Äckelpäckel

Surridurr undrade i ett inlägg: Vilket/vilka äckelpäckelgrejer/läskiga händelser har du varit med om? och så berättar hon om något hon upplevt. Det får du läsa om du klickar på länken.

När jag kom till Stenstugu, som ganska oerfaren tjugoåring, jobbade jag ännu, men när Eva kom till världen och jag slutade mitt jobb på Pressbyrån började jag hjälpa till mer och mer på gården och främst i ladugården med kor och kalvar, grisar och höns.

Här stödutfodrar Åke en liten söt griskulting

Inne i köket jobbade jag sida vid sida med svärmor. Hon var då i sextiofemårsåldern och en väldigt duktig och sparsam husmor. Det där äckelpäckliga hände i samband med en grisslakt.

När vi slaktade grisar och det gjordes på hösten inför julen och så på våren innan det blev för varmt, togs allting tillvara och vi gjorde syltor, leverpastej, fläskkorv, stekkorv, medvurst, ja allt tänkbart. Svärmor,  som alltid ville spara tog givetvis vara på räntan också – tarmarna alltså. De skulle rensas, tömmas och göras rena för att sedan användas som korvfjälster. Jag brukade slippa det jobbet, men en gång skulle jag vara med och ur tarmarna vällde massor av långa vita maskar. Grisen hade haft spolmask och maskarna levde fortfarande. Tala om äckelpäckel!

Då gav till och med svärmor upp och jag fick köra till ICA och köpa fjälster i stället. Inte kunde vi tänka oss att mata in korvsmet i de där tarmarna som varit fulla av mask.

Vad säger du surridurr, det var väl äckligt nog?

19 reaktioner till “Äckelpäckel

 1. Åh, fyyyy! Nej, jag tycker att det är äckligt nog att man faktiskt äter tarmar när man äter korv! Men jag gör det i alla fall…
  Kram, Monica

 2. Ja det var äckligt så det förslog.
  Berra fick en gång in en mager häst i träning, det första han gjorde var att avmaska den. Det välde ut stora nystan av krälande spolmaskar när hästen sket sen.
  Kram

 3. Usch vad äckligt men mamma gjorde också korv av tarmarna men slutade och köpte fjälster. Varför kommer jag inte ihåg. Det var myckett gott som gjordes av grisen.
  Kram

   1. Ja och leverkorven. Har haft recepten på båda och gjort pastejen för några år sedan. Nu hittar jag inte dom tyvärr. Kram

 4. Ja min vän, det var riktigt äckligt. Fy fasen. Den synen måste du haft på insidan av ögonlocken så fort du blundade efter den händelsen.
  Mycket imponerad över hur ni tog vara på precis allt. Och så måste jag ju kommentera att den där lilla kultingen som stödutfodras var väldigt söt!
  Tack för din äckliga berättelse!
  Kram

 5. Det var verkligen äckligt nog! Jag tycker det är äckligt när vi har vita maskar i soptunnan sommartid. Det hände en gång i somras för ungdomarna hade satt ut fel tunna så den blev stående i två veckor. Det blev husses arbete att sanera den…

  Kram och god lördagskväll!

  1. Det var riktigt äckligt här i soprummet ett tag på försommaren också. Där kröp en och annan maggot runt längs locken på kompostkärlen. Vi fick gå ut med en uppmaning till de boende att förpacka sina kompostpåsar bättre så att innehållet inte läckte ut och det hjälpte tydligen, för sen har det varit lugnt.
   Kram

 6. Riktigt äckligt! Tur man inte går och tänker på att korvskinnen är tarmar ,,, 🙂
  Kopierade svaret jag skrev hos Surridurr: Ja, det var redigt äckligt det! Jag har nog också varit med om en del äckelpäckel, men det äckligaste var nog när jag sommarjobbade på en gård där man födde upp fasaner och rapphöns … samt dvärghöns som skulle ruva de små rapphönsäggen. Ibland hade råttor varit inne och bitit ihjäl flera dvärghönskycklingar och de låg halvätna. Råttorna sköts ofta – en del skadesköts och ibland hittade man döda jätteråttor fulla med fluglarver … det var inget kul alls!
  Kram

  1. Det är svårt att hålla råttorna bort när man har djuruppfödning. Så var det hemma också. Råttgift är inte roligt att använda, men det gjorde vi och ibland kunde jag hitta en död råtta i ett äggrede. Jag tog inte bort den första gången jag såg den, men låg den kvar i exakt samma ställning nästa gång jag kom in i hönshuset vågade jag ta bort de.
   Brrr….

 7. Riktigt äckligt!
  Jag har riktig äckelupplevelse som jag nog inte ska berätta. Ibland får tystnadsplikt gå före berättandesensation.
  Ha en fin söndag!
  Kram

  PS Den lilla grisen är verkligen söt! DS

  1. Jag kan tänka mig att du upplevt en hel del äckelpäckel.
   Jag måste ju få med något sött i det äckliga inlägget!
   Kram

Kommentarsfältet är stängt.