Oktober

Månaden startar bra med en solig och fin fredag. Jag har putsat ett par fönster och tagit vara på en strykhög och nu tror jag att jag ska äta en tidigt lunch och sedan ta mig en busstur till Visby.

Oktober kallas för slaktmånaden i Bondepraktikan, men vi slaktade nog inte förrän senare på hösten. Vi hade en eller ett par suggor och födde upp de flesta smågrisarna till slakt, men blev det många småttingar, såldes en del för vidare uppfödning hos någon annan.

Ett tag hade jag fem smågrisar i en balja inne i pannrummet. Vi hade ofta två suggor som grisade på samma gång och om de fick många kultingar hände det att spenarna inte räckte till för alla. Ett år hände det att det föddes alldeles för många smågrisar och då plockade Åke bort de fem minsta och tog in dem till mig.

De bodde i pannrummet tills de blev så stora att de hoppade ur baljan och då fick de flytta ut i en stia i ladugården. Jag var en duktig grismamma och alla fem klarade sig och när de vuxit till sig så att de vägde ca 20 kg/st såldes de till livdjursförmedlingen och hamnade sedan på någon annan gård.

Ja, det var då det! En jobbig, men väldigt rolig tid, som jag tänker tillbaka på med glädje och tacksamhet.

Dagens ordspråk:
Göm när du har, så har du när du behöver.

Ha en fin fredag!

14 reaktioner till “Oktober

 1. Härligt när man har levt ett liv, som man tänker tillbaka på med glädje och tacksamhet! Det är verkligen något att vara tacksam för! Sen beundrar jag att du vågade umgås med stora grisar, dom verkar farliga tycker jag….Men den lille, som Åke matade, var ju för söt!
  Soligt här idag också, men idag hinner jag inte gå ut; idag är det dags för min tandoperation…
  Ha en fin fortsatt fredag, kram, Monica

 2. Kan tänka mig att det var en rolig och spännande tid på många vis. Det betyder mycket med positiva minnen. Vilken fin bild på Åkes syster och suggan.

  Kram och god fredag!

 3. Ett liv på bondgård hade jag gärna haft, men mina föräldrar var riktiga stadsbor tyvärr. Dom skickade mig dock på landet på somrarna och en gång blev det till en bondgård i Ramkvilla, Småland. En underbar sommar…..och ett ställe vi besökte första året vi bodde här och åkte till fastlandet på semester. Det var precis lika mysigt som jag kom ihåg och en son som var 1 år yngre än mig hade tagit över. Fast han hade inga djur längre…..
  KRAM/Susie

 4. Det var en liten kulting.
  Vi har ju bara haft hästar, men det var mycket passning där också inför fölningar.
  Det är en ynnest att få ha arbetat med djur tycker jag.
  Regnväder här idag, så det blir ingen svamptur, eller skogstur över huvud taget.
  Kram/Kicki

  1. Visst är det fantastiskt att få arbeta med djur. Korna tyckte jag speciellt mycket om och när de gick på något bete hemma på sommaren kunde jag sitta och titta på dem hur länge som helst. Vilka personligheter de var…. Kram

 5. Hej ! Vilka underbara bilder på make och svägerska tillsammans med liten och stor gris, så fint att se.
  Bilderna vittnar om omtanke och kärlek till djur, en egenskap bättre än många andra.
  Hälsningar A-Solveig

  1. Ska man jobba med djur vill det nog till att man har kärleken till dem, även om det är djur som sedan ska gå till slakt. Det ska ha det bra så länge de lever. Kram

Kommentarer är stängda.