Glad midsommar!

Det är lite småmulet i dag, men varmt och skönt och jag tror att det kommer att bli en fin midsommarafton för alla som vill fira utomhus med midsommarstång och ”Små grodorna”.

Jag har varit ute en sväng med bilen, för det var lite som skulle kompletteras inför helgens firande.

Först körde jag till Stenhuse och köpte jordgubbar – Så goda!

Nu gäller det att behärska sig så att det blir några kvar till kvällens gäster, men vi blir inte så många, så de ska nog bli nöjda, även om jag tjuvstartar lite på läckerheterna.

Sedan till Fröjel kyrka för att titta till gravarna

På hemvägen körde jag in till Stenstugu, där de håller på med hö i dag. Eva höll på att lasta av det sista lasset med småbalar och ute på storåkern låg höet i strängar, som ska förvandlas till storbalar senare i dag. Undrar hur många midsomrar man har hållit på med höskörd. Det har inte varit mycket midsommarfirande precis, under de åren vi var aktiva bönder.

Jag glömmer aldrig det året vi hade hållit på med hö både midsommarafton och midsommardagen och när söndagen kom stod det två vagnar med höbalar i ladan och ett på gården.

-Nej, så Åke, i dag tar vi ledigt och åker ut och ser oss omkring lite.  Höet kan vi lasta av i morgon, det står bra där det står.

Vi åkte hemifrån efter lunchen och jag vet inte hur länge vi var borta, men det måste ha varit ett bra tag. När vi kom hem förstod vi ingenting; Hölasset på gården var borta och där stod bara en tom vagn.

Det var Bosse, som tillsammans med en kompis, lastat av alla balar utan några andra hjälpmedel än en högaffel, för det här var före elevatorns tid. De måste ha slitit något oerhört för att få upp alla balar på loftet. Hur gamla kan de ha varit? 13-14 år kanske! Barn kan verkligen när de vill.

Dagens ordspråk:
Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp.

19 reaktioner till “Glad midsommar!

 1. Det är sådant man inte tänker på som stadsbarn som jag var! Men det är klart att man först och främst måste ta hand om det som måste göras på en gård, innan man kan vila! Vilken högtid det än är! Man lever med naturen på ett naturligt sätt!
  Nu hoppas jag att dom hinner få in höet och kan slappna av på midsommarkalaset hos dig!
  Ha det fint allesammans!
  Midsommarkram, Monica

  1. Djuren och jorden, hö, sådd och skörd – det måste skötas även om det råkar vara helg. Visst lever man med naturen!
   Tack detsamma Monica!
   Kram

 2. Minns när jag hälsade på en god vän på östgötaslätten just i höskörden på den tiden man satte hässjor, och goda vännens pojkvän sa, när vi satt och åt en snabb lunch – ‘det där höet, har ni det till nånting?’. Familjefadern lade ner gaffeln och såg inte glad ut.

 3. Ja, vilka tider! Jag har bott granne med en bonde så jag har hjälpt till att hässja och åkt i hölass.
  God fortsatt afton! Kram!

 4. Vilka fina folkdräkter du visat på bilden. Det är klädsamt med folkdräkt men jag har ingen och det samma är det för vår är så dyster och mörk och inte alls fin. Har du någon folkdråkt tro? Hoppas att du har en fin midsommar. Jag hoppas att vädret blir bättre till ikväll för jag ska på dans och nu blåser det isvindar och är bara 7 grader varmt. Att hoppas på blommig sommarklänning kan man glömma

  1. Nej, jag har ingen folkdräkt, men min mamma sydde en på uppdrag av en bekant. Vilket jobb det var med allt som skulle till och alla broderier.
   Hoppas att vädret ordnar sig så att du får gå på dans! Kram

 5. Ja, visst kan ungarna vara duktiga och överraskande när de vill.
  Jag minns när vi varit på trav och tävlat och kunde komma hem till färdigmockade boxar, som Cissi eller Thomas fixat.
  Kram

Kommentarer är stängda.