Vårväder och vattenproblem

Jag har spritt ut vår snöhög så att den ska smälta

I dag är det nästan +6º och sol, även om den är väldigt blek  och det känns nästan lite vårlikt, för nu är i stort sett all snö borta. Det är bara plog- skotthögar kvar.

.Igår kväll fick jag ett sms från Region Gotland rörande illaluktande vatten i Klintehamn med omnejd och det kan jag ju hålla med om.

Vi får ett blandvatten i kranarna. Ett vatten som kommer från Bräckvattenverket vid Kvarnåkershamn och det innebär att vi får avsaltat havsvatten blandat med vanligt grundvatten och det är inte gott alls. Jag är känslig för dofter och jag känner klorlukten så fort jag spolar.

Jag beklagade mig över det i ett inlägg i våras någon gång och fick rådet att köpa en Britakanna och det rådet följde jag. Den fungerar jättebra och nu har jag alltid kallt och gott vatten i kylskåpet. För en tid sedan köpte jag tre nya filter, för jag tänkte att det kunde vara dags att byta. Kostnaden är måttlig, om man jämför med om man skulle köpa dricksvatten på flaska.

Undrar om man kan kräva regionen på ersättning för vattenrening?
När jag morgonpysslat färdigt i dag bestämde jag mig för att ta bilen och åka och handla. Jag tänkte att det kanske inte var så många som var i farten, så här en torsdagsmorgon och det stämde. Det var väldigt gott om parkeringsplatser, så jag vågade mig in.

Spolning pågår

Så här såg det ut vid vattenposten utanför garaget. Man var i full fart med spolningen och det rann fortfarande när jag kom tillbaka. Då var det en man där, som öppnade kranen ännu mera så att vattnet forsade ut över vägen. Jag frågade om vattenkvalitén skulle bli bättre nu, men det skulle ta ett bra tag påstod han, det var mycket som skulle spolas.

Nu ska jag fixa till lite lunch och sen ska jag gå ut på en promenad, för det är inte halt i dag och då får man ju passa på. Till lunch blir det falukorv och gratinerad blomkål med ostsås.

Dagens ordspråk:
Jag sätter mig ner ett slag – tills brådskan går över.

Ha en skön torsdag!

16 reaktioner till “Vårväder och vattenproblem

 1. Vilken rolig header du har. Vatten som inte smakar eller luktar gott är hemskt.
  Lyckliga du som har sol här är det mulet och lätt blåst.
  Skall också ha falukorv till lunch.
  Kramar från oss

 2. Vilken kul ny header du har!
  När det gäller dricksvattnet tycker jag det är illa att det inte kan levereras fullgott vatten. Borde vara en självklarhet tycker jag. Svart att du köpte kannan i alla fall.

  Kram och god torsdag!

 3. Här är mycket blåsigt idag och det fortsätter att regna! Snart ingen snö här heller. Skönt är i a f att det inte är någon halka längre.
  Illaluktande vatten låter inte trevligt, hoppas det löser sig!
  Må gott och var rädd om dig!
  Kram Gunilla

 4. De ögonen, som kikade ut under murgröne-luggen, såg väldigt vaksamma ut…
  Trist när kranvattnet smakar illa, även om det är ”tjänligt”. men så bra att Britakannan hjälper! Då kan det ju vara värt att kosta på filter!
  Falukorv med gratinerad blomkål med ostsås låter underbart gott! Tyvärr så gilla maken inte blomkål, så jag äter sällan det. Men det finns djupfryst blomkål i buketter och då kan jag koka lite till mig när det passar till maten vi ska äta!
  Här skiner också solen idag men det blåser ganska mycket.
  Hoppas att du får en skön promenad!
  Kram, Monica

  1. Tre filter, som räcker till 3×150 l vatten kostade 150:- och det är ju måttligt.
   Blåsigt är det här också, men promenaden var behaglig ändå.
   Kram

 5. Kul att vara skarpsynt och fånga roliga saker, som din nya header 😉
  Viktigt, det där med vattnet. Kommer ihåg att du skaffade en vattenrenare. Vatten ska vara gott, helt enkelt, så är det bara.
  Ja, här är ingen snö längre.
  Trevlig kväll och kram!

 6. Dricksvatten som är så viktigt. Fy så tråkigt. Att det är så känsligt… och att tillsätta kemikalier kan aldrig vara bra. Klor som är så äckligt dessutom. Får små barn dricka av det där föresten? Tacka vet jag mitt egna vatten, egen borrad brunn… enda anmärkningen jag har är att det är lite kalk så det blir beläggning vid kranarna. Men smakar riktigt gott.

  1. Vi hade egen brunn på Stenstugu, men med riktigt dåligt vatten. Det krävdes tre olika filter för att få det drickbart. Ett filter med kaliumpermanganat, ett avhärdningsfilter och sedan ett mindre filter med aktivt kol för att få dricksvatten. Rena kemifabriken alltså!

 7. Det är viktigt med bra vatten. Stockholm har ju väldigt bra, och välsmakande, vatten. Jag har kommunalt vatten även vid stugan.
  Men här har det varit lite problem. Inte för mig, jag dricker inte så mycket vatten. Men Kingston, som har känslig mage, blev sjuk av vattnet och fick diarré. Jag tog först med mig vatten från stugan i dunk och när det var slut hämtade jag på Cirkel K. Men sedan kom jag på att jag skulel prova att koka vattnet och låta svalna. Det gick bra. Jag vet inte vad det är han inte tål. Orvar blev inte sjuk av vattnet. De har egen brunn och då vet man ju innte riktigt om man inte skickar n vattenprov. Kollade på det, men det är väldigt dyrt. Kände att jag inte ville klaga på vattnet. Är lite extra känsligt när man hyr av vänner. Det är faktiskt bara Kingston som blivit sjuk av vattnet. Nu har katterna flyttat hem och jag flyttar i månadsskiftet,

  Kram

 8. Trist med vattnet … det är så viktigt med gott dricksvatten – bra att det funkar med din Britakanna. Vi har eget vatten från borrad brunn och det är både kallt och gott 🙂
  Härlig header!
  Ha en fin fredag!
  Kram

Kommentarsfältet är stängt.