Och vinnaren blev

Det är en blåsig och ganska kylig lördag, men jag skulle väl ha varit ute en vända i alla fall, men lusten saknas. Jag kom så långt att jag tog på mig örhängen, satte på aktivitetsarmbandet och stängde av radion. Sen ångrade jag mig och skyllde på att jag skulle vänta tills efter lunch, men nu är den avklarad och det lär inte bli någon promenad i dag i alla fall.

I stället hamnade jag vid datorn och här har jag suttit och lyssnat på en massa olika versioner av ”E lucevan le stelle” ur Puccini´s Tosca.

Den är så vacker och varenda tenor med självaktning har nog sjungit den. Jag har lyssnat på Caruso, Jussi Björling, Pavarotti, Andrea Bocelli, Placido Domingo, Mario Lanza  m fl. Luciano Pavarotti och Mario Lanza  låg länge bra till, men vinnaren blev Jonas Kaufmann. Lyssna och njut av hans innerliga tolkning!

Jonas Kaufmann, född 10 juli 1969 i München, är en tysk tenor, kanske främst känd för sina roller som Don José i Carmen och Cavaradossi i Tosca.  Han är en av nutidens stora tenorer och förutom sin vackra röst, ser han väldigt bra ut också. Han utnämndes 2017 till ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Jag har sett filmatiseringen av Tosca flera gånger och varje gång jag ser den tänker jag på när Åke och jag var i Rom och firade hans 50-årsdag i januari 1978. Då bodde vi i närheten av Castell Sant’Angelo där filmen är inspelad och passerade över bron Ponte Sant’Angelo flera gånger.

Durr, durr, säger aktivtetsarmandet och Fitbit uppmanar mig att röra på mig lite. De är inte nöjda med de 100 steg jag tagit i dag. 😞

Dagens ordspråk:
Tomma tunnor skramlar mest.

Trevlig lördag!

19 reaktioner till “Och vinnaren blev

 1. Minns de där tre tenorerna som jag såg på tv en gång i tiden, riktigt duktiga var de ju, inte riktigt något jag plockar fram till vardags men det spelar ingen roll, de är bra ändå 😉
  Hade jag haft ett aktiveringsarmband så hade det nog varit lika bra att lägga det i byrålådan, jag går bara mellan köket och vardagsrummet, det räcker inte till många steg det 😉

  Ha det fint Ingrid.

  1. Det är lite kul ändå med det där armbandet, men nu har jag slutat använda det om natten och har det mest när jag går ut på promenad. Gräsklippning är lite intressant också. Det blir förvånande många steg,,, fast det är ju inte aktuellt för tillfället förstås.
   Ha det så gott!

 2. Har lyssnat en del på de tre tenorerna och det finns några CD i min hylla.
  Kallt och blåsigt idag men Minton behöver ut så det är bara att klä sej.
  Kramar från oss

 3. Jonas Kaufmann är ju den ledande tenoren i världen nu, ”het” överallt! Men jag tycker ändå att en ung Pavarotti tar priset! Hans röst kom så lätt och naturligt… Jag har sett Tosca i flera olika uppsättningar, både live (i Nyslott) och från Metropolitan på bio, likaså filmen. Varje gång småskrattar jag åt hur en hårt torterad karl kan sjunga så vackert, förstår ju förstås sammanhanget, allt spelas, men ändå. Tocas aria, vars namn jag nu inte kan skriva rätt med säkerhet, där hon sjunger att hon levat för konsten är också imponerande. Jag gillar öppningsscenen i operan, den görs av olika regissörer på så många olika sätt. Än en gång förlorade jag mig i operans värld i den här kommentaren… Här småblåsigt, +0,9, lite snöfall. inte alls vårlikt!

  1. Jag håller med dig – Pavarotti var väldigt bra han också, men det var roligt att höra en tenor ”av i dag” göra den så bra. Toscas aria, ”Vissi d’arte”, tycker jag också mycket om. Och just nu lyssnar jag på den med Angela Gheorghiu. Väldigt vackert!
   Våren kom av sig här också, men vi får hoppas att den snart kommer tillbaka.

 4. Visst är det vackert, lyssnar just nu. Klassisk musik hör väl inte riktigt till mina favoriter, jag är mer åt gospelshållet.
  Inget aktivitetsband här som säger ifrån, fast mobilen gör det, då det finns ett program där som håller lite reda på mig.
  Jag satt en stund i solstolen med kappa, mössa och filt, brrr kallt, men med sol i lä, så.
  Trevlig lördag!

  1. Jag är lite fascinerad av opera och de vackra ariorna. Jag gick faktiskt en studiecirkel där vi lyssnade på Wagner och det var riktigt intressant.
   Kram

 5. Blåsigt och lite småkyligt här också idag, så det blev ingen promenad här heller…
  Vilken rolig idé, att lyssna på olika tenorer, som sjunger samma aria! Måste erkänna, att jag aldrig hört namnet Jonas Kaufmann förut, men jag ska lyssna på honom nu!
  Ha en skön lördagskväll, kram, Monica

  1. Jonas Kaufmann är ju väldigt inne nu har jag förstått. Alla de som man tidigare kallat ”stora tenorerna” är ju borta i dag, så det är väl tur att det kommer fram nya talanger.
   Kram

 6. Senaste (jag skriver INTE sista) gången jag var i Rom var min avhållna rumskamrat en Tosca-entusiast, så vi gick förstås runt både till kyrkan och så bodde vi bredvid Palazzo Farnese. Sen tänkte vi köa till Castel San Angelo, men det var jättekö och +32 ca, så vi satt nedanför en stund i skuggan i stället. Fast i början av förra året såg vi den på operan i Malmö ändå.

   1. Fast när jag kom hem sa maken, som varit inne, att vi inte missat något, trångt och mörkt tydligen. Så både ni och vi gjorde tydligen rätt!

 7. Ska lyssna senare, har fullt upp med mellot😉 är inte så mycket för opera men vissa operasångare gillar jag, har nog aldrig hört Kaufman.
  Asch, du kan promenera i morgon, hoppas vädret blir bättre!
  Kram Inger 🥰

 8. Det blåste på bra här också, kom lite snö ibland också. Pavarotti kan jag faktiskt lyssna på, ingen större favorit men sök på: pavarotti bryan adams o sole mio på Youtube kommer ett fint stycke där Bryan Adams gör sig rätt bra. Trevlig söndag.

Kommentarer är stängda.