Det stundar bistra tider…

…..på mer än ett sätt!

Förutom allt annat elände kunde man igår läsa på helagotand.se att: Gotlands Elnät AB utesluter inte att elen kan stängas av på Gotland i vinter på grund av brist på ström. Det är ju tur för mig att jag har barn som har alternativa värmekällor och lager av ved. Jag tror väl knappast att de låter mig sitta här i lägenheten och frysa ihjäl, om det skulle bli strömlöst. Undrar hur dyra stearinljusen kommer att bli i vinter? Det kanske är dags att lägga upp ett litet lager.

För den som inte kan läsa artikeln jag länkat till, så skriver man, att om det blir brist på el, kan Svenska Kraftnät beordra Geab att sänka förbrukningen och då kan det bli aktuellt med roterande frånkopplingar. Man stänger alltså ner elen under en begränsad tid i ett område i taget. Det har aldrig praktiserats i Sverige tidigare, men nu är det tydligen dags.

Nu skulle jag ha behövt en solskenshistoria, men det får räcka med att fredagen blev en riktigt solig och fin dag. Jag var ute på en shoppingronda med Golfen på förmiddagen. Lagom det var dags för lunch var jag tillbaka i Klintehamn igen och då åkte jag till Kustgrillen och köpte Pad Thai.

Efter lunchen, som blev ganska sen, hade jag en del att göra inför söndagens planerade födelsedagsuppvaktningar. Eva o Claudio har kommit hem efter sin semester på Sicilien och medan de varit borta är vi flera som fyllt år och på söndag ska det firas både i efterskott och förskott. Det är tur att det händer lite trevliga saker mitt i allt elände. Sen borde jag väl ha gått ut på en promenad i det vackra vädret, men hamnade framför tv:n och där blev jag sittande.

I dag är det lördag och den första dagen i oktober månad, som är årets längsta månad med sina 31 dagar och 1 timme. Oktober inleds med en solig och fin morgon och jag har suttit vid köksbordet och lyssnat på Ring så spelar vi och klarat av både sudokut och lördagskrysset. Eftersom jag var lat igår får jag bita i det sura äpplet och sätta igång och fredagsstäda nu.

Trevlig lördag!

20 reaktioner till “Det stundar bistra tider…

 1. Jag var inte lat igår. Det blev gräsklippning med gåklipparen och en hel del vissna blommor blev avklippta. Fredagsstädning blev det inte och förmodligen inte idag heller. Efter att ha laddat en full tvättmaskin så väntar nu kaffe och melodikryss. Ha en skön lördag.

 2. Det finns säkert sådant man kan stänga av, typ vägbelysningen, fast det kanske blir för krångligt.
  Jag tror inte att det kommer gå så långt men jag jag kan ju ha fel.

  Ha nu en underbar lördag Ingrid.

  1. Här har vi otroligt upplyst nattetid. Onödigt mycket tycker jag! Behöver jag gå upp en sväng under natten behöver jag aldrig tända några lampor. Så visst finns det sätt att spara el på. Släck varannan uteblysning t e x…..
   Ha det gott!

 3. Vi får hoppas att det inte kommer att gå så långt men vi får väl se. Håller med Micke om att då kunde man kanske börja med gatubelysningen. Vi har gasol i husvagnen så kärvar det här får vi väl bo i den.
  Så trevligt med firande på gång. Vi har fyra födelsedagar i oktober så det blir en hel del kalasande kan jag säga.

  Önskar en god lördag nu!

  Kram

  1. Ja, här kan man onekligen dra in på ytterbelysningen. Jag har länge tyckt att det varit att slösa med resurserna. Vi har så ljust nattetid att en del har svårt att sova.
   Kram

 4. Du har säkert rätt i att det väntar bistra tider, på fler än ett sätt, men vi får ta en dag i taget och försöka göra så gott vi kan. Det finns ju mycket som samhället kan släcka ner på, då det gäller belysning, vad jag kan förstå.
  Trevligt med födelsedagar och firande.
  Årets längsta månad, det har jag inte tänkt på, men du har rätt.
  Trevlig helg.
  Kram!

  1. Visst finns det mycket vi kan spara in på när det gäller energi. Släcka lamporna i rum där man inte vistas, t e x.
   Kram

 5. Man blir lite panikslagen när man tänker på eventuell avstängning av elen. Vi har inte elradiatorer utan nån luft/luft värme på vinden men den drivs naturligtvis av el – som allt annat. Jag som inte rör mig är nu iskall för jämnan trots att jag byltar på mig, för vi har sänkt tempen inne från 23,5 till 22. Så nu är det tur att man har många filtar utspridda…..
  KRAM-Susie

  1. Vi har ju fjärrvärme, så utan el blir det omgående iskallt. Här brukar värmen vintertid ligga på 19, max 20 grader. Lite i kyligaste laget tycker jag. Kram

 6. Inte kan de stänga av värmen för er!!! Alla har ju inte barn med alternativa värmekällor! Det finns väl mycket annat eldrivet, bl.a. då utebelysning och all reklambelysning, som först kan stängas av! Vi har direktverkande el här, så det skulle bli kallt med en gång om elen stängdes av.
  Grått och ganska blåsigt här idag, så vi får se om det blir någon utevistelse.
  Städa gjorde vi igår, så det behöver vi inte, i alla fall!
  Ha en trevlig helg mad allt firande!
  Kram, Monica

  1. Det lär nog bli kallt om de ska stänga av elen områdesvis, t e x under en visst tid i Klintehamn.
   Det har börjat blåsa här också, men ännu är det sol. Kram och ha en trevlig helg ni också!

 7. Vi har samma scenario i Finland. Här har vi mycket planering och tänk kring sånt som man ska ha hemma om det blir elavbrott (även planerade sådana betyder ju att vi inte kan göra allt vi är vana vid att göra). Kontanter i form av pengar är bra att ha – vilket många verkar ha skippat i dag…
  Stearinljus – ficklampa – batterier. Konservburkar. Bor man i stuga eller har eldstad, så ved! Vilket inte i dag längre är lätt att få tag på i Finland. Långa leveranstider och dyrt…
  Lördagskram kanske piggar upp!

 8. I slutet på 1970-talet hade vi elransonering i Finland, elen avstängd i tvåtimmars perioder, tror det var två gånger per dygn. Det klarar man bra av. Det sägs också att det är varmvatten och uppvärmning av hus som drar mest el, att släcka utebelysning lär ge marginell inbesparing. Vi har sällan över 22 grader inne, just nu 21,7. Vår värmekälla just nu är endast luftvärmepump, den vattenburna värmen sätter vi igång med först i november. Kanske. Beror på vädret. Det går. Ingen panik!

  1. Vet man bara när avbrotten kommer går det att anpassa sig. Här i området där jag bor har vi fjärrvärme. På Stenstugu kör de med vedeldning en gång i veckan för varmvatten och vår och höst bergvärme och vintertid vedeldning.

Kommentarer är stängda.