Till lasarettet i regn och rusk

Mötet igår kväll gick bra och jag var hemma igen strax efter åtta. Jag satte mig och renskrev mina anteckningar med en gång när jag kom hem, för det blir inte direkt lättare att tyda dem dagen efter, men sedan satt jag mig i tv-fåtöljen och såg på Halvåtta hos mig och Hela Sverige bakar. Sen gick jag och la mig, för jag skulle upp lite tidigare än vanligt i dag. Jag fick en kallelse till Osteoporosmottagningen för en tid sedan och nu skulle jag få reda på resultatet av proverna och träffa ”vår” läkare Maria Sääf, som är överläkare och endokrinolog med inriktning mot osteoporos vid Karolinska Institutet.

Det regnade ordentligt när jag gick iväg till bussen i morse. Jag funderade skarpt på att ta bilen i stället, men man smälter ju inte av lite regn, så jag beväpnade mig med paraply och gav mig av till fots. Bussen gick hela vägen ner till lasarettet och jag kom i god tid.

Hon är så trevlig Maria Sääf och mina värden enligt blodproven var perfekta på alla sätt och vis, men mitt skelett är trots det långt i från perfekt och för att stärka det, så att jag kan hänga med några år till, vill Maria att jag ska börja ta Forsteo, en  medicin som man tar i form av en spruta varje dag i 18 månader. Lever jag när den perioden är avklarad ska jag följa upp med en medicin som ges i form av dropp 1 gång per år. Nu får jag vänta tills Linda har tid med mig, för att lära mig använda den där pennan. Det låter inte så trevligt, men det ska väl gå. Man är ju trots allt fortfarande bildbar.

Nästan en timme blev jag kvar på lasarettet, men sen gick jag upp för Rackarbacken och över Klinten till Östercentrum. Det regnade fortfarande, så jag var glad över mitt paraply.

 

 

Maria betonade att mina värden säkert är så bra för att jag lever sunt, rör på mig och har en bra kosthållning. Nu vet jag väl inte om den här fruktbakelsen kan räknas in under den kategorin, men hon påpekade också att jag inte skulle sträva efter att bli smalare, snarare är det bra om jag går upp något kilo till, så då kan det ju inte var fel med en och annan bakelse.

Efter besöket på Siesta gjorde jag en snabb visit hos Clas Ohlsson också, innan jag gick till busstationen för att åka hem. Jag köpte mig en ny vattenkokare, för den gamla har lagt av. Den tålde tydligen inte min avkalkning häromdagen. En ugnslampa kom jag ihåg också och den är nu inmonterad och klar, så nu har jag lyse i ugnen igen.

Dagens ordspråk:
Den sjuke fattas bara en sak, den friske många.

21 reaktioner till “Till lasarettet i regn och rusk

 1. Det går säkert bra. Kommer ihåg när jag fick diabetes 1 för 9 år sedan och började med insulinsprutor. Det gick jättebra.
  Lycka till.
  Kram

 2. Visst är det gott att höra att ens värden är bra! Nu behöver du ändå ta spruta för att stärka skelettet och det tror jag att du kommer fixa lätt! De där sprutorna är visst lätta att ta.
  Visst är det gott med något till kaffet ibland… du väger ju inte för mycket! Du rör också på dig med dina promenader. Gott till fikat – jag har börjat göra lite nyttigare godsaker till kaffet. Vill undvika vitt socker, vitt mjöl helt enkelt. Du vet det där med hjärnsmarta nyttigheter! Kanske kommer ett inlägg om det.
  Kram Gunilla

  1. Man kan ju äta annat än kakor till kaffet. När vi har möten både inom SPF och BRF har vi smörgås. Alla vet om det och ser till att man har plats i magen för en macka.
   Det vita sockret och det vita mjölet ska man undvika så mycket man kan, men det är ju förrädiskt gott ibland.
   Kram

 3. Blev lite orolig först när jag läste din blogg rubrik på Facebook; trodde att du åkt in akut… Skönt att det inte var så och skönt att dina värden var så bra!
  En spruta om dagen i 18 månader! Det låter mycket, men du vänjer dig säkert! jag tar ett blodprov för att mäta sockerhalten då och då och det går hur lätt som helst!
  Den bakelsen var du verkligen värd efter promenaden i regnet! Den ser förföriskt god ut…
  Här har det varit soligt och fint idag, så det blev en härlig promenad!
  Så duktig du är, som själv fixar ugnslampan!
  Ha det så bra, kramar, Monica

  1. Det är den absolut godaste bakelse jag vet och finns den kan jag inte motstå den.
   Klart jag fixade ugnslampan – kvinnor kan!
   Kram

 4. Det brukar inte vara svårt att ta den sortens sprutor så det klarar du. Skönt att veta att man kan få gå upp lite, speciellt när julen och helgerna snart är här.

  Kram

  1. Visst är det helt perfekt!! Inte för att jag vill gå upp i vikt, för det är ju obekvämt att släpa på flera kilon i onödan,
   Kram

 5. Detta fixar du! Bra att du ändå har fina värden. Jag är inte benskör men med risk, så jag tar medicin för att förebygga. Gör det så gärna.
  Lycka till och njut av livets goda, det försöker jag.
  Kram!

 6. Antar att sprutan kan jämföras med insulinsprutor, och det är ju hur många som helst som sköter det själva, så det kommer säkert gå bra. Min syrra har liten släng av samma problem som du. Hon har opererat in några slags plattor vid handlederna så att de inte ska brytas så lätt. Hon har också fått några sprutor. Inte dagligen utan hon fick komma till VC för att få dem då och då under en tid. Och så tar hon någon medicin.
  Jättebra att du har en bra läkare, som följer det här noga.
  Lite mums till fikat ibland sitter aldrig i vägen.
  Kram

  1. Jag har inte brutit något annat är kotor och det är tråkigt nog. Det här är ärftligt och mamma hade det nog också, men då var man inte medveten om det utan det blev bara omnämnt som ryggbesvär.
   Kram

 7. Skönt med bra resultat och omdömen från doktorn och sprutorna kommer säkert att gå bra!
  Bakelsen ser väldigt god ut … förstår att den var svår att motstå. Att unna sig något sådant ibland tror jag inte är farligt, men att dagligen äta skräpmat och dricka läsk det är farligt!
  Ha en bra dag!
  Kram

 8. För mig som är spruträdd låter det att ta en spruta varje dag som något mycket obehagligt, men ifall det hjälper är det givetvis bra. Bakelsen hade jag också haft svårt för att motstå. Kram

  1. Vi får hoppas att det är överkomligt och att jag inte får några elaka biverkningar av medicinen. Jag tänker närmast på mitt förmaksflimmer. Triggas det igång slutar jag omgående med sprutorna.
   Kram

 9. Så skönt att dina värden var bra.
  Självklart ska man unna sig lite gott kaffebröd emellanåt.
  Jag fick ge mig själv sprutor i en vecka (blodförtunnande) sen jag bröstopererades.
  Inga problem, så det fixar du lätt.
  Fortfarande grått och trist här, men inget regn i.a.f.
  Kram/Kicki

 10. Så skönt ändå att proverna var bra. Det låter lite läskigt att ge sig själv en spruta varje dag, men man vänjer sig snabbt. Min förra man gjorde det i många år och det gick alldeles utmärkt. Han fick öva på en apelsin först, vet inte om det är så nu också.
  Den ser förrädiskt god och jag tror att den går in under ”god kosthållning”.
  Bra att det har gått framåt inom detta område också, så att det finns hjälp.
  Var rädd om dig.
  Kram!

  1. Visst kommer det att gå bra!
   Den bakelsen är väldigt god, så visst måste den tillhöra kategorin god kosthållning.
   Kram

Kommentarer är stängda.