Shtisel

Det är en regntung och mörk torsdag i dag. Jag ska ta en promenad till Suderviljan och se om de kanske har ett par penséer till krukan där det fattas två stycken, men jag avvaktar lite och ser om inte vädret bättrar sig.

Akiva Shtisel

Netflix: Nu har jag bytt ut den glamorösa amerikanska kyrkopatriarken Greenleaf och deras palatsliknande bostad mot den israeliska dramaserien ”Shtisel” och patriarken Shulem Shtisel i den trånga lägenheten i Jerusalems ultraortodoxa kvarter. I lägenheten bor också den 27-årige sonen Akiva, som trots sina vackra tinninglockar har problem med att hitta en lämplig hustru.

Det har blivit en hel del googlande för att reda ut varför de här judarna ser ut som det gör och vad klädseln symboliserar. Vad är en kippah, en tallit, och varför har de fyra långa vita fransar, så kallade tzitzit, hängande utanpå byxorna? Och de stackars gifta kvinnorna måste täcka håret, om inte med mössor eller sjalar, så med peruk. Det tycker jag är konstigt, hår som hår! Blir du nyfiken så kan du läsa mer om det i Wikipedia.

Många regler har de att rätta sig efter, men när det gäller tobak och alkohol verkar det inte vara några begränsningar. De röker som borstbindare och spottar inte i glaset!

Det är en trevlig såpa med en hel del humoristiska inslag, helt befriad från sexscener, men visst finns erotiken där i alla fall. Den stackars Akiva har nu varit förlovad två gånger och letar med hjälp av en äktenskapsmäklare efter en tredje fästmö. Pappan försökte få till ett möte med en kvinnlig kusin, men det satte hennes pappa stopp för. Hur ska det gå för Akiva? Man får verkligen en inblick i ett annorlunda sätt att leva.

Dagens ordspråk:
Konsten är inte att tala om vad det blir för väder! Konsten är att ha ett paraply när det regnar.

Trevlig Våffeldag!

8 reaktioner till “Shtisel

 1. Du är precis som jag. När jag läser om något jag inte känner till så mycket om blir jag nyfiken och måste veta mer. Vilken tur att man kan leta efter det mesta på datorn. Kram

  1. Det är Netflix, jag ska komplettera det i inlägget. Du har så mycket annat nu så jag förstår att det är fullt upp.
   Kram

 2. Visst är det intressant att få en inblick i olika kulturer! Jag hade också gjort som du, googlat på alla konstiga ord och uttryck. Ett jättebra sätt att vidga sina vyer! När vi var i Budapest året efter att jag pensionerats, bodde vi på ett hotell i de judiska kvarteren. En morgon när vi kom ner, var hela receptionen full av judiska män i sina typiska dräkter och hår. Det var en syn, ska jag säga! Jag skulle så gärna velat ta ett foto, men jag hindrade mig, som tur var. Det hade kanske tagits illa upp… Märklig sed att täcka håret med en peruk för kvinnorna!
  Sol och fint här idag, får nog bli en promenad!
  Vi har fått vaccinationstid till på tisdag nästa vecka! Hoppas att det blir av denna gången!
  Kram, Monica

  1. Mycket konstiga hyss har de för sig och rabblar hyllningar till herren så fort de ska äta eller dricka något.
   Grattis till vaccinationstiden! Hoppas nu att det blir av. Här släpper man 2000 tider på måndag och de lär gå åt som smör i solsken.
   Kram

 3. Har inte sett de tidigare säsongerna, men många av mina vänner är väldigt förtjusta i den. Vi har iofs inte ens Netflix, men kanske kan vi ordna det framöver.
  Så fin header med den stora bladknoppen, det känns förhoppningsfullt!

Kommentarer är stängda.