåmmdagen

Det har varit en jätteskön lördagsförmiddag, för det har inte blåst, så även om det är mest mulet känns det väldigt behagligt ute.

I dag kan man läsa om Tåskblåmmar i Allnakku. Nu är det några år sedan jag var på Hoburgen på våren, men förr åkte vi alltid dit en vända i maj, just för att få se på våradonisen. En del år kom vi för tidigt och en del år för sent, men det brukade alltid finnas några att titta på ändå.

Majstre (1)
Tåskblåmmar, våradonis, finns på några få växtplatser på södra Gotland och på Öland men är vanligare på de sydryska stäpperna och vidare österut. De är vackra men giftiga, som de andra i smörblomfamiljen brukar vara.
IMAG2451
Veckohandeln levererad

Bosses alltjänst var tidigt i farten i dag och levererade enligt önskemål och inte bara mat, utan också fyra säckar jord, så nu har jag stått på uteplatsen och planterat chiliplantor, som jag fått av Carina och samtidigt passade jag på att plantera om några krukväxter.

Nu ska jag ta och sätta in en sockerkaka och jag kanske bakar någon småkaka också. Man kan ju inte leva på Chokladflarn allenast, även om de är väldigt goda.

Dagens ordspråk:
Man ska inte kasta bort den gamla kvasten förrän man ser vad den nya duger till
 

22 reaktioner till “Tåskblåmmdagen

 1. Vilka vackra blommor!
  Så smidigt att få mat och annat levererat hem. Det betyder mycket förstår jag. Chokladflarn är farligt goda skulle jag vilja säga så kanske blir det bra variation med en sockerkaka.

  Kram och trevlig lördag!

 2. Våradonis har jag knappt hört talas om, än mindre sett, så det var roligt att få se! Ser ju jättesöt ut!
  Skönt att vi har så snälla ”barn”, så att vi slipper gå i affärer!
  Idag har vi haft videosamtal med familjen igen och gratulerat de två som fyller år. Vad gjorde man innan datorerna fanns?
  Regn här idag på förmiddagen, vi får se om det blir någon promenad..
  Kram, Monica

  1. Våradonisen är väldigt vacker! Innan datorerna fanns hade nog en sån här karantän och isolering som vi är utsatta för nu varit mycket värre. Kram

 3. Efter melodikrysset och lunch på resterande kajpsoppa blev det en promenad. Tyvärr hann solen försvinna men det var skönt ändå. Har tagit ner sockerkaka från frysen så nu blir det kaffe, sockerkaka med vispgrädde och jordgubbar från frysen.
  Ha en skön kväll.

 4. Våradonis har jag sett på öland och den är så söt. Du har varit flitig idag med plantering. Nu blev jag sugen på sockerkaka som jag inte smakat på länge.
  Kramar

 5. Här visade sig solen på f.m. och det var så stilla och fint när vi gick tidig promenad i morse. Fåglarna höll serenad vilket är underbart.
  Längre fram på dagen mulnade det och en häftig regnskur kom, efter det mörka moln och flera åskknallar och nu regnar det.
  Kram

  1. Jag trodde att vi skulle få lite regn på eftermiddagen, men inte förrän nu i kväll duggar det lite, men det blir nog ingenting av det. Kram

 6. Vilka vackra blommor, med ett ytterst konstigt namn på gotländska.
  Ordspråket var verkligen talande, som ordspråk och talesätt ofta är.
  Så bra att Bosses hemtjänst sköter sig, så bra att ha en sån.
  Jag fortsätter att handla själv, men håller mer än väl tilltagna avstånd, och handlar så sällan det bara går, men på måndag blir jag tvungen igen.
  Kram/Kicki

  1. Ja, nog är det ett konstigt namn på en vacker blomma. Jag har inte hört det användas, utan vi har alltid sagt våradonis.
   Det är gott att få hjälp och slippa ut i affärerna, speciellt nu när det är sommarfolk här över helgen. Kram

 7. Åh Hoburgen! Där var jag första gången när jag var fjorton, vi hälsade på min moster och gjorde en utflykt, men jag tror knappt vi såg våradonisen, fast det bör ha varit i maj.

  1. Blommorna är faktiskt jättefina och växer så vackert längs den långa klinten som kallas Husrygg. Den ska jag visa dig när du kommer till Gotland. Kram

 8. Våradonisen är såå fin!
  Bra att få hem varorna till dörren … chokladflarn är mums det!
  Ha en fin söndag!
  Kram

 9. Ni har så mysiga namn på växter! Bra med hemskickade varor. Vi anlitar Ulrikas alotjänst och det fungerar med bra. Kram

Kommentarer är stängda.