Skrämmande

Medan författaren till en insändare i gotlandspressen påstår sig veta att Ryssland sedan decennier tillbaka har färdiga planer för en ockupation av ön, kommer nu flyktingar från Ukraina till Nynäshamn och där möter gotlänningar upp och erbjuder dem att fortsätta hit. Ett knappt tjugotal har redan anlänt och fått inkvartering här. Vem vet, de kanske hamnar ur askan i elden?!

Mina sicilianska barnbarn tycker att det är väldigt roligt när jag säger ”fy sjutton”, men nog kan man säga det och mer därtill. Visserligen ska vi värna det fria ordet, men jag tycker ändå att det är fel att publicera en så skrämmande artikel som bara baseras på lösa antaganden. Vi mår redan tillräckligt dåligt av alla skildringar av hur ”ryssen” går fram i Ukraina. Är det så framtiden ser ut för oss också?

Sandupptagning kan väl också räknas som ett vårtecken?

Efter en molnig onsdag och en dimmig onsdagskväll är ordningen återställd och solen skiner igen. Jag har röjt lite i skrubben med diverse avfall och varit ute med brännbart, pappersförpackningar och plast i vårt soprum och nu står ett par kassar och väntar på transport till återvinningen, men jag tror att jag väntar till efter lunch, för jag ska och handla på Konsum också och det brukar inte vara så mycket folk på eftermiddagarna. Visserligen har ju myndigheterna bestämt sig för att vi inte har någon pandemi längre, men inte desto mindre har några av mina bekanta, dels på fastlandet, men också här på ön, varit ordentligt sjuka i covid den senaste tiden. Undrar hur det är med vaccineringsgraden hos flyktingarna från Ukraina?

Dagens ordspråk:
Den är ett hopplöst fall som tror sig vara utan fel.

Trevlig torsdag!

19 reaktioner till “Skrämmande

 1. Det är hemskt med alla ogrundade rykten. Verkligheten är obehaglig redan förut. Det är många av våra bekanta som också varit sjuka, men nu har Göran fått erbjudande om en fjärde spruta och då måste det snart var dags för mig med. Kram

  1. Jag har fått min fjärde, så jag hoppas givetvis på att den ska skydda mig, men man vet ju aldrig? Kram

 2. Verkligen onödigt att sprida information, som skrämmer så och förmodligen bara är lösa rykten. OM ryssen kommer, så nöjer han sig nog inte bara med Gotland. Men enligt vad jag har hört på TV, så går det inte så bra för Putin, som han hade räknat med.
  De ukrainska flyktingarna som kommit till Gotland och alla ni andra på Gotland, kan nog vara lugna! Men bara 30 % av det ukrainska folket är vaccinerade mot covid, så det kan ju bli ett problem…
  Sandupptagning är verkligen ett fint vårtecken! Här har det inte sandats i år, men vägen hade behövt sopas ändå, där är fullt av multnande löv och barr. Hoppas att de kommer med sopmaskinen ändå.
  Idag har vi fått ert gråväder, så här blir det nog en innedag idag.
  Ha det gott, Ingrid, kram, Monica

  1. Vi får väl hoppas att det här kriget får en ände någon gång och att inte fler länder blir indragna. Bara 30%! Det var det jag misstänkte, men jag hoppas att de blir vaccinerade så fort de kommer hit.
   Ännu skiner solen, men det blåser som attan. Det upptäckte jag när jag var och kollade blåsipporna nu på förmiddagen.
   Kram

 3. Desinformationen är stor nu, jag har valt att endast lite på en källa, en kille från mina hemtrakter som utbildar soldater i Ukraina. Han skriver dagliga uppdateringar på Facebook. Jag läser dem, men varken delar eller berättar vidare. Övrigt snuddar jag endast vid. Visst ”rapporteras” här också om strategisk rysk egendom i Finland, om hur vägarna på ryska sidan gränsen har förbättras enormt under de senaste åren, och så vidare. Varför oroa andra och sig själv med sådant? Vem mår bättre av sådant, frågar jag mig, speciellt eftersom lilla jag inte kan göra något stort för att ”förbättra situationen”. Men alla kan vi göra små saker som förbättrar livet för de utsatta. Finlands vinterkrig varade i 105 dagar, Stalin hade visst planerat att Finland blir fullständigt ockuperat inom 12 dagar. Pappa var med och kämpade, som så många andra, och stridsviljan var stor, som hos ukrainarna idag..

  1. Det går många rykten och det spekuleras vilt, men det finns väl samtidigt ett behov av att vädra sin oro. Vi får hoppas att det här snart får en ände…..

 4. Jag tror att man ska sila informationen och inte lusläsa allt som skrivs. Likaså är det nog klokt att inte sitta bänkad vid nyhetssändningarna hela tiden för det blir liksom för mycket känner jag.

  Önskar dig en fin torsdagskväll!

 5. All desinformation som sprids är farlig. Jag lyssnar bara på nyheterna i tv det får räcka. Vi har mer covidsjuka och flera som avlidit så det fortsätter. Tyvärr är de flesta ovaccinerade och jag begriper inte varför de inte vill ta sprutan
  Din nya header är underbar.
  Kramar från oss

  1. Ja det sprids många rykten och det gäller att vara kritisk och granska källan till dem.
   Trots kylan så bli blåsipporna fler och fler. Kram

 6. Varken kriget eller covid är slut än, vi får försöka ta det lugnt ändå. Och nog är det lite förvånande att t ex havregryn går åt så väldigt. Det är väl också en oro förstås.

 7. Din fina header känns hoppfull. Annars finns det mycket att oroa sig för nu.
  Undra hur många gånger som jag sagt ”fy sjutton” i livet? Måste vara flera tusen.
  Då har du varit flitig idag. Själv har jag både städat vanligt och ”döstädat” som min mamma brukade säga.
  Kram

  1. Döstäda behöver man göra emellanåt och det skulle nog behövas här också, men i morgon nöjer jag mig med en ordinär fredagsstädning.
   Kram

 8. Det är obehagligt med ryktesspridning, det är illa nog som det är.
  Flera av våra barnbarn har fått covid senaste tiden, men för alla har det varit som en vanlig förkylning, inte ens så långvarig.
  Men frågan är ju om det blossar upp igen med flyktingarna som kommer. Vad jag förstått är dom mycket sämre vaccinerade än vad vi är.
  Kram/Kicki

  1. Vi får hoppas att flyktingarna blir vaccinerade när de kommer hit. De lär bara ha 35% vaccinerade i Ukraina. Kram

 9. Det gäller att hålla sig till det som ”experterna” säger, nämligen att man inte ska tro på rykten, inte dela vidare och vara uppmärksam på vem avsändaren/den som skriver är. Just att skrämmas är en av strategierna i krig.

  Ja, vi mår redan tillräckligt dåligt.

  Kram

Kommentarer är stängda.