En ordentligt rotblöta / Glad måndag!

Det var inte dåligt vad det regnade igår. Klart`s morgonprognos: regn, regn och ännu mera regn stämde väldigt bra, så den kunde de ha hållit fast vid, fast de vann kampen mot Smhi och Yr i alla fall med sina 8,2 mm, men det kom mycket mera. 31 mm tömde jag ur regnmätaren i morse och så mycket har vi inte fått på en gång förut under hela sommaren/hösten. Jag skulle ju köra upp till Stenstugu och fick beväpna mig med både stövlar, regnjacka och paraply för att kunna ta mig ut till bilen, för just då hällde det ner.

På Stenstugu var det lika välsmakande och trevligt som vanligt. Jag fick presenter från Sicilien: olivolja, balsamvinäger och parmesan, och så en blomma från äldsta barnbarnet och ett antal trisslotter, så nu får jag återuppta morgonskrapandet.

När jag körde hem igen hade regnandet avtagit lite som tur var, så jag kunde ta mig in utan att bli alltför våt. På kväll satt jag och såg de två sista avsnitten av den nya Utvandrarna och jag tycker att den var riktigt bra och absolut sevärd, åtminstone om man låter bli att sitta och jämföra med sina minnen av den gamla upplagen.

I dag skiner solen igen och solstrålarna gör att de drypande våta buskarna och träden glittrar. Jag satt ute en stund och bara njöt av allt det vackra. Fast pelargoniorna ser inte ut att ha uppskattat regnet. Dem kan man nog skära ner och ta in för vinterförvaring nu, men det får vara tills det torkat upp lite.

Bloggvännen Carita tycker att vi ska uppmärksamma måndagarna med någon trevlig bild och det här får bli mitt bidrag för enligt Allnakku är det Fletne bullars dag den 3 oktober och jag hittade en bild på saffransbullar. (Det måste inte vara saffran i fletne bullar förstås, det går bra med vanliga vita också.)

Det är inte nödvändigt att äta så mycket bullar, men att kunna baka fletne, flätade, bullar är mycket viktigt. Den konsten är ett kulturarv som bör läras ut och föras vidare till barn och barnbarn, och inte bara flickorna.

På Gotland äter vi saffransbullar inte bara till jul, utan även så fort det är någon högtid eller fest: till dop, bröllop och begravning, till påsk och midsommar ska det serveras de här gula fletne läckerheterna.

Glad måndag!

24 reaktioner till “En ordentligt rotblöta / Glad måndag!

 1. Vilken bra söndag det blev och så god mat ni fick. Presenterna var inte dåliga heller så nu hoppas jag att du skrapar fram rejält klirr i kassan.
  Vi hade hyfsad tur med vädret men så regnade desto mer i lördags.
  Saffransbröd är så gott och en stor favorit men här äts det bara i jultider.

  Kram och glad måndag!

 2. Det var väl lika bra att ni fick en ordentlig rotblöta, så att att vattenreservoarerna fylldes på! Otur bara att det kom precis när du skulle ge dig iväg.
  Vi fick totalt 44 mm regn förra veckan, så här kan det gärna få torka upp lite, så att vi kan börja att ta in trädgårdsmöblerna (fast vi låter ett par stolar stå, så att man kan fika ute…).
  God mat, trevligt sällskap och jättefina presenter – det blev ju en jättemysig dag för dig på Stebstugu!
  Så du tyckte att nya invandrar-filmen var bra? Då kanske jag ska titta på den i alla fall, jag har ju tvekat, eftersom jag gillar både böckerna och den första filmen så mycket.
  Fletnebullar har jag aldrig hört talas om förut, så roligt det är att få en inblick i de gotländska sederna!
  Ha en fin ny vecka, Ingrid!
  Kram!

  1. Tänk att ni fått så mycket regn på en vecka. Det är värdefullt minsann. Vattenbrist är det lite varstans. Ha det så gott själv Monica! Kram

 3. Så bra att du fått påfyllning av regnet. Vi har fått 65 mm på en vecka men idag skiner solen.
  Då hoppas jag du vinner på lotterna.
  Kramar från oss

 4. Välbehövlig nederbörd, men tråkigt att hamna i regnet när det är som värst.
  Fina presenter och gott att äta!
  Flätade bullar … jag är usel på att baka, men gillar saffransbullar.
  Kram

 5. Så sant, kopplar man bara bort originalet ur huvudet så är den ju toppen den filmen, absolut.
  Flätade bullar är ju fint att kunna göra, frugan kan men än så länge har jag inte lärt mig, jag får absolut skärpa mig på det området.

  Ha en underbar afton Ingrid.

 6. Så fina bullar! Det är ett klart minne från vår sommar i Hablingbo för länge sen att man har saffran året om, så gott. Och en så fin söndag du fick även om regnet var lite oturligt!

  1. Visst är det gott. Jag tror att jag hade bakat de där bullarna till Röda Korsets försäljning på en Medeltidsvecka för ganska länge sedan, för fotot är taget i augusti.
   Söndagen blev jättefin!

 7. Så läckra fletne bullar! Är det inte en knut på bullen, en gotländsk knut?
  Solen har lyst över oss på närkesslätten också, en riktigt vacker höstdag.
  Kram Inger

 8. Fletne bullar verka var det jag kallar för lussekatter men utan russin. Det är smaskens. När barnen var yngre bakade vi sådana bullar året om för det var en stor favorit. Jag hade planerat att göra kanelbullar idag, men har jag saffran hemma får det nog bli en sats fletne bullar med. Kram

  1. Jag bakar inte bullar så ofta, för de ska ju ätas upp också. Fletne saffransbullar är dock ett måste. Åtminstone till jul! Kram

 9. Jag bakar bara saffransbröd till jul. Men borde göra som på Gotland, för jag tycker verkligen om saffransbullar.
  Här skiner solen idag, vi var väldigt nära den första nattfrosten i natt när det var 0 grader.
  Hoppas att du får skrapa fram nån vinst också.
  Kram/Kicki

  1. Jag skrapade en triss i söndags och vann 30:-, men igår och i dag kammade jag noll.
   Vi hade en morgon för i mitten av september då det var så pass kallt att flera bilägare rapporterade att de fått skrapa frost från vindrutorna, men sen har det varit milt.
   Kram

 10. Baka bullar, det låter gott, det! Men här äter ingen bullar. Jag köpte några igår och lade i frysen ifall om att. Saffransbullar låter smarrigt.
  Kram!

  1. Jag bakar inga bullar numera, för själv äter jag nästan aldrig det, möjligen då saffransbullar till jul. Kram

Kommentarer är stängda.