Fem en fredag v46 – Mat

Det är ljust i dag och solen har till och med visat sig, men på Gotlandsradion varnar man för frosthalka på vägarna. Jag ska sätta igång med lite fredagsstädning, men först Fem en fredag och i dag tycker elisamatilda att vi ska skriva om mat:

1. Vad äter du vid stressade tillfällen?
Varma koppen med en ostmacka till.

2. När blev du senast besviken på en måltid?
När jag var på en restaurang i Visby och beställde varmrökt lax och bara fick en liten, liten bit lagd ovanpå ett stort lass sallad med skivad potatis.

3. Vilken mat eller livsmedel, som du av någon anledning inte längre kan få, saknar du?
Svärmors paltbröd – kokt av grovt rågmjöl med blod. Den torkade palten skars i tunna, tunna bitar, stektes upp i fläskflott och späddes med mjölk och fick koka tills det blev som en härlig stuvning, som sedan serverades med stekt fläsk till. Det åt man till frukost vid Stenstugu!

4. Vad är något säsongsbetonat du kan äta året runt?
Är man gotlänning kan man äta saffransbullar året runt och inte bara till jul. Vid födelsedagar, bröllop, dop, begravning och så fort det ska vara extra festligt bakar vi saffranbsullar.

 

5. Vad beställer du aldrig ute för att du äter det ofta hemma?
Pasta

Om jag inte är i Italien förstås.

Dagens ordspråk:
Man må fara hur långt man vill, aldrig kommer man ändå ifrån sig själv.

28 reaktioner till “Fem en fredag v46 – Mat

 1. Intressanta frågor idag! En rätt som jag saknar från min barndom är ”Sill i papper”, som min pappa brukade göra när mamma var borta. (Mamma avskydde sill!) Det var en väldigt salt sill, som var stekt i smörgåspapper, jag tror att det egentligen hette ”Kapprockasill”!
  Dagens ordspråk är verkligen sant!
  Ha en bar dag, kramar, Monica

  1. Jag har hört talas om den där sillen i papper, men aldrig smakat den. Däremot gillar vanligt stekt salt sill. När jag jobbade som hembiträde hos vår provinsialläkare bestod hans favoritfrukost av stekt salt sill med stekt lök och stekt potatis.
   Kram
   Kram

 2. Trevligt att läsa dina svar!
  Här är också grått, men vad annat kan man vänta sig i London i november.
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. Ägg är också en snabbfavorit. Jag är säker på att din svärdotter fixar palt. Problemet kanske kan vara att få tag i blod…..
   Kram

 3. Trevligt att läsa dina svar. Jag saknar när mamma tillagade en stor helstekt hälleflundra. De hade fiskaffär och det var ”kungligt” när mamma tillagade en sådan dyrbar fisk. Saknar också hennes rabarberkräm som var himmelskt god!
  Älskar pasta, lagar det då och då med goda tillbehör. Men visst smakar det och pizza bäst i Italien. 🙂
  Är det du och din Åke på fotot? Vilken underbara klänning och ja, vilken smal midja!
  Önskar dig en trevlig helg!
  Kram Gunilla

  1. Hälleflundra är riktigt gott, men det är flundror också och det har sonen skaffade till mig flera gånger i sommar.
   Ja, det är jag och Åke och jag är nog 19 år eller möjligen 20, på det fotot. Vi är förlovad i alla fall, för jag ser att Åke har ring.
   Kram

 4. Nej, ingen pasta för mig heller, den har jag börjat göra själv 🙂 Förstår verkligen att du blev besviken på laxrätten, man får ju betala för det, då vill man att det ska vara prisvärt också… Paltbröd, här uppe bakas det som hårt tunnbröd men där jag kommer ifrån så bakas det som hålkakor som sen sjuds i vatten och serveras med stekt fläsk och bechamelsås. Kul att läsa hur andra gör, tycker jag 🙂

  1. Jag kommer precis ihåg hur svärmors blodpaltar såg ut. Stora, svarta klumpar som hon använde en slidkniv till att tälja tunna bitar ur och så ner i fläskflottet…..

 5. Blodpalt till frukost. det vete sjutton om jag ställer upp på.
  Pasta äter vi ofta och gärna. Skulle vi vänta till Italien så skulle vi aldrig få äta det.
  Kram/Kicki

  1. Jag äter ofta och gärna pasta och för tillfället är det en laxpasta som jag är väldigt förtjust i. Den absolut godaste pastan är vanlig spaghetti tycker jag.
   Kram

 6. Jag skulle gärna ha smakat din svärmors paltbröd, gillar gammaldags husmanskost. Pasta är ingen favorit i pörtet. Är en potatistant. Trevlig helg

  1. Jag gillar pasta och ris, men maken älskade också potatis. Hade han inte fått potatis hade han nästan inte fått någon mat.
   Trevlig helg själv!

 7. Rolle är också så där med potatis. Det ska vara kokt potatis till ALLT…..annars har han inte fått nån middag. Fast igår kokade jag potatis och så stekte jag den direkt, det går också bra beroende på vad han får till. Det var stekt marinerad kycklingfilé på salladsbädd och då kan man bara inte äta kokt potatis till!
  (Vanligt) Paltbröd med ljus löksås och stekt fläsk äter jag aldrig nu för tiden, trots att jag älskar det – Rolle hatar dock all blodmat. Men det gör han med lutfisk också, men det bryr jag mig inte om. Jag kokar det åt mig och Santos och så får Rolle hålla för näsan. Han tycker alltså att det t.o.m. luktar illa, men den moderna i påse som man kokar i micron luktar ju inte så det går bra…..
  KRAM/Susie

  1. Nu när jag är ensam kokar jag sällan vanlig potatis. Vill jag ha det kör jag den i micro i bitar, bara några minuter, för den ska knappt bli genomkokt, sen steker jag den klar i stekpannan. Det blir riktigt gott!

 8. Åh, Varma koppen-sopporna fick jag verkligen nog av under en utbildning i hälsopedagogik… friluftspedagogik ingick ju och då var koppensopporna aktuella, alltid. Tror faktiskt inte jag åt det en enda gång efter den utbildningen. 😀
  Saffranspannkaka med salmbärssylt är ju gott f.ö., upptäckes förstås på Gotland, sommartid. 🙂

  1. Varma koppen använder jag till mer än soppa. Ska jag reda av en liten såsskvätt häller jag ner lite av pulvret i buljongen stället maizena eller vetemjöl. Perfekt och det ger dessutom lite god smak.
   Har du turistat på Gotland har du givetvis ätit saffranspannkaka.

Kommentarer är stängda.