Bläckus dag

Det regnade hemskt igår kväll och när jag gick och la mig vid halvett-tiden regnade det fortfarande. Det var alltså ett riktigt nattsudd igår! Jag satt och såg Den engelska patienten och den slutade inte förrän några minuter över tolv. Jag har sett den förut och skulle bara se en liten stund, men så blev jag sittande i alla fall.

I dag tycker Allnakku att vi ska fira Bläckus dag. Här kommer en förklaring om du inte vet vad bläcku är för något och du kan få lyssna på den också:

Nu är det vår, för bläkku, tofsvipan, har kommit. Tyvärr har den minskat i antal, men ännu kan man höra den ropa pii-vitt sent på kvällarna och se den flyga på sitt karakteristiska sätt.

När jag var barn var det gott om tofsvipor, som vi barn kallade för Pivitt, för så låter den ju. Förmodligen är det stordriften inom jordbruket som gjort att de har försvunnit. Tofsvipan lägger sina ägg i ett rede ute på åkrarna och sen kommer bönderna med sina maskiner och krossar äggen. Gamla tidens bönder (Åke) satte ut en pinne i åkern där det fanns ett rede och sedan körde man runt det för att skona äggen. Ibland var det bättre förr!

I dag fick jag sehelagotland.se att de låser upp alla artiklar som handlar om coronaviruset. Det tycker jag är snyggt jobbat! Jag har varit så förargad på de stora drakarna som har låsta artiklar om ett så viktigt ämne. Jag förstår mer än väl att de vill ha prenumeranter, men just i det här fallet borde artiklarna falla under rubriken samhällsinformation och vara tillgängliga för alla.

 Dagens ordspråk:
Den fattige är gladast när han är mätt, den rike när han är hungrig.

 

12 reaktioner till “Bläckus dag

 1. Visst känner man igen tofsvipans karakteristiska läte. När du säger det så är de nog inte lika vanliga som för.

  Snyggt jobbar av dem för visst borde alla artiklar vara tillgängliga för alla.

  Kram och god onsdag!

  1. Här har jag inte sett någon tofsvipa på flera år och mina promenader går ofta längs åkrar och åkervägar.
   Kram

 2. Låsta artiklar som är samhällsviktiga ogillas skarpt. Stöter på det ganska ofta.
  Lilla tofsvipan, så fin. Klimat, växter och djurliv har förändrats.
  Så du ser inga bilder hos mig? Kanske därför länken till FB också blev utan och där kom headern i stället. Vet inte varför.
  Ha det gott, kram!

  1. Jag får också med headern om jag länkar till facebook och inte har någon bild. Jag kollade nu igen och jag ser fortfarande inga bilder.
   Kram

 3. Tofsvipor har vi inte här, men däremot hörde jag koltrastens sång igår kväll i skymningen! Såå vackert! Stod länge och lyssnade på den.
  Bra av ”Hela Gotland” att låsa upp artiklar om coronaviruset! Det är ju viktigt att alla vet hur läget är!
  Din Åke var en bonde av den rätta sorten! 👍
  Kram till dig, Monica

  1. Ännu har jag inte hört någon koltrastsång, men det kommer väl när som helst, för de finns ju här hela vintern.
   Den tidens bönder tänkte mycket på djuren och naturen och inte bara på plånboken.
   Kram

 4. Det är många år sedan jag så tofsvipan. Bodde i Skåne som barn och det fanns massor på åkrarna.
  Idag är det nästan storm och lille Minton tyckte det var otäckt.
  Kramar

  1. Jag kan tänka mig att han ogillar blåsten. Han är ju så liten, så han skulle kunna blåsa bort. 😉
   Kul förresten att du bor i Rottne, Jag blev tvungen att googla och ser att det ligger inte så långt från Stojby, där jag har en annan bloggvän.
   Kram

 5. Min vårfågel är tofsvipan och det är så roligt att det finns väldigt många vipor härute på ”ängarna” som vi säjer. Kenneth och jag tar en tur då och då och kikar på dem. Om en annan fågel närmar sej boet så far hannen iväg långt från boet och skriker. Jag kan stå länge och titta på dem.
  Ha det gott!
  Kram Inger

  1. Så var det här förr också och på åkrarna runt Stenstugu var det alltid flera bon. Åke svor över dem, men körde runt dem när det var dags för vårbruk. Kram

 6. Jag har några platser i närheten där det fortfarande finns gott om tofsvipor, men inte är de alls så vanliga som förr – detsamma gäller lärkorna …
  Bra beslut att låsa upp artiklar om viruset – samhällsinformation ska vara fri.
  Kram

  1. Lärkor finns det ännu och när man får höra lärkan drilla är det verkligen vår. Det är sämre med tofsviporna.
   Kram

Kommentarer är stängda.