Skåpmat

Det är en grå och mulen söndag, men SMHI spår att det ska bli sol fram på dagen. Åke sa alltid att en mulen morgon ger en klar dag, så vi får väl se om han och SMHI har rätt.

Här kommer det lite gammal skåpmat från  20 september 2007. Då var Tjejsnack igång och den dagen handlade det om Yrken/Karriärer

1. Vilket yrke har du och varför valde du just det?
För närvarande är jag pensionär, ett utmärkt yrke. Men jag har tidigare arbetat med olika saker. Som kioskföreståndare för en Pressbyråkiosk, sedan hemma med barn, mjölkkor och jordbruk och under mina 15 sista yrkesverksamma år som kontorist på Mälarskog och Gotlandsflis här i Klintehamn och sedan som ekonom på Payex, som då hette Faktab. Varför jag hamnade där jag gjorde är nog mera än slump än ett aktivt val. Förutom pensionärstillvaron då förstås, den är ju mer eller mindre påtvingad.

Här hade jag mitt första ”riktiga” jobb som kioskbiträde. Sedan byggde Pressbyrån en ny kiosk vid Norra Kustvägen och då blev jag föreståndare där.

2. Trivs du med ditt yrkesval? Varför?
Jag har trivts mycket bra med mina uppgifter. Först var det bra att vara hemma och finnas till hands när barnen var små och sedan var det roligt att få jobba ”på riktigt”, få andra arbetskamrater än maken och att få hålla på med något som verkligen roar mig; siffror.

10 år jobbade jag här

3. Trivs du på din nuvarande arbetsplats/med dina nuvarande arbetsuppgifter, eller vad du än gör? Motivera!
Jag trivs mycket bra med min pensionärstillvaro. Det kan bli lite ensamt ibland, men jag sysselsätter mig på olika sätt och så har jag ju min kära dator och alla kontakter via nätet.

4. Vilket yrke drömde du om att ha när du var liten? Varför just det?
När jag var liten drömde jag om att bli lärare och det var nog främst för att jag hade en farbror som var det och han verkade ha det så bra med sina långa sommarlov.

Klass 5 och lärare är min farbror Knut Svanborg och den lilla kutryggiga, mörka flickan trea från vänster i mellersta raden, det är jag det.

5. Har du möjlighet att göra karriär/vidareutbilda dig inom ditt yrke, och är det viktig för dig att kunna göra det? Varför/varför inte? Är du utan yrke osv, skulle du kunna tänka dig att klättra på karriärstegen?
Det var en fasligt lång fråga och svaret blir att jag inte har några ambitioner att jobba mer än jag behöver och jag är definitivt ingen karriärist, den delen av mitt liv är avslutad.

Dagens ordspråk:
Hungriga vargar jagar bäst.

Trevlig söndag!

18 reaktioner till “Skåpmat

 1. Det långa sommarlovet är inte så långt längre och läraryrket ganska så förändrat. Ibland säger vi på skämt att ”spår av undervisning kan förekomma.” Lite överdrivet men tyvärr ligger det ganska mycket i det. Här började det mulet och nu är det sol så kanske hade Åke rätt!

  Kram och god söndag!

  1. Min farbror kom ofta på besök till Stenstugu efter det han blev pensionerad och han tackade sin lyckliga stjärna att han fått sluta i tid..
   Här stämde varken Åkes eller SMHI´s prognos.
   Kram

 2. ”Mulen morgon ger klar dag”, det har stämt här denna söndag. Det började mulet men nu lyser solen så fint …
  Intressanta frågor och svar. Lite kul med sådant 🙂
  Kram

 3. Stämmer gott, det där med mulen morgon kan ge klar dag! Så var det idag, men igår funkade det inte, måste varit något error på tråden till himlen 😉

  Lärare, det har jag aldrig drömt om. Men min farmor var lärare. Och min äldsta dotter är lärare och hon trivs så jättegott, även om det är tufft.
  Jag ville bli sjuksköterska, jag!
  Kram och trevlig söndag!

  1. I dag hade varken SMHI eller Åke rätt. Det är alldeles igenmulet fortfarande och jag tror inte att vi får se någon sol alls i dag.
   Jag var väldigt inne på att bli lärare. Till och med efter att jag träffat Åke gjorde jag ett försök att komma in på något seminarium, men jag blev inte antagen.
   Kram

 4. Tyvärr ännu ingen sol här. Hade hoppats innerligt på det! Får väl vara glad över de härliga soltimmarna igår!
  Vad trevligt att läsa lite om din bakgrund och yrkesval, även om det inte alltid är något medvetet val. Ibland är det lite av slumpen.
  Ja, läraryrket har förändrads, men det har väl i och för sig de flesta yrken gjort. Det är liksom tidens tand eller vad man säger!?
  Att vara pensionär är underbart, men jag förstår att det kan bli ensamt ibland!
  Ha en fin avslutning på söndagen!
  Kram Gunilla

  1. Här fick vi inte se någon sol i dag .
   Ingenting består för evigt och det mesta förändras, både på gott och ont.
   Kram

 5. Här har det också varit molnigt på morgonen, men blev sedan en dag med strålande sol och fullständigt vindstilla! Det blev för varmt att sitta i solen t.o.m.!
  Summan av kardemumman av dina yrkesval känns i alla fall, som om du valt helt rätt och var nöjd! Jag säger detsamma!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Här har det varit genommulet hela dagen och jag har suttit hemma och lite smått deprimerat. Jag fick reda på att en boende i området avled igår och det kändes väldigt tungt.
   Kram

 6. Ja, inte hade jag någon dröm om att arbeta på skola, antagligen därför jag trivs hyfsat bra med det idag.
  Har väl egentligen inga planer på karriär inom yrket, det blir väl som det blir.
  Kul med ditt första jobb där, en kiosk, undrar om inte det yrket var bättre förr?
  En känsla jag har bara, vore intressant att få höra hur det var förr i en kiosk.
  Mindre stress/mindre bråkiga kunder?

  Ha det bäst nu Ingrid.

  1. Bråkiga kunder var det absolut inte!!
   Den bråkigaste var en gammal dam som alltid ville ha sin glass i en påse. ”För se jag äter den i påsen”, Jag blev aldrig riktigt klar över hur hon bar sig åt.

 7. När jag var lite och folk frågade ”vad skall du bli när du blir stor?” lär jag ha svarat ”Nygård!” Ingen vet varifrån jag fått det och aldrig har jag sällskapat med någon som hette så. I stället har jag hållit samma efternamn genom alla – lärarår och efteråt. 38 år som lärare för 16 – 19-åringar och stortrivts!

  1. Jag inbillar mig att jag blivit en bra lärare och en duktig pianospelare också, för det var också en av mina drömmar som aldrig gick i uppfyllelse…..

 8. Livet kan verkligen bli alldeles annorlunda mot vad man tror. Och ditt jobb på Payex hade man knappt kunna föreställa sig när du började jobba, tänker jag.
  Det var ett väldigt rart klassfoto!

Kommentarer är stängda.