Grattis Gabriel!

Så roligt att en gotlänning utnämnts till Sveriges Mästerkock. Det var verkligen en spännande tävling i kväll.

Nu är han inte bara Gotlands mästerkock utan Sveriges också.
Roligt var det också att Wichudaporn som förlorade kampen om titeln, vann finalen i Efter stängning och får komma till Markus Aujalay´s restaurang Tegelbacken och skapa en egen rätt där. Hon har varit så duktig och det måste ha varit knepigt för domarna att bedöma hennes och Gabriels rätter, men hon föll nog på sin Coeur de filet provencale, som inte var klassiskt tillagad vilket domarna efterlyst.

Jag har gjort den rätten några gånger när vi har haft gäster och det blir väldigt gott, fast jag tror inte att de kräsna domarna hade gett mig godkänt.

Nu är det dags för sängen efter en innehållsrik dag!

Godnatt!

14 reaktioner till “Grattis Gabriel!

 1. Grattis till Gotland – så kul att ha en egen mästerkock! Undras om han startar någon restaurang på din ö, då har du något att se fram emot!
  Jag tror också att det var ”coeur de filén”, som fällde avgörandet. Hon var ju en enormt duktig och smaksäker kock, som vågade ge sig på saker hon aldrig prövat förut. Men han var mera erfaren kock och lugnare, säkrare.
  Kramar från Skåne och Monica!

  1. Tack Monica!
   Man får hoppas att Gabriel blir kvar på ön, för vi har många riktigt fina restauranger.
   Kram

 2. Javisst var det rätt kock som vann, även om Wichudaporns rätter faktiskt såg väldigt goda ut. Men att inte kunna göra en coeur de filé var en tabbe. Fast är man inte van med svenska rätter så är man inte. Man kanske kan tycka att dom kunde väl ha gett ett lite allmänt tips om vad rätten innehåller.
  Har gjort den massor av gånger och trots att vi egentligen inte gillar vitlök så är det en favoriträtt. Men här på Gotland har jag bara gjort den 3 gånger på 15 år, 2 gånger på rätt sätt och då upptäckte jag att en middagsgäst inte kunde äta den på grund av vitlöken. Så när jag några år senare skulle bjuda på den igen och samma gäst var med så gjorde jag den utan vitlök – då gick den knappt att äta!
  Härom dagen pratade jag faktiskt med Rolle om att vi skulle ha rätten igen, så han kollade vad en riktigt god och fin oxfilé kostade – runt 500:-/kg vilket är äckligt dyrt. Speciellt när man råkat ut för kött som inte varit speciellt gott. Men om vi ska fira nåt – vi hade t.ex. känt varandra i 58 år den 30 mars, men glömde bort det! Men vi kan fira det på skärtorsdagen den 18 april för det var vad det var då när vi träffades.
  Och då ska man ha fransk tomatsallad till. Så åt vi den nämligen i Stockholm på en favoritkrog på 80-talet! Gamla favoriter går igen!!
  KRAM/Susie

  1. En god oxfilé kanske kan vara värd det priset, men så ska den vara helt perfekt. Köpte en skiva oxfilé för att tag sedan och blev grymt besviken.
   Numera blir det sällan kött och köper jag det, så blir det i regel om jag då jag hittar några riktigt fina fläskkotletter.
   Kram

  1. Jag har sett alla programmen och Gabriel har varit duktig, men åkt i eliminering ett par gånger. Kul att han vann! Kram

 3. Har inte sett alla program, men av de jag sett så verkar han vara en bra kock – vilket bevisades med segern igår! Stort Grattis till honom!
  Kram

 4. Om hon hade vetat hur huvudrätten skulle tillagas så tror jag att vi hade haft en annan vinnare. Nu blev det en annan rätt som hon lagade och då hjälpte det inte att den var väldigt bra. Därför var det kul att hon vann ”Efter stängning” i alla fall.

  Kram och god torsdag!

 5. Har följt denna omgång med stort nöje. Så duktiga matkreatörer!
  Mest imponerad är jag faktiskt av Wichudaporns kokkonst.
  Hon som inte har Svensk eller Europeisk matlagning i botten
  har gått så långt! Så smaksäker. Föll på målsnöret p g a en paradrätt hon aldrig hört talas om…
  All heder till Gabriel också givetvis. han är en fena i köket 🙂

  1. Det var tur att hon vann Efter stängning i alla fall. Det skulle varit för snopet annars, så duktig som hon varit. Kram

Kommentarer är stängda.