Glad Pingst!

Pingsten är helgen som försvann när annandagen inte längre är en helgdag. Åtminstone för dem som inte är kristna, för Pingsten är en av kyrkans stora högtider. Pingsten är den heliga andens högtid. En högtid där vi blir påminda om att Gud finns både mitt bland oss och inom oss. Den heliga anden är Guds osynliga närvaro. Så förklarar Svenska kyrkan innebörden av Pingsten, men det är nog många inklusive jag själv, som blev överraskade när man upptäckte att det redan är  pingstafton.

Hur som helst är det en strålande vacker lördag. Det här är ju den absolut vackraste tiden på året. Nu blommar schersminhäcken utanför min uteplats och doftar helt ljuvligt och i ena kanten av den står en småblommig syren där 15-20 tistelfjärilar dansar omkring. Det måste verkligen vara deras år i år. Det är inte lika varmt som igår, just nu har vi 20º, men det är tillräckligt varmt för att svetten ska lacka, när man är ute i den lilla täppan och rustar.

Jag har rensat upp i en tulpanrabatt, grävt, gödslat och kanthuggit och satt asterplantor och isbegonia där. Det blir nog bra, om jag lyckas hålla liv i dem vill säga. Och så har jag beskurit brudspirean. Bukettspirean får vara ett tag till, för den blommar ännu lite.


Nu är det dags för lite lunch och i dag nöjer jag mig nog med lite yoghurt och müsli. Det är gott i värmen!

Dagens ordspråk :
Sanna ord är inte alltid vackra, vackra ord är inte alltid sanna.

33 reaktioner till “Glad Pingst!

 1. Håller helt med om att pingsten är helgen, som försvann! I år märktes den väl lite mer hos dom som jobbar, eftersom det blev en klämdag mellan nationaldagen och pingsten. Men för oss, som inte jobbar är det ju inte så stor skillnad!
  Mycket svalare här nu och vi fick ytterligare 7 mm regn i natt, nu börjar vårt gräs faktiskt att se riktigt grönt ut!
  Så fint du har gjort i dina rabatter! Jag har så mycket perenna växter, att jag inte har plats för några sommarblommor, tyvärr!
  Just nu står häckklippning av syrenhäcken på programmet och det är en jobbig historia. Men idag ska jag på fotvård och fika med våra två äldsta döttrar (födelsedagspresent), så idag blir det ingen klippning av häck!
  Ha en fin lördag, kramar, Monica

  1. Då önskar jag dig en riktigt skön dag! Häcken hinner du nog klippa en annan dag.
   Jag har suttit och tittat på tiselfjärilarna och de blir bara fler och fler. Sonen i Visby rapporterade att där är det tusentals av dem.
   Kram

 2. Pingsten är numera verkligen helgen som försvann och ändå en stor helg inom den kristna kyrkan. Med tanke på hur avslaget nationaldagsfirandet är hade jag hellre haft kvar annandag pingst. Eller så är det kanske dags att ta bort 1:a maj…

  Kram och ha en fin afton!

  1. Ja, nog är väl 1:a maj ett förlegat firande, ska vi verkligen hålla på med det? Men arbetarrörelses stora dag rubbar man nog inte på i första taget.
   Kram

 3. Idag har vi samma tema … pingsten, helgen som inte längre är som förr – och tistelfjärilar 🙂
  Så städat och fint du har det i din trädgård – ganska mycket tvärtemot min 🙂
  Ha en fin fortsättning på pingstaftonen!
  Kram

 4. Så härligt att ha en schersmin! Ljuvligaste doften! Och visst var det lite plötsligt att det var pingstafton redan i dag, även om det är ovanligt sent. Glad Pingst!

 5. Så fin trädgår du har och schersmin som doftar så gott liksom syrenen. Jag har en minisyren och smultron schersmin dofterna är ljuvliga på kvällen.
  Hade ingen koll på pingsten utan såg det när jag läste morgontidningen. Numera glömmer jag en del helger men det gör inget.
  Kramar från oss

  1. Det är inte lätt att hålla reda på alla helgdagar när man inte jobbar längre. Den ena dagen blir den andra lik.
   Kramar till er!

 6. Jag är ju lite störd av att man tog bort Annandag pingst. Jag har inte orkat kolla upp hur nya Kyrkohandboken hanterat textindelningen under pingsten. Men man måste ju gjort det på något sätt för att få med allt.

  Spännande med dina fjärilar! Den arten kan inte övervintra i Sverige och alla som kommer är invandrade, flugit oftast från nordafrika.

  Kram

 7. Göran fick påminna mig om att det var pingstafton. Det känns inte som en helg längre när annandagen försvann. Så fint du har vid din uteplats. Vi funderar på att sätta upp något skydd runt vår nya uteplats vid förrådet, och jag gillar det du visar. Snyggt att ha det i olika höjder. Kram

 8. Glad pingst. Jag blev också överrumplad av att det var pingst denna helg. Saknar min smultronjasminbuske. Den överlevde inte min behandling när jag tuktade den alldeles för hårt i fjol och torkan gjorde väl också sitt till. Idag ska vi till Levide på födelsedagsfirande. Ha en skön dag.

  1. Vår häck tuktar man väldigt hårt tycker jag, men det kan ju bero på torkan att din inte tålde behandlingen.
   Ha en fin pingstdag och hälsa födelsedagabarnet så mycket!
   Kram

 9. Så fint du har det.
  Ja det var skrutt tycker jag att annandag pingst togs bort som röd dag. Det var ju en långhelg med tre lediga dagar för många. Ersattes med nationaldag som inte är något stort firande här, och den lediga dagen får vi bara nytta av då den infaller måndag – fredag.
  Första maj är en viktig dag tycker jag. Det är väl den enda röda dagen som inte har någon religiös bakgrund. Dessutom är det en dag att värna om – av en rörelse som kämpat för demokrati, rättvisa, kämpat för att komma ner till 8 timmars arbetsdag, ledig lördag, semestererrätt mm. Tack vare detta bestämmer numera inte kapitalet över det allra mest, ”bara” om mycket.
  Kram

  1. Visst är det tråkigt att annandag pingst inte längre är en helgdag.
   1 maj har väl sin betydelse för många och som du säger, det är den enda helgdagen, förutom Nationaldagen då, som inte har någon religiös bakgrund.
   Kram

   1. Svenska flaggan är en religiös symbol med sitt kors…..
    Men nu ska jag inte vara knusslig.
    Hur som, som jag ser det så har tvångskristningen genom århundranden inneburit så mycket elände, inte minst för vår ursprungsbefolkning. Därför tycker jag att den enda röda dag utan religiösa motiv är så mycket mer värd än andra röda dagar, rent innehållsmässigt alltså. Som ledig dag så var annandag pingst så mycket mer värd än nationaldagen.
    Själv har jag en flagga. Den samiska. I mindre format. Men har tyvärr inte löst hur jag ska ha den. Tror jag behöver som ett bordsstativ eftersom flaggan är ganska liten.
    Kram

    1. Jag har aldrig tänkt på attl korset på flaggorna är en religiös symbol. Man lär så länge man bloggar! Jag tycker absolut att du ska skaffa ett bordsstativ till din flagga, så att du kan ha den framme.
     Kram

    2. Fniss…….. jag har inte heller vetat så väldans länge att vår flagga är en kristen symbol.
     Ja jag ska absolut försöka hitta något stativ för sameflaggan.
     Vet du förresten vad färgerna i den samiska flaggan står för?
     Kram

    3. Den samiska flaggan har flera färger: röd, grön, gul och blå.
     Röd står för eld
     Grön står för grönska, allt som växer
     Gul står för solen
     Och blå står såklart för vatten
     Kram

    4. Vet du, bara känner för att berätta det här….. mamma kände alltså mer än halva hennes liv en skam för sitt ursprung. Varken hon eller pappa var så mycket för religion. Kristendomen har inneburit en förföljelse av mammas äldre släktingar. När jag var barn tog hon gärna fram hennes ärvda samiska föremål så jag fick titta och känna. Men ALDRIG om jag hade kompisar med. Hon ville inte ens att någon ska veta att vi har samiskt blod i våra ådror. Så illa var det! Men under mammas ålderdom började hon ta fram ett eller annat samiskt föremål i sitt hem.
     Hon och min pappa flyttade som purunga hit där jag bor. Gifte sig – inte kyrkligt vilket på den tiden var häpnadsväckande. Här i min hemort fanns många nazister kvar, främst inom prästyrket under 1950-talet.
     Jag är faktiskt stolt över dem!
     Kram
     Kram

    5. Man har svårt att förstå hur samerna blivit behandlade. Vi sätter oss ofta på våra höga hästar och pratar om hur indianerna i Amerika fördrevs till reservat och blev fråntagna alla sina rättigheter. Ändå är det vad jag kan förstå precis så det gått till i Sverige.
     Jag tycker att du ska vara stolt över ditt samiska ursprung! Du är ju en riktig ursvensk!
     Varm kram

    6. Härlig kommentar. Tycker precis som du att vi kanske ska rensa i vårt eget bo innan vi klandrar andra.
     Ja jag är numera stolt över arvet men vill absolut köra mig mer…….

    7. Fniss, vill inte dra till med något högtravande. Men visst, lite stolt är jag ändå över delar av samiskt ursprung. Arvet förpliktigar också som jag ser det! Barn och barnbarn vet att dom tillhör vår ursprungsbefolkning och alltid ska försvara det. Lätt nu då det samiska är accepterat. Lite svårare längre bakåt i tiden……
     Men jag fortsätter vara stolt.
     Kramis

 10. Så fint du har det i din trädgård och jag förstår att du njuter av vackra vyer och dofter! men så sköter du ju om dem också. 🙂
  Tistelfjärilen har jag också set många av… gott tecken!
  Ja, pingsten kom liksom snabbt inpå nationaldagen och vår bröllopsdag! Faktum är att jag knappt var medveten om att det var pingstafton igår! Nu när jag är pensionär så tänker jag inte så mycket på att annan dag pingst är borttaget. Men de som arbetar gör väl säkerligen det. Första maj tycker jag absolut inte att man ska ta bort som röd dag! Arbetarrörelsen har haft och kommer säkerligen att få stor betydelse i framtiden. Många idag förstår inte dess betydelse… hur det blir i framtiden, kommer att visa sig.
  Idag – pingstdagen råder här höstkänsla med kraftig blåst och störtskurar. En bra dag till att blogga och bloggvandra! 🙂
  Kram Gunilla

  1. Tack, min trädgård är inte stor, men jag är väldigt glad över att ha den att gå och påta i. I dag har det varit enormt många tistelfjärilar här. Nog är det konstigt att de kan flyga hit ändå från södra Europa eller till och med Nordafrika. Här kan de inte övervintra, så alla de tusentals fjärilar som fladdrar omkring här nu kommer söderifrån.
   I dag har vi det soligt och varmt, men det blåser hemskt. Tur att det inte var sånt väder i torsdags när vi var på Karlsö.
   Kram

Kommentarsfältet är stängt.