Starur nr 2 på Kvinnfålkis dag

I dag planerade jag ett besök hos frissan och hade precis tvättat håret när hon ringde återbud och sköt upp klippningen tills på lördag. Det var bara att föna till det och planera om dagen. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på, men jag har fått igång tvättmaskinen i alla fall.

Det är en riktigt starursdag i dag och det kommer den ena snöbyn efter den andra.

8 mars och Internationella Kvinnodagen är det den här måndagen och den dagen kallas för Kvinnfålksdagen på gutamål.

Så här på Kvinnfålksdagen tycker jag att vi ska lyssna på Professor Agnes Wold och hennes 10 budord. De tål att tänka på tycker jag.

1. Du skall inga andra gudar hava vid sidan av – delad föräldraledighet
2. Tänk på vilodagen – du dör inte av damm
3. Du får inte mindre cancer för att du sysslar med mindfulness
4. Du skall inte frukta plast i hemmet
5. Låt dig icke luras av nyckelhålsmärkning
6. Vaccinera din nästa
7. Du skall respektera varje kvinnas val att dricka vin när hon ammar
8. Du skall inte bära falskt vatten mot din nästa
9. Du skall inte ha begärelse till östrogen
10. Du skall inte ha begärelse till dyra hudkrämer

Igår hade jag en riktig tv:dag för Telia bjuder på frivisning av C More’s filmutbud, så jag låg parkerad i soffan på eftermiddagen och såg på Nybyggarna och på kvällen The Mule, med och av Clint Eastwood.

Jag tror att det är första gången jag ser hela Nybyggarna  på en gång och jag kunde inte låta bli att tänka på vilket enormt äventyr utvandrarna gav sig iväg ut på och så slitigt och tungt det var för alla, men jag tänkte mest på kvinnorna och alla graviditeter de tvingades gå igen och alla barn som de fick att ta hand om. Där var det inte tal om ultraljud och kontroller hos barnmorskan. Överlevde man så fick man vara tacksam.

The Mule med den då 88-åriga Clint Eastwood var riktigt bra den också tycker jag. Lite förutsägbar kanske, men ganska spännande och ”Clintan” gjorde en fin tolkning som knarkkuriren Tata.

Dagens ordspråk:
Andras dårskap är den klokes visdom.

Trevlig Kvinnfålksdag!

17 reaktioner till “Starur nr 2 på Kvinnfålkis dag

 1. Nybyggarna är verkligen en mycket sevärd film och jag skulle gärna se den igen.
  Snopet med klipptiden men så kan det bli. Själv ser jag gräslig ut i håret men det får så vara ett tag till.

  Kram och god måndag!

 2. Tänk att ni har fått en Starursdag igen! Här är det riktigt vårväder idag med sol och nästan ingen vind! Nu är alla klematisar, prydnadsgräs och ormbunkar nerklippta, nästan halva tomten räfsad och trädgårdstunnan full! Så härligt att vara ute i vårsolen och jobba!
  Snopet med frissa-besöket, men det blir ju snart! Jag ser förfärlig ut i håret, men jag vågar inte gå förrän jag är vaccinerad,
  Ha en fortsatt bar dag, kram, Monica

  1. Jag har ju väntat på den där vaccinationen, så nu börjar det verkligen bli dags för klippning.
   Så skönt att ha du har hunnit så mycket i trädgården redan.
   Kram

 3. Hej ! Jag har inte klippt mig på sju månader och nu är det så pass långt att jag kan sätta upp det, om jag vill. Har aldrig någonsin haft långt hår utan en kort page. Har bestämt att inte klippa mig förrän pandemin har lagt sig.
  Kul att läsa om ”kvinnfolkisdag”. Just ordet ”kvinnfolk” är numera ett nedsättande ord för de flesta. Den här dagen behövs i alla fall, inte minst för kvinnor i världen, men också i Sverige. Det har vi märkt i samband med pandemin att kvinnor i sjukvården sliter för en lön som inte går att leva på. Deltid, timlöner och mycket obekväma arbetstider.
  Trots allt är det en underbar dag idag. Har suttit med en väninna på vårt torg och druckit kaffe. Sedan tog jag dagens promenad i strålkande sol.
  Ha en bra dag!

  1. Jag har en hemsk coronafrisyr nu. Det ska bli väldigt skönt att få snygga till sig. Som det är nu kan jag bara gå ut om det är så kallt att jag kan ha mössa. 😉

 4. Det var konstiga regler hon har. Nr 2 är den ända jag tyckte om.
  Kvinno dagen firas inte så mycket i Sverige och det tycker jag är synd.
  Kramar från oss

  1. I år firas ingenting tycker jag. Här brukar den 8 mars annars uppmärksammas på olika sätt. Kram

 5. Agnes Wolds budord var då annorlunda. Jaja.
  Så du har inte klippt dig förrän det skulle bli den här veckan? Strongt. Jag stod inte ut i juni, så då blev första klippet på darrande ben. Det gick ju bra så det har blivit några gånger till.
  Trevlig kvinnofolksdag, kram!

 6. Agnes Wold gillar jag verkligen.
  En liten snödämp fick vi ju igår, men den är borta idag.
  Ha det gott på fruntimmersdagen!
  Kram/Kicki

 7. Dessa snöfall – men snart är det ändå över, det hoppas vi! Och jag hoppas att din frissa är på gång på lördag, för du har ju sett fram emot det, en av dessa saker som nu blir enklare.

 8. Nybyggarna har jag sett och läst, men det var längesedan. Skulle var intressant att återse.
  Tänk vilket slit det var för kvinnor förr med alla dessa barnafödslar, tur att man inte levde då, trots att vi är i en pandemi.
  Ha det bra!

  1. Kvinnorna av i dag har det slitigt på sitt sätt, men jobb och hushåll och barn, men det går nog ändå inte att jämföra med hur de hade det förr i tiden.
   Kram

Kommentarer är stängda.