Blåeld

Det har varit en enormt skön lördag med härligt sommarväder. På förmiddagen höll jag på ute i täppan och ansade en spirea, satt och löste korsord och lyssnade på Naturmorgon, som i dag hade ett avsnitt om tistelfjärilarna och deras flyttningar. Man är nu säker på att de kommit ändå från södra delen av Afrika, i alla fall från trakterna söder om Sahara. Fast det är inte samma individer som gav sig iväg därifrån, som vi har här. De har förökat sig på vägen norrut och man tror att de som vi har nu tillhör en tredje generation som kläckts någonstans i Tyskland. Och de flyttar tillbaka när det börjar bli alltför kallt för dem här och även återflyttningen går generationsvis

Insektsforskaren Dave Karlsson vid forskningstationen Linné på södra Öland säger:
Ingen har sett så här mycket tistelfjärilar i Sverige och Skandinavien någonsin. Normalt sett ska det komma in några tiotusental men nu handlar det om minst hundra miljoner eller flera gånger det.

Det är inte bara tistelfjärilarna som är ute och rör på sig. I media kan man läsa att miljontals gräshoppor har förstört minst 2 000 hektar grödor på Sardinien. Experter kallar invasionen för den värsta på sex årtionden. Tänk om de också tar sig hit!

Till rubriken Blåeld:
Det är mycket av allting i år och årets blomning av blåeld slår nog rekord. Vägkanter och slänter kantas av blåeld och på många håll täcker de stora fält. Jag tog bilen och åkte ner till Djupvik i Eksta, där det enligt rapport skulle vara väldigt vackert just nu.

På vägen dit var jag inne på kyrkogården och hälsade på Åke, men jag blev inte långvarig,  för det skulle vara bröllop i kyrkan och gästerna höll på att samlas.

På hemvägen stannade jag till på Stenstugu och satt och pratade en stund med Eva och Claudio. Och när jag kom hem fotograferade jag ännu mera blåeld, nu längs vägkanten vid infarten till Odvalds.

Dagens ordspråk:
Att roa sig är som en försäkring – ju äldre du blir desto högre blir kostnaden.

23 reaktioner till “Blåeld

 1. Så fantastiskt vacker blåelden är! Här hos oss så blommar vallmon ovanligt rikligt i år.

  Kram och ha en härlig lördagskväll!

  1. Det är likadant här. Jag har aldrig sett vallmo på våra åkrar förut, men nu lyser en av dem alldeles röd.
   Kram

 2. Åh, jag minns fortfarande fälten med blåeld på Gotland! Och det är ca 15 år sedan vi var där…Vi har också blåeld här, men enstaka exemplar, inte som hos er!
  Intressant att läsa om tistelfjärilen, har inte sett någon här.
  Jag gillar ditt sätt att skriva att du hälsar på Åke, det blir så riktigt och personligt!
  Här har vi haft ett förfärligt åskväder idag och det regnar fortfarande! Tänk att jag badade igår, det skulle jag inte vilja göra idag!
  Ha en fortsatt fin helg, kramar, Monica

  1. Visst är blåelden fin när det blir såna massor av den. Visst måste jag hälsa på honom och kolla att det är fint på graven.
   Jag såg att ni skulle få regn och åska och i morse sa de att vi skulle få det i natt, men jag tror inte att den prognosen stämmer längre.
   Kram

 3. Så sant ordspråk, men det är bara att gå på…
  Jag har alltid älskat blåeld. Precis som de blå lupinerna.
  Vilka underbara bilder på blåelden!!
  Kram, Gerd

 4. Den intensiva blå färgen – alldeles underbart! Och jag såg tistelfjärilar här när jag cyklade och tog ut passet i veckan, om du inte hade visat bilder på dem hade jag inte tänkt på dem!

  1. Visst är det märkligt med de där fjärilarna. Det känns lite otäckt, för det måste ju bero på klimatförändringarna att de beter sig så här. Vad har vi att vänta!!

 5. Tycker det är så intressant med Tistelfjärilarna. Har massor i trädgården speciellt på smällspirean som i år är översållad med blommor.
  Blåelden är underbar men ingen blomma jag har sett.
  Kramar från oss

  1. Vi har alltid mycket blåeld på Gotland och speciellt mycket i år. Däremot har vi inte lupiner, som man kan se på fastlandet.
   Kram

 6. Åh, tack Ingrid för underbara foton på blåeld! Fantastiskt vackert när en blomma återfinns i en mängd sådär som på dina foton.
  Ja, och så fick jag lära mer om tistelfjärilarna! Tack för det!
  Kram Gunilla

  1. Så roligt att du uppskattade mina bilder på blåelden.
   Tistelfjärilarna fascinerar mig. Tänk att de små individerna kan ge sig ut på sådana förflyttningar. På samma gång känns det lite otäckt! Kram

 7. Det är spännande med de där fjärilarna. Enligt äldre kunskaper så flög de hela vägen från norra Afrika och hit. De återvände sedan aldrig utan avled. Någon avkomma kunde inte kläckas på grund av klimatet.
  Man kan (min teori) anta att det har något med den globala uppvärmningen att göra att de nu kan kläckas nya fjärilar så högt upp som i Tyskland.

  Blåeld är verkligen vackert! Dina bilder är till stor glädje.

  Hoppas du får en fin söndag, lördagen har nyss övergått i söndag ser jag.

  Kram

  1. Jag hörde ju på naturmorgon och där sa de också att man förr trodde att det gick till som du skriver, men det var inte så. Generationsflyttning förekom då också.
   Öskar dig också en skön söndag!
   Kram

 8. Har inget emot fjärilar, men nog är det lite läskigt då det helt plötsligt är så enormt många fler än normalt som kommit. Vad har vi gjort med vårt klimat. Jag tänkte också som du, tänk om det blir gräshoppsinvasion också!
  Blåelden är jättefin. Jag ville gräva upp någon sådan i ett dike förut för att plantera hemma. Fick då höra att blåelden blir det mer och mer av ju mer klimatförstöringen rusar framåt. Så trots att den är fin så är det ett dåligt tecken. Sedan dess blir jag inte längre så glad över att se blåelden..,,,,,
  Kram

  1. Man kan verkligen fundera över vad som händer om vi inte kan få stopp på klimatförändringarna. Det här är nog bara börja. 😦

   1. Tyvärr är det så. Men vi får inte ge upp. Nu har vi ju några år på oss att ändra fortsatta försämringar.
    Kram

 9. Så många vackra blommor i din header! Blåeld finns det gott om här med. Det lyser så fint på långt håll. Kram

Kommentarer är stängda.