Det där med eldning

Nu slår sotarna larm och varnar husägare för att elda i icke kontrollerade eldstäder. Man befarar att risken är stor för att det kommer att bli en ökning av soteldar och det ställde jag till med en och annan gång under mina år som eldare på Stenstugu. En gång upptäckte vi det själva i tid och Åke kunde kväva elden, men en annan gång kom det in folk som sett eldsflammor från skorstenen då de kommit körande ute på vägen och då fick vi ringa brandkåren, men Åke kunde konsten att elda utan att ställa till med någonting.

När gårdagens städning och lunch var avklarad gick jag ut på en klinterunda, för det var ganska skapligt väder. Det blåste en del, men solen sken och det var 15-16 grader varmt. När jag sedan kom hem satte jag mig och läste ett tag innan det var dags för eftermiddagskaffe och tv-tittande. En rätt behaglig lördag med andra ord.

I dag är det söndag och det var ju tur att jag gick ut och fick lite motion igår, för söndagen ser ut att bli en innedag. Det har regnat nu på morgonen och det lär visst ska komma mer nederbörd, även om klart.se ändrat rapporten från i morse en hel del. Då skrev man regn, regn och ännu mera regn.

Jag gillar den nya jämförelsesidan från Klart. Så behändigt att få med Smhi och Yr också. Nu får vi se vem av dem som har rätt antal millimetrar i dag?

Ha en skön söndag!

26 reaktioner till “Det där med eldning

 1. Det är verkligen viktigt med regelbunden kontroll av eldstäder och skorstenar. I vår första gemensamma lägenhet hade vi öppen spris som gick att elda i. Efter några år insågs dock att skorstenarna inte höll måtten och det förbjöds. Lite synd i dagens läge att man inte åtgärdade det. Jag hade gärna haft en kamin men nu går det knappt att få tag på ved här…

  Hos oss är vädret tvärtom. En regnig lördag har övergått till en solig söndag.

  Kram

  1. På Stenstugu har vi fyra kakelugnar som definitivt borde kontrolleras om man ska elda i dem. Jag måste nog ta ett snack med dottern!
   Kram

 2. Jag minns när du skrev om er skorstensbrand på Stenstugu, det var tur att det inte blev värre.
  Nu med dessa dyra elpriser, så är det nog många som vill elda i vad som finns till hands.
  Vi har så milt väder att jag inte börjat elda i kaminen än.
  Jag brukar också jämföra de olika väderleksrapporterna, speciellt när vi ska åka till nån utställning. Jag tycker att yr har bättre koll än SMHI.
  Ha en fortsatt skön helg, även om det kanske regnar, det gör det här.
  Kram/Kicki

  1. Jag tycker att Yr också är bra, så det var ju väldigt behändigt att få jämförelsen så enkelt.. Tack detsamma Kicki! Kram

 3. Verkligen viktigt med kontroller av sådant, fler och fler börjar ju elda numera pga elpriserna, finns knappt en vedpinne att köpa i handeln på sina ställen.

  Ha nu en jättefin söndag Ingrid.

  1. Jag minns 1973 när vår vedpanna exploderade i oktober månad, det tog över en månad innan vi fick en ny. Även om vi hade elelement och vedspis, så blev det väldigt kallt.
   Ha en fin söndag du också!

 4. Lasse var brandman och hade koll på det där med eldandet … och sotade alltid mellan sotarens besök.
  Råkade aldrig ut för soteld, men vår granne i samma hus gjorde det en gång – och förstås var det en dag när Lasse jobbade, så brandkåren kom och det ordnade sig.
  Jag gillar också jämförelserna på Klart 🙂
  Regn även här idag.
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Med en man som var brandman förstår jag att du har hört en hel del om bristfällig färdighet när det gäller eldning.
   Kram

 5. Din kärlek till Åke lyser alltid igenom din texter.
  Dagens start på vädret får mig också att tänka på att det var tur vi gjorde en utflykt igår. Riktigt skönt när solen var framme. Men visst märks det att hösten håller på att ta över makten.
  Ha en bra dag.
  Kram inomhusBosse

 6. Jag har i alla fall ved och två spisar om nu allt är ok. För det kommer en sotarbesiktare hit på tisdag och det är dyrt och man gruvar sig för att få höra så att inte allt är ok. Med den otur jag haft på sista tiden vet man ju aldrig. Tandläkare samma dag och jag vet inte hur jag ska få till det för Kinabror åker till Skåne och jag ska dessutom ha hand om hunden precis nu när det är något varenda dag.

 7. Ja nog är det en konst att elda rätt. Jag gör så gott jag kan och skorstenen är i alla fall godkänd av sotaren. Var hos bror min i går och han hade lite strul med sin vedpanna som är ganska ny. Nu väntar han på ett nytt kretskort som ska sättas dit så det ska fungera med ackumulatortankarna. Det verkar överkurs för mig. Ännu har jag inte börjat elda men det är nysotat och ved är intagen så jag är förberedd.
  Kram

  1. Ackumulatortankar och braseldning är ett bra sätt att hålla skorstenen i form har jag förstått. Då är du i startgroparna och det är ju bra att vara redo. Man vet aldrig är kylan slår till. Kram

 8. Vädret är verkligen omväxlande. Igår fm var det solsken och perfekt trädgårdsväder. På em öste regnet ner. Idag nu på fm är det åter sol och jag ska snabbt som attan ge mig ut och såga ner lite grenar på ormhasseln. Den där tabellen du visar liknar nästan en liten stryktipskupong. Kram

  1. I dag fick vi faktiskt sommaren/höstens första ordenligt regn – fram till kl 17.00 har vi fått 30 mm. Jiss vad det regnade! Kram

 9. Vi har tydligen lite tvärtom-väder mot ert, för här hade vi regn hela dagen igår, men idag skiner solen. Fast det blåser rätt rejält.
  Men du hade ju en skön promenad ute igår, så du kan ju stanna inne med gott samvete idag.
  Det är nog så, att många vill elda i sina spisar och kakelugnar nu, när elen blivit så dyr. Och har dom inte använts på länge, så är det ju risk för bränder.
  Ha en fortsatt skön helg, kram, Monica

  1. I dag blev det verkligen en innedag, för vi har fått 30 mm fram till nu vid 17-tiden. Jag skulle ju åka till Stenstugu mitt på dagen och fick bilen avspolad. Inte helt fel! Kram

 10. Vi har också haft soteld. Röken låg tät ute och sonen undrade vad som hänt. Kenneth ströp luften och det slocknade men brandbilen kom, stegbilen kom med blåljus. Ebba, barnbarnet, var 4-5 år och tyckte det det var kul. Hon fick provsitta brandbilen. Brandmännen tog det som en övning, hade inte så mycket att göra. Mikael kände en av dem och stod och prata medan de andra jobbade! En spännande eftermiddag, tyckte Ebba.
  Söndagskram Inger

 11. Nu har jag läst ikapp hos dig Ingrid, efter en vecka på rull. Så fina rosor. Vilken mysig lördagsmorgon med att lyssna på ring så spelar vi. Det gjorde jag också under några år, men nu finns inte den rutinen kvar.

 12. Här regnade det så hemskt igår att det störde TV-tittandet. Vi har ju parabol och när det vräker ner så försvinner bilden tillfälligt. Som tur var skedde det innan Formula One-racet så det gjorde inte så mycket, men tidigare innan den siste tv-reperatören var här så hände det jätteofta. Mannen som VIASAT skickade hit kunde inte få fast parabolen på rätt plats…..
  KRAM-Susie

Kommentarer är stängda.