Kattbånsns dag

Vasaloppssöndagen är här och för en gångs skull har jag tv:n på fast det bara är förmiddag och jag ser på skidåkning, vilket jag annars undviker, men efter en timme tröttnade jag och pausar här vid datorn. Jag blev så trött i armarna! 😉

Det är en solig söndag med ett och annat moln på himlen och när man sitter inne och tittar ut kan man inbilla sig att det är väldigt skönt, men det är bara ett par plusgrader och ”marsgaisten veinar”. Några korn snö ha det kommit i natt, men inte så mycket att jag vill utnämna det till någon starur.

Kattbånsns dag firas den 7 mars och marskatter har man både hört och hört talas om. Det är otroligt så det kan låta när två bånsar råkar i luven på varandra. Grållen och Svarten var båda kastrerade, men det kom ju andra katter på besök ibland. I Allnakku kan man läsa om den här dagen:

Båns är något stort och runt, och kattbåns låter rart, men hann-katt hette det tidigare. ”Mårmårs bånsn” är en läsvärd berättelse på gutamål för barn och vuxna.

Vi har alltid kallat hankatter för bånsar, men annars stämmer det nog bra att båns står för något stort och runt, för friterade bakverk av typ donuts eller munkar, som min svärmor gjorde när det skulle vara kalas, kallas fettbånsar på gutamål.

Nu fick jag anledning att leta fram några bilder på våra två sista bånsar; Grållen och Svarten.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nu ska jag gå och se hur långt skidåkarna kommit …….  de hade 13.8 km kvar till Mora när jag tittade efter, så målgången nalkas och den vill jag inte missa.

Dagens ordspråk:
Bättre att spänna en båge än intet våga.

Ha en skön söndag!

22 reaktioner till “Kattbånsns dag

 1. Här skiner solen men vinden är iskall. Så fina kattor du haft och bilden med rävarna är häftig.
  Kramar från oss

  1. Grållen försvarade verkligen sitt revir. Nu var det bara halvvuxna rävar, men i alla fall. De fick ge sig iväg.
   Kram

 2. Här är det bara maken, som sitter och ser Vasaloppet, men jag hör ju….
  Ute småduggar det och blåser, så det blir nog inget trädgårdsarbete idag heller. Jag har en del som ska klippas ner, men det får vänta.
  Vilka fina katter ni hade och så modigt att gå emot två rävar!
  Ha en bra dag, kram, Monica

 3. Så fina katter!
  Här är det kallt och regnigt men ut måste jag. Vasa loppet har jag struntat i i dag.

  Kram och god söndag!

 4. Hos mig skiner solen men det blåser en aning. göran har parkerat sig framför TV:n, men jag är inte vidare intresserad. Kram

 5. Idag såg jag de två första marskatterna när vi åkte till skogen för promenad.
  En röd och en svart katt satt vid vägkanten och skrek åt varandra.
  Kram

 6. Jo, det blev en tung dag. Först Vasaloppet, sen damernas jaktstart i skidskytte, sen 50 kilometer i VM, sist männens jaktstart i skidskytte. Kroppen lider… En hankatt i svenska Österbotten är en frass, det ordet kan jag inte överge, men båns är också bra! Datorn har fått vila, men nu… -5,7 just nu, mitt på dagen hade vi ingen temperatur alls, 0,0…

  1. Oj så du har sportat i dag! Jag nojde mig med Vasaloppet och i eftermiddag har jag sett Nybyggarna. Det är många år sedan sist, så även om man känner till handlingen var det roligt att se den i sin helhet.
   Ha en skön söndagskväll!

 7. Så fina katter du hade! I huset här bor en svart och vit längst ner, och han vandrar lite i trapporna. Det händer att han ligger i min stol, när jag kommer ut. Och han har slagsmål rätt ofta med en närboende katt, rätt högljutt blir det!

 8. Jag hade ett inlägg om marsvin och du ett om marskatter. Kanske inte riktigt samma sak men ändå så kul.
  Kram!

 9. Mycket skidor denna dag här med, vi kikade på det ända tills vi åkte till födelsedagskalas, tur det fanns radio i bilen 😉
  Katter är fina djur, man minns dem så länge man lever.

  Ha en fin avslutning på helgen.

  1. Många katter har passerat revy under min livstid, men de här sista var det något speciellt med och särskilt Grållen ♥♥♥

 10. Båns låter verkligen gulligt. Mjukt på något sätt. Är mina pojkar också bånsar? De är ju kastrerade och inga ”riktiga” hankatter. Fast det var dina också väl? Tror jag ska kalla pojkarna för mina bånsar ibland. De har så många namn jag kallar dem så ibland när jag pratar katter så frågar folk hur många jag har och ser i sitt inre något slags samling på minst tio.
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Vi har alltid kallat hankatter för bånsar vare sig de varit kastrerade eller inte. Grållen o Svarten var kastrerade båda två.
   Ha en fin dag själv!

 11. Jag tittade inte på Vasaloppet, men såg på fb att många istället för att köra det, cyklade på sina motionscyklar, bra idé.
  Härliga kattbilder. Jag gillar katter och har haft en underbar liten ”frökenkatt”.

  1. Katter har vi alltid haft, det hör ju till när man har en ladugård med mjölkkor. Men de här sista var de enda som var riktiga huskatter.
   Kram

Kommentarer är stängda.