Ofars dag

I dag är det Fars dag, eller som man kan säga på gutamål – Ofars dag:

Ofar betyder vår far eller far i huset. Det är inte säkert att han behöver eller vill ha någon ny slips på fars dag, men det är en lämplig dag för hans favorittårta.

Någon far har jag av naturliga skäl inte i livet, men man kan ju uppmärksamma den här dagen i alla fall och på förmiddagen var jag på pappa Helges och Åkes gravar och tände ljus och sedan var jag bjuden till Stenstugu på lunch, där båda sönerna var hemma och firade pappa Claudio. Fläskkotlett och god ugnsstekt potatis smakade väldigt gott.

img090
Pappa Helge, jag högst upp med syster Barbro som kikar fram bakom min rygg och lillasyster Kerstin längst ner

Bosse har varit ute och fiskat igen och kom hit med flundror och lax på förmiddagen, så jag får verkligen variation i kosten. Laxbitarna la jag i frysen och flundrorna flådde jag och dem ska jag steka i morgon. Det blir gott som omväxling till förra veckans frosseri i rotmos och fläsklägg. Jag har förresten lite rotmos kvar – man kanske skulle testa det till stekt flundra?

Dagens ordspråk:
Man har inte roligare än man gör sig.

Grattis alla pappor!

26 reaktioner till “Ofars dag

 1. Det är en underbar bild av din pappa med sina tre döttrar och ett kärt minne för dig, kan jag tänka. Jag är också en av tre döttrar och själv har jag ju också tre döttrar!
  Låter härligt med fläskkotlett och ugnsstekt potatis och så fint att få färsk fisk levererad till dörren!
  Vi är bjudna på gåsmiddag hos mellandottern idag – det ser jag mycket fram emot!
  Ha en skön söndagskväll, kram, Monica

  1. Kul att du också har två systrar och även har tre döttrar. Jag är säker på att ni har fått en väldigt god gåsmiddag i kväll.
   Kram

 2. Det går säkert bra med rotmos till allt. Det är ju så gott. Vi firar inte Fars dag på nåt speciellt vis, men tårta kan man alltid äta. Kram

 3. Vilken fin bild du har. Ser mysigt ut där ni sitter på trappan. Jag ska på bokcirkel nere i byn ikväll och ska tända ljus på pappas grav. Min påppa var en härlig gubbe som påminner väldigt mycket om Allan Edvall. Alltid fulla av skratt. dansade så kärringarn form omkull och sjöng och spelade och var allmänt härlig

 4. Har tänt ett ljus till minne av pappa som varit borta i 56 år. Har inte så många minnensbilder av honom men han finns hos mej ändå.
  Fick ett tråkigt besked för en stund sedan min f.d svärdotter endast 59 år hade somnat in på förmiddagen. Canser som upptäcktes för 2veckor sedan.
  Kram

  1. Min pappa dog bara 49 år gammal och har varit borta nu i 61 år. Jag har saknat honom mycket genom åren och kanske mest när jag fick egna barn. Han hade blivit en underbar morfar.
   Så sorgligt att din fd svärdotter förlorat kampen mot cancern.
   Varm kram

 5. Så härligt att få färsk fisk. Försöker ha fisk åtminstone en gång i veckan. På mercadona rensar och skär de den precis som jag vill ha den. Toppen!

 6. Vilken fin bild!
  Jag drömde om min pappa i natt. Utan tankar på Fars dag. Jag var tillbaka i barndomen och i huset. Det omedvetna tänkte nog på honom. Men det är länge sedan, det är 38 år sedan.
  Ofars, konstigt ord. När jag tänker på hur populärt det är att sätta ett o före i annat, såsom i kul, okul.
  Varm kram!

  1. Ofar – Vår far. På gutamål säger man o eller oen när man menar vår. Det påminner lite om engelskans our.
   Ex ”Det är oen katt!
   Kram

 7. Tack för att du uppmärksammade pappa och Åke på fars dag!
  De vet väl inte vad vi har för oss, men själva vet jag ju att vi mår bra att ” lysa upp ” det lite för dom!
  Stor klem !😍❤️😍

  1. Ja det är ett kärt minne som jag plockar fram då och då. Pappa blev inte så gammal. Han var bara 49 år när han gick bort och jag har saknat honom väldigt mycket.

 8. Vilket fint foto på er!
  Lyxigt med flundror! Jag är en av de vuxna som inte rensa och filea en fisk……så ina fiskar måste vara fileade och klara att stekas/kokas. Mina föräldrar gjorde det hur ofta som helst men jag hade absolut inget intresse att lära mig. Då mina barn var i övre tonåren lärde min pappa dom hur man gör. Jag var inte intresserad då heller.
  Dumt men sant
  Kram

  1. De här flundrorna var i alla fall urtagna, så det slapp jag. Visst kan det vara dumt att inte försöka lära sig saker och ting, men det brukar ordna sig i alla fall.
   Kram

 9. Så fin bild där med din pappa och dina systrar!
  Själv hade jag ingen bra relation med min pappa, så jag bakade en tårta till Lasse istället 🙂
  Kram

 10. Ofars dag, vilket roligt ord, det har jag aldrig hört.
  Nej, vi är ju i den åldern då våra fäder har gått till en annan värld. Då min pappa levde, grattade vi honom varje farsdag. Inget märkvärdigt, men kanske någon liten sak, kanske bara ett kort eller ett telefonsamtal, huvudsaken han visste att vi tänkte på honom. Annars har ju Farsdag blivit lite affärernas dag, också.
  Så snällt och bra att då får nyfångad fisk.
  Fin bild av er systrar och er pappa.
  Kram!

  1. Förr fick man ju göra farsdagskort i skolan och mamma bakade nog en tårta, annars var det inget större firande. Pappa gick ju bort så tidigt.
   När vi själv fick barn var det mera fart på firandet och hela familjen samlades till farsdagslunch.
   Det är roligt att ha de gamla korten kvar.
   Kram

Kommentarsfältet är stängt.