Thumbtacks – Trycknud

Novembergrått är färgen för dagen den här lördagen också, men jag är ändå ganska nöjd och belåten, för nu är jag färdig med vardagsrummet. En ommöblering och andra gardiner gör att det ser helt annorlunda ut än igår. Om någon funderar över hur jag kan möblera om, jag som beklagar mig över min dåliga rygg, så kan jag berätta att det går alldeles utmärkt att på ett enkelt och lätt sätt dra både bokhyllor, fåtöljer, soffa och annat med hjälp av en trasmatta. Lätt som en plätt!
Nu ska jag bara ha tag i några krokar till gardinomtagen, men jag ska till Visby på tisdag så då ska jag titta in på Åhéns, där finns det säkert.

I dag tycker Allnakku att vi ska fira Trycknudis dag:

Trykknud är ett nyare, utmärkt gutamålsord som borde exporteras till fastlandet. Det är bra mycket lättare att säga trykknud än häftstift.

Jag har inga häftstift hemma, så jag kunde inte ta något foto av ett, men då hämtade jag en bild från nätet och  fick se att häftstift heter thumbtacks på engelska. Det hade jag ingen aning om, så nu har jag lärt mig något nytt i dag också.

Trycknud använder jag inte så mycket numera. De flesta väggar här på Odvalds är betongväggar och där finns det ingen tumme som kan trycka i ett trycknud. Det var annat på Stenstugu  där det var träväggar,  där gick det bra att använda dem.  På Stenstugu fanns det gamla,  vackra  julbonader, visserligen slitna och lappade och lagade med tape, men ack  så kära och det blev ingen jul utan dem. Då gällde det att man hade trycknud hemma dagen före julafton när de skulle sättas upp.

Nu är det hög tid för lite lunch!

Dagens ordspråk:
Den som alltid skäller skrämmer ingen.

20 reaktioner till “Thumbtacks – Trycknud

 1. Jo, jag vet det där med trasmattan, men jag tycker ändå det är jobbigt att möblera om 😀 gjorde det i sovrummet för ett år sen, och det blev SÅ bra, bästa tänkbara, men jag slet.
  Häftstift, ja det har jag hemma, men inte så mycket nytta av, nej.
  Lördagskram!

  1. Man får ta det lite efterhand. Jag började igår och på kvällen satt jag och så på tv i ett rent kaos, men i dag gick det bra att fortsätta igen.
   Kram

 2. Åhh … du gjorde det … ja, möblerade om alltså – bra jobbat! Kul ord istället för häftstift … nu ska jag bara komma ihåg det också!
  Kram

 3. Du fick mig verkligen att tänka till – inte heller jag använder de här tingesterna alltför ofta nuförtiden. I flitigt bruk ända till pensionen, studiehandledaren hade anslagstavla. I min barndoms Österbotten talade vi om ”ritstift”. fråga mig inte varifrån ordet kom… Häftstift är ju ett tungvrickningsord!

 4. Så kul att du möblerat om! Var det planerat eller var det en hastigt påkommen idé?
  man ser sitt hem på ett nytt sätt när man möblerar om. Här är det svårt, vårt vardagsrum går liksom bara att ha så som vi har det, tyvärr.
  Nä, häftstift använder man inte så ofta numera. Även om vi inte hat betongväggar, så är även gipsskivor ganska hårda.
  Grå november här också. men jag har varit ute och räfsat lite ändå!
  Ha det gott, kram, Monica

 5. Vill också möblera om ”men” skåpet som jag vill ska byta plats är fullpackad m glas kaffekoppar och serviser och diverse annat😢
  Det går väl an att plocka ut allting men, tänk om jag inte gillar det på sin nya plats?
  Önskar dig en skön kväll
  Kram

 6. Å, de gamla fina pappersbonaderna! Nu satte du igång nostalgikänslan! Fast jag har bonader, som jag nålar upp till jul, ska bara upp då.
  Fin bild på hölasset i förra inlägget, också nostalgi eftersom jag är bonnunge. Lassa löshö har jag inte gjort men väl buntad hö. Slit och släp hela somrarna!
  Kram Inger

 7. Jag använder alltid en filt när jag möblerar om. Tur det finns hjälp att tillgå när man inte har några tvåbeningar i närheten. Ni har så många bra ord på gotländska. Nu gäller det bara att komma ihåg dem också. Kram

 8. Trasmattor är perfekta men det fungerar bra med lakan eller handdukar också. Hur som helst så är det alltid roligt med lite omväxling.

  Kram och god söndag!

  1. Så var det ju förr i tiden. I det var inte bara julbonader minsann. När vi var barn samlade vi på filmstjärnebilder, som jag och mina systrar satte upp på väggarna i vårt sovrum. Vi tyckte det var jättefint. Mamma var väl måttligt förtjust, men tillät det i alla fall. ♥

Kommentarer är stängda.