Fem en fredag v11 – Hamstring

Dagens tema i elisamatildas fredagsutmaning känns verkligen aktuellt för igår läste jag på helagotland.se att hyllorna gapar tomma i ICA-butiken i Hemse. Folk hamstrar uppenbarligen och handlaren hade underlättat för de köpsugna genom att ställa ut en korg med engångshandskar utanför entrén, så att de som var rädda för corona kunde ta sig ett par. Det var väl ett bra initiativ!

Här kommer Elisamatildas frågor:

1. Vad är något du alltid ser till att ha hemma?
Bröd, ägg, kaffe, bacon är sådant jag tycker att man alltid har behov av.

2. Vad behöver du fylla på med i skafferiet?
Just nu är det faktiskt en hel del, bland annat kaffe…

3. Har du gjort några extra inköp med anledning av Coronaviruset?
Nej, faktiskt inte. Jag tror nog att leveranserna av varor kommer att fortsätta ett bra tag till.

4. Hur handlar du vanligtvis din mat?
Jag tar bilen och handlar ordentligt en gång i veckan, men visst slinker jag in på Konsum ibland när jag är ute och går och ändå har vägarna förbi.

5. Vilken vara är oersättlig om den skulle vara slut?
Kaffet är väl ganska oersättligt, om man inte ska behöva ge sig ut och leta efter cikoriarötter.

cikoria
Det är verkligen ett konstigt väderläge nu, för det är moln, sol och regn om vartannat och så var det igår också. Som man tänker att nu är det så fint, nu går jag ut ett tag, så stänker det med regn. I natt har det blåst hemskt också och här på ön har det varit strömavbrott eftersom träd har blåst ner över ledningarna. Vi här på Odvalds har dock klarat oss, men man blir onekligen lite deppig av allt elände.

Lite muntrare blev jag när jag läste dagens krönika av redaktionschef Mats Pettersson på helagotland.se: Men kan ni sluta gubbgissa nu? Så vettigt!

Och dagens ordspråk sitter som en smäck:
Tro inte allt du ser och tvivla på hälften av vad du hör.

38 reaktioner till “Fem en fredag v11 – Hamstring

 1. Dina var är nästan som mina. 1, 2, 3, 4 svarar jag lika Kan dricka te om kaffet är slut.
  Ha en fin helg.

 2. Jag bor i Norge och här är detta virus påtagligt för alla eftersom man stängt ner allt från frisörer till stora skidanläggningar. Butikerna får varor flera gånger i veckan så det är antagligen bara handspriten som hamstras. Själv storhandlar vi i Sverige när vi är över så ladorna är fulla som man säger i Sverige😉

  1. Det är ju likadant här i Sverige, det ena efter det andra stängs ner och ställs in.
   Ha en skön helg!

 3. Det er helt ille hvordan enkelte fylte opp sine handlekurver på butikken i går. Jeg trenger ikke handle før mandag fant jeg ut. God helg!

 4. Gummihandskar är helt klart ett alternativ! Det gäller att vara försiktig nu. Själv hamstrar jag inte.

  Kram och god fredag!

  1. Jag brukar ha handskar på när det går vinterkräksjuka också. Tänk så många händer som har kladdat på alla handtag till frysar och diskar, för att inte tala om kundvagnen.
   Kram

 5. Hamstra kommer jag inte göra, men viruset påverkar annat också.
  Bl.a. är de båda utställningar som jag skulle åkt på är inställda. Vet inte ens om jag får tillbaka pengarna, då det handlar om Force Majeure.
  Kram/Kicki

 6. Jag skulle nog svara ganska likt dig om jag var med … och ordspråket är verkligen mitt i prick!
  Intressant krönika – tack för den Ingrid!
  Ha en fin dag!
  Kram

 7. Dagens Ordspråk passade verkligen just nu, det är inte klokt vad folk snackar goja! Vädret är verkligen trist, men dessa ständiga regnskurar. Nu måste väl ändå dom stora grundvattendepåerna vara fyllda, inte bara dom små!?
  KRAM/Susie

 8. Bra svar och bra ordspråk. Det är inte bara mat som det handlar om. Mycket nöje och kultur blir inställt. Och så är det ekonomin. Jag pratade idag med min bank och blev av med lite oro. Ja, vad ska man göra?
  Trevlig fredag och kram!

 9. Den krönikan – om att gubbgissa – var verkligt bra! Och Agnes Wold gillar jag också. Många smittskyddsexperter uttalar sig, och de har varit med förr, dem litar jag på. Idag har jag hamstrat paprika. Behöver för att få ihop ett foto av årets grönsak… Vi håller trädgårdsföreningens årsmöte på söndag, oberoende av hur många som kommer. Då har vi det undan. Antalet smittade i Borgå är än så länge få, vad jag har förstått. Blir det fler blir det svårare… Hoppas det här är över inom en månad!

  1. Ja, man får hoppas att det lugnar ner sig. Det är tråkigt nu för gamla och sjuka när det är besöksförbud.
   Paprika har jag hemma och den räcker några dagar i alla fall. Ha en fin kväll!

 10. I vår affär sprit-tvättar de ”blipparna” efter varje kund, har handsprit vid entrén och antiseptiska våtservetter till kunderna. De gör vad de kan!
  Här fanns det mesta i normala mängder fortfarande, allt utom toa-papper och bröd? Vilken konstig situation detta är…
  Hoppas att du får tag i kaffe och slipper gräva upp cikoria-rötter!
  Ha en skön helg, kram, Monica

 11. vi har inte hamstrat och kommer troligtvis inte att göra det i första taget. kaffe/té vill jag ha hemma. och ägg. som vanligt. egendomlig situation

 12. Vilket klokt ordspråk, det håller jag med om!
  Var på konditori/bageri idag och fikade, där hade man ställt fram handspritsflaska vid disken med uppmaningen ;:använd gärna!
  Trevlig helg

 13. Provade att skippa kaffet en period, det gick ju, men usch vad trist! 😀
  Ordspråket passar tiden, källkritik och sund skepsis är väl aldrig viktigare än under just någon form av kris. Nu senast har två (S och C) ministrar, två dagar efter varandra, uttalat sig tvärsäkert på Aktuellt om att den som är sjuk inte dessutom ska behöva oroa sig för ekonomin… men det stämmer ju sannerligen inte med verkligheten! Fy så irriterande med alla dessa lögner.

   1. Läst den nu, en mycket bra och träffsäker krönika! Har för egen del förtroende för alla svenska myndigheter utom Försäkringskassan. 😉

 14. Skjønner jeg er heldig som ikke er avhengig av kaffi! For det ser ut som det er veldig viktig for de aller fleste her. For første gang er det kanskje greit at jeg ikke drikker det!

Kommentarer är stängda.