Soleldns dag

I Allnakku kan man läsa förklaringen till ordet soleld:
Soleld är ett kort men uttrycksfullt gutamålsord som betyder första gradens brännskada av alltför mycket sol. Täckande kläder är det bästa och billigaste solskyddet.

Förr kunde jag ligga som en flundra och sola hur länge som helst och i ungdomens dar var det inte tal om något solskyddsmedel utan snarare tvärtom. Man smorde in sig med feta kokosoljor så att solen skulle bränna riktigt ordentligt.

Berra får hjälp med vändningen

När jag var ung och dum, brukade jag ha en väckarklocka med mig när jag var på stranden, så jag vände mig med jämna mellanrum. (Du har väl sett sällskapsresan) Som tur var tålde jag solen bra, så någon riktig soleld fick jag nog aldrig.

Krister däremot var riktigt illa ute en gång. Han skulle åka med sin klass på cykelutflykt med övernattning i Kvarnåkershamn. Det var vår och det blev en riktigt solig och fin dag och jag gick därhemma och funderade över om ”fröken” hade koll på barnen. På kvällen ringde hon och jag fick åka och hämta honom. Tala om soleld! Han blev sängliggande hela nästa dag och jag fick smörja in hela ungen med kalkpasta för att dämpa svedan.

Numera solar jag inte så mycket. Jag älskar värmen och solen, men har inte tålamod att ligga med näsan i vädret i flera timmar, så det blir korta pass. Det bästa är att sitta i skuggan under ett äppelträd, eller i brist på träd, ett parasoll, då mår man som bäst.

Fast när Sommar i P1 startar vill jag alltid lyssna på programmet ute i solstolen. Det är sommar för mig och en kär tradition. Och det är där och då jag vill höra på det. Det är ytterst sällan som det blir av att lyssna i efterhand. Då ska det vara något alldeles speciellt. Så midsommardagen ligger jag förhoppningsvis där och lyssnar på årets första värd – Fares Fares.

Dagens ordspråk:
Problemet är att om man inte riskerar någonting alls så riskera man ännu mer.

19 reaktioner till “Soleldns dag

 1. Tycker precis som du här. Men jag tror nog ändå att det var lite bättre naturligt solskydd då vi var barn. Visst fick man solsveda då också, men tror det är värre nu ocg dessutom farligare nu.
  Kram

 2. Solskydd är nödvändigt att använda om man ska vara i solen länge men det kan också vara klokt att uppsöka skuggan en stund. Själv har jag bränt mig mer än en gång men numera är jag mycket försiktig.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Jag köpte en dyr solkräm för ansiktet och den smörjer jag in mig med när jag ska vara ute. Kroppen kan man skyla med kläder, men ansiktet är ju alltid utsatt.
   Kram

 3. Jag har aldrig använt solkräm och aldrig fått solsveda. Förr låg jag på stranden så fort det var tillräcligt varmt. Numera blir det skuggan det känns bättre.
  Ha en skön helg.

 4. Sola har jag egentligen aldrig tyckt om. Men visst var man mycket i solen som barn och i ungdomen. En och annan ”soleld” har jag haft, speciellt på ryggen när jag var ung. Är ju rätt så ljushyllt, så jag tål inte sol så bra. Och numera gillar jag inte när det är över 25 grader…
  Idag har jag faktiskt tagit mitt premiärdopp! Det var säkert minst 20 grader i vattnet och jätteskönt!
  Det låter så trevligt med din tradition att ligga i solstolen och lyssna på Sommarpratarna. I år, ska jag försöka komma ihåg att lyssna, åtminstone ibland!
  Ha en skön fredagskväll, kram, Monica

 5. Om man ligger åt det rödbruna hållet med en massa fräknar, så har solande aldrig fungerat. Maken brukade bli väldigt brun på en kvart trots att har är/var blond, men numer gillar han inte att sola alls.

  1. Jag blir lätt brun och behöver aldrig tänka på att det blir för mycket sol, men nu när man börjar bli till åren vill jag vara lite rädd om mig. Det är ju inte helt snyggt att se ut som ett russin.

 6. Ingen risk här idag, mulet, rätt så vindstilla och en massa mygg. Jag hade garderat mig med myggolja, så av dem blev jag inte stucken. Men har städat upp blad en hel del barrväxter, så… Underarmarna mår inte bra. Fortsättning följer i morgon…

  1. Jag hade shorts i måndags när vi var i Sicklingsparken och spelade kubb och det gjorde att jag fick tre myggstick. Som tur är har de inte varit så besvärliga, men visst kliar de lite.
   Kram

 7. Som ung älskade jag att ligga och pressa i solen. Nu orkar/vill jag inte det. Jag gör hellre som tjuren Ferdinand, sitter där i skuggan under korkeken och luktar på blommorna.

 8. Som barn blev jag brun som en pepparkaka på sommaren. Numera tycker jag inte om att ligga i solen, jag vill helst sitta i skuggan och läsa. Men jag blir brun när jag är i solen, rör mig och vistas där. Men något regelrätt solande ägnar jag mig inte åt.
  På senare år har jag använt solskydd, speciellt utomlands. Malignt melanom är en lömsk och mycket dödlig sjukdom. Men jag försöker få mina 20 minuter på en yta stor som en underarm varje solig dag under den säsong så solen har rätt infallsvinkel. Du som följt min blogg länge vet nog att jag är lite ”besatt” av D-vitamin.

  Idag hade jag besök av några som jag tror var dina vänner. Eller kanske snarare släktingar till de som varit/är hos dig. De har väl knappast flugit från Gotland hela vägen till mig. Men de är duktiga flygare.

  Önskar dig en god sömn och en trevlig lördag. Fredagen är strax slut, bra en timme kvar.

  Kram

  1. Besatt av D-vitamin! Det låter nästan som Åke. Han jagade solen och D-vitaminet. Så fort det gick, tidigt, tidigt på våren satt han ute och lapade sol. Och det var inte bara på ålderns dar, utan han hade alltid tyckt om att sola. ”Man måste få D-vitamin”.
   Hoppas att du sovit gott och att du får en skön lördag!
   Kram

 9. Har väl bränt mig några gånger i min ungdom, särskilt då vi var ute på böljan den blå! Jag tycker inte om att ligga i solen någon längre stund, blir rastlös! Men att röra mig i solen som att cykla eller promenera och känna varma strålar mot huden… det är skönt! men jag aktar mig noga, vill absolut inte bli bränd. Jag vet hur farligt det kan vara med solens strålar… förlorade min syster i Malignt Melanom. Så jag har kollat mina prickar/märken… just nu verkar inget vara farligt.
  Lyssnar sällan på sommarpratarna… inte för att det inte är intressant, utan mer att jag är sysselsatt med annat!
  Kram Gunilla

  1. Förr, när vi inte kunde ta ut någon semester, blev den där stunden man låg i solstolen och lyssnade på Sommar i P1 min semester. Och så åkte jag och barnen till stranden varje dag en vecka. Vi hade mat med oss och stannade hela dagen. Åke tyckte jag borde vara utvilad när jag kom hem, men jag var helt slut!
   Hoppas att du får en fin lördag!
   Kram, Ingrid

Kommentarer är stängda.